Ja tez juz mysle co by z wisienek robic ,chociaz u nas jeszcze nie dojzale ,takich czeko wisni nie lubie ale konfiturka musi byc oczywiscie ,nalewki jeszcze stoja, chyba i 3-4 letnie ,kompotow nie mam gdzie trzymac. Slyszalam o wisniach marynowanych ale musze miec jakis dobry przepis zeby tego dobrego owocu nie zniszczyc.
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Piwniczne skarby
#21
Napisano 16 lip 2015 - 13:35
#22
Napisano 16 lip 2015 - 13:44
czekowiśnie zrobię z dodatkiem cukru kakao i wanilii - to bedzie mój pierwszy raz nutellę ze śliwek robie od lat i znika momentalnie , kto wie może i nutella z wiśni posmakuje moim wyżeraczom
#24
Napisano 16 lip 2015 - 19:32
czekowiśnie zrobię z dodatkiem cukru kakao i wanilii - to bedzie mój pierwszy raznutellę ze śliwek robie od lat i znika momentalnie , kto wie może i nutella z wiśni posmakuje moim wyżeraczom
![]()
Nutella ze śliwek u mnie nie znalazła amatorów. Czekowiśnie robiłam w zeszłym roku ... szału nie ma, ale mogą być. w tym roku też zrobię, ale według swojego pomysłu z nieco innymi dodatkami. Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy. ... są pyszne.
znalazłem w piwnicy trochę skarbów
Wiesław .. czas spożytkować te wiśnie a śliwki, jeżeli są dość jędrne nadziej połówkami orzechów włoskich połącz wykałaczką i podaj gościom
Będą Cię chwalić
#25
Napisano 16 lip 2015 - 20:45
Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy
Anuś można prosić o przepis ?
#26
Napisano 16 lip 2015 - 21:18
Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy
Anuś można prosić o przepis ?
Oczywiście, ze się podzielę przepisem wiśnie w brandy smaży się 2-3 dni, więc jeśli pozwolisz pokażę końcowy produkt za kilka dni w swojej spiżarni
konsystencja tej konfitury przypomina frużelinę, z tą różnicą że nie dodajemy skrobi.
Na każdy kg wiśni dodajemy 1/2 kg cukru. Do smażenia najlepiej nadaje się garnek z grubym dnem. Pierwszego dnia zasypuję wydrylowane wiśnie cukrem i odstawiam, aż owoce puszczą sok, który zlewam. Smażenie owoców odbywa się przez 2-3 dni, przez około godzinę codziennie. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce były w końcowej fazie w całości. W ostatnim dniu dodajemy przed smażeniem 125 ml brandy. gorące nakładamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia. Można dodać również kawałek laski wanilii, którą później usuwamy, korę lub zmielony cynamon, kardamon, ale to już kwestia indywidualna.
Konfitura jest bardzo gęsta. Wiśnie podczas smażenia zmniejszają swoją objętość i z kg wychodzi około 3 małych słoików. Lepiej zrobić od razu z większej ilości np. z 2-3 kg.
#27
Napisano 16 lip 2015 - 21:56
Myślałem, że to jakiś inny "fikuśny" przepis - z tym dodatkiem :
dodajemy 1/2 kg cukru.
to niestety muszę ... ... "odpuścić" .
#28
Napisano 17 lip 2015 - 09:04
Witaj Anuś śliwki są bardzo jędrne i zrobię tak jak piszesz, tym bardziej że uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg
podsuń jakiś fajny pomysł co zrobić z tymi wisienkami
Pozdrawiam
#29
Napisano 17 lip 2015 - 11:33
Witaj Wiesław Nie chciałabym zaśmiecać Uli Jej kącika, więc poczekaj kilka dni i zobaczysz w mojej spiżarni zdjęcia co możesz z tych wiśni zrobić... w moim przypadku były to czereśnie.
[quote name='Wiesław_65' timestamp='1437120256' post='435591'] uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg [/quote]
Sporo tego
#30
Napisano 17 lip 2015 - 11:34
z rumem czy tak jak radzisz Anuś z brendy na pewno wiśnie są smaczne ale u mnie jeśli chodzi o konfitury to jesteśmy za opcją : owoce+cukier i jest zachwyt
#31
Napisano 17 lip 2015 - 11:46
z rumem czy tak jak radzisz Anuś z brendy na pewno wiśnie są smaczne ale u mnie jeśli chodzi o konfitury to jesteśmy za opcją : owoce+cukier
i jest zachwyt
Ula .. takie zwykłe konfitury z wiśni robię zawsze i to w sporych ilościach te z brandy to tylko kilka sztuk .. tak dla smakoszy, albo do ciasta.
#32
Napisano 18 lip 2015 - 18:51
no i zrobiłam te czekowiśnie (to mój pierwszy raz ) na próbę z 2 kilogramów z wanilią i niammmmmm , mojemu mężowi pasi że aż miło , także wchodzi do mojego notatnika przetworowego
wyszły 4 małe słoiczki i jeden już napoczęty
Załączone pliki
#33
Napisano 06 sie 2015 - 19:00
po kilka słoiczków , po kilka kilo sezonowych owoców przerabiam - czarna porzeczka z jabłkiem mmmmmmmmmmm kanapka z twarogiem i ta konfiturka na wierzch uwielbiam
Załączone pliki
#34
Napisano 07 sie 2015 - 09:30
Przepis wygrzebała w swoich księgach ANNAM - dzięki a ja troszkę pomodyfikowałam i zblendowałam
Chutney z czerownej porzeczki z papryką,imbirem,cynamonem,chilli ,cebulą ,czosnkiem
Załączone pliki
#35
Napisano 07 sie 2015 - 10:59
oo to ja tez bede musiala przy nastepnej dostawie porzeczki cos innego bo narazie byla tylko galaretka z czarnej i czerwonej.
#36
Napisano 07 sie 2015 - 12:25
po trochu i nazbiera się tych zapasów , ja dziś mam morele , zrobię trochę dżemu i nastepnym rzutem chyba troche w syrop pójdzie , obaczę zaraz co tu zdziałać :-)
#37
Napisano 07 sie 2015 - 22:32
Ulalka polecam morele w soripie lekkim. Zdjac skorke, aby nie drapala, i w sloikach ulozyc polowi zalac i zapasteryzowac. Pozniej jak znalazl zima do ciast czy do deserow
#38
Napisano 08 sie 2015 - 06:46
Aniu i taki mam zamiar , promocyjna cena u mnie teraz 1,99 zł za kg moreli to trochę można zasłoikować
#39
Napisano 08 sie 2015 - 21:09
JA zrobilam latem bardzo duzo takich sloikow, jakims cudem juz wszystko wyszlo. A tak duzo nie pieklam czydeserow robilam. Podejrzewam, ze jak ktos mial smaka na slodkie, to wyjadal owoce .
Polecam do kazdego sloika dolozyc kawalek laski wanilii
#40
Napisano 08 sie 2015 - 21:39
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogórki, papryka, dżem, cukinia, burak, kapusta, dynia, pomidor, śliwka, cebula
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Efffa →
PrzetworyNapisany przez Efffa, 30 paź 2018 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Muski →
KimchiNapisany przez Muski, 30 cze 2017 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Ulalka →
Ślimak , ślimak wystaw rogiNapisany przez Ulalka, 20 lip 2015 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Ulalka →
Nototenia w zalewieNapisany przez Ulalka, 27 mar 2015 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych