Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynki gotować oddzielnie czy jeżeli znajdę taki duzy gar to mogę wrzucić je razem?

Jeżeli te szynki były traktowane wyłącznie solą (a nie peklosolą) to lepiej byłoby je upiec w piekarniku.

Będziesz miał pyszne mięsko zarówno do obiadów jak i na zimno.

Po upieczeniu - ze względu na ilość - podziel szynki na wygodne dla Was porcje, opisz i do zamrażarki.

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/1c67150845a32bb96f77edae5492e4aa.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/d2cf6f172dc9cf4dbf8945bbf0fe1356.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/845c8adfd029381e64d572374ffc0595.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/885ee4c8cc8cdaa9ca69c49353be8729.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/e0cae9e5f4c11fc660ab61d3b16f0834.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/b288d735e0678be1bcb2c779a11e671d.jpg

Zdjęcia robione tel, światło dzienne (pochmurno).

Co do samych wędlin, nie odstraszają zapachem ostatnia opcja wg. mnie najlepsza, że względu na kolor który zawdzięczam soi. Osobiście uważam ze jeszcze spokojnie 2-3 dni powinny "dojrzewac".

Natomiast po tym co napisaliście zastanawiam się czy to w ogóle spożyć w takim stanie.

Wysłane z mojego Lenovo S860 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez panda86

kolor który zawdzięczam soi.

Jak to rozumieć?

Smarowałeś sosem sojowym, czy co?

Te nacięcia zupełnie nie są potrzebne a nawet niewskazane.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nacięcia powstały w skutek wykrawania "białego", taki kawałek dostałem, myślałem że ładny i taki był z 1 strony, a cały schab podzieliłem na 3 częsci.. Nie nacierałem soją, ale zrobiłem jakby taką zalewę, tzn. nie do konca zalewe, bardziej przyprawę w płynie, która była na dnie naczynia i kawałek mięsa obracałem co kilka godzin. Było to połączenie sosu sojowego miodu i ostrej papryki.

Moim zdaniem zdjęcia nie oddają faktycznie kolorów, na żywo wygląda to lepiej :) To jak w końcu zrobic drugi rzut, w piekarniku, czy może jednak na tej parze..??? bo chciłbym to już zacząć obrabiać, a żeby do "nocki" się wyrobić, (czyt. 20-21). Jak ze studzeniem? zostawić do kompletnego wystudzenia a później do lodówki, czy np po obróbce cieplnej wyciągnąć i umieścić w piwnicy - ok 10-12C.

Jak ze studzeniem? zostawić do kompletnego wystudzenia a później do lodówki, czy np po obróbce cieplnej wyciągnąć i umieścić w piwnicy - ok 10-12C.
Po obróbce termicznej wynieś do piwnicy a rankiem szybko do lodówki.

Dobrze, chciałem jeszcze zapytać o gotowanie.. - mianowicie wyczytałem w wielu opisach podobnych do tych co podałem powyżej linki, że gotuje sie szynkę pod np 15min, zostawia do ostygnięcia i znów się gotuje i tak w sumie 2 - 3 razy, po czym szynka jest gotowa do spożycia. Chciałem się dowiedzieć, jaka jest różnica jeżeli ugotuję szynkę w taki sposób a np będę ją gotował 2x po godzinie..? jaki będize skutek tego?

No i ostatecznie, jaki okres jest bezpieczny do spożycia? Tydzień, dwa? Można taką szynkę np zamrozić? Za kilka h zaczynam pracę i czytanie lektury (forum), mam nadizeję że nie będę siał zgorszenia publicznego w moich następnych postach ;)

Pozdrawiam.

Nie wiem skad masz tyen przepis , wyrob musisz parzyc  , czyl włoż do wody o temepraturze  75 stopni , podtrzymuj temeprature w taki sposb by nie było oznak gwałtownego gotowania sie wody - ma pyrkać  , jesli masz termometr po 20 minutach wbij go do srodka wyrobu i mierz temeprature do osiagniecia 68 - 70 stopni w srodku wtedy wyjmj z wody , wyłóz na pólmisek i poczekja az ostygnie w piwnicy ,ja przykrywam pólmisek duża pokrywą szklana by nic mi na wyrób nie siadało , a pólmisek klade na stól tarasowy ( ma blat z listewk z przerwami ) po ostygnieciu wkladam do lodówki lub do worka foliowego ( do zamarażąnia ) i zamrazam ,Pisze to na Twoj uzytek , bo swoje wedzone wyroby po wedzeniu i ostygnięciu zamrazam nie parzone , a potem po odmrorzeniu dopierow parze , al Ty zrob teraz jak pisał kolega Bagno - sparz wyrób jak go ugotujesz klasycznie bedziesz miał wiór. Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Natomiast po tym co napisaliście zastanawiam się czy to w ogóle spożyć w takim stanie.

Już dostałeś odpowiedź, ale jeśli masz wątpliwości to pytaj Miro.On jest specjalistą na tym forum od rozpoznawania po zdjęciach czy wrób nadaje się do jedzenia czy do wyrzucenia. Ja bym sparzył.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

:) źle nie wygląda :) jak nie śmierdzi możesz zaryzykować i zjeść :tongue: tak jak pisał Piotr (Pisu) to nie pora na takie wędliny (chociaż robaki na ryby mogą być dobre) :)

W ostatni czwartek wędziłem szynki, dwie tylko lekko ob wędziłem (specjalnie,żeby mieć na wyjazd wakacyjny ) ale tylko wisiały do wieczora w piątek i zapakowałem,

post-41869-0-16420100-1434912370_thumb.jpgpost-41869-0-30932100-1434912378_thumb.jpg

gdzie od jesieni takie szynki wiszą  2-4 tygodnie w garażu.Na strychu o tej porze to do rana będą robaczki :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Panda 68 już chyba wiesz co robić, ElGregor niwątpliwy autorytet w wedlinach dojrzewających jasno nakreślił tryb postepowania i konsekwencje.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
  • 3 miesiące temu...

Pierwsze kroki z tego rodzaju wędlinami. Efekt przeszedł oczekiwania, jedynie soli jest za dużo.

Po lewej schab suszony w piekarniku, po prawej szynka wg tego przepisu - http://www.adammarczak.com/blog/zarcie-surowe-miecho-schab-dojrzewajacy/

po prawej szynka wg tego przepisu -

Przepis nie powala..... te mycia, ta sól.....   :cool:    Twoja szynka wygląda nieźle, czy to kulka?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...