MateuszP Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Marca 2015 Hej ja właśnie na te święta peklowałem mięso w lodówce starego typu w dolnej szufladzie, 12 dni na mokro. Peklowało się bez problemu. Tylko że nie peklowałem bezpośrednio w samej szufladzie tylko kupiłem w biowinie worki które sprzedają do wykładania beczek do kiszenia/peklowania, wsadziłem mięso w ten worek, zalałem mieszanką, ścisnąłem jak najniżej się dało żeby pozbyć się powietrza, związałem i tak sobie w szufladzie leżało i się peklowało. Co jakiś czas przewracałem mięso w środku albo przekładałem worek z boku na bok, wg mnie całkiem wygodna metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Marca 2015 no to uważaj przy tym działaniu bo 8st C to górna granica bezpiecznego peklowania - ja zwykle staram sie utrzymywać nie więcej niż 7stC . Postaram się dzięki. Wcześniej raczej nie było problemu w naczyniach glinianych więc myślę że i teraz bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Panowie nie wszystkie lodówki z systemem no frost mają szufladę tzw. "komora zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Panowie nie wszystkie lodówki z systemem no frost mają szufladę tzw. "komora zero"Moja nie ma, zresztą nie szukałem takiej, bo to Bez komory zero, też mogę mieć zero stopni w lodówce. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Wiem że możesz mieć zero stopni w lodówce ale tu chodzi o to że w całej lodówce jest np.4-6 stopni a w jednej komorze tzw. zero i tam przechowuje się niektóre produkty łatwiej psujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 tu chodzi o to że w całej lodówce jest np.4-6 stopni a w jednej komorze tzw. zero i tam przechowuje się niektóre produkty łatwiej psujące Napisałem tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11422-szuflada-w-lodówce/?p=417663 Po prostu niżej jest zimniej i tyle. Ta tzw. szuflada zero nie ma oddzielnego agregatu. Tu pisałem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11422-szuflada-w-lodówce/?p=416565 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 No i po co Panowie bicie piany każdy ma inną lodówkę i zdanie na temat panujących tam temperatur, a temat szuflady jest już tak dokładnie opisany że nie ma potrzeby jeszcze udowadniać swoich wyższości nad innymi. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Każdy termometr w dłoń i mierzenie temperatury A ja się "pochwalę" że ostatnio wpadłem na ten sam pomysł peklowania, tyle że nie miałem możliwości przekładania (byłem poza domem) przez 7-8 dni szynki były nie ruszane i kiedy otworzyłem drzwi lodówki to już zrozumiałem że na urodziny nie mam wędzonek Nawet "zapach" nie był za mocny ale gdy powąchałem + do tego mętna woda = brak ryzykowania I tak 10kg niedoszłych wędzonek trafiło do utylizacji.Zdziwienie było tylko, kiedy po kolejnych 3-4 dniach zajrzałem do beczki w której spalałem to mięso. Na dnie leżały 2 niespalone szynki ale tak różowiutkie jakby dopiero co ze sklepu przyniesiono. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Peklowanie w lodówkach NO FROST? No chyba że w pojemnikach zamknietych. Zasadą lodówki NO FROST jest pozbywanie sie wilgoci z powietrza, po to aby nie było potrzeby jej odmrazać. Wyobrażacie sobie jak często by się załączała taka lodówka gdyby w środku było źródło wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.