sverige2 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2015 Tak wygląda "Bostongurka" czyli "Ogórki Bostońskie", robione ostatnio przeze mnie. "Ogórki Bostońskie" każdy może sobie wykonać we własnym zakresieW skład tego przepisu wchodzą, cebula, papryka, ogórki, i gorczyca."Ogórki Bostońskie" są klasycznym dodatkiem do hamburgerów, kiełbasek,grillowanych mięs, lub do czego nam się tylko podoba. 1. Należy wziąć kolorową paprykę, czerwona, zielona, żółta lub pomarańczową.2. Można również stosować dodatki jak szalotka, czosnek, czerwone chili, curry, kminek, czy masala.3. Należy wypróbować swój własny najbardziej odpowiedni wariant.4. 1 kg. zielonych ogórków posiekanych wraz ze skórką w drobną kostkę.4. 1 duża żółta lub czerwona cebula.5. 1 czerwona i 1 żółta papryka również pokrojona w kostkę Teraz należy przygotować zalewę octową.1. 2 dcl. cukru2. 2,5 dcl. octu 10%3. 2 łyżeczki soli4. 2-3 łyżeczki gorczycy 1. W dużym garnku wymieszać razem, ocet, cukier, sól i gorczycę. Gotować na wolnym ogniu aż aż cukier rozpuści się.2. Do przygotowanej zalewy wkładamy posiekane drobno ogórki, cebulę, paprykę i ew.pozostałe dodatki, jak czosnek czy chili, ew. można dodać nieco curry.3. Gotować wszystko w zalewie octowej na wolnym ogniu ok. 20 min. mieszając co jakiś czas.4. Przekładać gorącą mieszankę do słoików i zakręcać szczelnie.5. Wystudzić i wstawić do lodówki.6. Gotowe do konsumpcji i najlepsze w smaku są po kilkudniowej maceracji. Szwedzi zalecają stosować przy dłuższym przechowywaniu, środek konserwujący do przetworów. Ja jednak tego nie robię, i w zamian zalewam na wierzchu warstewkę oliwy. Życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2015 No to teraz jeszcze czekamy na przepis na raksallad ! bo wczoraj narobiliście z Elektrą apetytu. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2015 4. 1 kg. zielonych ogórków posiekanych wraz ze skórką w drobną kostkę. Jaroslawie. Wszystkie ogorki sa zielone.Stosujesz te duze salatkowe czy takie mniejsze jak do kiszenia..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2015 Stosujesz te duze salatkowe czy takie mniejsze jak do kiszenia..? Wydaje mi się, że te mniejsze będą bardziej odpowiednie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2015 Te szklarniowe duże, zielone, tzw."węże", ale to przecież nie ma większego znaczenia, ważne aby po przecięciu usunąć z ogórka pestki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Todek.. No wlasnie ale na fotkach te ogorasy wygladaja jak te duze ogorki salatkowe.. Moze Sverige wydrapal z nich miaz z nasionami..No i dostep oraz cena ogorkow tych malych i tych duzych.. No i sie wyjasnilo.. Edytowane 21 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) No to teraz jeszcze czekamy na przepis na raksallad ! bo wczoraj narobiliście z Elektrą apetytu. Jasne Beata, ale to nie dzisiaj. Jaroslawie. Wszystkie ogorki sa zielone. Gregtom, nie tak do końca, bo latem jest wiele odmian gruntowych wpadających w żółć nieomal. Najładniej jednak wyglądają takie szklarniowe, mocno zielone. Edytowane 21 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) latem jest wiele odmian gruntowych wpadających w żółćSpoczko.. Wazne ze juz wiemy jakiej odmiany uzyles do tej smakowitej jak widac, salatki.. Mam jednak duze "ALE".. Edytowane 21 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2015 Ta sałatka jest bardzo popularna w Szwecji i jest dostępna w każdym markecie. Svensony bardzo ją lubią, więc z tego to powodu że jest wytworem tzw. produkcji masowej, jak Ketchup mniej więcej, to wykonują ten "cymesik" głównie z przemysłowych ogórasów szklarniowych upraw masowych. Prywatnie zaś możemy sobie eksperymentować z dowolnych, jakie akurat nam do ręki wpadną .https://www.google.se/search?q=bostongurka&tbm=isch&imgil=rUCyhfT-ET77BM%253A%253B2zcnWBNOlDR6FM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpeterbjornandjohn.com%25252Fblog%25252F2011%25252F05%25252Fgimme-some-boston-gurka%25252F&source=iu&pf=m&fir=rUCyhfT-ET77BM%253A%252C2zcnWBNOlDR6FM%252C_&usg=__cenGMKaIDhsGXTsCcDQvC6xTpDg%3D&biw=1024&bih=640&ved=0CDsQyjc&ei=E6sNVcOuGIboywOHnIDACQ#imgrc=rUCyhfT-ET77BM%253A%3B2zcnWBNOlDR6FM%3Bhttp%253A%252F%252Fpeterbjornandjohn.com%252Fblog%252Fwp-content%252Fuploads%252Ffelix-bostongurka560g.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fpeterbjornandjohn.com%252Fblog%252F2011%252F05%252Fgimme-some-boston-gurka%252F%3B403%3B403Kolory tych gotowych różnią się jak jak widać, więc można przypuszczać że producenci stosują barwniki spożywcze celem poprawy wyglądu swojego wyrobu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2015 Trzymajcie mnie Ludziska. Sverige założył swój kącik. Będzie gdzie pokrytykować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2015 Trzymajcie mnie Ludziska. Sverige założył swój kącik. Będzie gdzie pokrytykować. