Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piwniczne skarby

ogórki papryka dżem cukinia burak kapusta dynia pomidor śliwka cebula

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lip 2015 - 13:35

Ja tez juz mysle co by z wisienek robic ,chociaz u nas jeszcze nie dojzale ,takich czeko wisni  nie lubie ale konfiturka musi byc oczywiscie ,nalewki jeszcze stoja, chyba i 3-4 letnie ,kompotow nie mam gdzie trzymac. Slyszalam o wisniach marynowanych ale musze miec jakis dobry przepis zeby tego dobrego owocu nie zniszczyc.



#22 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 13:44

czekowiśnie zrobię z dodatkiem cukru kakao i wanilii - to bedzie mój pierwszy raz  :D  nutellę ze śliwek robie od lat i znika momentalnie , kto wie może i nutella z wiśni posmakuje moim wyżeraczom :)



#23 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1695 postów

Napisano 16 lip 2015 - 13:49

Witam :)  znalazłem w piwnicy trochę skarbów  :)

 

 

Załączony plik  018.JPG   25,01 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  034.JPG   77,23 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  028.JPG   82,46 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  032.JPG   80,23 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik Wiesław_65 edytował ten post 16 lip 2015 - 13:50


#24 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 16 lip 2015 - 19:32

czekowiśnie zrobię z dodatkiem cukru kakao i wanilii - to bedzie mój pierwszy raz :D nutellę ze śliwek robie od lat i znika momentalnie , kto wie może i nutella z wiśni posmakuje moim wyżeraczom :)

Nutella ze śliwek u mnie nie znalazła amatorów. Czekowiśnie robiłam w zeszłym roku ... szału nie ma, ale mogą być. ;) w tym roku też zrobię, ale według swojego pomysłu z nieco innymi dodatkami. Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy. ... są pyszne. :) 

znalazłem w piwnicy trochę skarbów

Wiesław .. czas spożytkować te wiśnie ;) a śliwki, jeżeli są dość jędrne nadziej połówkami orzechów włoskich połącz wykałaczką i podaj gościom :)

Będą Cię chwalić :D



#25 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 lip 2015 - 20:45

Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy

 

Anuś można prosić o  przepis ?



#26 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 16 lip 2015 - 21:18

 

Polecam wiśnie smażone z dodatkiem brendy

 

Anuś można prosić o  przepis ?

 

Oczywiście, ze się podzielę przepisem :) wiśnie w brandy smaży się 2-3 dni, więc jeśli pozwolisz pokażę końcowy produkt za kilka dni w swojej spiżarni

konsystencja tej konfitury przypomina frużelinę, z tą różnicą że nie dodajemy skrobi.

Na każdy kg wiśni dodajemy 1/2 kg cukru. Do smażenia najlepiej nadaje się garnek z grubym dnem. Pierwszego dnia zasypuję wydrylowane wiśnie cukrem i odstawiam, aż owoce puszczą sok, który zlewam. Smażenie owoców odbywa się przez 2-3 dni, przez około godzinę codziennie. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce były w końcowej fazie w całości. W ostatnim dniu dodajemy przed  smażeniem 125 ml brandy.  gorące nakładamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia. Można dodać również kawałek laski wanilii, którą później usuwamy, korę lub zmielony cynamon, kardamon, ale to już kwestia indywidualna.

Konfitura jest bardzo gęsta. Wiśnie podczas smażenia zmniejszają swoją objętość i z kg wychodzi około 3 małych słoików. Lepiej zrobić od razu z większej ilości np. z 2-3 kg.



#27 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 lip 2015 - 21:56

Myślałem, że to jakiś inny "fikuśny" ;)  przepis - z tym dodatkiem : 

dodajemy 1/2 kg cukru.

to niestety muszę ... :hmm: ... "odpuścić" .



