Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Ostania moja potrawa na dzisiaj:

 

Rumuński specjał robiony na podstawie tego przepisu. Niestety ale mam tylko 2 zdjęcia.

 

Varza a la  cluj

 

Przepis bazuje na słodkiej podsmażanej kapuście

Mięso mielone

Ryż

Papryka czerwona

dużo cebuli

Przecier pomidorowy

 

post-72541-0-58315900-1431895423_thumb.jpg

 

post-72541-0-07759600-1431895425_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425699
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

:clap: nic dodac nic ujac , davido Twój ruch :clap:

 

Pojutrze wrzucę moja drugą mielonkę z szynki. (jak wyjdzie) :D

 

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za budujące posty które motywują mnie do dalszych eksperymentów  kulinarnych. :cool:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425705
Udostępnij na innych stronach

Ostania moja potrawa na dzisiaj:

 

Rumuński specjał robiony na podstawie tego przepisu. Niestety ale mam tylko 2 zdjęcia.

 

Varza a la  cluj

 

Przepis bazuje na słodkiej podsmażanej kapuście

Mięso mielone

Ryż

Papryka czerwona

dużo cebuli

Przecier pomidorowy

 

attachicon.gifIMG-20140309-WA0014.jpg

 

attachicon.gifIMG-20140309-WA0018.jpg

Po rumuńsku umiem tylko liczyć -można prosić o szczegóły?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425715
Udostępnij na innych stronach

Po rumuńsku umiem tylko liczyć -można prosić o szczegóły?

 

 

Ja też nie rozumiem rumuńskiego ale kolega z Rumunii przekazał mi tajemną wiedzę na temat tego przepisu. ;)

 

Otóż do tej potrawy potrzebne są:

 

800 gram mielonego mięsa

150 gram ryżu

1.5kg kapusty posiekanej

Jedna cebula :D

post-72541-0-47074800-1431900305_thumb.jpg

100 ml oleju. Ja używam tylko oliwy z oliwek

Papryka czerwona duża

200 ml śmietany kwaśnej

Przyprawy

Pieprz, hmm tu miałem zagwozdkę z 'dupa gust' chyba znaczy wg.  gustu doopy albo ile doopa wytrzyma :D Sprawdziłem w słowniku i jednak te słowo ma inne znaczenie :D

post-72541-0-03745200-1431900446_thumb.jpg

 

Sposób wykonania:

 

Kapustę smaży się aż do miękkości dodając cebulę.

Osobno smażymy mięso mielone z papryką i cebulą  przyprawiając je do smaku. Dodajemy ugotowany ryż do mięsa  i mieszamy.  Wychodzi mniej więcej taki sam farsz jak do gołąbków.

Do sporej blachy kładziemy warstwami: najpierw kapusta potem farsz. Mniej więcej po 2 lub 3 warstwy. Warstwa zamykająca to kapusta.

Polewamy wierzch kwaśna śmietaną i wstawiamy do piekarnika 180C na 30-45 minut. Ja nie miałem kwaśnej śmietany więc polałem wierzch sosem pomidorowym.

I to tyle. Smacznego.

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425721
Udostępnij na innych stronach

Trafiłem na ciekawy artykuł o hodowli ślimaków w Polsce który dedykuje koledze @paweljack ;)

 

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17900782,Szary_maly__szary_duzy__czyli_biznes_na_slimakach.html?biznes=local#BoxBizImg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425722
Udostępnij na innych stronach

Trafiłem na ciekawy artykuł o hodowli ślimaków w Polsce który dedykuje koledze @paweljack ;)

 

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17900782,Szary_maly__szary_duzy__czyli_biznes_na_slimakach.html?biznes=local#BoxBizImg

Dzięki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425744
Udostępnij na innych stronach

Nie za maco ;)


 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425749
Udostępnij na innych stronach

Tak, bardzo mi smakuje ta potrawa. Dla mnie to jak wariacja gołąbków bez zawijania. Mnie te danie nie wyszło tak smaczne jakie jadłem u kolegi ale byłem blisko. ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425784
Udostępnij na innych stronach

Jest kolejna mielonka kombinowana  z szynki, boczku i kawałku schabu. Przepis z głowy ale wykorzystałem parę rad zawartych w tym temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10902-moje-pierwsze-kroki-z-szynkowarem-i-pierwsze-pytania-i-dylematy/

 

Farszyk zrobiłem z pokrojonej w kostkę szynki 2x2  (około 300 gram)

Tłuszczyk z szynki i boczku  200 gram zmieliłem na maszynce na oczkach 2.5 mm

Boczek 500 gram zmieliłem na oczkach 8mm

Pół szklanki wody

18 gram peklosoli

1,5 łyżeczki żelatyny

Przyprawy: Pieprz ziołowy, kolendra,pieprz czarny,papryka czerwona.

