robotek Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2015 Peklowałem razem 5 dni: schab 1,05 kg, szynke "kulkę" 1.10 kg, oraz małą polędwiczkę około 38 dkg.Zalewa: litr wody 100 g. peklosoli na 1 kg mięsaNo i kurde polędwiczka wyszła bardzo bardzo mocno słona, no wiem że był to najmniejszy kawałek mięsawobec tego powinien użyć osobno solanki do polędwiczki?? Albo np. mam dwa boczki jeden ma 1 kg drugi ma 90 dkgczy powinienem dobierać do suchego peklowania ilość peklosoli do 1.90 kg. czy osobno dla każdej sztuki mięsa ?? Zawsze z tym mam cholerne problemy albo np. mam 3 szynki powiedzmy jedna ma 80 dkg. druga ma 1 kilo a trzecia 1.50no i co ? dobierać solankę do 3.3 kg ? to wtedy ta najmniejsza szynka będzie chyba bardziej słona niż pozostałe ... Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) No i kurde polędwiczka wyszła bardzo bardzo mocno słona,Przy takim soleniu, dziwiłbym się, by było inaczej. Ja np. pekluję polędwiczki w ciągu trzech dni, ale moja zalewa nie przekracza 0,30-0,35 kg peklosoli na 5 l wody.Poza tym, od kiedy ilość peklosoli, w peklowaniu mokrym, jest ustalana na każdy kilogram mięsa?Masz np. 5 kg mięsa i chcesz to peklować 10 dni. Przyjmujesz sobie stężenie ok. 8 - 8,5% czyli na 10 litrów wody dajesz 0,80-0,85 kg peklosoli. To jest wzorzec, wg którego obliczasz sobie stężenie. Teraz ilość. Jak wspomniałem, masz 5 kg mięsa. Na każdy kilogram dajesz 0,4-0,5 litra solanki czyli potrzebujesz jej łącznie 2-2,5 litra. Proste równanko:jeśli na 10 l wody dajesz np. 0,85 kg peklosoli, to na 2 l wody dajesz x. Teraz wystarczy pomnożyć 0,85 x 2 i podzielić przez 10. Otrzymasz ilość peklosoli potrzebną dla Twoich 2 l wody. Edytowane 27 Marca 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2015 Proste równanko: jeśli na 10 l wody dajesz np. 0,85 kg peklosoli, to na 2 l wody dajesz x. Teraz wystarczy pomnożyć 0,85 x 2 i podzielić przez 10. Otrzymasz ilość peklosoli potrzebną dla Twoich 2 l wody. Dziękuję to mi już troszkę sprawę wyjaśnia czyli np. na 2 L potrzeba 170 gr peklosoli ja robiłem mocniejszą .ale : Mam te 5 kg mięsa łącznie ale w tym jedna szynka będzie mieć 1,20 kg inna 0.90 kg a jeszcze inna 1.50 kg więc każda z nich będzie mieć inny stopień słoności ?? Wiem że trzeba dobierać mniej więcej równe wagowo kawałki ale no nie zawsze się daje tak Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokregonie ma potrzeby przeliczania jest gotowe, w podanych ilościach solanki mięso zostanie całkowicie nią pokryte (uprzedzam pytanie) . Przy prawidłowo prowadzonym procesie (nastrzyk, temperatura,czas, stężenie solanki, obracanie itp ) wielkość mięsa nie ma znaczenia ( stężenie soli powinno by wszędzie jednakowe dla tego samego rodzaju mięsa - co więcej ja nie zauważam różnicy również pomiędzy rodzajami np karczek boczek jeżeli razem je pekluje ) Edytowane 27 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2015 ....stężenie soli powinno by wszędzie jednakowe dla tego samego rodzaju mięsa - co więcej ja nie zauważam różnicy również pomiędzy rodzajami np karczek boczek jeżeli razem je pekluje ) Tabelkę znam prawie na pamięć ale kurde jednak ja wyczuwam sporą różnicę w zasoleniu między szynką 0.9 kg a 1.5 kg peklowaną razem,już tak robiłem rok temu jak peklowałem małą szyneczkę "do święcenia" i dużą na stół.Może przez to że 10 lat temu rzuciłem palenie i mam smak wyczulony Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) ja praktycznie wszystkie mięso nastrzykuje bez względu na czas peklowania (ale nie pekluję dłużej niż 7 dni) Przy prawidłowym prowadzeniu peklowania pewnie wielkość ( jeżeli już to przekrój- grubość ) ma jakieś znaczenie ale bym nie przesadzał iż jest to podstawowa determinanta peklowania słoności . jaka mogla być różnica na grubości (średnicy ) pomiędzy 1,5 kg a 0.9 kg 1-2 centymetry . Idąc tym tropem to jeżeli już to ewentualnie środek grubszej powinien być mniej słony (aby to wyeliminować jest nastrzyk) . Może różnica w słoności wynika z krótkich czasów peklowania (większe stężenie solanki) i braku nastrzyku (solanka w krótkim czasie nie może samoistnie przeniknąć do środka mięsa ) Edytowane 27 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2015 Robotek polecam polędwiczkę solić na sucho. Mi osobiście taka najbardziej smakuje. Jak lubisz to z przyprawami lub bez. Ja nie daję tylko majeranku bo za bardzo mi zabija smak polędwiczki. Czas