davido31 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Ostania moja potrawa na dzisiaj: Rumuński specjał robiony na podstawie tego przepisu. Niestety ale mam tylko 2 zdjęcia. Varza a la cluj Przepis bazuje na słodkiej podsmażanej kapuścieMięso mieloneRyżPapryka czerwonadużo cebuliPrzecier pomidorowy Edytowane 17 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Maja 2015 nic dodac nic ujac , davido Twój ruch Pojutrze wrzucę moja drugą mielonkę z szynki. (jak wyjdzie) Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za budujące posty które motywują mnie do dalszych eksperymentów kulinarnych. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Maja 2015 Ostania moja potrawa na dzisiaj: Rumuński specjał robiony na podstawie tego przepisu. Niestety ale mam tylko 2 zdjęcia. Varza a la cluj Przepis bazuje na słodkiej podsmażanej kapuścieMięso mieloneRyżPapryka czerwonadużo cebuliPrzecier pomidorowy IMG-20140309-WA0014.jpg IMG-20140309-WA0018.jpgPo rumuńsku umiem tylko liczyć -można prosić o szczegóły? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Po rumuńsku umiem tylko liczyć -można prosić o szczegóły? Ja też nie rozumiem rumuńskiego ale kolega z Rumunii przekazał mi tajemną wiedzę na temat tego przepisu. Otóż do tej potrawy potrzebne są: 800 gram mielonego mięsa150 gram ryżu1.5kg kapusty posiekanejJedna cebula 100 ml oleju. Ja używam tylko oliwy z oliwekPapryka czerwona duża200 ml śmietany kwaśnejPrzyprawyPieprz, hmm tu miałem zagwozdkę z 'dupa gust' chyba znaczy wg. gustu doopy albo ile doopa wytrzyma Sprawdziłem w słowniku i jednak te słowo ma inne znaczenie Sposób wykonania: Kapustę smaży się aż do miękkości dodając cebulę.Osobno smażymy mięso mielone z papryką i cebulą przyprawiając je do smaku. Dodajemy ugotowany ryż do mięsa i mieszamy. Wychodzi mniej więcej taki sam farsz jak do gołąbków.Do sporej blachy kładziemy warstwami: najpierw kapusta potem farsz. Mniej więcej po 2 lub 3 warstwy. Warstwa zamykająca to kapusta.Polewamy wierzch kwaśna śmietaną i wstawiamy do piekarnika 180C na 30-45 minut. Ja nie miałem kwaśnej śmietany więc polałem wierzch sosem pomidorowym.I to tyle. Smacznego. Edytowane 17 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Maja 2015 Trafiłem na ciekawy artykuł o hodowli ślimaków w Polsce który dedykuje koledze @paweljack http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17900782,Szary_maly__szary_duzy__czyli_biznes_na_slimakach.html?biznes=local#BoxBizImg Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Maja 2015 Trafiłem na ciekawy artykuł o hodowli ślimaków w Polsce który dedykuje koledze @paweljack http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17900782,Szary_maly__szary_duzy__czyli_biznes_na_slimakach.html?biznes=local#BoxBizImgDzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Nie za maco Edytowane 21 Listopada 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Maja 2015 Dzięki za tłumaczenie przepisu -jeśli Rumuni uznają go za specjał ,to chyba wypróbuję .[A tobie smakowało?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Tak, bardzo mi smakuje ta potrawa. Dla mnie to jak wariacja gołąbków bez zawijania. Mnie te danie nie wyszło tak smaczne jakie jadłem u kolegi ale byłem blisko. Edytowane 18 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Maja 2015 Jest kolejna mielonka kombinowana z szynki, boczku i kawałku schabu. Przepis z głowy ale wykorzystałem parę rad zawartych w tym temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10902-moje-pierwsze-kroki-z-szynkowarem-i-pierwsze-pytania-i-dylematy/ Farszyk zrobiłem z pokrojonej w kostkę szynki 2x2 (około 300 gram)Tłuszczyk z szynki i boczku 200 gram zmieliłem na maszynce na oczkach 2.5 mmBoczek 500 gram zmieliłem na oczkach 8mmPół szklanki wody18 gram peklosoli1,5 łyżeczki żelatynyPrzyprawy: Pieprz ziołowy, kolendra,pieprz czarny,papryka czerwona.Wszystko