BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Słowo "dudy", poza znaczeniem "dęty instrument ludowy", Dodam jeszcze, że w polsce dudy często błędnie nazywane są kobzą. A Szkoci nie grają na kobzach, tylko właśnie na dudach! Kobza jest instrumentem strunowym. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-25001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Witam W Wielkopolsce na płucka wieprzowe mówiło się dawno temu dudy i był to dodatek do tzw kwaśnego . Kwaśne - biały barszcz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-25003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku1 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Września 2012 chce zrobic kielbase dojrzewajaca chce dac 20 %sloniny 30%wol i 50%wp co wy na to i jakie przyprawy dodac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Września 2012 cukier 2g/kgproponował bym zamiast zwykłego cukru,cukier trzcinowy brązowy lub glukozę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Września 2012 ...glukozę... :clap: :clap: :clap: I niech się dobrze "samozaszczepi". . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Września 2012 tak trochę nie w temacie dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka w przyprawach w próżni, na parę tygodni w kontrowersyjnym worku tak aby trochę urozmajcić jadłospis,będzie nie wędzona,krojona w cieniutkie plasterki podawana z masełkiem czosnkowym :wink: może połowę zrobię prasowaną nie wiem,jaką decyzję podejmę po zasoleniu. p.s.użyłem czystej glukozy (czystość 100%),po 5 dniach powinno być piękne wybarwienie... http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f844d663a0ab.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b756db80717e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Września 2012 dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka w przyprawach w próżni,W jakiej temperaturze startujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Września 2012 Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ?? Pytam bo nie wiem , może setki razy go jadłem w kiełbasie (w kupnej na 100% ale tam są też inne ulepszacze :grin: ) o tym nie wiedząc a taką opinię słyszałem z kilku źródeł . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Września 2012 W jakiej temperaturze startujesz?witaj Aniu zawsze startuję od temp.pokojowej 20+ (pierwsza godzina) potem tylko lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Września 2012 Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać Wiesz jeden kolega twierdzi ,że mu śmierdzi a i tak dodaje do kiełbas.Musisz go spytać :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Września 2012 Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ?? Wiesz jeden kolega twierdzi ,że mu śmierdzi a i tak dodaje do kiełbas To jam jest ten, co podgardle używa tylko do parówek, a zapach jest dla mnie taki sobie, wyczuwam wpływ zapachu pewnych gruczołów. Dobrze, że podgardla w półtuszy mało. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Września 2012 Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczućJeżeli jest z knura to na pewno :devil: zawsze startuję od temp.pokojowej 20+ (pierwsza godzina) potem tylko lodówkaTak myślę o tych dobrych bakteriach (czystej fermentacji) kwasu mlekowego, które poniżej 15 st. C nie chcą się namnażać... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Września 2012 To jam jest ten, co podgardle używa tylko do parówek Oj, żebym znowu nie musiał Cię zacytować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-236989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Września 2012 dziś nastawiłem polędwice "ślepą" z bardzo młodego byczka Marek. Możesz to, przełożyć na nazewnictwo stosowane w technologii mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-237000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Września 2012 Czy to prawda , że podgardle w kiełbasie można wyczuć i nie każdemu jego smak może odpowiadać ?? Pytam bo nie wiem , może setki razy go jadłem w kiełbasie (w kupnej na 100% ale tam są też inne ulepszacze :grin: ) o tym nie wiedząc a taką opinię słyszałem z kilku źródeł . ja robiłem parę razy kabanosy i kiełbasę używając podgardla i są bardzo dobre! ale może ja czegoś nie wyczuwam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1202-podgardle-w-salami/page/2/#findComment-237126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.