Eugeniusz_2015 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Czerwca 2015 FrapioJeszcze jej nie mamArkadiuszu, ja dopiero raczkuję, nawet nie stawiam pierwszych kroków (tylko biała kiełbasa) - na pewno podesłałbym gdybym miał, ale jestem pewien, że ktoś Ci podeśle Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) https://www.google.pl/?gfe_rd=cr&ei=DuV0VNC8IImI8QfA3oCYBw&gws_rd=ssl#q=Kielbasa+s%C5%82oninowaPierwszy temat .W drugim dokladniejProsze wziąść poprawkę na klasyfikację miesa drobnego .Klasy mięsa należy pomniejszać o 1 będą odpowiadać dzisiejszym. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez DZIADEK Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Skład wołowina III kl (bukat) co to jest bukat ? TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Czerwca 2015 O mojej 16-tce wszyscy zapomnieli,a posty całkowicie odbiegają od tematu głównego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) @BazylWidzew, bukat sztuka bydła rzeźniczego, tak podaje SJP Edytowane 29 Czerwca 2015 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzzd1 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Witam Kol. Piksiak jeżeli możesz podeślij na: dz8@wp.pl z góry dziękuję dz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Wielkie dzięki dla kolegi PisiakaDostałem i dziękuję.W formie jest to chyba nieco inna pozycja od tej, którą oglądałem we fragmentach.Ta jest opisowa, tamta była w diagramach, ale z tego co wiem różnic poza formą między tymi wydaniami nie ma.Jeszcze raz DUŻE podziękowania.Dzięki Pisiak Może ma ktoś wydanie z diagramami, jeżeli tak to wielka prośba - podeślijcie mi.Biblioteczka się powiększy Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Eugeniusz_2015 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Poczytaj dokładnie. Występuje bardzo wiele znaczących różnic. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Czerwca 2015 MaxellNie mam z czym porównać! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Na razie zapoznaj się z 16-tką. To są podstawy dobrego masarstwa. Jeśli dodasz jeszcze do tego Akademię Dziadka, masz juz praktycznie wszystko. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Póki zapał nie ustaje, uczyć się warto, a jest z czego - to prawda - jednak bibliotekę chcę cały czas rozszerzać, by sięgać tam gdzie tylko można.W tej chwili jest to dla mnie wiedza tajemna, bo jestem chemikiem - no może nie w każdym aspekcie tajemna. Te dodatki funkcjonalne: fosforany, przeciwutleniacze a nawet azotany i azotyny zawsze mnie niepokoiły...Np. Ile NO2 reaguje i tworzy stałe powiązania w mięsie, a ile pozostaje w azotynach i wiąże się w naszym organizmie. Jak wygląda ten proces w czasie peklowania i funkcji temperatury peklowania i wiele innych pytań?Dlatego pytanie tytułowe czy wyroby w zaleceniach "Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r." różnią się tylko sposobem peklowania a skład surowcowy jest taki sam jak np. w 16-tce?Wiem, że mogę sam porównać, ale mnie raczkującemu w temacie wiele rzeczy umknie - i to jest pewnik!Różne klasyfikacje mięs w różnych okresach czasu pomijam, bo to już wiem dzięki Dziadkowi, ale czego nie wiem? - to Wy wiecie i chylę czoła.Nie chcę już dalej ględzić - mam nadzieję, że temat się rozwinie.Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 pytanie tytułowe czy wyroby w zaleceniach "Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r." różnią się tylko sposobem peklowania a skład surowcowy jest taki sam jak np. w 16-tce? Na pewno nie jest taki sam.To był czas wielkiej biedy i "kręcenia bicza z piasku".Dlatego można założyć, że receptury z tego okresu są o wiele gorsze od "16" i szkoda dla nich czasu.Ale - skoro Cię to interesuje - możesz obie pozycje przestudiować i zaspokoić swoją ciekawość.Raczej nie licz nato, że ktoś to za Ciebie zrobi Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Czerwca 2015 A czy nikogo nie interesuje ile pozostaje w wyrobie niezwiązanego azotynu, który to nas pekluje?Ktoś tam polecał dodanie pektosoli na dwie godziny przed wędzeniem, nie wierzę, że azotyn zostanie w porę związany.Nie chcemy się truć fosforanami i nie dodajemy ich, ale warto wiedzieć co dzieje się z tym co dodajemy!Na ile jesteśmy lepsi od epoki wszechobecnych kartek żywnościowych. Ten okres to moje najlepsze lata i musiałem wychować dzieci - jakoś się udało.Dzisiaj jest chyba więcej chemii w wyrobach niż wtedy i dlatego istnieje i żyje ten portal, prawda? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-433380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Piksiak ja też poproszę jeśli możesz podeślij na: reset@najlepszy.net Wielkie Dzięki ( z góry) Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-441570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 To może i ja nieskromnie poproszę 2kotunia1@gazeta.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-441956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster500 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Jeśli to nie problem to poproszę kol. @piksiak o przesłanie 16stki również do mnie. majster500@o2.pl Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-442335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Września 2015 piksiak dzięki doszło Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-442556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Września 2015 piksiak jeśli można to poproszę o 16-nastkę - rosikg@gazeta.pl Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Września 2015 Pewnie to glupie pytanie.Czy ktos moze mnie oswiecic co to jest ta 16-tka ? pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Września 2015 16-tka to obiegowa nazwa zbioru przepisów wewnętrznych nr16 na wędliny i wyroby wędliniarskie z 1959r "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Czy ktos moze mnie oswiecic co to jest ta 16-tka ?Przepisy wewnętrzne Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego - prawie wszystkie inne wydania to generyki.Przepraszam, nie zauważyłem, że odpowiedź już została podana Edytowane 4 Września 2015 przez Eugeniusz_2015 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Września 2015 Wielkie dziekiNo to ja w takim razie o 16-nastke nie poprosze, przepisow z forum nie przerobie chyba do konca zycia pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Września 2015 Plik doszedł, dziękuję. Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Temat całkiem się "rozjechał" i krąży wokół szesnastki, więc jeszcze jedno pytanie z literatury pięknej i zarazem prośba.Ma może ktoś z Kolegów w swim zbiorze "Przepisy wewnętrzne nr 21"? Nigdzie ich nie mogę znaleźć!Jeżeli mógłby ktoś podesłać je, to z góry dziękuję i przypominam dla ewentualnych darczyńców: adres linkiel@wp.pl Edytowane 7 Września 2015 przez Eugeniusz_2015 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Września 2015 16-tka ma 9 MB a 21-ka 140 MB - wysyłka nie wchodzi w grę Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11783-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dliny-podrobowe-proces-produkcyjny-1985-r/page/2/#findComment-443458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi