Ulalka Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2015 Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-) Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę : - 4 szkl.wody- 1 szkl.octu- 6 płaskich łyżek cukru- 2 łyżki soli- 6 ziarenek ziela angielskiego- 1 liść laurowy- 3 ziarenka czarnego pieprzu zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2015 Ale mi narobiłaś smaczku... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2015 Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-) A gdzie coś takiego można kupic ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2015 ja kupiłam w "ARHELAN" ale wiesz jaka dobra , białe soczyste mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2015 A gdzie coś takiego można kupic ? BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest do tego swieza Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2015 świeże to będę miała okonki , karasie , płotki jak syn złowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2015 Nototenia jest na bieżąco wsklepach rybnych , czesto ją przyrządzam , ale na sposób Ulalki nie wpadłem , dzieki .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2015 Pacan Wojciech zrób na spróbę , wydaje mi się , że nie pożałujesz Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2015 A u mnie tego nie widzialam ,musze poszukac ,ja w sobote robilam rybe (dorsz) z sosem z borowikow ...bylo pysznie i wszyscy stwierdzili ze musza byc powtorki z tego dania .. nawet mnie smakowalo a ja i ryba jakos nie zawsze mamy po drodze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2015 Electro sos z borowików do ryby - pycha - borowików miałam mało a ostatnie mrożone kurki też nie doczekały Wielkanocy a miał być sos do pieczeni trudno , zrobi się jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2015 ja dawalam do lososia kurki i tez smacznie ...teraz do duszonych w smietanie borowikow dodalam tymianek i chyba to podkrecilo smaczek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2015 ja za poradą Magdy Gessler dodałam do grzybów czosnku i tu zonk - dla naszej rodzinki jednak nie pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2015 ja lubie ale jakos do ryby mi nie pasowal czosnek.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Maja 2015 Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej - 4 szkl.wody- 1 szkl.octu- 6 płaskich łyżek cukru- 2 łyżki soli- 6 ziarenek ziela angielskiego- 1 liść laurowy- 3 ziarenka czarnego pieprzu Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Maja 2015 wcześniej robiłam proporcje 3 szkl.wody , 1 szkl.octu i 2 łyżki cukru i był grymas octowy a w/w przepis nam pasuje powiem Ci szczerze , że jak gotuję zalewę to próbuję bo nie zawsze ocet jest octowy pomimo swoich 10% a cukier słodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle. Edytowane 13 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Maja 2015 zawsze robię tuszki , z filetami nie miałam doczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Maja 2015 Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie1 szkl octu4 szkl.wody1 Łyżka soli8 Łyzek cukru3 listki laurowe10 ziarenek ziela ang.zagotować i gorącą zalewą zalewać usmażone świeżo złowione rybki[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatceNam smakują i cukru nie czuć.Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych sałatek na zimę. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Maja 2015 u mnie ciągle stoją rybki w zalewie , czasami czegoś się szuka , zagląda i taka rybka zachciankę zaspokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.