Wszystko to ładnie wymieszałem jak na kiełbasę i wstawiłem do lodówki na 24h

 

Po dobie napełniłem szynkowar dobrze ubijając masę

 

post-72541-0-05466800-1431993514_thumb.jpg

 

Wstawiłem wodę i podgrzałem do 40 st C ( musiałem wypróbować metodę kolegi @mr6319 z linku powyżej)

 

post-72541-0-18813600-1431993518_thumb.jpg

 

Umieściłem szynkowar w garnku. Wodę miałem wcześniej odmierzoną aby po włożeniu szynkowara poziom jej był wyższy niż wsad.

 

post-72541-0-49065300-1431993524_thumb.jpg

 

Wbiłem szpilę sondy w baton szynkowara i ustawiłem temperaturę docelową na 68 st C

 

post-72541-0-75902600-1431993521_thumb.jpg

 

Cały czas utrzymując temperaturę wody 75 st C parzyłem około 2h i 20 minut

post-72541-0-34369400-1431993530_thumb.jpg

 

Jednak nie czas parzenia był ważny a temperatura wewnątrz batona czyli 68 st C. Po jej uzyskaniu wyciągnąłęm szynkowar z garnka i wstawiłem do ostudzenia w zimniej wodzie

 

post-72541-0-58652600-1431993527_thumb.jpg

 

Po ostudzeniu do lodówki na 12 godzin.

 

A teraz efekt końcowy  :w00t:
 

post-72541-0-65851900-1431993533_thumb.jpg

 

Wędlinka wyszła super. Jedynie co mnie zdziwiło to, że galaretka była pod batonem, widać ją na talerzu . Jak ona wypchała cały baton do góry to ja nie wiem. :question:

Dodam, że po ostudzeniu zwolniłem sprężynę bo wyczytałem że w ten sposób sok wraca w głąb mięsa. W moim przypadku galaretka się zgubiła i powędrowała na samo dno :D

 

No i to tyle. Po dzisiejszej walce z peklowaniem i szynkowarem przyszedł czas na odpoczynek od forum i wzięcie się za pracę :D

Tymczasem. :thumbsup:

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425924
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Nie, nie jestem zawodowym kucharzem. Gotowanie to moja pasja. ????

Dziękuję za uznanie i pozdrawiam ☺

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425942
Udostępnij na innych stronach

Biała kiełbasa

 

wg. przepisów z YT

U nas znajdziesz oryginał.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425944
Udostępnij na innych stronach

U nas znajdziesz oryginał. :)

Wczoraj znalazłem fajny przepis na białą kiełbasę na blogu kolegi @miro ????

A białą kiełbasę robiłem wg. tego wideo poradnika:

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425945
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-425957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od Miro możesz spróbować się z krakowską.

Kurcze na blogu @mira same pyszności. Jak już wędzarnia będzie gotowa zmierzę się z przepisami. ;) Prosiłbym o link do przepisu @Kostka 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426013
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426014
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję  :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426035
Udostępnij na innych stronach

JA juz z krakowska to glownie robie z przepisu Kostka.Kiedy ja podsuszysz( mi sie udalo, bo zrobilam ich duzo sztuk ) to dopiero smakjest. Tez polecam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426072
Udostępnij na innych stronach

Krakowska i szynkowa to moje ulubione kiełbaski ????

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426073
Udostępnij na innych stronach

Krakowska Kostka to jest  THE BEST...ja musze tez zrobic wiecej bo znikla ze nawet doschnac nie zdazyla.Polecam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426109
Udostępnij na innych stronach

Żeby zrobić cokolwiek trzeba znać klasyfikację. Tą prawidłową, więc od tego zacząłbym. No chyba, że chcesz robić coś a'la.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426125
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krakowska Kostka to jest THE BEST.

@mira ?


 

 

Żeby zrobić cokolwiek trzeba znać klasyfikację. Tą prawidłową, więc od tego zacząłbym.

 

Pawełku do tego też dojdziemy. ;)

 

 

 

No chyba, że chcesz robić coś a'la.

 

Od a'li jest łatwiej :D :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/2/#findComment-426208
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.