Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W Chicago można znaleźć  wiele producentów "Polskich" kiełbas. Jeden z bardziej popularniejszych to Gene's Sausage Shop.  Kiełbasa która u nich ma największe powodzenie to Polish Alpine Sausage, czyli Kiełbasa Polska Alpejska.  Sprzedawana jako tradycyjny Polski wyrób.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Misc/Alpejska%20genes-sausage-shop-3_zpsksqyk6fr.jpg

 

Mamy pytanie od forumowicza na angielskim forum który szuka przepis na tą kiełbasę.Wiem ze mamy Tatrzańską i Podhalańską, ale jeszcze poza sklepem Gena, Alpejskiej nie widziałem.  Jedno to co ta Alpejska ma wspólnego z Tatrzańską i Podhalańską jest powtórne wędzenie.  W poniższym widzimy jak Gene przepuszcza mięso wieprzowe z polędwic i łopatki  przez sitko 8mm ale przyprawy to "sekret". 

 

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/
Udostępnij na innych stronach

W Chicago można znaleźć  wiele producentów "Polskich" kiełbas. Jeden z bardziej popularniejszych to Gene's Sausage Shop.  Kiełbasa która u nich ma największe powodzenie to Polish Alpine Sausage, czyli Kiełbasa Polska Alpejska.  Sprzedawana jako tradycyjny Polski wyrób.

Może zapomnieli z jakich gór pochodzą?  :hmm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428973
Udostępnij na innych stronach

Mamy pytanie od forumowicza na angielskim forum który szuka przepis na tą kiełbasę

 

Moge zdobyc (kupic) ksiazke pdf:

65 Alpenländer Wurstrezepte

 Czyli "65 Receptur Kielbas Alpejskich"..

 

post-46553-0-59842500-1433615775_thumb.jpg

 

Tutaj index z ksiazki..:

 

"Französische Wurstwaren 

 

1. Saucisson de Paris à l´Ail (Pariser Knoblauchwurst)

2. Saucisson de Morteau (französische Fleischwurst)

3. Saucisses de Montbéliard (grobe französische Mettwurst)

4. Saucisses aux choux (französische Kohlwurst)

5. Saucisses Fraiches (französische Bratwurst)

6. Andouilles (französische Pansenwurst)

7. Pate de Campagne (französische Landleberpastete)

8. Crepinettes (französische Frikadellen)

9. Boudin Noir (Rote Blutwurst)

10. Fromage de Tête (französische Schweinekopfsülze

11. Jambon de Bayonne (Bayonner Schinken)

12. Jambon Persillé de Bourgogne (Burgunderschinken)

 

Italienische Wurstwaren

 

13. Salametti

14. Salami tipo Palermo

15. Salami tipo Milano

16. Cotechini (Rohwurst nach italienischer Art)

17. Italienische Mortadella

18. Coppa (geräucherter Schweinenacken nach italienischer Art)

 

Österreichische Wurstwaren 

 

19. Wiener Dürre

20. Salzburger Brühwurst

21. Frische Gmundener Würstel

22. Krakauer nach Wiener Art

23. Debrecziner nach Österreicher Art

24. Salzburger Bratwürstel

25. Kärntener Kalbsbratwurst 

26. Feldkirchner Hauswürste

27. Schübling nach Österreicher Art

28. Kärntener Knödelwurst 

29. Grazer Brühwurst in Stangen

30. Lustenauer Extrawurst in Stangen

31. Kremser Weißwurst in Ringen

32. Tiroler Bergwurst

33. Tiroler Bauernwurst

34. Feine Salzburger Wurst

35. Grobe Salzburger Wurst

36. Krainer

37. Steyrische Touristenwurst

38. Amstettener Haussalami

39. Innsbrucker Salami

40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge

41. Tiroler Fleischkäse

42. Bregenzer Bratleberwurst

43. Leberwurst nach Köflacher Art

44. Ennser Bratblutwurst

45. Blutwurst nach Klagenfurter Art

46. Klagenfurter Zungenwurst

47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art

 

Schweizer Wurstwaren

 

