Sla100 Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 10 Września 2016 Tieru ale pieknie kolorowo super fotka no i super zbiory !!!! Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj był u mnie kolega znany z tego, że lubi ostre dania. Dałem mu do spróbowania kawałek o wielkości 0,5mm x 0,5mm z tej papryczki. Cieniutki, sama skórka. Były poty a później szklanka mleka. Chyba chodzi o Carolina Reaper.. (Z piekla roden Ziele). Nie znam wszystkich odmian co mam wysadzone, ale ta czerwona to rzeczywiscie carolina reaper. Edytowane 10 Września 2016 przez WojtekW Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 10 Września 2016 Dzisiejszy zbiór :clap: :clap: PRZEMKU piękne papryczki. Teraz pewnie będą diabelskie sosy Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 10 Września 2016 Tier gdzie takie ładne butelki dorwałeś?Butelki od Pisa Tieru ale pieknie kolorowo super fotka no i super zbiory !!!!Dzięki to dopiero 1/4 zbiorów Dzisiejszy zbiór :clap: :clap: PRZEMKU piękne papryczki. Teraz pewnie będą diabelskie sosy Na pewno trochę sosów zrobię, zielone pójdą w słoiczki, kilka czerwonych pewnie też... a z reszty może jakąś pastę chilli machnę, ale to jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 10 Września 2016 Dzisiaj był u mnie kolega znany z tego, że lubi ostre dania. Dałem mu do spróbowania kawałek o wielkości 0,5mm x 0,5mm z tej papryczki. Cieniutki, sama skórka. Były poty a później szklanka mleka ...alkohol też rozpuszcza kapsaicynę - ale nie piwo.....raczej 40% albo wiecej... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 11 Września 2016 Jeszcze pytanie odnosnie robienia sosu. Po zmiksowaniu tego sloik mam zakrecic? Czy jak to ma wygladac? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 11 Września 2016 Zakręcić albo nakryć gazą, tak żeby nić do środka nie wpadło.Papryczki pokrojone, nasionka pozyskane... cześć pójdzie w słoiki a reszta na sosy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 12 Września 2016 Muszę się pochwalić moim pierwszym wyhodowanym krzaczkiem Piri-piri. Mam problem, one powinny być czerwone a są fioletowe, następnie kremowe i pomarańczowe. Mam pytanie, czekać aż będą czerwone? czy zbierać pomarańczowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 12 Września 2016 Mnie to raczej wygląda na Bolivian Rainbow Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Mnie to raczej wygląda na Bolivian Rainbow Może masz rację, nasionka kupione przez internet i nie jestem w stu procentach pewny że to Piri-piri, w tych sprawach to jestem początkującym "plantatorem" Liczę że znawcy tematu mi pomogą Edytowane 12 Września 2016 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 12 Września 2016 Tez takie mialem, ale krzaki byly tez filetowe. Czekalem i ladnie sie na czerwony kolor zrobily, ale moze odmiana inna. Papryczki wygladaja identycznie Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-515977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 12 Września 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160912/ba44d0132ba463bba965e3d8948173c7.jpg Dzisiaj kilka sztukcposzlo z nadzieniem w oliwe. Zobaczymy jak wyjdzie bocpierwszy raz robilem. Niestety tak nie do konca pozapelniane sloiki bo wiekszych sztuk do nadzienia nie mialem juz. Jutro troche w ocet idzie plus sprobuje sos robic. Po scieciu d9jrzalych sztuk przy tej pogodzie reszta na krzakach dojrzewa w bardzo szybkim tempie. Na weekend kolejny zbior Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 12 Września 2016 Ja też się pochwalę swoim "małym zbiorem". Ja to chyba sobie je zasuszę i będę miał do dodawania do potraw. Tier możesz rozszyfrować która papryczka jak się nazywa? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 12 Września 2016 Tak na szybko wyszło mi tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Września 2016 Tier, zerknij proszę na moją "plantację" post 233, co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Września 2016 Gontek, mam chyba takie papryczki tylko zamówione w chrl pod inną nazwą. ale tak jak pisał Roger to mogą być rainbow. Piri-piri raczej są raczej mniejsze i cieńsze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Września 2016 Gontek, mam chyba takie papryczki tylko zamówione w chrl pod inną nazwą. ale tak jak pisał Roger to mogą być rainbow. Piri-piri raczej są raczej mniejsze i cieńsze... Czekać aż będą czerwone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Września 2016 Z tego co zauważyłem to papryczki z zielonego w czerwone przechodzą, a te jasne, żółte w pomarańczowe. Obstawiam że raczej koloru nie zmienią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 12 Września 2016 Poobserwuję jeszcze przez parę dni (pogoda sprzyja). Dzięki tier za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 13 Września 2016 ak na szybko wyszło mi tak Te zaznaczone " od Boczka" i od Pisa to sa "fire cracker"http://gardener.wikia.com/wiki/Capsicum_annuum_Fire_cracker' Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-516405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Podpierając się recepturą PanaBoczka z pierwszej strony, zrobiłem moją wersję sosu. W garnku znalazło się, 1kg peperoni, ok. 100g Piri-piri, cztery duże ząbki czosnku, 0,5l oleju rzepakowego (tłoczony na zimno)Gotowałem zawartość ok. 60 minut. Następnie w miarę dokładnie zmiksowałem blenderem i rozlałem do słoików. Teraz poczekam trochę (dwie doby) no i zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 17 Września 2016 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-517280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 19 Września 2016 Dzisiejszy zbiór, jak nie będzie przymrozków to jeszcze liczę na dwa takie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-517575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 19 Września 2016 Oko się raduje piękny widok. Moje papryczki przy tej pogodzie chyba nie zdążą już dojrzeć . na następny rok, wysiewam miesiąc wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-517579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 12 Października 2016 Dzisiejszy zbiór, jak nie będzie przymrozków to jeszcze liczę na dwa takie DSCN9993.JPGDSCN9994.JPG O Boziu co za radocha !!! też byn tak chciał !! Gratki !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-522062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 13 Października 2016 Ja w tym roku zakupiłem sadzonki Jalapeno, Serano, Joe`s long i Shu. Uprawa balkonowa, papryczki całkiem ładnie owocowały byłem jednak zawiedziony ostrością. Jalapeno lekko pikantne, sereno ostrzejsze ale bez afery. Co ciekawe Joe na początku nie były w ogóle ostre, po zerwaniu nabrały czerwonej barwy i trochę mocy. Czytałem że na ostrość duży wpływ ma ilość wody, im suszej tym ostrzej Zastanawiam się nad przezimowaniem serano i jalapeno, to już chyba odpowiedni czas żeby zabrać z balkonu. Mam jeden pokój średnio słoneczny i nieogrzewany, czy to dobry sposób na przezimowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/10/#findComment-522144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.