Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie specjały zamierzacie w tym roku przygotować na Święta ?

Może ma ktoś pomysł na coś nietypowego, innego ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Nie zamierzam zmieniać tradycji . Podstawą są ryby smażone , w zalewie octowej , w oleju , pierogi z grzybkami i kapustą , zupa grzybowa . Na uzupełnienie moje wyroby z ostatniej świnki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24175
Udostępnij na innych stronach

Nie zamierzam zmieniać tradycji

Nie to miałem na myśli.

U nas również nie zabraknie ryb, karpia, śledzi, pierogów z kapustą i grzybami, itd, a nawet ulubionej kutii z makiem, która z kutią ma niewiele wspólnego, ale taką "kutię" u nas się jadło.

 

Chodzi mi raczej o coś ekstra, jak np. wieniec ze schabu z żeberkami wg Yogiego, który uważam, że wygląda bardzo ładnie, jak tort ze świeczkami :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24176
Udostępnij na innych stronach

Arrgh!

A wystarczyło po prostu poszukać.

W zeszłym roku Fentel podjął taki temat 3 dni wcześniej.. ;-)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=679

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24177
Udostępnij na innych stronach

A może coś w tym rodzaju

oprócz tego mam jeszcze do wykonania jeden pomysł lecz nic z tego nie wyszło.

Możesz wykonać np. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1000

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24192
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Bagno . Jeżeli mogę spytać to co to za kiełbaska ,myślę że jest z jakimiś przyprawami

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24194
Udostępnij na innych stronach

Przez pewną stronkę i forum :grin: od czasu zalogowania zajadamy się tylko domowymi smakołykami.

W święta powinna być odmiana, dlatego postanowiliśmy zakupić najtańsze wędlinki w jakimś dyskoncie. :grin: :grin: :grin:

A tak na poważnie to http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28996#28996

No i za kilka dni będzie prosiaczek to się coś wykombinuje. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24195
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli mogę spytać to co to za kiełbaska ,myślę że jest z jakimiś przyprawami

Kiełbasa jest obtoczona majerankiem.

Obtoczenie należy wykonać zaraz po uformowaniu pętka, parki gdy mamy jeszcze mokre jelito.

Dobrą przyprawą były by cząstki suszonej zielonej papryki lub innejprzyprawy, która daje kontrast.

Kiełbasa prezentowana na zdjęciu jest parzona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24196
Udostępnij na innych stronach

W temacie świątecznym mozna napisac wydaje mi sie

nie tylko o wędlinakach

ale i i o tradycjach rodzinnych i regionalnych.

Podzieic sie radością z przygotowywania sie do świąt.

Moje mięso na świateczne wedzonki sie pekluje ,

a ja wczoraj w wolnej chwili napiekłam świątecznych cisteczek.

Jeśli chodzi o świąteczne specjały to robiłam kiedyś boczek

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=350

i teraz tez tak zrobie.

Zapeklowany boczek nacieram dużą ilością kolorowego pieprzu

lekko potłuczonego i zostawiam na 24 godz.

Tym samym sposobek chcę zrobić szynkę.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24218
Udostępnij na innych stronach

Ja też już miałem ciasteczka na święta, ale zeżarłem :!: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24231
Udostępnij na innych stronach

Z ciast polecam wyroby drożdżowe półfrancuskie. Najlepsze są drobne np. rogaliki na wzór poznańskich świętomarcińskich. Można je zrobić już teraz i do zamrażarki. Przed podaniem rozmrażmy w mikrofalówce i podajemy lekko ciepłe, są wtedy takie same jak po wyjęciu z piekarnika. Nie znam lepszych wyrobów. Rogaliki te mają delikatną konsystencję, są chrupiace, lekkie i pachną masłem. Nadziewam grubo mielonymi orzechami włoskimi wymieszanymi z łyżką śmietany, łyżką drzemu morelowego i cukrem. Nadzienie musi byc gęste. Jeszcze ciepłe pokrywam lukrem (cukier puder z koniakiem) i obtaczam w grubo siekanych orzechach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24245
Udostępnij na innych stronach

