Skocz do zawartości

Sprzęt i dodatki - polecane przez członków Wędzarniczej Braci

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jumbo, zrób zdjęcia, dodaj opis i wstaw ją na naszą giełdawp.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 4 lata później...

Witam całe forum wędzarnicze. Mam ochotę zbudować wędzarkę elektryczną tylko z elektryką mi nie po drodze. Z resztą powinienem sobie poradzić. Jednocześnie mam pytanie odnośnie tego sprzętu. Czy to jest dobry produkt i posłuży mi do okazjonalnego wędzenia? Może ktoś ma taki sam lub wie czy warto taki zestaw kupić? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

https://allegro.pl/oferta/sterowanie-wedzarnia-deflektor-grzalka-2-kw-dymbox-11328204460?reco_id=8a88dbb1-3e30-11ec-a53a-40a6b731bc80&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Fajne ale drogie. Lepiej kup to sterowanie z grzałką 2,9 KW. Lepsza do podpiekania zimą. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Będzie działać. Jednak jest to analog i będą spore skoki temperatury 

[Dodano: 05 lis 2021 - 13:47]

Polecam zainwestować w coś takiego ( foto)  :D  ;) Co prawda nie jest tak efektowny jak Dymbox , ale za to bardziej efektywny 

post-98916-0-21049300-1636116375_thumb.jpg

post-98916-0-34045300-1636116389_thumb.jpg

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem. Atrax masz może namiary na twoj sprzęt. Rozumiem że jesteś z niego zadowolony.
Atrax masz może namiary na twoj sprzęt. Rozumiem że jesteś z niego zadowolony.

Co prawda nie jestem Atrax ale może pomogę.

To co kolega przedstawia, to wykonany samodzielnie sterownik.

Między innymi tutaj masz o nich obszerniej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17832-rex-c100-c900-a-mo%C5%BCe-ch102/

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem. Atrax masz może namiary na twoj sprzęt. Rozumiem że jesteś z niego zadowolony.

To moje wykonanie I tak, jestem zadowolony

Świetnie wygląda i na pewno dobrze działa. Ale dla mnie to Ewerest.

Skoro nie ma złych opini przedmiot o który pytam to chyba go kupię i nauczę się z nim żyć pozdrawiam wszystkich i dzięki za rozmowę.

Może ktoś ma taki sam

Jestem posiadaczem takiego zestawu. U mnie były 2 grzałki 2000 i 900 W. Niestety musiałem 900 W rozłączyć ze względu na elektrykę na działce. Podpiekanie idzie dłużej. :)

Nie jest to super dokładne urządzenie ze względu na sterownik on-off, ale wędzić się da. Jeżeli zależy ci na aptekarskiej dokładności to sterownik taki jak ma Atrax.

Dziękuję jeszcze raz. Za podpowiedzi. Może namówię kolegę który bardziej czuje elektrykę żeby mi to poskładał. Pochwalę się jak wszystko zakończę.
  • 4 miesiące temu...

Ostatnio zakupiłem Litewską tarkę do ziemniakówi bardzo polecam ten sprzęt.Jest to bardzo solidna tarka do ziemniaków , uciera jak tarka ręczna i nie pozostawia "czipsów" z resztek ziemniaka . 

Jest tylko jedna wada bo Litwini nie przewidzieli tego jak są traktowane przesyłki podczas transportu i opakowanie jest do noszenia a nie kopania .

Ja zabezpieczyłem się w ten sposób , że kupiłem za pobraniem przy odbiorze i sprawdziłem przy kurierze . Jest też w zestawie fajna książeczka z przepisami z tartych ziemniaków .

Jeszcze nie tarłem chrzanu ale myślę że sobie świetnie poradzi .

Polecam na "zająca"

litewska-tarka-ciorka-do-tarcia-ziemniak

Ciorki ostatnio podrożały o 100zł w zeszłym roku myślałem o zakupie tego sprzętu lecz zrezygnowałem na poczet ręcznego ścierania ziemniaków na placki.

zrezygnowałem na poczet ręcznego ścierania ziemniaków na placki.

