Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda to nie jest ostatnie wędzenie ale co tam,jak wszyscy to wszyscy Maćko też :lol:

 

Kiełbaska wędzona w ostatnią niedzielę czyli 5 dni temu.

 

http://img209.imageshack.us/gal.php?g=dsc06825m.jpg

 

Ostatnie zdjęcie prezentuje różnicę w kolorystyce między batonem przechowywanym w lodówce,a tym który był podsuszany.

Co wydaje się istotne ok 55% składu farszu stanowi dziczyzna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-91615
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 420
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No to też dorzucę parę fotek z grudniowego wędzenia

jak już je w końcu znalazłem :grin:

 

W końcu udało mi się wykonać boczek rolowany miękki i zwięzły.

A wystarczyło tylko przestrzegać temperatury wewnątrz :grin:

miłego dnia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101864
Udostępnij na innych stronach

Witaj Domin12439!

 

Przecudnej urody ten Twój boczek rolowany,- gratuluję.

Napisz proszę co to za wędlinka w siateczce która lezy na szynce ze skórą jak mniemam?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101865
Udostępnij na innych stronach

Są to tzw zęby rekina wykrawane z łopatki wieprzowej :grin:

A szynka byłaaaa ze skórą :devil:

byłaaaaaaaaaa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101892
Udostępnij na innych stronach

Coś wszyscy dziśiaj mnie zaskakują nowymi nazwami.

Może Byś coś więcej napisał na temat tych "zębów rekina"

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-101893
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję kol. arkdomowi i Bagno za podesłany link.

Wydawało mi się że mam przeczytane wszystkie tematy , ale ten mi umknął

 

Pozdrawiam serdecznie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102016
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki za pomoc :grin:

jakoś nie mogłem się doszukać materiałów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102020
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wędzone kiełbasy

Od lewej: żywiecka po pierwszym wędzeniu, kminkowa w jelicie bydlęcym i chłopska Szczepana:

 

 

Przekrój żywieckiej:

 

 

Przekrój chłopskiej:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102329
Udostępnij na innych stronach

W końcu udało mi się wykonać boczek rolowany miękki i zwięzły.

A wystarczyło tylko przestrzegać temperatury wewnątrz :grin:

miłego dnia

Tzn.? Według jakiego przepisu robiłeś i jaką temperaturę trzymałeś wewnątrz?

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102337
Udostępnij na innych stronach

EAnno - super wyglądają kiełbaski i pewnie jeszcze bardziej super smakują :grin:

 

tadzikmal -

 

boczek peklowałem w płatach na sucho 2 tygodnie

pod koniec wykonałem nastrzyk solonym wywarem z majeranku

przed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony

która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasy

i zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzin

w przewadze dymem ciepłym

z ostatniego wędzenia prosto do parzenia

temperatura wody do 85 stopni

parzę do momentu uzyskania wewnątrz boczku 75-80 stopni

baleron 80-82 stopnie

szynka 67-68 stopni C

tu przydaje się taki termometr:

http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html

przetestowany wielokrotnie, godny polecenia

jedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue:

Dane odnośnie temperatur parzenia ze strony głównej www.wedlinydomowe.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102490
Udostępnij na innych stronach

przed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony

która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasy

i zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzin

w przewadze dymem ciepłym

Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę?

A dałeś żelatynę do środka?

 

tu przydaje się taki termometr:

http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html

przetestowany wielokrotnie, godny polecenia

jedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue:

 

Na stronie jest napisane, że jest wodoszczelny. Więc jak to jest?
Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102572
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę?

 

Może o to Tobie chodzi

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1188

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102577
Udostępnij na innych stronach

 

przed rolowaniem nakrawam płaty w dwóch kierunkach od strony

która zostanie zawinięta do środka, smaruję cienko farszem do kiełbasy

i zwijam, wiążę , siatkuję i wędzę ze trzy dni po ładnych kilka godzin

w przewadze dymem ciepłym

Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę?

A dałeś żelatynę do środka?

 

ŻADNEJ ŻELATYNY - po 2 tygodniach peklowania jest wystarczająco kleisty, jak masz gruby boczek to rób "książki", ja tam po prostu zwijałem cienki.

tu przydaje się taki termometr:

http://www.wyroby-domowe.pl/te020-termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html

przetestowany wielokrotnie, godny polecenia

jedyna jego wada to brak wodoszczelności :tongue:

 

Na stronie jest napisane, że jest wodoszczelny. Więc jak to jest?

Po zatopieniu w wodzie o temperaturze 80 stopni już nie był wodoszczelny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102587
Udostępnij na innych stronach

Sprawa wodoszczelności tych termometrów była już na forum poruszana. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102596
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć? Czy kroisz boczek na grubości i robisz z niego taką książeczkę?

 

Może o to Tobie chodzi

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1188

 

Pozdrawiam

Nie rozumiem tego:

"Następnie brzegi boczku które będą łączyły się z sobą nadcinamy od środka tak ze 3 cm, do strony zewnętrznej, by nie odciąć do końca, robiąc taki mały płat trzymający się pozostałej części boczku."

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-102676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Za pasy się skończyły, więc trzeba było coś uwędzić :smile:

Boczek dokupiłem na dzień przed wędzeniem, więc natarłem peklosolą w ilości 3% wagi mięsa + przyprawy (każda w ilości 1% wagi mięsa) papryka, pieprz, kolendra, majeranek + 0,5% wagi mięsa, czosnek granulowany.Muszę przyznać, że wyszedł zjadliwy - nawet bardzo :thumbsup:

Wszystkie wyroby postanowiłem tym razem tak uwędzić żeby już nie trzeba było odparzać.Chyba lepsze jak odparzane :grin: :thumbsup:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Idę robić następną modyfikację "ślimaków" .Na razie posolone, popieprzone (ziołowym) i pomajerankowane :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114396
Udostępnij na innych stronach

Za pasy się skończyły, więc trzeba było coś uwędzić :smile:

 

Wszystkie wyroby postanowiłem tym razem tak uwędzić żeby już nie trzeba było odparzać.Chyba lepsze jak odparzane :grin: :thumbsup:

 

Udało mi się przy ostatnim wędzeniu prawie "spalić" jeden boczek.

Z wierzchu był czarny, w przekroju różowiutki a w smaku nie powiem

bo znowu klawiatury będą zaplute.

Zamierzam zrobić takie wędliny konkretnie dopieczone przy najbliższej okazji.

A tak to wyglądało:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114542
Udostępnij na innych stronach

Domin12439, A kto Tobie założył :shock: "szlaban" do końca roku :question:

 

:rolleyes: Patrz :tongue: - "Temat" :grin: .

Popatrz na datę na moim zdjęciu.

A mam nadzieję, że takich szlabanów to jeszcze nie ma... :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114545
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na datę na moim zdjęciu.

Ot :blush: ślepawy trochę człowiek, ale nie tylko - kto przy takich smakołykach rozglądałby się na boki i ........... :shock: szukał daty :grin: .

 

P.S. Boczku (i nie tylko) też nie parzę - dopiekam w wędzarni.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114548
Udostępnij na innych stronach

No to teraz albo pod albo nad szlabanem będę biegał do wędzarni :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/4/#findComment-114558
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.