Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasteryzacja w 100'C..? Ja zawsze robiłem w 85... i ogóry wychodziły twarde i jędrne

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637460
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja zawsze zalewałem ogórki kiszone w słoikach, zimną zalewą, ale od wielu lat zalewam gorącą i wychodzą super i nigdy już nie będę zalewał zimną. Fermentują łagodniej i są twardsze i lepiej się trzymają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637462
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja zawsze zalewałem ogórki kiszone w słoikach, zimną zalewą, ale od wielu lat zalewam gorącą i wychodzą super i nigdy już nie będę zalewał zimną.

Ja także, ale w tym roku, kiedy były temperatury prawie 40 w cieniu, fermentacja ogórków zalanych gorącą zalewą nie zachodziła właściwie. Ogórki miały inny smak. Zresztą zalecenia specjalistów mówią, aby ogórki zebrane z pola zakisić max. do 8 godzin z godzinnym moczeniem w zimnej wodzie. Temperatura otoczenia w pierwszych trzech dniach kiszenia nie może przekraczać 21-23 stopni C. Następnie ogórki należy przenieść do chłodnego pomieszczenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zresztą zalecenia specjalistów mówią, aby ogórki zebrane z pola zakisić max. do 8 godzin

Maxell, skąd Ty bierzesz takie świeże ogórki? Ja kupuję na hurcie i zawsze wydaje mi się, że były przechowywane w chłodni. Rzadko kiedy spotkam prawdziwych rolników, wszyscy to handlarze i Bóg wie skąd przywieźli swój towar.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637472
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maxell, skąd Ty bierzesz takie świeże ogórki?

Maszeruję 120 m i jestem na działce. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637473
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maszeruję 120 m i jestem na działce.

Gratuluję serdecznie, a raczej serdecznie zazdroszczę - nie pracy na działce, ale tych ogórków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637478
Udostępnij na innych stronach

Ogórki zrywam o świcie po rosie, zanim wybije 9 rano ogórasy są już w słoikach, korniszony zalewem gorącą zalewą, wstawiam do gara z gorącą wodą, a kończę pasteryzację po 5 minutach od zagotowania, ogórki są twarde i chrupiące.

Z kolei kiszone zalewam zimną wodą, po 3 dniach słoiki wędrują do zimnej i chłodnej piwnicy... zero niespodzianek.

Ogórki moje, koper, chrzan, czosnek również, sól gruba kamienna kupna, woda pochodzi z prawie 200 metrowego odwiertu i można ją pić bezpośrednio z kranu.... ot i cała tajemnica ogórków kiszonych i korniszonów w moim wydaniu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637482
Udostępnij na innych stronach

MariuszuB, korniszony są wyrobem nieco innym niż ogórki konserwowe. Może zdradzisz swój przepis na nie. Z niecierpliwością również czekam na obiecany przepis na pikle od Maxella.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637518
Udostępnij na innych stronach

Maszeruję 120 m i jestem na działce.

 

 

Jestem lepsza...maszeruję ze 12m i jestem przy swojej uprawie :D 

Ogórki prowadzone na sznurkach, dostają dwie porcje wody dziennie.

Na razie bez grama nawozu i oprysku 

[Dodano: 11 sie 2019 - 12:22]

Ja kilka dni temu robiłem pikle z większych ogórasów.

 

 

Poproszę o przepis, przerosło mi trochę ogórtasów :D  

post-87014-0-51904800-1565518679_thumb.jpg

post-87014-0-14409100-1565518711_thumb.jpg

post-87014-0-60192000-1565518933_thumb.jpg

post-87014-0-70174300-1565518949_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637527
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dużo wiadomości o kwasie mlekowym

http://www.primus.waw.pl/strona.167602.html


[Dodano: 11 sie 2019 - 19:29]

Między innymi takie http://abid.cobrabid.pl/download.php?ma_id=3368

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637603
Udostępnij na innych stronach

Możesz skorzystać z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7265-pikle-joli/?hl=pikle

Ja w tym roku zmodyfikowałem wykonanie. W wolnej chwili podam tegoroczny przepis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637606
Udostępnij na innych stronach

Na szybko. Zrobiłem ostrzejszą zalewę i po zagotowaniu jej z przyprawami i solanką powstałą po odsączeniu płatów, gorącą zalałęm ogórki w dużym naczyniu. Przycisnąłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce. Po upływie doby, jeszcze raz zagotowałem zalewę, ale już chłodną zalałem ogórki. I to samo - talerzyk docisk i do chłodu. Po trzech dniach popakowałem płaty wraz z zalewą do torebek próżniowych i do lodówki. Są świetne. Przywiozę na zlot.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637607
Udostępnij na innych stronach