#28 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1695 postów

Napisano 17 lip 2015 - 09:04

Witaj  Anuś  :) śliwki są bardzo jędrne i zrobię tak jak piszesz, tym bardziej że uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg  :) podsuń jakiś  fajny pomysł co zrobić z tymi wisienkami  :tongue: Pozdrawiam 



#29 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 17 lip 2015 - 11:33

Witaj Wiesław :) Nie chciałabym zaśmiecać Uli Jej kącika, więc poczekaj kilka dni i zobaczysz  w mojej spiżarni zdjęcia  co możesz z tych wiśni zrobić... w moim przypadku były to czereśnie. :)

[quote name='Wiesław_65' timestamp='1437120256' post='435591'] uzbierało mi się orzechów włoskich z trzech lat około 80 kg [/quote]

Sporo tego  :D 



#30 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 17 lip 2015 - 11:34

z rumem czy tak jak radzisz Anuś z brendy na pewno wiśnie są smaczne ale u mnie jeśli chodzi o konfitury to jesteśmy za opcją : owoce+cukier :D i jest zachwyt



#31 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 17 lip 2015 - 11:46

z rumem czy tak jak radzisz Anuś z brendy na pewno wiśnie są smaczne ale u mnie jeśli chodzi o konfitury to jesteśmy za opcją : owoce+cukier :D i jest zachwyt

Ula .. takie zwykłe konfitury z wiśni robię zawsze i to w sporych ilościach :) te z brandy to  tylko kilka sztuk .. tak dla smakoszy, albo do ciasta. :)



#32 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 18 lip 2015 - 18:51

no i zrobiłam te czekowiśnie (to mój pierwszy raz ;) ) na próbę z 2 kilogramów z wanilią i niammmmmm , mojemu mężowi pasi że aż miło , także wchodzi do mojego notatnika przetworowego  :) wyszły 4 małe słoiczki i jeden już napoczęty  :laugh:

Załączone pliki



#33 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 06 sie 2015 - 19:00

po kilka słoiczków , po kilka kilo sezonowych owoców przerabiam - czarna porzeczka z jabłkiem mmmmmmmmmmm kanapka z twarogiem i ta konfiturka na wierzch  uwielbiam :D

Załączone pliki



#34 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 07 sie 2015 - 09:30

Przepis wygrzebała w swoich księgach ANNAM - dzięki  :flowers: a ja troszkę pomodyfikowałam i zblendowałam  :) Chutney z czerownej porzeczki z papryką,imbirem,cynamonem,chilli ,cebulą ,czosnkiem  :)

Załączone pliki



#35 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sie 2015 - 10:59

oo to ja tez bede musiala przy nastepnej dostawie porzeczki cos innego bo narazie byla tylko galaretka z czarnej i czerwonej.



#36 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 07 sie 2015 - 12:25

po trochu i nazbiera się tych zapasów , ja dziś mam morele , zrobię trochę dżemu i nastepnym rzutem chyba troche w syrop pójdzie , obaczę zaraz co tu zdziałać :-)



#37 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 sie 2015 - 22:32

Ulalka polecam morele w soripie lekkim. Zdjac skorke, aby nie drapala, i w sloikach ulozyc polowi zalac i zapasteryzowac. Pozniej jak znalazl zima do ciast czy do deserow  :D



#38 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 08 sie 2015 - 06:46

Aniu i taki mam zamiar , promocyjna cena u mnie teraz 1,99 zł za kg moreli to trochę można zasłoikować  :)



#39 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 sie 2015 - 21:09

JA zrobilam latem bardzo duzo takich sloikow, jakims cudem juz wszystko wyszlo. A tak duzo nie pieklam czydeserow robilam. Podejrzewam, ze jak ktos mial smaka na slodkie, to wyjadal owoce  :laugh: .

 Polecam do kazdego sloika dolozyc kawalek laski wanilii



#40 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 08 sie 2015 - 21:39

A dziekuje , skorzystam z porad . A tak z innej beczki ale kilka ładnych lat robiłam kiszone dopóki znalazłam te ulubione . Zbieram się i zbieram , żeby poprzepisywac te pokreslone , popoprawiane ale jeszcze się nie zebralam .





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogórki, papryka, dżem, cukinia, burak, kapusta, dynia, pomidor, śliwka, cebula

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych