Skocz do zawartości

Ulalka

Rekomendowane odpowiedzi

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.

Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę :

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna :D

post-70754-0-46078900-1427455513_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A gdzie coś takiego można kupic ?

 BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest   :tongue:  ;)  :D  do tego swieza 


Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie tego nie widzialam ,musze poszukac ,ja w sobote robilam rybe (dorsz) z sosem z borowikow ...bylo pysznie i wszyscy stwierdzili ze musza byc powtorki z tego dania .. nawet mnie smakowalo a ja i ryba jakos nie zawsze mamy po drodze. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja dawalam do lososia kurki i tez smacznie ...teraz do duszonych w smietanie borowikow dodalam tymianek i chyba to podkrecilo smaczek :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja lubie ale jakos do ryby mi nie pasowal czosnek..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

 

Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie

1 szkl octu

4 szkl.wody

1 Łyżka soli

8 Łyzek cukru

3 listki laurowe

10 ziarenek ziela ang.

zagotować i gorącą zalewą  zalewać usmażone  świeżo złowione rybki

[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatce

Nam smakują i cukru nie czuć.

Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych  sałatek na zimę.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.