to ładnie wymieszałem jak na kiełbasę i wstawiłem do lodówki na 24h Po dobie napełniłem szynkowar dobrze ubijając masę Wstawiłem wodę i podgrzałem do 40 st C ( musiałem wypróbować metodę kolegi @mr6319 z linku powyżej) Umieściłem szynkowar w garnku. Wodę miałem wcześniej odmierzoną aby po włożeniu szynkowara poziom jej był wyższy niż wsad. Wbiłem szpilę sondy w baton szynkowara i ustawiłem temperaturę docelową na 68 st C Cały czas utrzymując temperaturę wody 75 st C parzyłem około 2h i 20 minut Jednak nie czas parzenia był ważny a temperatura wewnątrz batona czyli 68 st C. Po jej uzyskaniu wyciągnąłęm szynkowar z garnka i wstawiłem do ostudzenia w zimniej wodzie Po ostudzeniu do lodówki na 12 godzin. A teraz efekt końcowy Wędlinka wyszła super. Jedynie co mnie zdziwiło to, że galaretka była pod batonem, widać ją na talerzu . Jak ona wypchała cały baton do góry to ja nie wiem. Dodam, że po ostudzeniu zwolniłem sprężynę bo wyczytałem że w ten sposób sok wraca w głąb mięsa. W moim przypadku galaretka się zgubiła i powędrowała na samo dno No i to tyle. Po dzisiejszej walce z peklowaniem i szynkowarem przyszedł czas na odpoczynek od forum i wzięcie się za pracę Tymczasem. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Maja 2015 Bardzo ladnie i smacznie , czy ty jestes zawodowym kucharzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Witaj. Nie, nie jestem zawodowym kucharzem. Gotowanie to moja pasja. ????Dziękuję za uznanie i pozdrawiam ☺ Edytowane 19 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Maja 2015 Biała kiełbasa wg. przepisów z YTU nas znajdziesz oryginał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) U nas znajdziesz oryginał. Wczoraj znalazłem fajny przepis na białą kiełbasę na blogu kolegi @miro ????A białą kiełbasę robiłem wg. tego wideo poradnika: Edytowane 19 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Maja 2015 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Maja 2015 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Znam, mam ten przepis w zakładkach. A tu wspomniany przepis kolegi @miro http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/07/kielbasa-biala-na-soli/Ten przepis będzie następny: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/ Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Maja 2015 Od Miro możesz spróbować się z krakowską.Ja robię ją zamiennie z jego przepisu i krakowska w/g Kostka.Obie smaczne. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Maja 2015 Od Miro możesz spróbować się z krakowską. Kurcze na blogu @mira same pyszności. Jak już wędzarnia będzie gotowa zmierzę się z przepisami. Prosiłbym o link do przepisu @Kostka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Maja 2015 Proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/ Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Maja 2015 Dziękuję Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Maja 2015 JA juz z krakowska to glownie robie z przepisu Kostka.Kiedy ja podsuszysz( mi sie udalo, bo zrobilam ich duzo sztuk ) to dopiero smakjest. Tez polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Maja 2015 Krakowska i szynkowa to moje ulubione kiełbaski ???? Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Maja 2015 Krakowska Kostka to jest THE BEST...ja musze tez zrobic wiecej bo znikla ze nawet doschnac nie zdazyla.Polecam! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Maja 2015 Żeby zrobić cokolwiek trzeba znać klasyfikację. Tą prawidłową, więc od tego zacząłbym. No chyba, że chcesz robić coś a'la. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Maja 2015 Krakowska Kostka to jest THE BEST. A @mira ? Żeby zrobić cokolwiek trzeba znać klasyfikację. Tą prawidłową, więc od tego zacząłbym. Pawełku do tego też dojdziemy. No chyba, że chcesz robić coś a'la. Od a'li jest łatwiej :D Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.