Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Robson w moją wrażliwą strunę trąciłeś robaczku 

trącał będę, aż mi ręka nie zdrętwieje! warto...

 

 

Bedąc na lekkim końcu cywilizacji przedwczoraj kupiłem trzy zielone ostre papryczki i okazało sie, że pierwsza jest łagodna druga pikantna jak cholera a trzecia do połoway była łagodna a potem ryła beret ... normalnie cuda zwłaszcza że wszystkie były z jednego worka 

Spec me ajke.... spec me ajke! Tyle się można od Ciebie nauczyć co od profesora :tongue: a ja nie zamierzam być leniwym uczniem  :devil: 

Nie pamiętam w sumie co było pierwsze... papryczka czy Wiesio... a może Wiesio a potem papryczka.. na pewno żadna głupia kura ni jajco :P  

Czekam z niecierpliwością co nowego napiszesz... to jest Twój temacik ;) cokolwiek napiszesz to przykazanie  :thumbsup: Pozdrawiam


 

 

Całą swoją paprykę hodujemy w pracy na parapecie.

można wysyłać zgłoszenia, czy z forum na pniu każdego przyjmiecie? :P  

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-434813
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja w tym roku posadziłem:

 

- Jamaican Hot

- Habanero Long Red

- Habanero Orange

- Habanero Yellow

- Habanero Red

- Pepperoncini Lombardo

- Bhut Jolkia

- Trinidad Scorpion Red

- Trinidad Scorpion Yellow

- Red long Slim Cayeen

- Lemon Drop

- Tabasco

- Marconi Orange

- Marconi Red

- Jalapeno Orange

- Jalapeno Red

- Jalapeno Mucho Nacho

- Pasila Bajio

- Piri Piri

- Explosive Ember

 

A tak wygląda mój balkon:

 

post-49682-0-24508400-1436714566_thumb.jpgpost-49682-0-64830300-1436714571_thumb.jpgpost-49682-0-78227600-1436714574_thumb.jpgpost-49682-0-86720500-1436714582_thumb.jpgpost-49682-0-70843700-1436714591_thumb.jpgpost-49682-0-33081700-1436714594_thumb.jpg

 

Lewa i prawa strona balkonu:

 

post-49682-0-21594600-1436714578_thumb.jpgpost-49682-0-49149500-1436714588_thumb.jpg

 

 

Zaczynałem: http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=24&t=3937

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-434850
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm: borowiki w lesie, chilli na balkonie... to konopie pewnie w garażu  :laugh:

Świadziu...  :clap: . Nie ma co słodzić... ale przypomniały mi się przez Ciebie stare, dobre czasy  :laugh:  :thumbsup: masz rękę do tego! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-434934
Udostępnij na innych stronach

Mi już powoli przechodzi "moda" na najostrzejsze. Lubię bardzo te ostre papryki, ale w tym roku zainwestowałem w średniaki. Habanero jakieś się znajdą, kilka odmian papryk czereśniowych, które mam zamiar nadziewać serem. Mam też Bolivian Rainbow - miała być tęcza, a tu sam fiolet. Mam nadzieję, że jeszcze się wybarwią.

 

Te mega ostre jak Trinidad to są super do aromatyzowania oliwy,  do doprawiania sosów lub dań, ale łatwo przesadzić. W zupełności wystarczy dla mnie jeden dorodny krzak.

 

W tym roku mam zamiar robić zaprawy typu Jalapenio w zalewie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

A tak to wygląda:

 

post-43278-0-00927100-1437079422_thumb.jpg

 

post-43278-0-37990400-1437079468_thumb.jpg

 

post-43278-0-01165100-1437079506_thumb.jpg

 

post-43278-0-41905100-1437079547_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-435508
Udostępnij na innych stronach

Cholercia ładne te jrzaczki macie i Ty Karolku i Grzesiu ... ja swoich ocalałych tegorocznych wypierdkow nie wstawię bo wstyd :(

Na razie tylko piri-piri owocuje reszta pewnie nie zdąży :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-435513
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mała aktualozacja mojej hodowli :)

 

6 sierpnia nie było już miejsca na balkonie:

 

post-49682-0-81439300-1440262026_thumb.jpgpost-49682-0-51260000-1440262027_thumb.jpg

 

Więc byłem zmuszony obciąć większą część liści i łodyg na których nie było kwiatów i papryk dzieki czemu powstało przejście :):

 

post-49682-0-80038600-1440262107_thumb.jpgpost-49682-0-48851100-1440262108_thumb.jpgpost-49682-0-18275600-1440262109_thumb.jpg

 

Poniżej kilka odmian:

 

Bhut Jolokia:

post-49682-0-57758100-1440262229_thumb.jpg

 

Explosive Ember:

post-49682-0-16881500-1440262329_thumb.jpg

 

Habanero orange

post-49682-0-88662300-1440262329_thumb.jpg

 

Habanero red:

post-49682-0-63511400-1440262330_thumb.jpg

 

Miało być Jalapeno red ( 1, 2 i 3 )a wyrosło:

post-49682-0-33321400-1440262331_thumb.jpgpost-49682-0-01885800-1440262332_thumb.jpgpost-49682-0-86324600-1440262332_thumb.jpg

 

Jalapeno Mucho Nacho:

post-49682-0-19669800-1440262349_thumb.jpg

 

Jamaican hot:

post-49682-0-85136700-1440262349_thumb.jpgpost-49682-0-42999100-1440262350_thumb.jpg

 

Lemon drop:

post-49682-0-13117000-1440262351_thumb.jpg

 

Marconi:

post-49682-0-84983400-1440262351_thumb.jpgpost-49682-0-50289900-1440262352_thumb.jpg

 

Slim ( 4 i 5 ):

post-49682-0-28405100-1440262353_thumb.jpgpost-49682-0-92173200-1440262353_thumb.jpg

 

Piri Piri:

post-49682-0-65420100-1440262354_thumb.jpg

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-440505
Udostępnij na innych stronach

Swiadziu, a ja myslalam ,ze mam fiola na pnkcie chilli, ja do piet Tobie nie dorastam  :D  Piekna plantacja  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-440528
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pozytywne opinie :)

 

Skończyłem budowę nowego growboxa o wymiarach:
wysokość: 140 cm ( górny blat robi jako stół )
długość: 120 cm
głębokość: 75 cm
oświetlenie: dwa niezależnie opuszczane mocowania z oprawkami GU10
ilość źródła światła: 2 x po 25 oprawek GU10
żarówki led:
- 4,6W 430lm 6500K SMD2835 - na wzrost
- 5W 350lm 2700-3000K RA>80 - na kwitnienie
sterowanie oświetleniem: dwa zegary mechaniczne do gniazdek
wentylatory: 2 x wentylatory komputerowe o parametrach: 12v 0,11A
zasilanie wentylatorów: zasilacze od 4,5v do 12v - zależnie od napięcia wentylatory będą mocniej lub wolniej wyciągały powietrze z growboxa
świeże powietrze: około 12 otworów na dole growboxa o średnicy 3,5 cm
ogrzewanie: 2 x dywaniki grzewcze o wymiarach 50 x 70 - każdy o mocy 65W
sterowanie ogrzewaniem: 2 termostaty z czujnikiem podłogowym
obicie 3 ścian growboxa ( tylna i dwie boczne ): FOLIA DIAMOND 100% LIGHTITE mocowana na taśmie dwustronnej do płyty hdf
przednia ściana growboxa: koc ratunkowy
Mój plan: prowadzić hodowlę cało roczną http://chilihead.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif

Poniżej kilka zdjęć:

 

Oświetlenie i sterowanie:

post-49682-0-38569400-1440440326_thumb.jpgpost-49682-0-49590100-1440440341_thumb.jpg

 

Regulacja wysokości oświetlenia:

post-49682-0-10510000-1440440342_thumb.jpg

 

Dywaniki grzewcze i ich sterowanie:

post-49682-0-15315900-1440440339_thumb.jpgpost-49682-0-52141000-1440440338_thumb.jpgpost-49682-0-82676800-1440440342_thumb.jpg

 

Przód growboxa:

post-49682-0-86285900-1440440340_thumb.jpg

 

Otwory wentylacyjne:

post-49682-0-24163300-1440440340_thumb.jpg

 

 

 

 

post-49682-0-71481200-1440440339_thumb.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-440809
Udostępnij na innych stronach

 Swiadziu, ty sie przyznaj czy to aby tylko do chilii box :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-440810
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu gadaliśmy o tym ale jestem pod wrażeniem ;)
Trzymam kciuki ... niech się krzaki pną do góry niech owoce mają pion ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez chudziak

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-440814
Udostępnij na innych stronach

Swiadziu, szacun.

Po pierwsze ze względu na growbox - troche Ci zazdroszcze ;) nigdy nie byłem Adamem Słodowym.

Po drugie,że potrafisz to zjeśc i rozróżnic smaki. Mi sie dośc szybko kończy skala odczuwania, potem zaczyna się ból. Ostatnie osiągniecie to kupna pasta z chipotles, która mi smakuje.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-441029
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fajnie przygotowane wszystko Świadziu :D królu borowików i papryków  :clap:

Ja się nie pochwalę niestety niczym tak pięknym i oryginalnym jak Wasze krzaki czy boxy.. ale cóż :D

ktoś chciałby kąpiel wziąć?  :laugh:

 

post-52552-0-14298100-1441358382_thumb.jpg

 

Większość poszła w ocet, można wciągać nosem dosłownie.. mniamuśne!

