Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wygląda "Bostongurka" czyli "Ogórki Bostońskie", robione ostatnio przeze mnie.

 

"Ogórki Bostońskie" każdy może sobie wykonać we własnym zakresie

W skład tego przepisu wchodzą, cebula, papryka, ogórki, i gorczyca.

"Ogórki Bostońskie" są klasycznym dodatkiem do hamburgerów, kiełbasek,

grillowanych mięs, lub do czego nam się tylko podoba.

 

1. Należy wziąć kolorową paprykę, czerwona, zielona, żółta lub pomarańczową.

2. Można również stosować dodatki jak szalotka, czosnek, czerwone chili, curry, kminek, czy masala.

3. Należy wypróbować swój własny najbardziej odpowiedni wariant.

4. 1 kg. zielonych ogórków posiekanych wraz ze skórką w drobną kostkę.

4. 1 duża żółta lub czerwona cebula.

5. 1 czerwona i 1 żółta papryka również pokrojona w kostkę

 

Teraz należy przygotować zalewę octową.

1. 2 dcl. cukru

2. 2,5 dcl. octu 10%

3. 2 łyżeczki soli

4. 2-3 łyżeczki gorczycy

 

1. W dużym garnku wymieszać razem, ocet, cukier, sól i gorczycę. Gotować na wolnym ogniu aż aż cukier rozpuści się.

2. Do przygotowanej zalewy wkładamy posiekane drobno ogórki, cebulę, paprykę i ew.pozostałe dodatki, jak czosnek czy chili, ew. można dodać nieco curry.

3. Gotować wszystko w zalewie octowej na wolnym ogniu ok. 20 min. mieszając co jakiś czas.

4. Przekładać gorącą mieszankę do słoików i zakręcać szczelnie.

5. Wystudzić i wstawić do lodówki.

6. Gotowe do konsumpcji i najlepsze w smaku są po kilkudniowej maceracji.

 

Szwedzi zalecają stosować przy dłuższym przechowywaniu, środek konserwujący do przetworów. Ja jednak tego nie robię, i w zamian zalewam na wierzchu warstewkę oliwy.

 

Życzę smacznego.

post-49725-0-57132500-1426953943_thumb.jpg

post-49725-0-93456200-1426953962_thumb.jpg

post-49725-0-15312500-1426953976_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/
Udostępnij na innych stronach

 

 

4. 1 kg. zielonych ogórków posiekanych wraz ze skórką w drobną kostkę.

Jaroslawie. Wszystkie ogorki sa zielone.

Stosujesz te duze salatkowe czy takie mniejsze jak do kiszenia..? :)  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414623
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stosujesz te duze salatkowe czy takie mniejsze jak do kiszenia..? :)

Wydaje mi się, że te mniejsze będą bardziej odpowiednie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414625
Udostępnij na innych stronach

Te szklarniowe duże, zielone, tzw."węże", ale to przecież nie ma większego znaczenia, ważne aby po przecięciu usunąć z ogórka pestki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414627
Udostępnij na innych stronach

Todek.. No wlasnie ale na fotkach te ogorasy wygladaja jak te duze ogorki salatkowe.. 

Moze Sverige wydrapal z nich miaz z nasionami..

No i dostep oraz cena ogorkow tych malych i tych duzych..  :)

 

No i sie wyjasnilo..  ;)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414628
Udostępnij na innych stronach

No to teraz jeszcze czekamy na przepis na raksallad ! bo wczoraj narobiliście z Elektrą apetytu.

 

Jasne Beata, ale to nie dzisiaj.

 

Jaroslawie. Wszystkie ogorki sa zielone. 

 

 

Gregtom, nie tak do końca, bo latem jest wiele odmian gruntowych wpadających w żółć nieomal. Najładniej jednak wyglądają takie szklarniowe,  mocno zielone.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414632
Udostępnij na innych stronach

latem jest wiele odmian gruntowych wpadających w żółć

Spoczko.. Wazne ze juz wiemy jakiej odmiany uzyles do tej smakowitej jak widac, salatki.. 

 

Mam jednak duze "ALE"..  :D

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414636
Udostępnij na innych stronach

Ta sałatka jest bardzo popularna w Szwecji i jest dostępna w każdym markecie. Svensony bardzo ją lubią, więc z tego to powodu że jest wytworem tzw. produkcji masowej, jak Ketchup mniej więcej, to wykonują ten "cymesik" głównie z przemysłowych ogórasów szklarniowych upraw masowych. Prywatnie zaś możemy sobie eksperymentować z dowolnych, jakie akurat nam do ręki wpadną :D.

https://www.google.se/search?q=bostongurka&tbm=isch&imgil=rUCyhfT-ET77BM%253A%253B2zcnWBNOlDR6FM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpeterbjornandjohn.com%25252Fblog%25252F2011%25252F05%25252Fgimme-some-boston-gurka%25252F&source=iu&pf=m&fir=rUCyhfT-ET77BM%253A%252C2zcnWBNOlDR6FM%252C_&usg=__cenGMKaIDhsGXTsCcDQvC6xTpDg%3D&biw=1024&bih=640&ved=0CDsQyjc&ei=E6sNVcOuGIboywOHnIDACQ#imgrc=rUCyhfT-ET77BM%253A%3B2zcnWBNOlDR6FM%3Bhttp%253A%252F%252Fpeterbjornandjohn.com%252Fblog%252Fwp-content%252Fuploads%252Ffelix-bostongurka560g.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fpeterbjornandjohn.com%252Fblog%252F2011%252F05%252Fgimme-some-boston-gurka%252F%3B403%3B403

Kolory tych gotowych różnią się jak jak widać, więc można przypuszczać że producenci stosują barwniki spożywcze celem poprawy wyglądu swojego wyrobu :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414639
Udostępnij na innych stronach

Trzymajcie mnie Ludziska. :D Sverige założył swój kącik. :D Będzie gdzie pokrytykować. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414641
Udostępnij na innych stronach

Przeraza mnie ta samotna ilosc octu bez wody i jeszcze co znaczy  

 

2 dcl. cukru 2. 2,5 dcl. octu 10%

chodzi mi o jednostke. 

