Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Frapio

Jeszcze jej nie mam

Arkadiuszu, ja dopiero raczkuję, nawet nie stawiam pierwszych kroków (tylko biała kiełbasa) - na pewno podesłałbym gdybym miał, ale jestem pewien, że ktoś Ci podeśle

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

https://www.google.pl/?gfe_rd=cr&ei=DuV0VNC8IImI8QfA3oCYBw&gws_rd=ssl#q=Kielbasa+s%C5%82oninowa

Pierwszy temat .

W drugim dokladniej

Prosze wziąść poprawkę na klasyfikację miesa drobnego .Klasy mięsa należy pomniejszać o 1  będą odpowiadać dzisiejszym.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

@BazylWidzew, bukat sztuka bydła rzeźniczego, tak podaje SJP :)

Edytowane przez electra

Wielkie dzięki dla kolegi Pisiaka

Dostałem i dziękuję.

W formie jest to chyba nieco inna pozycja od tej, którą oglądałem we fragmentach.

Ta jest opisowa, tamta była w diagramach, ale z tego co wiem różnic poza formą między tymi wydaniami nie ma.

Jeszcze raz DUŻE  podziękowania.

Dzięki Pisiak

Może ma ktoś wydanie z diagramami, jeżeli tak to wielka prośba - podeślijcie mi.

Biblioteczka się powiększy

Edytowane przez Eugeniusz_2015

Poczytaj dokładnie. Występuje bardzo wiele znaczących różnic.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na razie zapoznaj się z 16-tką. To są podstawy dobrego masarstwa. Jeśli dodasz jeszcze do tego Akademię Dziadka, masz juz praktycznie wszystko. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Póki zapał nie ustaje, uczyć się warto, a jest z czego - to prawda - jednak bibliotekę chcę cały czas rozszerzać, by sięgać tam gdzie tylko można.

W tej chwili jest to dla mnie wiedza tajemna, bo jestem chemikiem - no może nie w każdym aspekcie tajemna. Te dodatki funkcjonalne:  fosforany, przeciwutleniacze a nawet azotany i azotyny zawsze mnie niepokoiły...

Np. Ile NO2  reaguje i tworzy stałe powiązania w mięsie, a ile pozostaje w azotynach i wiąże się w naszym organizmie. Jak wygląda ten proces w czasie peklowania i funkcji temperatury peklowania i wiele innych pytań?

Dlatego pytanie tytułowe czy wyroby w zaleceniach "Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r." różnią się tylko sposobem peklowania a skład surowcowy jest taki sam jak np. w 16-tce?

Wiem, że mogę sam porównać, ale mnie raczkującemu w temacie wiele rzeczy umknie - i to jest pewnik!

Różne klasyfikacje mięs w różnych okresach czasu pomijam, bo to już wiem dzięki Dziadkowi, ale czego nie wiem? - to Wy wiecie i chylę czoła.

Nie chcę już dalej ględzić - mam nadzieję, że temat się rozwinie.

Pozdrawiam wszystkich

pytanie tytułowe czy wyroby w zaleceniach "Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r." różnią się tylko sposobem peklowania a skład surowcowy jest taki sam jak np. w 16-tce?

Na pewno nie jest taki sam.

To był czas wielkiej biedy i "kręcenia bicza z piasku".

Dlatego można założyć, że receptury z tego okresu są o wiele gorsze od "16" i szkoda dla nich czasu.

Ale - skoro Cię to interesuje - możesz obie pozycje przestudiować i zaspokoić swoją ciekawość.

Raczej nie licz nato, że ktoś to za Ciebie zrobi :D 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A czy nikogo nie interesuje ile pozostaje w wyrobie niezwiązanego azotynu, który to nas pekluje?

Ktoś tam polecał dodanie pektosoli na dwie godziny przed wędzeniem, nie wierzę, że azotyn zostanie w porę związany.

Nie chcemy się truć fosforanami i nie dodajemy ich, ale warto wiedzieć co dzieje się z tym co dodajemy!

Na ile jesteśmy lepsi od epoki wszechobecnych kartek żywnościowych. Ten okres to moje najlepsze lata i musiałem wychować dzieci - jakoś się udało.

Dzisiaj jest chyba więcej chemii w wyrobach niż wtedy i dlatego istnieje i żyje ten portal, prawda?

• 1 miesiąc temu...

Piksiak ja też poproszę jeśli możesz podeślij na:

reset@najlepszy.net

Wielkie Dzięki ( z góry)

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.

16-tka to obiegowa nazwa zbioru przepisów wewnętrznych nr16 na wędliny i wyroby wędliniarskie z 1959r

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Czy ktos moze mnie oswiecic co to jest ta 16-tka ?

Przepisy wewnętrzne Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego - prawie wszystkie inne wydania to generyki.

Przepraszam, nie zauważyłem, że odpowiedź już została podana

Temat całkiem się "rozjechał" i krąży wokół szesnastki, więc jeszcze jedno pytanie z literatury pięknej i zarazem prośba.

Ma może ktoś z Kolegów w swim zbiorze  "Przepisy wewnętrzne nr 21"? Nigdzie ich nie mogę znaleźć!

Jeżeli mógłby ktoś podesłać je, to z góry dziękuję i przypominam dla ewentualnych darczyńców: adres linkiel@wp.pl

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.