Skocz do zawartości

Ulalka

Rekomendowane odpowiedzi

 

Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy

 

Anuś można prosić o  przepis ?

 

Oczywiście, ze się podzielę przepisem :) wiśnie w brandy smaży się 2-3 dni, więc jeśli pozwolisz pokażę końcowy produkt za kilka dni w swojej spiżarni

konsystencja tej konfitury przypomina frużelinę, z tą różnicą że nie dodajemy skrobi.

Na każdy kg wiśni dodajemy 1/2 kg cukru. Do smażenia najlepiej nadaje się garnek z grubym dnem. Pierwszego dnia zasypuję wydrylowane wiśnie cukrem i odstawiam, aż owoce puszczą sok, który zlewam. Smażenie owoców odbywa się przez 2-3 dni, przez około godzinę codziennie. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce były w końcowej fazie w całości. W ostatnim dniu dodajemy przed  smażeniem 125 ml brandy.  gorące nakładamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia. Można dodać również kawałek laski wanilii, którą później usuwamy, korę lub zmielony cynamon, kardamon, ale to już kwestia indywidualna.

Konfitura jest bardzo gęsta. Wiśnie podczas smażenia zmniejszają swoją objętość i z kg wychodzi około 3 małych słoików. Lepiej zrobić od razu z większej ilości np. z 2-3 kg.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj  Anuś  :) śliwki są bardzo jędrne i zrobię tak jak piszesz, tym bardziej że uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg  :) podsuń jakiś  fajny pomysł co zrobić z tymi wisienkami  :tongue: Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Wiesław :) Nie chciałabym zaśmiecać Uli Jej kącika, więc poczekaj kilka dni i zobaczysz  w mojej spiżarni zdjęcia  co możesz z tych wiśni zrobić... w moim przypadku były to czereśnie. :)

uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg [/quote]

Sporo tego  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z rumem czy tak jak radzisz Anuś z brendy na pewno wiśnie są smaczne ale u mnie jeśli chodzi o konfitury to jesteśmy za opcją : owoce+cukier :D i jest zachwyt

Ula .. takie zwykłe konfitury z wiśni robię zawsze i to w sporych ilościach :) te z brandy to  tylko kilka sztuk .. tak dla smakoszy, albo do ciasta. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

oo to ja tez bede musiala przy nastepnej dostawie porzeczki cos innego bo narazie byla tylko galaretka z czarnej i czerwonej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ulalka polecam morele w soripie lekkim. Zdjac skorke, aby nie drapala, i w sloikach ulozyc polowi zalac i zapasteryzowac. Pozniej jak znalazl zima do ciast czy do deserow  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JA zrobilam latem bardzo duzo takich sloikow, jakims cudem juz wszystko wyszlo. A tak duzo nie pieklam czydeserow robilam. Podejrzewam, ze jak ktos mial smaka na slodkie, to wyjadal owoce  :laugh: .

 Polecam do kazdego sloika dolozyc kawalek laski wanilii

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest ostra.... jak piecze "dwa razy"       

 

 

Ojjjj taaam minimum 3 razy ten dodatkowy jak robisz bo zawsze jest jakaś wpadka albo się zapomnisz i nie założysz rękawiczek albo potrzesz oko czy czoło albo co nie daj Boże pójdziesz do łazienki ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Ojjjj taaam minimum 3 razy ten dodatkowy jak robisz bo zawsze jest jakaś wpadka albo się zapomnisz i nie założysz rękawiczek albo potrzesz oko czy czoło albo co nie daj Boże pójdziesz do łazienki
 

 

Oj Masz tutaj Roger świętą rację..... ZAWSZE się taki "wypadek przy pracy" zdarzy..... najgorsza jest ostatnia opcja......  :devil:  :devil:  :devil:

A jeżeli chodzi o ostrość potraw to jest jeszcze wyznacznik dla "BARDZO ostrych potraw"..... jak zamiast pieczenia jest PŁACZ!!  :facepalm:  :devil:  :frantics:  :w00t:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

no pewnie  :D

2 kg obranych ogórków kroję na ćwiartki , dodaję garstkę gorczycy i zasypuję 1 czubata łyżką soli na 12 godz. Po tym czasie zlewam sok i dodaję jedną starta marchew . Na dno słoika wkładam kilka ziarenek pieprzu czarnego,gałązkę kopru , ząbek czosnku i nakładam ogórki . Przygotowuję zalewę z : 

-3 szkl.wody

-1 szkl.cukru

-1 szkl.octu 

i wrzącą wlewam do słoików z ogórkami. Pasteryzuję 10 minut i pod kocyk , przykrywki zasysa jak ta lala  :)

 

i drugiego przepisa zapodaję  :D

-4 kg obranych ogórków

-6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę ( ja daję 10 i kroję w cieniuśkie plasterki)

-1 szkl.cukru

-1 szkl.octu

-1 szkl.oleju

-4 łyżki soli

 

ogórki kroję w cieniutkie plasterki (jak mają wielkie gniazda to grubiej kroję ) , dodaję pozostałe składniki , mieszam i odstawiam na 2-3 godz. po tym czasie wkładam w słoiki , zakręcam i pasteryzuję jakieś 15 minut . :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.