redzed Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) W Chicago można znaleźć wiele producentów "Polskich" kiełbas. Jeden z bardziej popularniejszych to Gene's Sausage Shop. Kiełbasa która u nich ma największe powodzenie to Polish Alpine Sausage, czyli Kiełbasa Polska Alpejska. Sprzedawana jako tradycyjny Polski wyrób. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Misc/Alpejska%20genes-sausage-shop-3_zpsksqyk6fr.jpg Mamy pytanie od forumowicza na angielskim forum który szuka przepis na tą kiełbasę.Wiem ze mamy Tatrzańską i Podhalańską, ale jeszcze poza sklepem Gena, Alpejskiej nie widziałem. Jedno to co ta Alpejska ma wspólnego z Tatrzańską i Podhalańską jest powtórne wędzenie. W poniższym widzimy jak Gene przepuszcza mięso wieprzowe z polędwic i łopatki przez sitko 8mm ale przyprawy to "sekret". Edytowane 6 Czerwca 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Czerwca 2015 W Chicago można znaleźć wiele producentów "Polskich" kiełbas. Jeden z bardziej popularniejszych to Gene's Sausage Shop. Kiełbasa która u nich ma największe powodzenie to Polish Alpine Sausage, czyli Kiełbasa Polska Alpejska. Sprzedawana jako tradycyjny Polski wyrób.Może zapomnieli z jakich gór pochodzą? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Mamy pytanie od forumowicza na angielskim forum który szuka przepis na tą kiełbasę Moge zdobyc (kupic) ksiazke pdf:65 Alpenländer Wurstrezepte Czyli "65 Receptur Kielbas Alpejskich".. Tutaj index z ksiazki..: "Französische Wurstwaren 1. Saucisson de Paris à l´Ail (Pariser Knoblauchwurst)2. Saucisson de Morteau (französische Fleischwurst)3. Saucisses de Montbéliard (grobe französische Mettwurst)4. Saucisses aux choux (französische Kohlwurst)5. Saucisses Fraiches (französische Bratwurst)6. Andouilles (französische Pansenwurst)7. Pate de Campagne (französische Landleberpastete)8. Crepinettes (französische Frikadellen)9. Boudin Noir (Rote Blutwurst)10. Fromage de Tête (französische Schweinekopfsülze11. Jambon de Bayonne (Bayonner Schinken)12. Jambon Persillé de Bourgogne (Burgunderschinken) Italienische Wurstwaren 13. Salametti14. Salami tipo Palermo15. Salami tipo Milano16. Cotechini (Rohwurst nach italienischer Art)17. Italienische Mortadella18. Coppa (geräucherter Schweinenacken nach italienischer Art) Österreichische Wurstwaren 19. Wiener Dürre20. Salzburger Brühwurst21. Frische Gmundener Würstel22. Krakauer nach Wiener Art23. Debrecziner nach Österreicher Art24. Salzburger Bratwürstel 25. Kärntener Kalbsbratwurst 26. Feldkirchner Hauswürste27. Schübling nach Österreicher Art28. Kärntener Knödelwurst 29. Grazer Brühwurst in Stangen30. Lustenauer Extrawurst in Stangen31. Kremser Weißwurst in Ringen32. Tiroler Bergwurst33. Tiroler Bauernwurst34. Feine Salzburger Wurst35. Grobe Salzburger Wurst36. Krainer37. Steyrische Touristenwurst38. Amstettener Haussalami39. Innsbrucker Salami40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge41. Tiroler Fleischkäse42. Bregenzer Bratleberwurst43. Leberwurst nach Köflacher Art44. Ennser Bratblutwurst45. Blutwurst nach Klagenfurter Art46. Klagenfurter Zungenwurst47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art Schweizer Wurstwaren 48. Grüne Wurst49. Appenzeller Siedewurst50. Galler Schübling51. Bassersdörfer Schübling52. Schweizer Schützenwurst53. Cervellas54. Schweizer Kümmelwurst55. Berner Brühwurst56. Hallauer Schinkenwurst57. Tessiner Schweinswürstli58. Waadtländer Bratwürste59. St. Galler Bratwürste 60. Berner Fleischkäse61. Landjäger nach Schweizer Art62. Walliser Bauernschübling63. Salsiz64. Züricher Leberwurst65. Schweizer Blutwurst Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Moge zdobyc (kupic) ksiazke pdf: Ciekawa lektura. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Dziekuje Gregtom, ale nie widzę w książce rozdziału Polnische Alpenlander Wurstwaren. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Czerwca 2015 nie widzę w książce rozdziału Polnische Alpenlander Wurstwaren. Bo na granicy Polsko-Chinskiej jest spokoj, ale zobaczymy czy Karkonosze zaakceptuja Alpy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Czerwca 2015 No ale widzę że Krakowska jest pod Austrią. Z którego wieku ta książka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Krakauer nach Wiener ArtNo ale widzę że Krakowska jest pod Austrią. Z którego wieku ta książka? Nawet nie pytaj.. Podobno to stara receptura scisle chroniona przez rzemieslnikow masarstwa ze slaska, ale przyznam ze tak znana jak te kielbasy alpejskie w ameryce..Dodam ze bardzo smaczna ale do krakowskiej dluuuga droga... To cos jak grilowa ale mniej tlusta i wiecej pikantna..Mam kilka receptur na te kielbache i wydaje mi sieze to ta sama o ktora pytal Twoj kolega.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Czerwca 2015 W szwedzkim LIDLu też sprzedają "Krakauer wurst", ale do naszej polskiej kiełbasy Krakowskiej, ma się ona tak jak wiadomość o występach Ryszarda Kalisza w roli solisty baletowego na scenie Teatru Narodowego w Warszawie, smakowitością też nie zachwyca, jak większość niemieckich kiełbas które w LIDLu można kupić, choć jest w sprzedaży np. całkiem smaczna "Bierwurst", czy różniste kiełbaski typu mortadela. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Czerwca 2015 nie widzę w książce rozdziału Polnische Alpenlander Wurstwaren. Bo na granicy Polsko-Chinskiej jest spokoj, ale zobaczymy czy Karkonosze zaakceptuja Alpy.. Gregtom , z jęz.niemieckim u mnie słabo , nie pokusiłbyś się o przetłumaczenie ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Mam kilka receptur na te kielbache i wydaje mi sieze to ta sama o ktora pytal Twoj kolega.. Jak masz chwilę to bym był wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Wujaszku.. Juz kupuje material i bede go tlumaczyl..Przesle "gotowca" moderacji do korekty oraz do umieszczenia kasiazki we wlasciwym temacie..Potrwa ze 2-3 dni..Mam prosbe do wszystkich zainteresowanych tym wydaniem, aby przypomnieli sobie o wsparciu na rzecz utrzymania strony i forum..!-------------------------------------------------------------------- Tutaj (troszke spolszczony) index z ksiazki..: "Französische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki francuzkie) 1. Saucisson de Paris à l´Ail (Paryska kielbasa czosnkowa)2. Saucisson de Morteau (Francuzka szynkowa drobno rozdr.)3. Saucisses de Montbéliard (Francuzka metka grubo rozdr.)4. Saucisses aux choux (Kielbasa kapusciana)5. Saucisses Fraiches (Francuzka kielbasa pieczona)6. Andouilles (Francuzka kielbasa flaczkowa)7. Pate de Campagne (Pasztet wiejski watrobowy)8. Crepinettes (Francuzke klopsy mielone)9. Boudin Noir (Francuzka kiszka czerwona/krwista)10. Fromage de Tête (Francuzki salceson z glowizny)11. Jambon de Bayonne (Francuzka szynka Bayonska)12. Jambon Persillé de Bourgogne (Szynka Burgunska)Italienische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki wloskie)13. Salametti (Wloskie