PanBoczek Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 30 Października 2015 5-ty z kolei mój post? ..przecież na ponurą jesień najlepszym lekarstwem jest kapsaicyna! Jak wykorzystać to co zostało na sitku po przetarciu tabasco... np. można zrobić dżem. Zaczynając od karmelu, potem smażąc w nim cebulę.. dodać 'wytłoki' z chilli, przecier pomidorowy (taki najlepszy.. od Marii.s naszej ).. zakwasić, dosolić, zbalansować smak i zblendować. Przyznam, że jako taki nie jest rewelacyjny (przez konsystencję - resztki pestek i skórek multum), ale smak jest super i nadaje się do wplatania w różne dania, na kanapki i do dekoracji talerza.. ogólnie strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-453360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 30 Października 2015 Biedne twoje jelita oj biedne :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-453366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Listopada 2015 Moja hodowla "zimowa" jakoś daje radę:Jak widać na poniższym zdjęciu już od ponad dwóch tygodni obrywam i obcinam pąki oraz kwiaty:Dziś na zewnątrz było wyjątkowo ciepło więc papryki powędrowały na balkon do słońca i dostały potrójny oprysk asahi: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-453741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Listopada 2015 Moja hodowla "zimowa" jakoś daje radę: Na kiedy przewidujesz pierwsze zbiory? Takie pytanko - ktoś może testował chusteczki do neutralizacji gazów pieprzowych?Jeżeli producent nie kłamie to powinno się nadać do neutralizacji palenia w oczach, na rękach.. może w pupie najbardziej mnie ciekawi czy można z sukcesem przerzuć taką chusteczkę i pozbyć się pieczenia z ust. Pozdrawiam https://www.militaria.pl/holsters_hpe/chusteczka_czyszczaco-kojaca_gas_relief_p13128.xml Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-454445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Listopada 2015 https://www.militaria.pl/holsters_hpe/chusteczka_czyszczaco-kojaca_gas_relief_p13128.xml Jak Wy kopiujecie te linki, że jakieś znaki się doklejają? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-454452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Listopada 2015 Dzięki Piksiak :P nie mam pojęcia skąd na końcu tego linku, który skopiowałem wziął się ten prostokącik.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-454456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 5 Listopada 2015 może w pupie czy można z sukcesem przerzuć taką chusteczkę i pozbyć się pieczenia z ust Ty mnie czasem Robercik rozwalasz usta to może i przeżują ale jak będzie to robiła pupcia to bladego pojęcia nie mam No chyba że Twoja ma dziąsła lub zęby Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-454466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Listopada 2015 Ty mnie czasem Robercik rozwalasz http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gifPupci do podtarcia, buzi do przeżucia być może w innej kolejności, jeżeli wielorazowego użytku... w sumie nie wpadłem na to, żeby po zjedzeniu chilli przeżuć chusteczkę... i połknąć dla złagodzenia jelit i końca ich nędznego między pośladkowego http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif No chyba że Twoja ma dziąsła lub zęby cóż..nie każda bryka posiada klimę, nie każdy zmienia opony na zimę, skąd wiadomo czy zadek bliźniego, nie ma kła jakiego zaostrzonego? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-454476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Listopada 2015 Jako, że po lodówce błąkał mi się otrzymany od Roberta słoiczek z resztkami uroczej papryczki (po której dostawałem czkawki) postanowiłem zrobić mały eksperyment ... i upiec z nią chleb. Wyszedł hmmm ... baaardzo pikantny - tak jak lubię. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-455113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 9 Listopada 2015 Wiesiu takiego chlebka jeszcze nie jadłem pomysł innowacyjny, chociaż kanapka z takiego chlebka.. z naszą parówkową.. i jakimś sosem chilli... napawa serce przerażeniem http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gifcałkiem słuszna porcja kapsaicyny mamy przynajmniej satysfakcję, że na zdrowie idzie! Pozdrawiam ..i od razu endorfinki sobie skaczą... https://www.youtube.com/watch?v=tU8GH2oGoeU Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-455454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 10 Listopada 2015 Wiesiu takiego chlebka jeszcze nie jadłem :clap: pomysł innowacyjny, chociaż kanapka z takiego chlebka.. z naszą parówkową.. i jakimś sosem chilli... napawa serce przerażeniem 04icon_rotfl.gif Oj Robercik lepiej nie próbuj. Ty wykończysz sobie wątrobę tą papryczką Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-455548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Klika zdjęć z zimowej hodowli: mały growbox: duży growbox: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-469200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Piękne, zbieram się do budowy growboxa od dłuższego czasu ale chyba muszę przyspieszyć Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-469223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ja w tym tygodniu będę wysiewał swoje papryczki. W domu rosną zawsze tak do ok 10-15cm i pozniej przesadzam do ogrodu. W domu jeszcze nigdy nie probowalem nawet hodować do końca. Jakie odmiany wysadzacie? Mi najbardziej podchodzą yellow habanero. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-469392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Klika zdjęć z zimowej hodowli: Gdzie trzymasz te "akwaria" i jakie mają wymiary? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-471054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Klika zdjęć z zimowej hodowli:Gdzie trzymasz te "akwaria" i jakie mają wymiary? Papryki trzymam w małym pokoju - tak zwanym wędkarsko-grzybowym Aguś z tego powodu jest bardzoooooooooooo niezadowolona :) Posiadam dwa growboxy o wymiarach: Mały: wysokość: 140 cmdługość: 120 cmgłębokość: 75 cm Duży: wysokość: 140 cmdługość: 120 cmgłębokość: 75 cm Poniżej kilka zdjęć z hodowli: Edytowane 23 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-478874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 23 Lutego 2016 Mnie ilość ostrej papryki jaką wyhoduje w sezonie wystarcza mi do następnego - zwykle mam 3-4 sadzonki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-479016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 23 Lutego 2016 zwykle mam 3-4 sadzonki. Z własnego siewu, czy kupujesz gotowe? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-479024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 23 Lutego 2016 Sieję własne . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-479025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Lutego 2016 Po 2 tyg. od wysiewu jako pierwsze schodzą jalapeno. http://monki.us/wd_forum/DSCN9034.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-480184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Lutego 2016 U mnie tez juz wschodza:) ja posadzilem same habanero. W roznych kolorach:) Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-480219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 19 Marca 2016 WitamCzy macie jakiś sprawdzony przepis na tabasco?Ja zrobiłem jakąś miksturę z octem jabłkowym, dodałem trochę przecieru pomidorowego, ale dalej smakuje octem.Do oryginalnego tabasco duuużo mu jeszcze brakuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-485799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 20 Marca 2016 Pulpę ze zblendowanych razem z pestkami papryczek solisz i odstawiasz do kiszenia/fermentacji dobrze dodać troszkę cukru u mnie to minimum 2-3 miesiące, potem dodajesz octu spirytusowego sporo soli mieszasz i po paru dniach przecierasz przez sito - nie pasteryzuję tego sosu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-485915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 20 Marca 2016 Dzięki roger.Czy mógłbyś podać jakieś przybliżone proporcje na kg chili?Czy kisić zblendowaną pulpę można w chłodnej piwnicy?(strasznie to smierdzi) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-485940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Czy papryczki np. piri piri, habanero, wysadza się do gruntu w takim samym czasie jak pomidory? Chodzi mi o przymrozki, czym się zasila krzaczki i jaką lubią ziemię. Jutro chcę wysiać nasionka, nie będzie za późno? Edytowane 20 Marca 2016 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/7/#findComment-485963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.