Na szybko. Zrobiłem ostrzejszą zalewę i po zagotowaniu jej z przyprawami i solanką powstałą po odsączeniu płatów, gorącą zalałęm ogórki w dużym naczyniu. Przycisnąłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce. Po upływie doby, jeszcze raz zagotowałem zalewę, ale już chłodną zalałem ogórki. I to samo - talerzyk docisk i do chłodu. Po trzech dniach popakowałem płaty wraz z zalewą do torebek próżniowych i do lodówki. Są świetne. Przywiozę na zlot.

 

 

Dzięki Mirku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637608
Udostępnij na innych stronach

Jak się trochę obrobię, to opracuję dokladny przepis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637613
Udostępnij na innych stronach

 

 

korniszony są wyrobem nieco innym niż ogórki konserwowe

Możesz wyjaśnić różnice? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637699
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz wyjaśnić różnice?

Jeżeli nie widzisz różnicy, to nie zabieraj się za robienie przetworów.

Korniszony zazwyczaj mają zgoła inną zalewę od ogórków konserwowych - są o wiele ostrzejsze i do zapraw kwalifikują się inne ogórki niż do konserwowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637700
Udostępnij na innych stronach

Widzę w wielkości ogórków ale chętnie w innym temacie, (żeby nie zaśmiecać) zobaczę „wzorcowy” przepis na korniszony, wtedy będę mógł znaleźć różnice. Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637702
Udostępnij na innych stronach

 

 

zobaczę „wzorcowy” przepis na korniszony, wtedy będę mógł znaleźć różnice.
Nie jestem ekspertem i niestety nie pomogę Ci Kolego,ale poszperaj w sieci a umysł Ci się rozjaśni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637703
Udostępnij na innych stronach

Alinka masz piekne ogorki, taka ilosc to mozna od razu mozna zrobic duze zapasy :clap:

ja to juz od miesiaca sie bawie , bo zbieram na jeden lub 2 sloiki dziennie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637719
Udostępnij na innych stronach

 

 

, bo zbieram na jeden lub 2 sloiki dziennie

Eli 55, brawo za wytrwałość - jestem pewien, że osiągniesz założony cel do końca wegetacji tych ogórków. Dawniej myślałem, że tam gdzie mieszkasz, ogórki rosną bez problemu, wszędzie - tak jak też pomidory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637720
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ogórki ewidentnie zbyt długo pasteryzowane

Przyznam że trochę się wystraszyłem, dzisiaj otworzyłem słoik, który był 2 razy pasteryzowany przez 20 minut  w temp 85 stopni, tak jak w przepisie, czyli razem 40 minut ( po pierwszej pasteryzacji zakrętka nie trzymała )

ogórki są twarde chrupiące, choć trochę za mało wyraziste a bałem się że będą za słone i za słodkie. Dodam że udało mi się kupić bardzo małe ogóreczki co spowodowało że bardziej się przejąłem możliwością rozgotowania.

Nie wiem jak papryka w słoiku bo jeszcze nie próbowałem, ale myślę że ogórki akurat nie jest tak łatwo rozgotować mając na uwadze przygotowanie zupy ogórkowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637732
Udostępnij na innych stronach

Skalar, aby ogórki w pełni przeszły smakiem przypraw i zalewy, musi upłynąć co najmniej kilka tygodni. Moim zdaniem, ogórki powinny być pasteryzowane do momentu zmiany koloru, co następuje po 5 do 10 minut od chwili zagotowania wody w naczyniu. W przeciwnym razie mogą być miękkie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637733
Udostępnij na innych stronach

co następuje po 5 do 10 minut od chwili zagotowania wody w naczyniu

W przepisie nie ma mowy o zagotowaniu wody tylko o temp 85 stopni i o minimum 20 minutach pasteryzacji

Przyznam że próbowanie było po to żeby sprawdzić czy przypadkiem nie trzeba wywalić 10 kg ogórków na śmietnik na szczęście okazało się że nie :)

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637734
Udostępnij na innych stronach

Nie znam przepisu, ale my od lat zagotowujemy wodę i z chwilą zmiany zabarwienia ogórków, wyjmujemy słoiki. Do tej pory sprawdza się idealnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.