EAnna , a może by tak dokładniejszy przepisik co i jak :question: :rolleyes: :blush:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24248
Udostępnij na innych stronach

Lubię ciasteczka ale nie z wędliną .Dlatego dla ciasteczek proponuję oddzielny temat np .-Ciasta świąteczne . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24252
Udostępnij na innych stronach

Witam forumowiczow. Jak daleko moge sie cofnac pamiecia to w mojej rodzinie dosyc popularnym wyrobem byly drozdzowe buleczki z polozonym plasterkiem wedzonego boczku . Babcia piekla w ten sam sposob chleb. Zawsze lezaly na nim dlugie i lekko wtopione w ciasto plasterki boczku. Ja robie to w ten sposob ze urabiam zwykle ciasto drozdzowe i dodaje nieco soli do smaku . Wedlug mnie takie buleczki powinny byc lekko slone ( ale naprawde lekko ) . Formuje nieduze lekko podluzne bulki i ukladam na nich plasterki wedzonego boczku. I wiuuuu do pieca . Wysmienitym dodatkiem do nich jest serek topiony na ktory znalazlem przepis na tym forum ( Ave forum ) :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24262
Udostępnij na innych stronach

U mnie tradycyjnie. Karpik smażony, pierogi z kapustą i grzybkami, śledziki w ocie z mleczem i cebulą kompot z suszu, kapusta z fasolą. Wszystko na oleju rzepakowym. Pycha, uwielbiam wigilijne jedzonko. Po wigilii dojdą jeszcze wędlinki mojej roboty. Chyba że nie wyjdą... :sad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24306
Udostępnij na innych stronach

Fako to tak samo jak ja też już mam kiełbaske nawet podsuszaną bo wisi na kaloryferze.Jutro wędzenie szynek do świąt jeszcze trochę czasu ale napewno jeszcse coś zostanie.Życzę smacznego i Wesołych Świąt.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24360
Udostępnij na innych stronach

Witam

Właśnie skończyłem peklowanie świąteczne . Z połóweczki wyszło: 4 szynki, schabik( 2 do zjedzenia teraz), baleron, boczek(2 do jedzenia teraz) mordka i golonki na salceson, nóżki na galaretę, łopatka , podgardle i okrawki na kiełbasę( razem 9 kg farszu na dwa rodzaje kiełbas- eksperyment jeden rodzaj na wzór węgierski) trochę słoniny na przetopienie, żeberka na obiad jutrzejszy. I trochę sie przy tym przeciągnąłem ( maszynka 5). Jutro nadziewanie flaków , osadzanie i wędzenie kiełbas.Próba eksperymentu jak dobrze wyjdzie to opublikuję rezultaty.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24475
Udostępnij na innych stronach

Dziś preludium świątecznego wędzenia. Pierwsza partia szynek, polędwic i baleronów uwędzona. Na zdjęciu polędwica łososiowa i szyneczka. Oprócz tego jeszcze coś trwalszego: tatrzańska podsuszana (wg Dziadka) i jałowcowa pieczona podsuszana (wg Maxell'a). Obie kiełbaski po trzecim wędzeniu idą teraz na parę dni się suszyć. Muszę to jakoś wytrzymać, bo aż mnie korci żeby spróbować :devil:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24608
Udostępnij na innych stronach

aż mnie korci żeby spróbować

Mnie to dopiero korci! :-)

Zamiast dodatkowego jednego talerzyka na stole wigilijnym postawcie cztery!

PRZYJEŻDŻAMY!!! :smile:

 

 

PS. Tak się teraz przyglądam Twojemu Pedro obrazkowi i swojemu.

Zauważam dziwnie całą masę podobieństw :shock: :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24609
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24620
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu polędwica łososiowa i szyneczka.

Pedro,

gdzie jest to zdjęcie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-24632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.