Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.

Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę :

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna :D

post-70754-0-46078900-1427455513_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/
Udostępnij na innych stronach

Ale mi narobiłaś smaczku... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416208
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

A gdzie coś takiego można kupic ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416209
Udostępnij na innych stronach

 

 

A gdzie coś takiego można kupic ?

 BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest   :tongue:  ;)  :D  do tego swieza 


Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416213
Udostępnij na innych stronach

A u mnie tego nie widzialam ,musze poszukac ,ja w sobote robilam rybe (dorsz) z sosem z borowikow ...bylo pysznie i wszyscy stwierdzili ze musza byc powtorki z tego dania .. nawet mnie smakowalo a ja i ryba jakos nie zawsze mamy po drodze. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416966
Udostępnij na innych stronach

Electro sos z borowików do ryby - pycha - borowików miałam mało a ostatnie mrożone kurki też nie doczekały Wielkanocy a miał być sos do pieczeni  :hmm: trudno , zrobi się jakiś inny 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416967
Udostępnij na innych stronach

ja dawalam do lososia kurki i tez smacznie ...teraz do duszonych w smietanie borowikow dodalam tymianek i chyba to podkrecilo smaczek :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-416995
Udostępnij na innych stronach

ja lubie ale jakos do ryby mi nie pasowal czosnek..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-417042
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

 

Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-424875
Udostępnij na innych stronach

wcześniej robiłam proporcje 3 szkl.wody , 1 szkl.octu i 2 łyżki cukru i był grymas octowy a w/w przepis nam pasuje 

powiem Ci szczerze , że jak gotuję zalewę to próbuję bo nie zawsze ocet jest octowy pomimo swoich 10% a cukier słodki  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-424878
Udostępnij na innych stronach

Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-424880
Udostępnij na innych stronach

Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie

1 szkl octu

4 szkl.wody

1 Łyżka soli

8 Łyzek cukru

3 listki laurowe

10 ziarenek ziela ang.

zagotować i gorącą zalewą  zalewać usmażone  świeżo złowione rybki

[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatce

Nam smakują i cukru nie czuć.

Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych  sałatek na zimę.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11415-nototenia-w-zalewie/#findComment-424960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.