48. Grüne Wurst

49. Appenzeller Siedewurst

50. Galler Schübling

51. Bassersdörfer Schübling

52. Schweizer Schützenwurst

53. Cervellas

54. Schweizer Kümmelwurst

55. Berner Brühwurst

56. Hallauer Schinkenwurst

57. Tessiner Schweinswürstli

58. Waadtländer Bratwürste

59. St. Galler Bratwürste 

60. Berner Fleischkäse

61. Landjäger nach Schweizer Art

62. Walliser Bauernschübling

63. Salsiz

64. Züricher Leberwurst

65. Schweizer Blutwurst

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-428978
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie widzę w książce rozdziału Polnische Alpenlander Wurstwaren.
 

Bo na granicy Polsko-Chinskiej jest spokoj, ale zobaczymy czy Karkonosze zaakceptuja Alpy..  :laugh:  :D  :laugh:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429000
Udostępnij na innych stronach

Krakauer nach Wiener Art

No ale widzę że Krakowska jest pod Austrią.  Z którego wieku ta książka?

 

Nawet nie pytaj.. :facepalm:

Podobno to stara receptura scisle chroniona przez rzemieslnikow masarstwa ze slaska, ale przyznam ze tak znana jak te kielbasy alpejskie w ameryce..

Dodam ze bardzo smaczna ale do krakowskiej dluuuga droga... 

To cos jak grilowa ale mniej tlusta i wiecej pikantna..

Mam kilka receptur na te kielbache i wydaje mi sieze to ta sama o ktora pytal Twoj kolega.. :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429010
Udostępnij na innych stronach

W szwedzkim LIDLu też sprzedają "Krakauer wurst", ale do naszej polskiej kiełbasy Krakowskiej, ma się ona tak jak wiadomość o występach Ryszarda Kalisza w roli solisty baletowego na scenie Teatru Narodowego w Warszawie, smakowitością też nie zachwyca, jak większość niemieckich kiełbas które w LIDLu można kupić, choć jest w sprzedaży np. całkiem smaczna "Bierwurst", czy różniste kiełbaski typu mortadela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429011
Udostępnij na innych stronach

 

nie widzę w książce rozdziału Polnische Alpenlander Wurstwaren.
 

Bo na granicy Polsko-Chinskiej jest spokoj, ale zobaczymy czy Karkonosze zaakceptuja Alpy..  :laugh:  :D  :laugh:

 

Gregtom , z jęz.niemieckim u mnie słabo , nie pokusiłbyś się o przetłumaczenie ? ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429018
Udostępnij na innych stronach

Wujaszku.. Juz kupuje material i bede go tlumaczyl..

Przesle "gotowca" moderacji do korekty oraz do umieszczenia kasiazki we wlasciwym temacie..

Potrwa ze 2-3 dni..

Mam prosbe do wszystkich zainteresowanych tym wydaniem, aby przypomnieli sobie o wsparciu na rzecz utrzymania strony i forum..!

--------------------------------------------------------------------

 

 

Tutaj (troszke spolszczony) index z ksiazki..:

 

"Französische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki francuzkie)

 

1. Saucisson de Paris à l´Ail (Paryska kielbasa czosnkowa)
2. Saucisson de Morteau (Francuzka szynkowa drobno rozdr.)
3. Saucisses de Montbéliard (Francuzka metka grubo rozdr.)
4. Saucisses aux choux (Kielbasa kapusciana)
5. Saucisses Fraiches (Francuzka kielbasa pieczona)
6. Andouilles (Francuzka kielbasa flaczkowa)
7. Pate de Campagne (Pasztet wiejski watrobowy)
8. Crepinettes (Francuzke klopsy mielone)
9. Boudin Noir (Francuzka kiszka czerwona/krwista)
10. Fromage de Tête (Francuzki salceson z glowizny)
11. Jambon de Bayonne (Francuzka szynka Bayonska)
12. Jambon Persillé de Bourgogne (Szynka Burgunska)

Italienische Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki wloskie)