mini salami snacki "Szlachetne")14. Salami tipo Palermo (Wloskie salami palermo)15. Salami tipo Milano (Wloskie salami milano)16. Cotechini (Wloska surowa dojrzewajaca)17. Italienische Mortadella (Wiadomo)18. Coppa (Wloska karkowka wedzona)Österreichische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki austrijackie)19. Wiener Dürre (Austrijacka kielbasa podsuszana)20. Salzburger Brühwurst (Austrijacka kielbasa parzona)21. Frische Gmundener Würstel (Austriackie kielbaski do pieczenia)22. Krakauer nach Wiener Art (Austrijacka "Krakowska" na grilla/ognisko) 23. Debrecziner nach Österreicher Art (Austrijacka Debrecziner)24. Salzburger Bratwürstel (Saldzburgska kielbasa pieczona)25. Kärntener Kalbsbratwurst (Kartenskie pieczone kielbaski cielece)26. Feldkirchner Hauswürste (Domowe kiebasy rodem z Feldkirchen)27. Schübling nach Österreicher Art (cos jak parowkowa/parzona)28. Kärntener Knödelwurst ("Kielbasa" napelniona masa na austrijackie kluski)29. Grazer Brühwurst in Stangen (Kielbaski parzone a´la winerki)30. Lustenauer Extrawurst in Stangen (Chyba parzone extra kielbasy)31. Kremser Weißwurst in Ringen (Austrijacka biala parzona w petkach)32. Tiroler Bergwurst (Tyrolska kielbasa gorska)33. Tiroler Bauernwurst (Tyrolska kielbasa chlopska)34. Feine Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala drobna)35. Grobe Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala gruba)36. Krainer (Kielbasa grillowa z serem)37. Steyrische Touristenwurst (Kielbasa turystyczna)38. Amstettener Haussalami (Domowa salami)39. Innsbrucker Salami (Salami insbrudzka)40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge (Parzona szynkowa z ozorami)41. Tiroler Fleischkäse (Tyrolski pasztet pieczony)42. Bregenzer Bratleberwurst (Kiszka/kaszanka watrobiana pieczona)43. Leberwurst nach Köflacher Art (Austrijacka watrobianka/leberka)44. Ennser Bratblutwurst (Kiszka/kaszanka krwista na grilla)45. Blutwurst nach Klagenfurter Art (Kiszka/kaszanka krwista)46. Klagenfurter Zungenwurst (Kielbasa ozorowa)47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art (Saldzburdska smarowna kielbasa cieleca)Schweizer Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki szwajcarskie)48. Grüne Wurst (Kielbasa zielona)49. Appenzeller Siedewurst (Kielbasa parzona)50. Galler Schübling (Kielbasa parzona)51. Bassersdörfer Schübling (Kielbasa parzona)52. Schweizer Schützenwurst (Szwajcarska kielbasa strzelecka)53. Cervellas (Salami drobno rozdrobnione)54. Schweizer Kümmelwurst (Szwajcarska kielbasa kminkowa)55. Berner Brühwurst (Parzona z miasta Brnu)56. Hallauer Schinkenwurst (Kielbasa szynkowa)57. Tessiner Schweinswürstli (Tessynska kielbasa wieprzowa)58. Waadtländer Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)59. St. Galler Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)60. Berner Fleischkäse (Pasztet pieczony)61. Landjäger nach Schweizer Art (Kielbaski ciekie podsuszane)62. Walliser Bauernschübling (Kielbasa parzona chlopska)63. Salsiz (Szwajcarska sucha/dojrzewajaca/wedzona)64. Züricher Leberwurst (Watrobianka Zuryska)65. Schweizer Blutwurst (Szwajcarska kaszanka) Sorry za byki.