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2015 Jasne Beata, ale to nie dzisiaj. ]Wczoraj miało być ,że dzisiaj ale ok-nie zapomij tylko ,bo będe się przypominać! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2015 Przeraza mnie ta samotna ilosc octu bez wody i jeszcze co znaczy 2 dcl. cukru 2. 2,5 dcl. octu 10% chodzi mi o jednostke. Jednak zrobie aby sprobowac, przynajmniej jeden sloiczek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) 2 dcl. cukru 2. 2,5 dcl. octu 10%Czyli 200 ml cukru i 250 ml octu 10%. Tak lepiej? Edytowane 21 Marca 2015 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2015 Todek bardzo dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2015 1 dcl. to po prostu jeden decylitr, czyli 1/10 litra, bo 1 litr to 10 decylitrów, lub 1000 ml. jak pisze Todek .http://sjp.pl/decylitrAnam, Parę milionów Svensonów i innych nacji zamieszkałych w Szwecji to uwielbia, ale faktem jest że przecież nie wszyscy lubią takie słodko kwaśne smaki. Przed wielu laty, kiedy po raz pierwszy znalazłem się w tym kraju, dowiedziałem się że tu się jada śledzie na słodko. Ło matko i córko, szkoda że nie w czekoladzie, pomyślałem, co za kraj ? Po jakimś czasie jednak spróbowałem, i od tamtej pory jestem fanem "szwedzkiego" śledzia, ale w Polsce słodkawe śledzie też zdobywają sobie coraz większą popularność, choć uwielbiam też nasze rodzime śledzie w oleju, które natomiast w Szwecji są całkowicie nieznane, i kto tylko usłyszy o takich śledziach w oliwie z cebulką, i ew. lekko skropione octem, to kiwa głową ze zdziwieniem i pyta jak to można w ogóle jeść? O szwedzkich śledziach kiszonych "Surströmming", już nawet nie wspominam. Tak więc co kraj, to obyczaj, o czym na pewno bardzo dobrze wiesz, z racji swego zamieszkania . Nie mniej zapewniam Cię że kiedy się to wszystko razem zmaceruje, to wcale nie jest takie bardzo słodkie, a smakuje wyśmienicie, tak jak np. borówki czy żurawiny, które przecież też robimy na słodko kwaśno z ew. dodatkiem gruszki na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2015 O szwedzkich śledziach kiszonych "Surströmming", już nawet nie wspominam. Ale spróbować warto. Chociażby dlatego, żeby wiedzieć co ludzie w innych krajach jadają i uznają za przysmaki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2015 Todek ja właśnie ten "aromat" miałem na myśli, i chociaż w smaku nie są wcale złe, to nie odważyłbym się polecić nikomu kto nie zechciałby spróbować "śledzika" na indywidualne żądanie . https://www.google.com/search?q=Surstr%C3%B6mming&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b5MOVaVhwobLA8OJgbgG&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=640 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Marca 2015 Todek ja właśnie ten "aromat" miałem na myśli, Aromat jest ciekawy, ale tragedii nie ma. Jadłem to wiem. Uwierz mi, czułem w swoim życiu gorsze aromaty. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Marca 2015 Uwierz mi, czułem w swoim życiu gorsze aromaty. filipinski balut ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Marca 2015 Electro, ja Ci wierzę , lecz tak czy inaczej, tego "delikatesu" nikomu kto nie zechciałby sam na wyraźne własne życzenie spróbować, za nic nie polecę, choć jak piszesz, są też i bardziej wyraziste, ale nie tylko Filipińczycy mają swoje rarytasy, bo Islandczycy też np. mają swojego rekina . http://www.yazhubal.jogger.pl/2007/01/03/jak-zjesc-h-karla/. Co kraj to obyczaj . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Marca 2015 Sverige2 surströmming nie wszyscy Szwedzi tez jedza tak samo jak nasze flaki czy czernina z kaczki sa Polacy ktorzy nie wyobazaja sobie nawet posmakowac ,moj dziadek np nawet ugotowanie flakow w garnku w ktorym pozniej byloby cos innego ugotawane dla niego sobie nie wyobrazal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Marca 2015 Ależ masz rację Electro, ja miałem na myśli tylko ten "aromat", który z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że prawie każdy Polak, nazwałby ohydnym smrodem, i chyba nie powiesz że flaki jako gotowe już danie, czy czernina, pachną podobnie jak ten śledź ? A przecież piszę wyraźnie, że co kraj to obyczaj, i wszystkie narody mają jakieś swoje "specjalności", inaczej byłoby smutno i nudno . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Marca 2015 No gotowe flaczki to sam rarytasik, ale nie wiem czy podjela bym sie czyszczenia takowych zaraz po zabiciu :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Dla chętnych i odważnych jest do nabycia na Allegro .http://allegro.pl/surstromming-kiszony-sledz-kiszone-sledzie-impreza-i5192936697.html Edytowane 22 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.