Za pomysł i wielokrotne podarunki oczywiście podziękowania i ukłony dla Marii i Wiesia!  :hug:  :hug:

 

Część ugotowałem z marchwią, przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiałem kiszonymi cytrynami i przetarłem.. świetny smaczek, aczkolwiek ostrość taka sobie - mniej więcej jak standardowe tabasco, więc można pić jak soczek  :w00t: Pozdrawiam

 

post-52552-0-73640900-1441358387_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443028
Udostępnij na innych stronach

Przemuś hahaha :D wykąpałem dziś łapska w chilli... kilka odmian przepuściłem przez maszynkę i żeby rozprowadzić dokładnie sól, cukier, wodę i kapkę drożdży wsadziłem w to łapy i roztarłem yyh mieliłem razem z zielonymi końcówkami xD pachnie pięknie, ale moc myślę przerażająca będzie.. 

Kilogram kupiłem małych papryczek z Marywilskiej, które Sylwuś polecał... oszukane trochę bo 100g nie ma w paczuszcze a 5zł wołała babka wietnamska :P na dodatek chciała zgniłki i pleśniaki najpierw wcisnąć hyh ale się udało ;) 

Zalewa do nich świetna wyszła.. ponieważ robiłem za jednym zamachem też mielony imbir (świeży imbir obrany, zmielony na sitki 2,5mm, doprawiony octem, solą i cukrem oraz zapasteryzowany).. zostało mi z niego sporo włókien w maszynce, więc zalewa jest zdominowana przez imbir i kumin.. z posmaczkiem standardowych ziela ang, liścia laurowego i kminku. Polecam takie połączenie.. Pozdrawiam

 

post-52552-0-32666900-1441464956_thumb.jpgpost-52552-0-41572300-1441464925_thumb.jpg

 

post-52552-0-92828100-1441464926_thumb.jpgpost-52552-0-58581200-1441464928_thumb.jpg

 

post-52552-0-86141300-1441464939_thumb.jpgpost-52552-0-04739900-1441464948_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443218
Udostępnij na innych stronach

Mama... BIGMAMA... zjadła jedno całe chilli... te malutkie zaje ostre co Sylwek radził kupić...

Pół godziny płaczu, niedotlenienia i przepłukiwania ust raz naparem mrożonym z rumianku i mlekiem tłustym... masakra... 

zachęcam jeśż chilli z ostrożnością... a w Gąsiorowie oddać mojej kochanej mamie hołd za odwagę i waleczność! Zniosła to lepiej niż niejeden facet! 

Sylwuś... sorki.. masz od mojej kochanej mamy strzał w japę.. Pozdrawiam haha

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443236
Udostępnij na innych stronach

Jak mamusia to powtórzy ze Scorpionem to nadstawię dwa policzki ;)

 

PS

Ale i tak brawa za odwagę ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443240
Udostępnij na innych stronach

Robert,

widzę niezłe ilości chili przerabiasz :)

Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

post-49682-0-28176600-1441554685_thumb.jpgpost-49682-0-91470700-1441554685_thumb.jpg

 

Suszu też już troszkę mi wyszło:

post-49682-0-57975800-1441555234_thumb.jpg

 

 

Od lewej: chili slim long, jamaican hot, jalapeno, "orange 1,2 i 3", habanero orange oraz habanero red

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443332
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

Widzę Grzesiu, że w pomimo braku grzybów w lesie Ty nie narzekasz na nadmiar wolnego czasu :D

Chcesz powiedzieć, że jest więcej niż 14 wersji sosów ?... poznałam smak tylko kilku :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443350
Udostępnij na innych stronach

 

 

widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

nie ważna ilość a jakość   :thumbsup:  :clap: różnorodność Twoich sosów kieruje mą szczękę ku podłodze hehehe chciałbym chociaż kilku kiedyś spróbować  :rolleyes:

btw. zrobiłem mały research.. cóż to za mała papryczka wietnamska mi się trafiła.. (Sylwek szczególnie dla Ciebie info)

Ớt hiểm đỏ

czyli mean/dangerous pepper albo tear jerker lol 

źródła podają, że ma do 100k jednostek, ale birds eye ma do 225k.. a ta jest ostrzejsza wg mnie od birds eye...  :facepalm:

po zjedzeniu połówki jednej marynowanej musiałem wypić szklankę zimnego mleka i szklankę wody z lodem naprzemiennie.. po 15 minutach puściło  :blush: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443425
Udostępnij na innych stronach

 

widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

nie ważna ilość a jakość   :thumbsup:  :clap:

Robert,

zgadzam sie z Toba w 100%, i z tego powodu robię kolejne próby aby osiągnąć ten zajeb...y końcowy smak :)

Kombinuje z ilością octu jabłowego ( ryżowego ), cukru ( miodu ), róznych odmian papryk chili i ich ilości, imbiru, czosnku, pomidorów lima, itd. - w końcu odnajdę ten swój smak :):)

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443699
Udostępnij na innych stronach

Jestem pełen podziwu dla  Waszych sosów choć nie dane mi było spróbować, Świadziu, oprócz mistrzowskich grzybków rzecz jasna.

Antypasti ciekawie wychodziło mi z octem ze marynowanych śliwek .Może to jakiś pomysł na inną inszość.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/2/#findComment-443745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.