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Kielbase krakowska mamy w co drugim sklepie, a najlepsze ze wszedzie wyglada i smakuje inaczej , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Kielbase krakowska mamy w co drugim sklepie, a najlepsze ze wszedzie wyglada i smakuje inaczej , Zrób sam i poznasz smak właściwy ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Kochani.. Prawda jest taka ze Polskie wyroby maja coraz wiekrzy posluch na rynkach zagranicznych..!Dla nas jest wiadome jak powinna wygladac i smakowac np. Kielbasa Krakowska, jednak My nie jestesmy lepsi, piszac na reklamach imbisowych nazwy typu. orginalny kebab turecki. orginalna wloska pizza albo golonka bawarska.. (o innych przykladach juz nie pisze).Z jednej strony powinnismy byc dumni a z drugiej pokazac takim "przedstawicielom", palcem wskazujacym, znak kola z punktem w srodku, na czole lub skroni.. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Pozycja dotarla i musze przyznac ze opisy receptur podane sa co do grama a calosc dosc prosto ujeta..W niektorych recepturach podane sa jeszcze mieszanki soli i saletry Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Czerwca 2015 no to teraz wszyscy będziemy chcieli zaczerpnąć z tej skarbnicy wiedzy... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Czerwca 2015 no to teraz wszyscy będziemy chcieli zaczerpnąć z tej skarbnicy wiedzy...Piotrek.. Wybierz z listy jakas pozycje.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Szału nima - przynajmniej jeśli chodzi o fizjonomię Edytowane 12 Czerwca 2015 przez esjot Cytuj esjot Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Listopada 2015 I co tam słychać w temacie tłumaczenia? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Listopada 2015 Czesc.. Podaj ktora receptura Cie interesuje i wezme sie do roboty.. Boje sie calosci tlumaczyc i wklejac bo oczy sa wszedzie.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Listopada 2015 To może co jakiś czas tłumacz jedną recepturę, a Ona zginie gdzieś w tłumie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Listopada 2015 Todku.. No to dawaj.. Ktora leci na pierwszy ogien.. Tutaj (troszke spolszczony) index z ksiazki..: "Französische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki francuzkie) 1. Saucisson de Paris à l´Ail (Paryska kielbasa czosnkowa)2. Saucisson de Morteau (Francuzka szynkowa drobno rozdr.)3. Saucisses de Montbéliard (Francuzka metka grubo rozdr.)4. Saucisses aux choux (Kielbasa kapusciana)5. Saucisses Fraiches (Francuzka kielbasa pieczona)6. Andouilles (Francuzka kielbasa flaczkowa)7. Pate de Campagne (Pasztet wiejski watrobowy)8. Crepinettes (Francuzke klopsy mielone)9. Boudin Noir (Francuzka kiszka czerwona/krwista)10. Fromage de Tête (Francuzki salceson z glowizny)11. Jambon de Bayonne (Francuzka szynka Bayonska)12. Jambon Persillé de Bourgogne (Szynka Burgunska)Italienische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki wloskie)13. Salametti (Wloskie mini salami snacki "Szlachetne")14. Salami tipo Palermo (Wloskie salami palermo)15. Salami tipo Milano (Wloskie salami milano)16. Cotechini (Wloska surowa dojrzewajaca)17. Italienische Mortadella (Wiadomo)18. Coppa (Wloska karkowka wedzona)Österreichische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki austrijackie)19. Wiener Dürre (Austrijacka kielbasa podsuszana)20. Salzburger Brühwurst (Austrijacka kielbasa parzona)21. Frische Gmundener Würstel (Austriackie kielbaski do pieczenia)22. Krakauer nach Wiener Art (Austrijacka "Krakowska" na grilla/ognisko) 23. Debrecziner nach Österreicher Art (Austrijacka Debrecziner)24. Salzburger Bratwürstel (Saldzburgska kielbasa pieczona)25. Kärntener Kalbsbratwurst (Kartenskie pieczone kielbaski cielece)26. Feldkirchner Hauswürste (Domowe kiebasy rodem z Feldkirchen)27. Schübling nach Österreicher Art (cos jak parowkowa/parzona)28. Kärntener Knödelwurst ("Kielbasa" napelniona masa na austrijackie kluski)29. Grazer Brühwurst in Stangen (Kielbaski parzone a´la winerki)30. Lustenauer Extrawurst in Stangen (Chyba parzone extra kielbasy)31. Kremser Weißwurst in Ringen (Austrijacka biala parzona w petkach)32. Tiroler Bergwurst (Tyrolska kielbasa gorska)33. Tiroler Bauernwurst (Tyrolska kielbasa chlopska)34. Feine Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala drobna)35. Grobe Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala gruba)36. Krainer (Kielbasa grillowa z serem)37. Steyrische Touristenwurst (Kielbasa turystyczna)38. Amstettener Haussalami (Domowa salami)39. Innsbrucker Salami (Salami insbrudzka)40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge (Parzona szynkowa z ozorami)41. Tiroler Fleischkäse (Tyrolski pasztet pieczony)42. Bregenzer Bratleberwurst (Kiszka/kaszanka watrobiana pieczona)43. Leberwurst nach Köflacher Art (Austrijacka watrobianka/leberka)44. Ennser Bratblutwurst (Kiszka/kaszanka krwista na grilla)45. Blutwurst nach Klagenfurter Art (Kiszka/kaszanka krwista)46. Klagenfurter Zungenwurst (Kielbasa ozorowa)47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art (Saldzburdska smarowna kielbasa cieleca)Schweizer Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki szwajcarskie)48. Grüne Wurst (Kielbasa zielona)49. Appenzeller Siedewurst (Kielbasa parzona)50. Galler Schübling (Kielbasa parzona)51. Bassersdörfer Schübling (Kielbasa parzona)52. Schweizer Schützenwurst (Szwajcarska kielbasa strzelecka)53. Cervellas (Salami drobno rozdrobnione)54. Schweizer Kümmelwurst (Szwajcarska kielbasa kminkowa)55. Berner Brühwurst (Parzona z miasta Brnu)56. Hallauer Schinkenwurst (Kielbasa szynkowa)57. Tessiner Schweinswürstli (Tessynska kielbasa wieprzowa)58. Waadtländer Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)59. St. Galler Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)60. Berner Fleischkäse (Pasztet pieczony)61. Landjäger nach Schweizer Art (Kielbaski ciekie podsuszane)62. Walliser Bauernschübling (Kielbasa parzona chlopska)63. Salsiz (Szwajcarska sucha/dojrzewajaca/wedzona)64. Züricher Leberwurst (Watrobianka Zuryska)65. Schweizer Blutwurst (Szwajcarska kaszanka) Sorry za byki.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Listopada 2015 Gregtom, jakie przyprawy w tym 10. Fromage de Tête?. Właśnie mam zamiar coś takiego zrobić, ponieważ niedawno byłem we Francji is kosztowałem tam kilka naprawdę smacznych salcesonów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Listopada 2015 Redzed.. 10. Fromage de Tête (Francuski salceson z glowizny) Material na 5 kg.------------------------Glowizna 4 kg.Aspik 1 kg. Przyprawy na 1 kg.--------------------------1,5 g. bialy pieprz mielony0,4 g. muskat0,4 g. imbir0,4 g. gozdzikSol w/g smaku Wykonanie.-----------------Glowizna peklowana jest wraz z nastrzykiem w 12 % solance przez 4 dni. (Nastrzyk ta sama solanka).Po peklowaniu, mieso gotowac w rosole z dodatkiem drobno pocietej marchwi oraz cebuli, dodajac do wywaru kilka lisci laurowych i kulek ziela angielskiego.Gotowac do miekkosci.Po ugotowaniu mieso pokrajac w kostke 0,5 cm, ulozyc w odpowiednim naczyniu ceramicznym albo szklanym, zalac aspikiem, wymieszac delikatnie i pozostawic w chlodnym miejscu do stezenia..Gotowe Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.