peklowania jaki stosuj to 5-7 dni, ale po 4 kiedyś robiłem i tez była ok.Peklosól daję 25-30g/kg. Dla niektórych to dużo, ale ja dodaję też cukier i pozostawiam polędwiczkę surową i leży jeszcze lodówce (pseudo dojrzewa bo innych warunków nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2015 Robotek polecam polędwiczkę solić na sucho. Mi osobiście taka najbardziej smakuje. Jak lubisz to z przyprawami lub bez. Ja nie daję tylko majeranku bo za bardzo mi zabija smak polędwiczki. Czas peklowania jaki stosuj to 5-7 dni, ale po 4 kiedyś robiłem i tez była ok.Peklosól daję 25-30g/kg. Dla niektórych to dużo, ale ja dodaję też cukier i pozostawiam polędwiczkę surową i leży jeszcze lodówce (pseudo dojrzewa bo innych warunków nie mam) Ooooooo no fajne tak na pewno wypróbuję ale chyba z mniejszą ilością soli Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Robotek polecam polędwiczkę solić na sucho. To tak żeby były bardziej suche bo solenie na sucho wyciąga wodę z wyrobu.? Edytowane 27 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2015 Polędwiczka była mała objętościowo, więc szybciej pobrała sól z zalewy.Już pomijam fakt, że peklowanie 5-cio dniowe, to droga na skróty i dalej nie rozumiem po co ten skrót robić ? A tak prosto przecież można.40 % zalewy peklującej w stosunku do wagi mięsa, 8-10 dkg peklosoli na 1 litr zalewy i peklowanie 8-10-14 dni.Nie ma takiej możliwości, aby mięso było słone. Nawet te najmniejsze kawałki ! No, ale jak ktoś lubi skróty ...... to potem są takie właśnie, dziwne efekty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Bo krucho z miejscem w lodówce na kilkanaście dni Edytowane 27 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Marca 2015 jeśli na 10 l wody dajesz np. 0,85 kg peklosoli, to na 2 l wody dajesz x. Proste równanie na proporcje Robotek polecam polędwiczkę solić na sucho. Mi osobiście taka najbardziej smakuje. Ale Ty nie jesteś początkującym.Nie polecaj tego nowicjuszom.ja praktycznie wszystkie mięso nastrzykuje bez względu na czas peklowania (ale nie pekluję dłużej niż 7 dni) Przy prawidłowym prowadzeniu peklowania pewnie wielkość ( jeżeli już to przekrój- grubość ) ma jakieś znaczenie ale bym nie przesadzał iż jest to podstawowa determinanta peklowania słoności . jaka mogla być różnica na grubości (średnicy ) pomiędzy 1,5 kg a 0.9 kg 1-2 centymetry . Idąc tym tropem to jeżeli już to ewentualnie środek grubszej powinien być mniej słony (aby to wyeliminować jest nastrzyk) . Może różnica w słoności wynika z krótkich czasów peklowania (większe stężenie solanki) i braku nastrzyku (solanka w krótkim czasie nie może samoistnie przeniknąć do środka mięsa ) Ta odpowiedź jest w ogóle do d....y Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Marca 2015 Gonzo to może powiesz prawidłową odpowiedź, zresztą i tak już dziś nastawiłem na 5 dni peklowanie.Mam jedną szynkę 1.2 kg. drugą 0.9 kg i dwie małe szyneczki "do święcenia" każda po 20 dkg czyli miałem łącznie 2.5 kg. Dałem 100 gr na 1 litr wody z tego zrobiłem nastrzykreszta przykryła mięso i niech się dzieje wola Boska, jak te małe będą za słone, to zwale na Was przed rodziną Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2015 Gonzo to może powiesz prawidłową odpowiedź, Sam jestem ciekaw Twojego toku myślenia bo jakem Baca Twój wpis Ta odpowiedź jest w ogóle do d....y mi osobiście niczego nie wyjaśnia Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/page-37?hl=moczenie numer postu 739 Robotek myślę, że powyższy post jakoś nas zachowa przy "życiu" . Ja to robię tak w najszerszym miejscu ze środka wycinam dosłownie płatek mięsa (na forum znajdziesz zdjęcia jak to zrobić ) i kosztuje jeżeli za słone instrukcja powyżej (ja stosuje zimną wodę ) . W tym przypadku należy "dać" możliwość na wyrównanie słoności , czyli ociekanie bez skrótów czasowych . Ewentualne parzenie zmniejszy trochę (dla mnie minimalnie ) słoność bierz to pod uwagę przy kosztowaniu . Niestety pojęcie co dla kogo jest dobre ( słone, mniej , itp ) jest subiektywne . Reasumując rób dalej wędliny wędzonki pisz za każdym razem ile dajesz peklosoli , czas itp i w końcu trafisz w swój smak (będzie to szybciej niż myślisz ) Edytowane 29 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2015 Dzięki Maćku no czekam na te maluśkie szyneczki czy ta słoność będzie taka sama jak dużychjeszcze trzy dni