Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

o czasie obróbki pisałem wczesniej,to jest wazne,bo jak za długo to po ..ptakach,, będą twarde

Jak się dopuści do ścięcia kolagenu to potem trzeba dusić te nerki 3-4 godziny. Jednak nigdy już nie będą tak delikatne jak te z "oszczędnej" obróbki termicznej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426682
Udostępnij na innych stronach

Uwaga: należy bardzo uważać z obróbką cieplną

 

:thumbsup: .Jak się duszą to ja nie odchodzę od kuchni i pilnuje, żeby ich nie przedusić bo później będą twarde, suche i niezjadliwe.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426706
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, podam swoją  wersję nerek wieprzowych tak jak robię do spożycia

Po opłukaniu kroję końcówki na plastry a resztę po wycięciu żyłek i chyba ścięgien

wygniatam  w zimniej wodzie i kroję  na kostkę,tak przygotowane  nerki wrzucam na cebulę zeszkloną oczywiście na smalcu

teraz dusze je pod przykryciem do miękkości, solę i dobrze pieprze do smaku, do smaku musi być dodana przyprawa maggi

rozprowadzam łyzkę maki do zagęstniejsza sosu

Podaję z utłuczonymi ziemniakami i z kiszoną kapustą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426781
Udostępnij na innych stronach

 

 

dusze je pod przykryciem do miękkości

Można wiedzieć jak długo?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426786
Udostępnij na innych stronach

Witam, odpowiadam  EAnna pewnie to trwa około 2 godzin, mają być kruche

zapomniałem napisać że po płukaniu w zimnej wodzie nerki są sparzane, cały wic polega na tym

że zachowują swój charakterystyczny posmak taki jak lubię.Robię je raz dwa razy w roku szczególnie

w okresie jesienno -zimowym bo mogę wtedy wynieść potrawę na balkon i przez kilka dni odgrzewać je

tak jak to robi się z bigosem,co dzień sa lepsze

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426841
Udostępnij na innych stronach

....nie wykrawam również ja , a cynaderki wcale nie zalatują moczem...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426852
Udostępnij na innych stronach

....nie wykrawam również ja , a cynaderki wcale nie zalatują moczem...

To zależy czym przepijasz.  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11625-gulasz-z-nerek-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426907
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.