13. Salametti (Wloskie mini salami snacki "Szlachetne")
14. Salami tipo Palermo (Wloskie salami palermo)
15. Salami tipo Milano (Wloskie salami milano)
16. Cotechini (Wloska surowa dojrzewajaca)
17. Italienische Mortadella (Wiadomo)
18. Coppa (Wloska karkowka wedzona)

Österreichische Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki austrijackie)


19. Wiener Dürre (Austrijacka kielbasa podsuszana)
20. Salzburger Brühwurst (Austrijacka kielbasa parzona)
21. Frische Gmundener Würstel (Austriackie kielbaski do pieczenia)
22. Krakauer nach Wiener Art (Austrijacka "Krakowska" na grilla/ognisko)  :D
 
23. Debrecziner nach Österreicher Art (Austrijacka Debrecziner)
24. Salzburger Bratwürstel (Saldzburgska kielbasa pieczona)
25. Kärntener Kalbsbratwurst (Kartenskie pieczone kielbaski cielece)
26. Feldkirchner Hauswürste (Domowe kiebasy rodem z Feldkirchen)
27. Schübling nach Österreicher Art (cos jak parowkowa/parzona)
28. Kärntener Knödelwurst ("Kielbasa" napelniona masa na austrijackie kluski)
29. Grazer Brühwurst in Stangen (Kielbaski parzone a´la winerki)
30. Lustenauer Extrawurst in Stangen (Chyba parzone extra kielbasy)
31. Kremser Weißwurst in Ringen (Austrijacka biala parzona w petkach)
32. Tiroler Bergwurst  (Tyrolska kielbasa gorska)
33. Tiroler Bauernwurst (Tyrolska kielbasa chlopska)
34. Feine Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala drobna)
35. Grobe Salzburger Wurst
(Saldzburska kielbasa poltrwala gruba)
36. Krainer (Kielbasa grillowa z serem)
37. Steyrische Touristenwurst (Kielbasa turystyczna)
38. Amstettener Haussalami (Domowa salami)
39. Innsbrucker Salami (Salami insbrudzka)
40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge (Parzona szynkowa z ozorami)
41. Tiroler Fleischkäse (Tyrolski pasztet pieczony)
42. Bregenzer Bratleberwurst (Kiszka/kaszanka watrobiana pieczona)
43. Leberwurst nach Köflacher Art (Austrijacka watrobianka/leberka)
44. Ennser Bratblutwurst (Kiszka/kaszanka krwista na grilla)
45. Blutwurst nach Klagenfurter Art (
Kiszka/kaszanka krwista)
46. Klagenfurter Zungenwurst (Kielbasa ozorowa)
47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art (Saldzburdska smarowna kielbasa cieleca)

Schweizer Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki szwajcarskie)

48. Grüne Wurst (Kielbasa zielona)
49. Appenzeller Siedewurst (Kielbasa parzona)
50. Galler Schübling 
(Kielbasa parzona)
51. Bassersdörfer Schübling (Kielbasa parzona)
52. Schweizer Schützenwurst (Szwajcarska kielbasa strzelecka)
53. Cervellas (Salami drobno rozdrobnione)
54. Schweizer Kümmelwurst (Szwajcarska kielbasa kminkowa)
55. Berner Brühwurst (Parzona z miasta Brnu)
56. Hallauer Schinkenwurst (Kielbasa szynkowa)
57. Tessiner Schweinswürstli (Tessynska kielbasa wieprzowa)
58. Waadtländer Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)
59. St. Galler Bratwürste 
(Kielbasy pieczone/grillowe)
60. Berner Fleischkäse (Pasztet pieczony)
61. Landjäger nach Schweizer Art (Kielbaski ciekie podsuszane)
62. Walliser Bauernschübling 
(Kielbasa parzona chlopska)
63. Salsiz (Szwajcarska sucha/dojrzewajaca/wedzona)
64. Züricher Leberwurst (Watrobianka Zuryska)
65. Schweizer Blutwurst (Szwajcarska kaszanka)

 

Sorry za byki..  :facepalm:  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429068
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kielbase krakowska mamy w co drugim sklepie, a najlepsze ze wszedzie wyglada i smakuje inaczej ,
Zrób sam i poznasz smak właściwy  ? :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429121
Udostępnij na innych stronach

Kochani.. Prawda jest taka ze Polskie wyroby maja coraz wiekrzy posluch na rynkach zagranicznych..!