To pewnie wiesz jak cebula potrafi zatkać tarkę , tu tego problemu nie ma ,można przepuścić najpierw cebulę i następnie ziemniaki .

Przerabiałem tarcie w sokowirówce i tarce kielichowej , która pękła po trzecim użyciu ..

gdybym musiał kupić drugą to bym zapłacił podwójnie .

Ps. Nie mam udziałów w tej firmie :angel:  

Też nad taką się zastanawiałem, bo to bardzo fajna maszynka, ale gdy kupiłem "Ninję", to odpuściłem, bo "Ninja" w tej wersji którą posiadam, taką tarkę do ziemniaków na swym wypasie ma :thumbsup:.

Też mam Ninje ale jeszcze nie używałem do tarcia czegokolwiek.Z przystawki w Zelmerku ziemniaki są troszkę za grubo starte w Ciorce nie wiem jak to wygląda dlatego preferuję drobną tarkę ręczną oczywiście mowa o kilku lub kilkunastu plackach a nie dla całej ,,wioski''

Ten wariant mający tarkę, uciera idealnie, zarówno ziemniaki, jak i cebulę, używam od dosyć dawna. Kapustę do kiszenia też super szatkuje na tej drugiej tarczy :D. https://www.amazon.pl/Ninja-BL682EU2-wydajno%C5%9Bci-automatycznego-Pro-Extractor/dp/B06XH7BDS7

Ja taką tarkę mam już ładnych parę lat. Mam wymienne tarcze. Mam tarkę do placków, szatkowania kapusty oraz  do buraczków. Kiedyś często ją używałem, teraz sporadycznie. Dla nas dwojga to wkład do Zelmera w zupełności nam wystarcza.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Papciu, masz na myśli ten zestaw zakładany w miejsce maszynki do mięsa ?

3-1-1500x1500.jpg

Ostatnio zakupiłem Litewską tarkę do ziemniakówi bardzo polecam ten sprzęt.Jest to bardzo solidna tarka do ziemniaków , uciera jak tarka ręczna i nie pozostawia "czipsów" z resztek ziemniaka . 

Jeszcze nie tarłem chrzanu ale myślę że sobie świetnie poradzi .

Poradzi sobie i z chrzanem !

Maszyna jest absolutnie genialna w swojej, konstrukcyjnej, prostocie !

Standardowo w komplecie otrzymuje się TRZY pary tarek / nożyków tj. do ziemniaków (i chrzanu też), do buraczków (i warzyw podobnych) oraz nożyki do siekania w plasterki.

Można jeszcze, ale tego należy poszukać na targowiskach względnie bazarkach, u osób, które takie maszyny sprzedają, dokupić płytkę pełną, maskującą otwór w tarczy. Założenie takiej płytki może być niekiedy celowe. Efekt jest podobny do zredukowania obrotów tarczy o połowę i np. buraczki starte wyglądają tak jak starte na ręcznej tarce do buraczków!

Z wyrazami szacunku

Stanisław Leszczyński

Papciu, masz na myśli ten zestaw zakładany w miejsce maszynki do mięsa ?

3-1-1500x1500.jpg

Mnie ziemniaki tarte na tym zestawie  nie satysfakcjonują bo są za grubo tarte.

Mam taką kompletną tzn. z wyciskarką do ziemniaczanego ciasta. Można robić od razu tzw. cepeliny.

Mam ją już jakiś czas - jeszcze z ubiegłego wieku. :)

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Tego ustrojstwa do "Cepelinów" nigdy Papciu nie widziałem, musi być bardzo ciekawa rzecz :D.

• 1 rok później...

Cześć. Proszę o podzielenia się doświadczeniem. Chciałem kupić cyrkulator souse vide. I pytanie do Was.

1. Kupić typowy cyrkulator - cena od około 600 zł.

2. Kupić garnek do pasteryzacji z Lidla 509 zł

3. Budować sprzęt z lodówki turystycznej (grzałka, sterownik, wiatraczek) - bezcenne.

Może temat był przerabiany gdzieś. To proszę o odnośnik. 

Pozdrawiam.