Skocz do zawartości

Szuflada w lodówce do peklowania


konar55

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) ja właśnie na te święta peklowałem mięso w lodówce starego typu w dolnej szufladzie, 12 dni na mokro. Peklowało się bez problemu. Tylko że nie peklowałem bezpośrednio w samej szufladzie tylko kupiłem w biowinie worki które sprzedają do wykładania beczek do kiszenia/peklowania, wsadziłem mięso w ten worek, zalałem mieszanką, ścisnąłem jak najniżej się dało żeby pozbyć się powietrza, związałem i tak sobie w szufladzie leżało i się peklowało. Co jakiś czas przewracałem mięso w środku albo przekładałem worek z boku na bok, wg mnie całkiem wygodna metoda ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

no to uważaj przy tym działaniu bo 8st C to górna granica bezpiecznego peklowania - ja zwykle staram sie utrzymywać nie więcej niż 7stC .

 

Postaram się dzięki. Wcześniej raczej nie było problemu w naczyniach glinianych więc myślę że i teraz bedzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie nie wszystkie lodówki z systemem no frost  mają szufladę tzw. "komora zero"

Moja nie ma, zresztą nie szukałem takiej, bo to

 

  

 

 

:D

 

Bez komory zero, też mogę mieć zero stopni w lodówce.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu chodzi o to że w całej lodówce jest np.4-6 stopni a w jednej komorze tzw. zero i tam przechowuje się niektóre produkty łatwiej psujące :D

Napisałem tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11422-szuflada-w-lodówce/?p=417663                

Po prostu niżej jest zimniej i tyle. Ta tzw. szuflada zero nie ma oddzielnego agregatu.

 

Tu pisałem:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11422-szuflada-w-lodówce/?p=416565

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i po co Panowie  bicie piany :question: każdy ma inną lodówkę i zdanie na temat panujących tam temperatur, a temat szuflady jest już tak dokładnie opisany że nie ma potrzeby jeszcze udowadniać swoich wyższości nad innymi.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy termometr w dłoń i mierzenie temperatury :laugh:

A ja się "pochwalę" że ostatnio wpadłem na ten sam pomysł peklowania, tyle że nie miałem możliwości przekładania (byłem poza domem) przez 7-8 dni szynki były nie ruszane i kiedy otworzyłem drzwi lodówki to już zrozumiałem że na urodziny nie mam wędzonek :facepalm:   Nawet "zapach" nie był za mocny ale gdy powąchałem + do tego mętna woda = brak ryzykowania :laugh:

I tak 10kg niedoszłych wędzonek trafiło do utylizacji.

Zdziwienie było tylko, kiedy po kolejnych 3-4 dniach zajrzałem do beczki w której spalałem to mięso. Na dnie leżały 2 niespalone szynki ale tak różowiutkie jakby dopiero co ze sklepu przyniesiono.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie w lodówkach NO FROST? No chyba że w pojemnikach zamknietych.

Zasadą lodówki NO FROST jest pozbywanie sie wilgoci z powietrza, po to aby nie było potrzeby jej odmrazać. Wyobrażacie sobie jak często by się załączała taka lodówka gdyby w środku było źródło wilgoci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.