Maćko Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Co prawda to nie jest ostatnie wędzenie ale co tam,jak wszyscy to wszyscy Maćko też :lol: Kiełbaska wędzona w ostatnią niedzielę czyli 5 dni temu. http://img209.imageshack.us/gal.php?g=dsc06825m.jpg Ostatnie zdjęcie prezentuje różnicę w kolorystyce między batonem przechowywanym w lodówce,a tym który był podsuszany.Co wydaje się istotne ok 55% składu farszu stanowi dziczyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-91615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Lutego 2010 No to też dorzucę parę fotek z grudniowego wędzenia jak już je w końcu znalazłem :grin: W końcu udało mi się wykonać boczek rolowany miękki i zwięzły. A wystarczyło tylko przestrzegać temperatury wewnątrz :grin: miłego dnia Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Lutego 2010 Witaj Domin12439! Przecudnej urody ten Twój boczek rolowany,- gratuluję.Napisz proszę co to za wędlinka w siateczce która lezy na szynce ze skórą jak mniemam? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 27 Lutego 2010 Są to tzw zęby rekina wykrawane z łopatki wieprzowej :grin: A szynka byłaaaa ze skórą :devil:byłaaaaaaaaaa Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 27 Lutego 2010 Coś wszyscy dziśiaj mnie zaskakują nowymi nazwami.Może Byś coś więcej napisał na temat tych "zębów rekina" Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Lutego 2010 Jest to taki mały mięsień w łopatce. A nazwę wprowadził Chef Paul.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=77989#77989 Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Lutego 2010 Może Byś coś więcej napisał na temat tych "zębów rekina"https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=77989#77989 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Lutego 2010 Dziękuję kol. arkdomowi i Bagno za podesłany link.Wydawało mi się że mam przeczytane wszystkie tematy , ale ten mi umknął Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Lutego 2010 Dzięki chłopaki za pomoc :grin: jakoś nie mogłem się doszukać materiałów Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Marca 2010 Ostatnio wędzone kiełbasy Od lewej: żywiecka po pierwszym wędzeniu, kminkowa w jelicie bydlęcym i chłopska Szczepana: Przekrój żywieckiej: Przekrój chłopskiej: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Marca 2010 W końcu udało mi się wykonać boczek rolowany miękki i zwięzły. A wystarczyło tylko przestrzegać temperatury wewnątrz :grin: miłego dnia Tzn.? Według jakiego przepisu robiłeś i jaką temperaturę trzymałeś wewnątrz? Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Marca 2010 EAnno - super wyglądają kiełbaski i pewnie jeszcze bardziej super smakują :grin: tadzikmal - boczek peklowałem w płatach na sucho 2 tygodniepod koniec wykonałem nastrzyk solonym wywarem z majerankuprzed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasyi zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzinw przewadze dymem ciepłymz ostatniego wędzenia prosto do parzenia temperatura wody do 85 stopniparzę do momentu uzyskania wewnątrz boczku 75-80 stopnibaleron 80-82 stopnieszynka 67-68 stopni Ctu przydaje się taki termometr:http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.htmlprzetestowany wielokrotnie, godny poleceniajedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue: Dane odnośnie temperatur parzenia ze strony głównej www.wedlinydomowe.pl Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Marca 2010 przed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasy i zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzin w przewadze dymem ciepłym Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę? A dałeś żelatynę do środka? tu przydaje się taki termometr: http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html przetestowany wielokrotnie, godny polecenia jedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue: Na stronie jest napisane, że jest wodoszczelny. Więc jak to jest? Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Marca 2010 Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę? Może o to Tobie chodzi http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1188 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Marca 2010 przed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasy i zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzin w przewadze dymem ciepłym Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę? A dałeś żelatynę do środka? ŻADNEJ ŻELATYNY - po 2 tygodniach peklowania jest wystarczająco kleisty, jak masz gruby boczek to rób "książki", ja tam po prostu zwijałem cienki. tu przydaje się taki termometr: http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html przetestowany wielokrotnie, godny polecenia jedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue: Na stronie jest napisane, że jest wodoszczelny. Więc jak to jest? Po zatopieniu w wodzie o temperaturze 80 stopni już nie był wodoszczelny. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Marca 2010 Sprawa wodoszczelności tych termometrów była już na forum poruszana. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Marca 2010 Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę? Może o to Tobie chodzi http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1188 Pozdrawiam Nie rozumiem tego: "Następnie brzegi boczku które będą łączyły się z sobą nadcinamy od środka tak ze 3 cm, do strony zewnętrznej, by nie odciąć do końca, robiąc taki mały płat trzymający się pozostałej części boczku." Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Marca 2010 No i popełniłem wczoraj boczek, polędwiczkę i troszkę indyczków. http://img97.imageshack.us/img97/4424/20100306054.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/1152/20100307055.th.jpg http://img651.imageshack.us/img651/6590/20100307057.th.jpg http://img695.imageshack.us/img695/5619/20100307061.th.jpg http://img532.imageshack.us/img532/6459/20100307060.th.jpg Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-103449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam. Za pasy się skończyły, więc trzeba było coś uwędzić :smile: Boczek dokupiłem na dzień przed wędzeniem, więc natarłem peklosolą w ilości 3% wagi mięsa + przyprawy (każda w ilości 1% wagi mięsa) papryka, pieprz, kolendra, majeranek + 0,5% wagi mięsa, czosnek granulowany.Muszę przyznać, że wyszedł zjadliwy - nawet bardzo :thumbsup: Wszystkie wyroby postanowiłem tym razem tak uwędzić żeby już nie trzeba było odparzać.Chyba lepsze jak odparzane :grin: :thumbsup: Pozdrawiam :wink: P.S. Idę robić następną modyfikację "ślimaków" .Na razie posolone, popieprzone (ziołowym) i pomajerankowane :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Za pasy się skończyły, więc trzeba było coś uwędzić :smile: Wszystkie wyroby postanowiłem tym razem tak uwędzić żeby już nie trzeba było odparzać.Chyba lepsze jak odparzane :grin: :thumbsup: Udało mi się przy ostatnim wędzeniu prawie "spalić" jeden boczek. Z wierzchu był czarny, w przekroju różowiutki a w smaku nie powiem bo znowu klawiatury będą zaplute. Zamierzam zrobić takie wędliny konkretnie dopieczone przy najbliższej okazji. A tak to wyglądało: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Domin12439, A kto Tobie założył :shock: "szlaban" do końca roku :question: :rolleyes: Patrz :tongue: - "Temat" :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Domin12439, A kto Tobie założył :shock: "szlaban" do końca roku :question: :rolleyes: Patrz :tongue: - "Temat" :grin: . Popatrz na datę na moim zdjęciu. A mam nadzieję, że takich szlabanów to jeszcze nie ma... :devil: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Popatrz na datę na moim zdjęciu. Ot :blush: ślepawy trochę człowiek, ale nie tylko - kto przy takich smakołykach rozglądałby się na boki i ........... :shock: szukał daty :grin: . P.S. Boczku (i nie tylko) też nie parzę - dopiekam w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Domin12439, A kto Tobie założył "szlaban" do końca rokuDominik, to ma już teraz szlaban do końca życia :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 14 Czerwca 2010 No to teraz albo pod albo nad szlabanem będę biegał do wędzarni :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.