tusiaczek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Pasteryzacja w 100'C..? Ja zawsze robiłem w 85... i ogóry wychodziły twarde i jędrne Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ja zawsze zalewałem ogórki kiszone w słoikach, zimną zalewą, ale od wielu lat zalewam gorącą i wychodzą super i nigdy już nie będę zalewał zimną. Fermentują łagodniej i są twardsze i lepiej się trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ja zawsze zalewałem ogórki kiszone w słoikach, zimną zalewą, ale od wielu lat zalewam gorącą i wychodzą super i nigdy już nie będę zalewał zimną. Ja także, ale w tym roku, kiedy były temperatury prawie 40 w cieniu, fermentacja ogórków zalanych gorącą zalewą nie zachodziła właściwie. Ogórki miały inny smak. Zresztą zalecenia specjalistów mówią, aby ogórki zebrane z pola zakisić max. do 8 godzin z godzinnym moczeniem w zimnej wodzie. Temperatura otoczenia w pierwszych trzech dniach kiszenia nie może przekraczać 21-23 stopni C. Następnie ogórki należy przenieść do chłodnego pomieszczenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zresztą zalecenia specjalistów mówią, aby ogórki zebrane z pola zakisić max. do 8 godzin Maxell, skąd Ty bierzesz takie świeże ogórki? Ja kupuję na hurcie i zawsze wydaje mi się, że były przechowywane w chłodni. Rzadko kiedy spotkam prawdziwych rolników, wszyscy to handlarze i Bóg wie skąd przywieźli swój towar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Maxell, skąd Ty bierzesz takie świeże ogórki? Maszeruję 120 m i jestem na działce. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Maszeruję 120 m i jestem na działce. Gratuluję serdecznie, a raczej serdecznie zazdroszczę - nie pracy na działce, ale tych ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ogórki zrywam o świcie po rosie, zanim wybije 9 rano ogórasy są już w słoikach, korniszony zalewem gorącą zalewą, wstawiam do gara z gorącą wodą, a kończę pasteryzację po 5 minutach od zagotowania, ogórki są twarde i chrupiące.Z kolei kiszone zalewam zimną wodą, po 3 dniach słoiki wędrują do zimnej i chłodnej piwnicy... zero niespodzianek.Ogórki moje, koper, chrzan, czosnek również, sól gruba kamienna kupna, woda pochodzi z prawie 200 metrowego odwiertu i można ją pić bezpośrednio z kranu.... ot i cała tajemnica ogórków kiszonych i korniszonów w moim wydaniu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 MariuszuB, korniszony są wyrobem nieco innym niż ogórki konserwowe. Może zdradzisz swój przepis na nie. Z niecierpliwością również czekam na obiecany przepis na pikle od Maxella. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Maszeruję 120 m i jestem na działce. Jestem lepsza...maszeruję ze 12m i jestem przy swojej uprawie Ogórki prowadzone na sznurkach, dostają dwie porcje wody dziennie.Na razie bez grama nawozu i oprysku [Dodano: 11 sie 2019 - 12:22]Ja kilka dni temu robiłem pikle z większych ogórasów. Poproszę o przepis, przerosło mi trochę ogórtasów Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Bardzo dużo wiadomości o kwasie mlekowymhttp://www.primus.waw.pl/strona.167602.html[Dodano: 11 sie 2019 - 19:29]Między innymi takie http://abid.cobrabid.pl/download.php?ma_id=3368 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Możesz skorzystać z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7265-pikle-joli/?hl=pikleJa w tym roku zmodyfikowałem wykonanie. W wolnej chwili podam tegoroczny przepis. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Na szybko. Zrobiłem ostrzejszą zalewę i po zagotowaniu jej z przyprawami i solanką powstałą po odsączeniu płatów, gorącą zalałęm ogórki w dużym naczyniu. Przycisnąłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce. Po upływie doby, jeszcze raz zagotowałem zalewę, ale już chłodną zalałem ogórki. I to samo - talerzyk docisk i do chłodu. Po trzech dniach popakowałem płaty wraz z zalewą do torebek próżniowych i do lodówki. Są świetne. Przywiozę na zlot. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Na szybko. Zrobiłem ostrzejszą zalewę i po zagotowaniu jej z przyprawami i solanką powstałą po odsączeniu płatów, gorącą zalałęm ogórki w dużym naczyniu. Przycisnąłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce. Po upływie doby, jeszcze raz zagotowałem zalewę, ale już chłodną zalałem ogórki. I to samo - talerzyk docisk i do chłodu. Po trzech dniach popakowałem płaty wraz z zalewą do torebek próżniowych i do lodówki. Są świetne. Przywiozę na zlot. Dzięki Mirku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jak się trochę obrobię, to opracuję dokladny przepis. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jak się trochę obrobię, to opracuję dokladny przepis. Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 korniszony są wyrobem nieco innym niż ogórki konserwowe Możesz wyjaśnić różnice? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Możesz wyjaśnić różnice? Jeżeli nie widzisz różnicy, to nie zabieraj się za robienie przetworów.Korniszony zazwyczaj mają zgoła inną zalewę od ogórków konserwowych - są o wiele ostrzejsze i do zapraw kwalifikują się inne ogórki niż do konserwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Widzę w wielkości ogórków ale chętnie w innym temacie, (żeby nie zaśmiecać) zobaczę „wzorcowy” przepis na korniszony, wtedy będę mógł znaleźć różnice. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 zobaczę „wzorcowy” przepis na korniszony, wtedy będę mógł znaleźć różnice. Nie jestem ekspertem i niestety nie pomogę Ci Kolego,ale poszperaj w sieci a umysł Ci się rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Alinka masz piekne ogorki, taka ilosc to mozna od razu mozna zrobic duze zapasy ja to juz od miesiaca sie bawie , bo zbieram na jeden lub 2 sloiki dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 , bo zbieram na jeden lub 2 sloiki dziennie Eli 55, brawo za wytrwałość - jestem pewien, że osiągniesz założony cel do końca wegetacji tych ogórków. Dawniej myślałem, że tam gdzie mieszkasz, ogórki rosną bez problemu, wszędzie - tak jak też pomidory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Ogórki ewidentnie zbyt długo pasteryzowane Przyznam że trochę się wystraszyłem, dzisiaj otworzyłem słoik, który był 2 razy pasteryzowany przez 20 minut w temp 85 stopni, tak jak w przepisie, czyli razem 40 minut ( po pierwszej pasteryzacji zakrętka nie trzymała )ogórki są twarde chrupiące, choć trochę za mało wyraziste a bałem się że będą za słone i za słodkie. Dodam że udało mi się kupić bardzo małe ogóreczki co spowodowało że bardziej się przejąłem możliwością rozgotowania.Nie wiem jak papryka w słoiku bo jeszcze nie próbowałem, ale myślę że ogórki akurat nie jest tak łatwo rozgotować mając na uwadze przygotowanie zupy ogórkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Skalar, aby ogórki w pełni przeszły smakiem przypraw i zalewy, musi upłynąć co najmniej kilka tygodni. Moim zdaniem, ogórki powinny być pasteryzowane do momentu zmiany koloru, co następuje po 5 do 10 minut od chwili zagotowania wody w naczyniu. W przeciwnym razie mogą być miękkie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) co następuje po 5 do 10 minut od chwili zagotowania wody w naczyniuW przepisie nie ma mowy o zagotowaniu wody tylko o temp 85 stopni i o minimum 20 minutach pasteryzacjiPrzyznam że próbowanie było po to żeby sprawdzić czy przypadkiem nie trzeba wywalić 10 kg ogórków na śmietnik na szczęście okazało się że nie Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nie znam przepisu, ale my od lat zagotowujemy wodę i z chwilą zmiany zabarwienia ogórków, wyjmujemy słoiki. Do tej pory sprawdza się idealnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/4/#findComment-637735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.