 Jednak zrobie aby sprobowac, przynajmniej jeden sloiczek :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414704
Udostępnij na innych stronach

2 dcl. cukru 2. 2,5 dcl. octu 10%

Czyli 200 ml cukru i 250 ml octu 10%. Tak lepiej? :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414705
Udostępnij na innych stronach

1 dcl. to po prostu jeden decylitr, czyli 1/10 litra, bo 1 litr to 10 decylitrów, lub 1000 ml. jak pisze Todek :D.http://sjp.pl/decylitr

Anam, Parę milionów Svensonów i innych nacji zamieszkałych w Szwecji to uwielbia, ale faktem jest że przecież nie wszyscy lubią takie słodko kwaśne smaki. Przed wielu laty, kiedy po raz pierwszy znalazłem się w tym kraju, dowiedziałem się że tu się jada śledzie na słodko. Ło matko i córko, szkoda że nie w czekoladzie, pomyślałem, co za kraj ? Po jakimś czasie jednak spróbowałem, i od tamtej pory jestem fanem "szwedzkiego" śledzia, ale w Polsce słodkawe śledzie też zdobywają sobie coraz większą popularność, choć uwielbiam też nasze rodzime śledzie w oleju, które natomiast w Szwecji są całkowicie nieznane, i kto tylko usłyszy o takich śledziach w oliwie z cebulką, i ew. lekko skropione octem, to kiwa głową ze zdziwieniem i pyta jak to można w ogóle jeść? O szwedzkich śledziach kiszonych "Surströmming", już nawet nie wspominam. Tak więc co kraj, to obyczaj, o czym na pewno bardzo dobrze wiesz, z racji swego zamieszkania :D. Nie mniej zapewniam Cię że kiedy się to wszystko razem zmaceruje, to wcale nie jest takie bardzo słodkie, a smakuje wyśmienicie, tak jak np. borówki czy żurawiny, które przecież też robimy na słodko kwaśno z ew. dodatkiem gruszki na przykład.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414763
Udostępnij na innych stronach

 

 

O szwedzkich śledziach kiszonych "Surströmming", już nawet nie wspominam.

Ale spróbować warto. :D Chociażby dlatego, żeby wiedzieć co ludzie w innych krajach jadają i uznają za przysmaki.  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414805
Udostępnij na innych stronach

Todek ja właśnie ten "aromat" miałem na myśli, i chociaż w smaku nie są wcale złe, to nie odważyłbym się polecić nikomu kto nie zechciałby spróbować "śledzika" na indywidualne żądanie :D .


https://www.google.com/search?q=Surstr%C3%B6mming&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b5MOVaVhwobLA8OJgbgG&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=640

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414815
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek ja właśnie ten "aromat" miałem na myśli,

Aromat jest ciekawy, ale tragedii nie ma. Jadłem to wiem. :D Uwierz mi, czułem w swoim życiu gorsze aromaty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414818
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwierz mi, czułem w swoim życiu gorsze aromaty.

filipinski balut ? :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414819
Udostępnij na innych stronach

Electro, ja Ci wierzę :D, lecz tak czy inaczej, tego "delikatesu" nikomu kto nie zechciałby sam na wyraźne własne życzenie spróbować, za nic nie polecę, choć jak piszesz, są też i bardziej wyraziste, ale nie tylko Filipińczycy mają swoje rarytasy, bo Islandczycy też np. mają swojego rekina :D. http://www.yazhubal.jogger.pl/2007/01/03/jak-zjesc-h-karla/. Co kraj to obyczaj :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414820
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 surströmming nie wszyscy Szwedzi tez jedza tak samo jak nasze flaki czy czernina  z kaczki sa Polacy ktorzy nie wyobazaja sobie nawet posmakowac ,moj dziadek np nawet ugotowanie flakow w garnku w ktorym pozniej byloby cos innego ugotawane dla niego sobie nie wyobrazal  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414821
Udostępnij na innych stronach

Ależ masz rację Electro, ja miałem na myśli tylko ten "aromat", który z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że prawie każdy Polak, nazwałby ohydnym smrodem, i chyba nie powiesz że flaki jako gotowe już danie, czy czernina, pachną podobnie jak ten śledź :D ? A przecież piszę wyraźnie, że co kraj to obyczaj, i wszystkie narody mają jakieś swoje "specjalności", inaczej byłoby smutno i nudno :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414823
Udostępnij na innych stronach

No gotowe flaczki to sam rarytasik, ale nie wiem czy podjela bym sie czyszczenia takowych zaraz po zabiciu :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414839
Udostępnij na innych stronach

Dla chętnych i odważnych jest do nabycia na Allegro :D.http://allegro.pl/surstromming-kiszony-sledz-kiszone-sledzie-impreza-i5192936697.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/#findComment-414895
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.