Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słowo "dudy", poza znaczeniem "dęty instrument ludowy",

Dodam jeszcze, że w polsce dudy często błędnie nazywane są kobzą.

A Szkoci nie grają na kobzach, tylko właśnie na dudach!

Kobza jest instrumentem strunowym.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-25001
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W Wielkopolsce na płucka wieprzowe mówiło się dawno temu dudy i był to dodatek do tzw kwaśnego . Kwaśne - biały barszcz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-25003
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

tak trochę nie w temacie

dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka w przyprawach w próżni,

na parę tygodni w kontrowersyjnym worku tak aby trochę urozmajcić jadłospis,będzie

nie wędzona,krojona w cieniutkie plasterki podawana z masełkiem czosnkowym :wink:

może połowę zrobię prasowaną nie wiem,jaką decyzję podejmę po zasoleniu.

p.s.użyłem czystej glukozy (czystość 100%),po 5 dniach powinno być piękne wybarwienie...

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f844d663a0ab.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b756db80717e.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236890
Udostępnij na innych stronach

dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka w przyprawach w próżni,

W jakiej temperaturze startujesz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236911
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ?? Pytam bo nie wiem , może setki razy go jadłem w kiełbasie (w kupnej na 100% ale tam są też inne ulepszacze :grin: ) o tym nie wiedząc a taką opinię słyszałem z kilku źródeł .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236927
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać

Wiesz jeden kolega twierdzi ,że mu śmierdzi a i tak dodaje do kiełbas.Musisz go spytać :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236984
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ??

Wiesz jeden kolega twierdzi ,że mu śmierdzi a i tak dodaje do kiełbas

To jam jest ten, co podgardle używa tylko do parówek, a zapach jest dla mnie taki sobie, wyczuwam wpływ zapachu pewnych gruczołów. Dobrze, że podgardla w półtuszy mało. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236987
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć

Jeżeli jest z knura to na pewno :devil:

zawsze startuję od temp.pokojowej 20+ (pierwsza godzina) potem tylko lodówka

Tak myślę o tych dobrych bakteriach (czystej fermentacji) kwasu mlekowego, które poniżej 15 st. C nie chcą się namnażać... :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236988
Udostępnij na innych stronach

To jam jest ten, co podgardle używa tylko do parówek

Oj, żebym znowu nie musiał Cię zacytować. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236989
Udostępnij na innych stronach

dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka

Marek. Możesz to, przełożyć na nazewnictwo stosowane w technologii mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-237000
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ?? Pytam bo nie wiem , może setki razy go jadłem w kiełbasie (w kupnej na 100% ale tam są też inne ulepszacze :grin: ) o tym nie wiedząc a taką opinię słyszałem z kilku źródeł .

ja robiłem parę razy kabanosy i kiełbasę używając podgardla i są bardzo dobre!

ale może ja czegoś nie wyczuwam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-237126
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.