Raulo Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam Po długiej ale nie ukrywam bardzo ciekawej lekturze forum postanowiłem kupić rozebraną świnkę i ją przerobić Naturalnie nigdy tego nie robiłem dlatego tym większa jest moja radość - dokonałem prawie cudu jeśli chodzi o moją osobę Naturalnie nie obyło się bez ofiar Ze stołu w jadalni odchodzi okleina po wyrobie kaszanki, Blat w kuchni porysowany od noży, pożyczona maszynka do mięsa się spaliła - musiałem odkupić. Nie wspominając o dwukrotnie przeciętym palcu, raz moim raz żony Ale powiem Wam, ze to wszystko nic do dumy jaka mnie rozpiera jak znajomi mówią, ze im smakuje i że to niby nie ja z żoną robiliśmy hahaha To dzięki Wam udało nam się tego dokonać ! DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC ! Wiele razy pytałem na forum i zawsze dostałem odpowiedź. Ale kończę, bo przeżywam jak bym Amerykę odkrył na nowo Na zdjęciach troszkę mizernej jakości pokazałem co udało nam się zrobić ze świnki - reszta mięska surowa pomrożona. Wędzonki: Schaby, boczek i szynki Kiełbaska: Biała parzona i wędzona Kiełbaska słoikowa Smalec Salceson Jest jeszcze kaszanka (biała) ale w zamrażalce i nie zdążyłem pstryknąć fotki Fotki na moim serwerku. http://www.tbs.one.pl/roger/Wyroby/Wyroby.html Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2007 Aż serce rośnie jak się czyta takie posty :grin: Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2007 Raulo pamietaj ze uznanie domownikow (konsumentow)o Twojej udanej pracy jest najwspanialszym uczuciemjakie ja doznaje lub kazdy z nas ,jest to taka nieplaconanagroda za udane wyroby. to ze sie blat porysowal,ze maszynka sie spalila to nie Twojawina to przeciez Wasze emocje,zapal do pracy zwiazane z wyrobamispowodowaly czyniac lekcje na nastepne wyroby. pozdrawiam3-maj sieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2007 No właśnie Marku, te straty to piwko małe przy tym jaką sobie i rodzinie sprawiliśmy radość.Już się zaopatrzyłem w swoją maszynkę 1300W także mam nadzieję, że tak szybko jej nie spalimy Nie wiem tylko dlaczego mam takie "blade" wędzonki. Na Waszych fotkach są dużo łądniejsze Wędziłem przez 3 godzinki drzewem olchowym w 50 stopniach + 1 godzinka osuszania w tej samej temp. P.S Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ubolewam nad tym, ze nie mogłem być na zlocie - przecież to szkoła zycia dla takich jak ja !Jestem jednym z Adminów strony o CB radio a zarazem organizatorem zlotów i zawsze mamy zlot praktycznie pokrywający się z Waszym Ale obiecałem sobie, ze jeśli mogę to przyjadę do Was w przyszłym roku choćby nie wiem co ! Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2007 Gratulacje za piękne wyroby- .podwędziłem troszkę te wędzoneczki Po prostu dużo białego na wierzchu i tak wszystkiego po troszeczku nazbierało się w czasie wędzenia .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2007 No właśnie DZIADKU starałem się aby specjalnie podsuszyć wędzonki w 50 stopniach aby nic sie do nich nie naprzyklejało. No teraz to są rewelka Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2007 Na wędzonkach to nic się nie nazbierało ,piękne czyściutkie A nazbierało to się troszeczkę maleńkich błędzików w czasie wędzenia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam Raulo Piękne te Twoje wędzonki ,a że blade to następnym razem będą ciemniejsze jak dłużej pobędą w wędzarni . Gratulacje z okazji przerobienia świnki Pozdrawiam kolegę zza miedzy Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2007 A nazbierało to się troszeczkę maleńkich błędzików w czasie wędzeniaNo tak, jak to mówią od razu Rzymu nie zbudowano Potrenujemy i będzie lepiej Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2007 Nie wiem tylko dlaczego mam takie "blade" wędzonki Nie są takie blade! nazbierało to się troszeczkę maleńkich błędzików w czasie wędzenia Mógłbyś proszę rozwinąć temat jakie to błędy "widać" z tego zdjęcia? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Listopada 2007 Mógłbyś proszę rozwinąć temat jakie to błędy "widać" z tego zdjęcia?Ze zdjęcia na pewno widać fatalne wiązanie Niestety cały czas czekam za płytką więc improwizowałem Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Ze zdjęcia na pewno widać fatalne wiązanie E tam. Przesadzasz. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Listopada 2007 Ze zdjęcia to widać że jest uwędzone na bardzo jasny kolor i o ile by to było zamierzone takie uwędzenie to 5 dla operatora wędzarni .Ale to nie tak miało być w związku z tym możemy uznać że wędzonki są nie dowędzone . Odpowiedź nasunie się sama gdy wczujesz się w proces tego wędzenia A więc może należało osuszać w trochę wyższej temperaturze lub okresowo ją podwyższać i obniżać a zakres według norm jest duży, następnie po osuszeniu mogło być w wędzarni mało dymu a to już związane jest z budową paleniska lub wędzarni . Można pod koniec wędzenia wędzić w gęstszym dymie i trochę wyższej temp. np 70st C i wtedy wędzonki nabierają szybciej koloru. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Listopada 2007 Wziąłem to sobie do serca. Nawiasem mówiąc sugerowałem się zdjęciami z Twojej AKADEMII. Tam był przedział 45-55Nie wiedziałem, ze zakresy są większe. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2007 Można pod koniec wędzenia wędzić w gęstszym dymie i Jak uzyskać gęsty dym, bez zwiększania temperatury? Ja zawsze dokładam drzewa, przykrywam palenisko, przykrywam wylot wędzarni, a temperatura i tak rośnie. Fakt, że po pewnym czasie spada, ale i spada gęstość dymu. Czy trzeba użyć mokrego drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2007 No Raulo! Przez "żołądek do serca" to chyba trafiasz celnie. Ja się będę "męczył" ze świnką za dwa tyg. Podeślę zdjęcia to porównamy. Co do dymu- ja zasypuję zrębkami i dymi że ho,ho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Listopada 2007 Ze stołu w jadalni odchodzi okleina po wyrobie kaszanki, Blat w kuchni porysowany od noży,Dzięki temu będziesz miał nowy stół. Wędzenie wykonałeś wzorowo a na przyszłość musisz zwiększyć wilgotność drewna do wędzenia, chyba, że błąd tkwi w tym o czym pisał Dziadek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSla Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Listopada 2007 Moje gratulacje Raulo. Kiedyś wędziłem, ale to było tak dawno że mozna powiedzieć że jestem nowicjuszem. Tak więc moje pierwsze wędzenie za ok 3 tyg. Twoje wędzonki wyglądają smakowicie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2007 na przyszłość musisz zwiększyć wilgotność drewna do wędzeniaNo właśnie. Tak bardzo sie starałem aby było suche, ponieważ na forum czytałem, że drewno powinno być suche a nie mokre. Procentu wilgotności nie jestem w stanie sprawdzić ale mam drewno suche spod dachu i całkiem wilgotne na otwartym powietrzu. Tego mokrego właśnie bałem sie używać. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam Co za zbieżność problemu . Przy ostatnim wędzeniu zauważyłem że mam problemy z otrzymaniem dobrego dymu . Już myślałem że coś się stało z wędzarnią a do wędzenia 20kg wsadu . Drewno do wędzenia przechowuję pod wiatą i muszę powiedzieć że od strony południowej tak przeschło na maxa że nie dawało dymu .Wczas jednak sie zorientowałem wziąłem kawałek drewna z innego miejsca wiaty i sytuacja zaraz się wyjaśniła . Jeżeli chodzi o drewno to nie powinno być używane do wędzenia zaraz po ścięciu . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2007 Określenie "drewno suche" nie oznacza wysuszenia "na pieprz" przyjmuje się że jest to ok. 20% wilgotności, Przypomnę też że choć dymu może nie być widać, to jednak on jest i wędzi... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1166-pierwsza-%C5%9Bwinka-przerobiona/#findComment-22828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.