Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2015 Сześć wszystkim....wlasnie take pytanie: Co moze zastapic saletre(peklosol)...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2015 Saletry a w zasadzie mieszanki saletry z solą nie stosujemy już do peklowania , dużo bezpieczniejsze i prostsze jest użycie peklosoli Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Sadafa.. trochę dziwnie zadane pytanie wg mnie - z tego co widzę, pytasz co może zastąpić peklowanie jako takie?"saletrę (peklosól)..." - teraz praktycznie nie stosuje się już saletry.. peklosól jest tania i ogólnodostępna. Był temat o 'przeliczaniu' i 'mocy' https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklosol/a najważniejszy komentarz Strona główna - dział peklowanie. Zwróć uwagę na reakcje chemiczne, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobina) lub HbNO (nitrozylohemoglobina). Zależy co chcesz zrobić, jest wiele wyrobów które opierają się na zwykłej soli. Za mało informacji podałeś. A może chodziło Ci o jakieś inne dodatki, które powodują polepszenie koloru? np. izoaskorbinianu sodu (przeciw utlenianiu) - chyba czytałem niedawno z przepisie Ligawy na schinkenspeck o tym. Na razie zgadujemy.. podaj dokładniejsze informacje. Pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2015 Wiem wiem ale teraz zapomniałem kupić......sklep za 45km....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2015 podobno działa wyciąg z selera Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2015 PanBoczek........zastapic peklowanie....Chcę zrobić kiełbasę ale zapomnialem kupic peklosol........teraz .... ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2015 Aha... czyli masz już wszystko na kiełbasę naszykowane oprócz peklosoli? 45km to nie taki kawał drogi... mięso w lodówce wytrzyma do Twojego powrotu, jeżeli już poklasyfikowałeś wsio to wstępnie dodaj 50% zwykłej soli warzonki i schowaj do lodówki - jak wrócisz dodasz kolejne 50% peklosoli i też będzie dobrze. Jeżeli to kiełbasa z przeznaczeniem na grilla - możesz zrobić (a nawet powinieneś) bez użycia peklosoli Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2015 kwas askorbinowy - moze byc....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Nie chcę się wymądrzać - innym specjalistom do pięt nie dorastam, ale postaram się odpowiedzieć (celem szybkiej pomocy) - witamina C jest tylko dopuszczalną substancją dodatkową, więc nie może zastąpić peklowania. Pozdrawiam Kwas askorbinowy jest wykorzystywany głównie jako przeciwutleniacz (synergent), stymulator procesu peklowania i inhibitor oksydacyjnego brunatnienia. Sole kwasu askorbinowego hamują rozwój bakterii Clostridium botulinum i zapobiegają syntezie nitrozoamin w peklowanych produktach mięsnych. Jednak stężenie molowe tych soli aby było skuteczne musi być przynajmniej dwukrotnie większe w stosunku do azotanu(III). Przy produkcji kiełbas dodatek askorbinianu sodu skraca czas przetrzymywania farszu przed napełnieniem nim osłonek i obróbką cieplną oraz wędzeniem, jak również czas ogrzewania potrzebny do maksymalnej syntezy nitrozo-mioglobinowego barwnika. Jako przeciwutleniacz kwas askorbinowy działa synergetycznie z dymem wędzarniczym i dlatego nawet przy małych stężeniach (0,1-0,2-proc.) skutecznie powstrzymuje jełczenie ryb wędzonych. Kwasy spożywcze jako dodatki łagodzą wyczuwalność słonego smaku w wędzonej żywności. Edytowane 19 Maja 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2015 kielbasa do wedzenia....pojehalem na weekend na wies.... Sklep nie sprzedaje takie przyprawy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2015 Skoro Jesteś na wsi to może spróbuj pochodzić po sąsiadach? Może trafisz na kogoś kto ma sól peklową albo przynajmniej saletrę.. Pod względem zastosowania saletry i azotynu wytworzyły się w praktyce 3 typy peklowania: peklowanie saletrowe, peklowanie saletrowo-azotynowe (mieszane) peklowanie azotynowe. Przez wiele lat typ pierwszy, tj. peklowanie z użyciem tylko saletry, był jedynym stosowanym powszechnie w praktyce. Biorąc pod uwagę poziom ówczesnej techniki dawał on wystarczające wyniki. Wadą tego typu był długi okres peklowania wymagany przy stosowaniu metod suchych, a tylko tymi metodami można peklować mięso tym systemem. Przeprowadzone praktyczne próby, zmierzające do ustalenia najwłaściwszego typu peklowania, doprowadziły do dokładniejszego zbadania roli azotynu w procesie peklowania. Dodatnie strony stosowania azotynu sformułowano następująco: brak różnic smakowych między mięsem peklowanym z saletrą a mięsem peklowanym z azotynem (nitrytem), szybsze utrwalenie barwy peklowanego mięsa, bardzo silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (już w stężeniu 0,05% azotyn ma dużą siłę bakteriobójczą - szczególnie jeżeli idzie o bakterie gnilne, podczas gdy saletra w stężeniu 10-krotnie większym nie jest jeszcze czynna). nie masz innego wyjścia... rób peklowanie na samej saletrze, którą większość ludzi powinna mieć w swoich domostwach Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2015 Mozesz uzyc samej soli i bedzie git Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Maja 2015 oj tam się przejmujesz, zrób na samej soli i będziesz miał super wiejską kiełbasę z szarym oczkiem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2015 PanBoczek........zastapic peklowanie....Chcę zrobić kiełbasę ale zapomnialem kupic peklosol........teraz Zrób na samej soli tylko długo ją wędź.Powinna się wybarwić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadafa Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Maja 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik.Jutro bende peklosol. Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ ............Dziękuje wszystkim, którzy odpowiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2015 Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ Niezłe ceny macie tam na Ukrainie. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Maja 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik. Witam Czasami można kupić sól peklującą w takich małych porcjach jak przyprawy typu : Prymat , KAMIS itp . Jest to zbieranina różnych E i jeżeli się nie mylę pod nazwą sól zmiękczająca . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Maja 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik.Jutro bende peklosol. Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ o bracie... nie spodziewałem się, że takie ceny mogą być u Was u nas przy worku 25kg wychodzi 1.20 zł, czyli 33 centy = 10x taniej http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-i-sol-c-32.html Nie wiem jak daleko od granicy mieszkasz, ale sprowadzanie takiego towaru z Polski byłoby chyba opłacalne (na ciut większą skalę). Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2015 Czasami można kupić sól peklującą w takich małych porcjach jak przyprawy typu : Prymat , KAMIS itp . Jest to zbieranina różnych E i jeżeli się nie mylę pod nazwą sól zmiękczająca Nie ,nie, nie -sól zmiękczająca a mięso zawiera naturalny enzym - papainę, która pozwala na zmiękczenie i poprawienie kruchości mięsa. jeśli dasz do peklowania mięso Ci "popłynie" bo tak papaina je "strawi" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Maja 2015 ....tak jak zwykle , chciałem się spytać przekornie , czy odpowiadający na pytanie zawarte w tytule zrozumieli jego sens... CO MOŻE ZASTĄPIĆ SALETRA (PEKLOSÓL) ...a gdzie , kiedy i po co - należało by jeszcze sprecyzować.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2015 Nie ,nie, nie -sól zmiękczająca To musiałem coś poknocić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.