Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj był u mnie kolega znany z tego, że lubi ostre dania. Dałem mu do spróbowania kawałek o wielkości 0,5mm x 0,5mm z tej papryczki.  Cieniutki, sama skórka. Były poty a później szklanka mleka.

 

 

Chyba chodzi o Carolina Reaper.. (Z piekla roden Ziele).

 

 

 

Nie znam wszystkich odmian co mam wysadzone, ale ta czerwona to rzeczywiscie carolina reaper.
Edytowane przez WojtekW
WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515611
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiejszy zbiór :D

:clap: :clap: :clap: :clap:  PRZEMKU piękne papryczki. Teraz pewnie będą diabelskie sosy :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515613
Udostępnij na innych stronach

Tier gdzie takie ładne butelki dorwałeś?

Butelki od Pisa

 

 

Tieru ale pieknie kolorowo super fotka no i super zbiory !!!!

Dzięki ;) to dopiero 1/4 zbiorów

 

 

 

Dzisiejszy zbiór :D

:clap: :clap: :clap: :clap:  PRZEMKU piękne papryczki. Teraz pewnie będą diabelskie sosy :D

 

 

Na pewno trochę sosów zrobię, zielone pójdą w słoiczki, kilka czerwonych pewnie też... a z reszty może jakąś pastę chilli machnę, ale to jutro. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515625
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiaj był u mnie kolega znany z tego, że lubi ostre dania. Dałem mu do spróbowania kawałek o wielkości 0,5mm x 0,5mm z tej papryczki.  Cieniutki, sama skórka. Były poty a później szklanka mleka

 

...alkohol też rozpuszcza kapsaicynę - ale nie piwo.....raczej 40% albo wiecej...:)

 

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515649
Udostępnij na innych stronach

Zakręcić albo nakryć gazą, tak żeby nić do środka nie wpadło.


Papryczki pokrojone, nasionka pozyskane... cześć pójdzie w słoiki a reszta na sosy. :)

 

post-39848-0-91097100-1473591870_thumb.jpgpost-39848-0-87787600-1473591876_thumb.jpg

post-39848-0-00063200-1473591874_thumb.jpgpost-39848-0-53198800-1473591879_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515714
Udostępnij na innych stronach

Muszę się pochwalić moim pierwszym wyhodowanym krzaczkiem Piri-piri. Mam problem, one powinny być czerwone a są fioletowe, następnie kremowe i pomarańczowe. Mam pytanie, czekać aż będą czerwone? czy zbierać pomarańczowe?

post-55272-0-35962000-1473687200_thumb.jpg

post-55272-0-94373600-1473687255_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515970
Udostępnij na innych stronach

Mnie to raczej wygląda na Bolivian Rainbow ;)

Może masz rację, nasionka kupione przez internet i nie jestem w stu procentach pewny że to Piri-piri, w tych sprawach to jestem początkującym "plantatorem" :D Liczę że znawcy tematu mi pomogą :)

Edytowane przez gontek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515974
Udostępnij na innych stronach

Tez takie mialem, ale krzaki byly tez filetowe. Czekalem i ladnie sie na czerwony kolor zrobily, ale moze odmiana inna. Papryczki wygladaja identycznie

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515977
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160912/ba44d0132ba463bba965e3d8948173c7.jpg

 

Dzisiaj kilka sztukcposzlo z nadzieniem w oliwe. Zobaczymy jak wyjdzie bocpierwszy raz robilem. Niestety tak nie do konca pozapelniane sloiki bo wiekszych sztuk do nadzienia nie mialem juz. Jutro troche w ocet idzie plus sprobuje sos robic. Po scieciu d9jrzalych sztuk przy tej pogodzie reszta na krzakach dojrzewa w bardzo szybkim tempie. Na weekend kolejny zbior

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516041
Udostępnij na innych stronach

Ja też się pochwalę swoim "małym zbiorem". Ja to chyba sobie je zasuszę i będę miał do dodawania do potraw.

 

Tier możesz rozszyfrować która papryczka jak się nazywa? ;)

 

post-45680-0-39543100-1473709186_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516090
Udostępnij na innych stronach

Gontek, mam chyba takie papryczki ;) tylko zamówione w chrl pod inną nazwą. ale tak jak pisał Roger to mogą być  rainbow. Piri-piri raczej są raczej mniejsze i cieńsze... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516111
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gontek, mam chyba takie papryczki ;) tylko zamówione w chrl pod inną nazwą. ale tak jak pisał Roger to mogą być rainbow. Piri-piri raczej są raczej mniejsze i cieńsze...

Czekać aż będą czerwone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516114
Udostępnij na innych stronach

Z tego co zauważyłem to papryczki z zielonego w czerwone przechodzą, a te jasne, żółte w pomarańczowe. Obstawiam że raczej koloru nie zmienią ;)

 

post-39848-0-94529600-1473711523_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516117
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak na szybko wyszło mi tak  
 

 Te zaznaczone " od Boczka" i od Pisa to sa "fire cracker"

http://gardener.wikia.com/wiki/Capsicum_annuum_Fire_cracker'

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516405
Udostępnij na innych stronach

Podpierając się recepturą PanaBoczka z pierwszej strony, zrobiłem moją wersję sosu. W garnku znalazło się, 1kg peperoni, ok. 100g Piri-piri, cztery duże ząbki czosnku, 0,5l oleju rzepakowego (tłoczony na zimno)post-55272-0-43499400-1474141443_thumb.jpg

Gotowałem zawartość ok. 60 minut. Następnie w miarę dokładnie zmiksowałem blenderem i rozlałem do słoików. Teraz poczekam trochę (dwie doby) no i zobaczymy co z tego wyjdzie

post-55272-0-70591400-1474142209_thumb.jpg

Edytowane przez gontek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-517280
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiejszy zbiór, jak nie będzie przymrozków to jeszcze liczę na dwa takie ;)

 

attachicon.gifDSCN9993.JPGattachicon.gifDSCN9994.JPG

 

O Boziu co za radocha !!! też byn tak chciał !! Gratki !!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-522062
Udostępnij na innych stronach

Ja w tym roku zakupiłem sadzonki Jalapeno, Serano, Joe`s long i Shu. Uprawa balkonowa, papryczki całkiem ładnie owocowały byłem jednak zawiedziony ostrością. Jalapeno lekko pikantne, sereno ostrzejsze ale bez afery. Co ciekawe Joe na początku nie były w ogóle ostre, po zerwaniu nabrały czerwonej barwy i trochę mocy.  Czytałem że na ostrość duży wpływ ma ilość wody, im suszej tym ostrzej ;) Zastanawiam się nad przezimowaniem serano i jalapeno, to już chyba odpowiedni czas żeby zabrać z balkonu. Mam jeden pokój średnio słoneczny i nieogrzewany, czy to dobry sposób na przezimowanie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-522144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.