Dla nas jest wiadome jak powinna wygladac i smakowac np. Kielbasa Krakowska, jednak My nie jestesmy lepsi, piszac na reklamach imbisowych nazwy typu. orginalny kebab turecki. orginalna wloska pizza albo golonka bawarska.. (o innych przykladach juz nie pisze).

Z jednej strony powinnismy byc dumni a z drugiej pokazac takim "przedstawicielom", palcem wskazujacym, znak kola z punktem w srodku, na czole lub skroni..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429137
Udostępnij na innych stronach

Pozycja dotarla i musze przyznac ze opisy receptur podane sa co do grama a calosc dosc prosto ujeta..

W niektorych recepturach podane sa jeszcze mieszanki soli i saletry 

:D  :D  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429248
Udostępnij na innych stronach

no to teraz wszyscy będziemy chcieli zaczerpnąć z tej skarbnicy wiedzy...

Piotrek.. Wybierz z listy jakas pozycje..  ;)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-429281
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Czesc.. Podaj ktora receptura Cie interesuje i wezme sie do roboty.. Boje sie calosci tlumaczyc i wklejac bo oczy sa wszedzie..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456668
Udostępnij na innych stronach

Todku.. No to dawaj.. Ktora leci na pierwszy ogien..  ;)


 

Tutaj (troszke spolszczony) index z ksiazki..:

 

"Französische Wurstwaren (Kielbasy/wedliny/wedzonki francuzkie)

 

1. Saucisson de Paris à l´Ail (Paryska kielbasa czosnkowa)
2. Saucisson de Morteau (Francuzka szynkowa drobno rozdr.)
3. Saucisses de Montbéliard (Francuzka metka grubo rozdr.)
4. Saucisses aux choux (Kielbasa kapusciana)
5. Saucisses Fraiches (Francuzka kielbasa pieczona)
6. Andouilles (Francuzka kielbasa flaczkowa)
7. Pate de Campagne (Pasztet wiejski watrobowy)
8. Crepinettes (Francuzke klopsy mielone)
9. Boudin Noir (Francuzka kiszka czerwona/krwista)
10. Fromage de Tête (Francuzki salceson z glowizny)
11. Jambon de Bayonne (Francuzka szynka Bayonska)
12. Jambon Persillé de Bourgogne (Szynka Burgunska)

Italienische Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki wloskie)

13. Salametti (Wloskie mini salami snacki "Szlachetne")
14. Salami tipo Palermo (Wloskie salami palermo)
15. Salami tipo Milano (Wloskie salami milano)
16. Cotechini (Wloska surowa dojrzewajaca)
17. Italienische Mortadella (Wiadomo)
18. Coppa (Wloska karkowka wedzona)

Österreichische Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki austrijackie)


19. Wiener Dürre (Austrijacka kielbasa podsuszana)
20. Salzburger Brühwurst (Austrijacka kielbasa parzona)
21. Frische Gmundener Würstel (Austriackie kielbaski do pieczenia)
22. Krakauer nach Wiener Art (Austrijacka "Krakowska" na grilla/ognisko)   :D
 
23. Debrecziner nach Österreicher Art (Austrijacka Debrecziner)
24. Salzburger Bratwürstel (Saldzburgska kielbasa pieczona)
25. Kärntener Kalbsbratwurst (Kartenskie pieczone kielbaski cielece)
26. Feldkirchner Hauswürste (Domowe kiebasy rodem z Feldkirchen)
27. Schübling nach Österreicher Art (cos jak parowkowa/parzona)
28. Kärntener Knödelwurst ("Kielbasa" napelniona masa na austrijackie kluski)
29. Grazer Brühwurst in Stangen (Kielbaski parzone a´la winerki)
30. Lustenauer Extrawurst in Stangen (Chyba parzone extra kielbasy)
31. Kremser Weißwurst in Ringen (Austrijacka biala parzona w petkach)
32. Tiroler Bergwurst  (Tyrolska kielbasa gorska)
33. Tiroler Bauernwurst (Tyrolska kielbasa chlopska)
34. Feine Salzburger Wurst (Saldzburska kielbasa poltrwala drobna)
35. Grobe Salzburger Wurst 
(Saldzburska kielbasa poltrwala gruba)
36. Krainer (Kielbasa grillowa z serem)
37. Steyrische Touristenwurst (Kielbasa turystyczna)
38. Amstettener Haussalami (Domowa salami)
39. Innsbrucker Salami (Salami insbrudzka)
40. Kufsteiner Schinkenwurst mit gekochter Zunge (Parzona szynkowa z ozorami)
41. Tiroler Fleischkäse (Tyrolski pasztet pieczony)
42. Bregenzer Bratleberwurst (Kiszka/kaszanka watrobiana pieczona)
43. Leberwurst nach Köflacher Art (Austrijacka watrobianka/leberka)
44. Ennser Bratblutwurst (Kiszka/kaszanka krwista na grilla)
45. Blutwurst nach Klagenfurter Art (
Kiszka/kaszanka krwista)
46. Klagenfurter Zungenwurst (Kielbasa ozorowa)
47. Kalbsstreichwurst nach Salzburger Art (Saldzburdska smarowna kielbasa cieleca)

Schweizer Wurstwaren (
Kielbasy/wedliny/wedzonki szwajcarskie)

48. Grüne Wurst (Kielbasa zielona)
49. Appenzeller Siedewurst (Kielbasa parzona)
50. Galler Schübling 
(Kielbasa parzona)
51. Bassersdörfer Schübling (Kielbasa parzona)
52. Schweizer Schützenwurst (Szwajcarska kielbasa strzelecka)
53. Cervellas (Salami drobno rozdrobnione)
54. Schweizer Kümmelwurst (Szwajcarska kielbasa kminkowa)
55. Berner Brühwurst (Parzona z miasta Brnu)
56. Hallauer Schinkenwurst (Kielbasa szynkowa)
57. Tessiner Schweinswürstli (Tessynska kielbasa wieprzowa)
58. Waadtländer Bratwürste (Kielbasy pieczone/grillowe)
59. St. Galler Bratwürste 
(Kielbasy pieczone/grillowe)
60. Berner Fleischkäse (Pasztet pieczony)
61. Landjäger nach Schweizer Art (Kielbaski ciekie podsuszane)
62. Walliser Bauernschübling 
(Kielbasa parzona chlopska)
63. Salsiz (Szwajcarska sucha/dojrzewajaca/wedzona)
64. Züricher Leberwurst (Watrobianka Zuryska)
65. Schweizer Blutwurst (Szwajcarska kaszanka)

 

Sorry za byki..   :facepalm:   :D

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456775
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, jakie przyprawy w tym 10. Fromage de Tête?.  Właśnie mam zamiar coś takiego zrobić, ponieważ niedawno byłem we Francji is kosztowałem tam kilka naprawdę smacznych salcesonów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456809
Udostępnij na innych stronach

Redzed..  :)
 
10. Fromage de Tête (Francuski salceson z glowizny)
 

Material na 5 kg.

------------------------

Glowizna 4 kg.

Aspik 1 kg.

 

Przyprawy na 1 kg.

--------------------------

1,5 g. bialy pieprz mielony

0,4 g. muskat

0,4 g. imbir

0,4 g. gozdzik

Sol w/g smaku

 

Wykonanie.

-----------------

Glowizna peklowana jest wraz z nastrzykiem w 12 % solance przez 4 dni. (Nastrzyk ta sama solanka).

Po peklowaniu, mieso gotowac w rosole z dodatkiem drobno pocietej marchwi oraz cebuli, dodajac do wywaru kilka lisci laurowych i kulek ziela angielskiego.

Gotowac do miekkosci.

Po ugotowaniu mieso pokrajac w kostke 0,5 cm, ulozyc w odpowiednim naczyniu ceramicznym albo szklanym, zalac aspikiem, wymieszac delikatnie i pozostawic w chlodnym miejscu do stezenia..

Gotowe  :)

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11686-kie%C5%82basa-alpejska/#findComment-456933
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.