kąpieli Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-416949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie mam mozliwości bywać na forum często ale pragnę poinformowąć że wszystkie wyroby na święta, udały się *cenzura* !!!!!!!!!!!!!!Nie dowierzali że to swoiski wyrób że to MÓJ!!!!! żona i teściowa musiała potwierdzać, i były szyneczki, i sopocka posmarowana jajkiem, i poledwiczki wg rad Maxella i boczuś wg Miro,strasznie wszystko dobre !!!!! Ludzie nawet nie wiecie jak się cieszyłem.....Nooooo i krakowska wg. Kostka, której znienacka złamałem wykonanie, bo: po wolnym wędzeniu 60 stopni, podłożyłem do mojej huto-wedzarni wg szefa Paula... dwie szczapki olchy, i nie uwierzycie ! w ciągu 15 minut, temp. z 60 skoczyła na 95 stopni !!Zmierzyłem batony, było 90 stopni, szok przerażenie, jeden tknąłem więc mi się rozpier...ł, to zeżarłem natychmiastreszta powolne 5 godź schładzanie, potem 7 dni suszenie. Matko Boska jakie to było dobre !!! nie bylo szans na zrobienie zdjęć bo rodzina wpierdzieliła totalnie WSZYSTKOJestem szczęsliwym człowiekiem, że mam to forum !!!!!!!!!!!!Pozdrawiam Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-422453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Jestem szczęsliwym człowiekiem, że mam to forum !!!!!!!!!!!! Aż mi się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę niedawną moją podobną euforię z dobrze i smacznie ( w końcu) wykonanych samodzielnie wędlin ...... i to niedowierzanie w oczach bliskich..... a jednak mu się udało.... Gratuluję i smacznego!! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-422461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-422463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Aż mi się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę niedawną moją podobną euforię z dobrze i smacznieOj tak tak tylko u mnie to już troszkę czasu mineło, a koledze @robotek,gratulacje składam Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-422464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2015 Noooo i nadal jest wybornie.. w sobotę zaplanowałemkoszenie żona mówi rozpaliłbyś hutę i tą sopocką co na święta była przy okazji zrobił.No to zapeklowałem dwa schaby i cztery polędwiczki, no i uwędziłem.W niedziele wpadły szwagry no i stało się: mam PIERWSZE zamówienia zjedli kurde wszystko !syn w ostatnim momencie zrobił fotkę tego co zostało. Trochę złamałem przepis na tą sopocką pozbierałem trzy różne wersje i po swojemu zapeklowałem,a że w rodzinie lubią bardzo słone to był strzał w dychę !!Niech żyje zdrowa ! polska ! wędlinka. Niestety moja praca nie pozwala na co tygodniowe wędzenie i tego Wam zazdroszczę Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-426147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2015 No to zapeklowałem dwa schaby i cztery polędwiczki, no i uwędziłem. W niedziele wpadły szwagry no i stało się: mam PIERWSZE zamówienia zjedli kurde wszystko ! Kozaki Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-426157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2015 Reasumując rób dalej wędliny wędzonki pisz za każdym razem ile dajesz peklosoli , czas itp i w końcu trafisz w swój smak (będzie to szybciej niż myślisz Yes, yes przyszło Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-426166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Miro kiedyś mi radził peklować wszystko mięso w wannie, pamiętliwy jestem... niestety służy do innych celów...a ja znów mam dylemat, będę miał około 10 kg mięsa: dwa całe schaby, szyneczki, i 6 szt. małych polędwiczek.mam pojemniki typu GN 1/2 cala, popularny "gen" mam ich trzy które mogę zmieścić do lodówki / mieszkanie w bloku nie jest komfortowe../ Czy przyjąć wartość peklosoli dla całych 10 kg mięsa ? czy odmierzyć ile mięsa wejdzie do każdego pojemnika i wtedy wyliczyć prawidłową solankę ? Mam cholerny z tym problem dotychczas miałem mięsa w granicach 5 kg radziłem sobie a teraz Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-430604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Solanka dla całości - potem wsadzasz mięso do gn, ważysz, robisz nastrzyk zgodnie z wagą i zalewasz zgodnie z wagą. Na koniec nic nie powinno Ci zostać jak dobrze wszystko zrobiłeś. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11414-r%C3%B3%C5%BCna-waga-mi%C4%99sa-a-peklowanie/#findComment-430624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.