Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Września 2015 W naszym domu osobą odpowiedzialną za wszelkie pyszności z mięsa jest mój mąż Zbyszek. Będę tu wrzucała jego cudowne dania i przetwory i wyroby mięsne. To jego dzisiejszy biały barszczyk z pulpetami podkręcony białą kiełbasą Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Września 2015 Zbyszek do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) PULLED PORK - WYCZESANE MIĘSO wg ZBYSZKA Składniki:2 kg łopatki wieprzowejMieszanka przypraw: 1 łyżka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu 4 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka chilli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 1 łyżka grubo mielonego pieprzu 2 łyżki pasty paprykowej (przepis na taką pastę wstawię w Mojej spiżarni)100 g drobnego brązowego cukru Wszystkie suche składniki utłucz w moździerzu potem wymieszaj je ze startym czosnkiem i pastą paprykową. Przygotuj solankę z następujących składników:2 litry wody130 g soli 100 g brązowego cukru3 liście laurowe3 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw Dokładnie rozpuść cukier i sól w wodzie, dodaj liście laurowe i mieszankę przypraw. Mięso umyj i przełóż do miski. Zalej solanką tak, by było całkowicie przykryte i odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin.Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj pozostałą mieszanką przypraw. Połóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Piecz pod przykryciem 8 godzin. Następnie podnieś temperaturę do 130 stopni piecz jeszcze 2 godziny przy czym po godzinie zdejmij przykrywkę. Po zdjęciu przykrywki przewracaj mięso kilkakrotnie. Potem pozostaw je jeszcze w otwartym piekarniku na około godzinę.Wyjmij i rozdziel dwoma widelcami na cienkie włókna. Mięso po wyjęciu z piekarnika: A tu po wyczesaniu : Przepis wielokrotnie przewijał mi się w necie i zasobów neta zaczerpnięty .Kilka razy do tego mięsa podchodziliśmy. Teraz stojąc w obliczu wyzwania co dać dziecku do jedzenia w szkole zrobiliśmy wyczesane mięso. Będzie dostawał na kanapki. Już je próbował i jakbyśmy nie pogonili to duuuuużoooo by znikło Edytowane 22 Września 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Września 2015 To raczej klasyczna potrawa francuska rillet de pork albo z polska ryjeta wieprzowa do tego naprawdę smaczna jako bogaty zamiennik rodzimego smalcu ... robiłem to często ale ten przepis i składniki są daleko od oryginału ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Września 2015 To raczej klasyczna potrawa francuska rillet de pork albo z polska ryjeta wieprzowa do tego naprawdę smaczna jako bogaty zamiennik rodzimego smalcu ... robiłem to często ale ten przepis i składniki są daleko od oryginału ... Nigdy nie spotkałam się ani nie jadłam rillet de pork jednak popatrzyłam w necie. Wg mnie jest to zupełnie inne danie. Danie o którym Ty piszesz to smarowidło, to które ja zrobiłam to kawałki mięsa. Rewelacyjne na kanapce, jednak nie smarowidło a cudownie mięciutkie mięsko. Myślę, że dlatego przepisy są tak różne Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Przygotuj solankę z następujących składnikówHmm .. Pulled Pork w solance..?? Zobacz tutaj: (Troche po niemiecku ale wszystko wyrazne) Edytowane 21 Września 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2015 Gregtom robiliśmy to mięsko po raz pierwszy tak jak pisałam . Jeśli chodzi o smak nie mam się do czego przyczepić. Jest super doprawione, soczyste. Niestety nie mam z czym porównać, żeby stwierdzić czy jest lepsze czy gorsze. Myślę, że z tym przepisem może być tak jak z naszym bigosem , w każdym domu robiony jest inaczej i każdy swój chwali jako najlepszy, a już ten co robiła mama, babcia to już w ogóle . Wszystkie te dania to jednak bigos . Jeśli robiłeś inną techniką spróbuj wg tego przepisu i daj znaka jak to wychodzi . Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Września 2015 Elko.. Prawdziewgo Pulled Pork'a jadlem tylko jeden raz w "Piekarni Zeberek".. Smak zajefajny i w smaku podobny do spareribs, czyli slodkawy i mocno podpieczony/aromatyczny.. Dodatek cukru przy marynowaniu (Bez Solanki) powoduje karmelizacje powierzchni miesa i robienia na nim cos w rodzaju skoropki ktora zatrzymuje soki w srodku.. Dostalem w sobote smaka na ten rarytas i kupilem gotowca w sklepie.. Bylo to w/g opisu na opakowaniu, robione w podobny sposob jak Twoj ale nadal lezy w lodowce prawie nie ruszone..Piszac np. Pulled Pork albo Spareribs itp. robione domowo/po swojemu, wprowadza niepotrzebmie tylko w blad gosci, forumowiczow oraz wszystkich ktorzy chca podobne danie zrobic.. (Wiem ze to smaczne ale to nie przepis na Pulled Pork).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Jakbym ja zamieścił ten przepis na 100% nazwałbym to pulled pork, tyle że warto dodać "________" style. (np. 'South Carolina' Style)Pulled pork najbardziej kojarzy się właśnie z łopatką wp robioną w stanach (bbq), ale sam termin określa tylko mięso wp, które po obróbce termicznej w niskich temperaturach zostało rozdzielone na włókna, zachowując przy tym wyjątkową soczystość i delikatność, która umożliwia dzielenie go rękoma.Na tym cały myk polega, żeby włożyć rękawiczki i rozrywać te włókienka, ciągnąć je a potem (opcjonalnie) mieszać z sosem bbq mniam mniam Nie przyczepiłbym się do trzymania mięsa w solance.. ewentualnie użyłbym peklosoli zamiast zwykłej soli a nawet dodał nastrzyk zalewą i wydłużył czas peklowania do doby.. albo dłużej, przy czym trzeba by było skorygować moc solanki - wszak przy długim peklowaniu mięsko nabiera zupełnie innego smaczku. Po tygodniu w solance 7%, tradycyjnie 0,4l/kg z cukrem trzcinowym i przyprawami.. hm myślę, że byłoby palce lizać (po tym pullingu hehe) Najwyższa podana przez Ciebie Elu temperatura to 130^C, więc można spokojnie peklować Z drugiej strony, jeżeli chodzi o soczystość to pominęliście jeden krok - zamknięcie mięsa przed pieczeniem, tzn albo obsmażenie wstępne kawałka na patelni, albo rozpoczęcie pieczenia od bardzo wysokiej temp, która szybko zamknie powierzchnię mięsa.. różnica jest Na koniec podnoszenie temp na 2h i potem zdejmowanie pokrywki na godzinę.. chyba lepiej byłoby na samym początku nadać kolor mięsku bo potem ten zabieg (tak mi się wydaje) niepotrzebnie wysusza. I oczywiście trzeba zostawić owinięte w folię czy w coś do odpoczynku.. tak co najmniej na pół godzinkiJakbyście mieli ochotę - fajnie smakowo pasuje do tego sos wooster (worcestershire), dodany do marynowania i później do sosu, którego spróbować powinniście do tego mięska W naczyniu po pieczeniu łopatki są przecież te wszystkie smakowitości.. wystarczy zlać nadmiar tłuszczu, położyć na gaz i wlać jakiś płyn.. jakiś bulion, trochę octu, doprawić, dodać ketchup, miód czy cokolwiek dla zbalansowania smaków i bum - szybciutki sosik, który połączy się z mięskiem Aż się głodny zrobiłem Eluś załóż Zbysiowi konto koniecznie btw. znając pomysłowość ludzkości, gdzieś na świecie jest i kiełbasa 'pulled pork' przed ubojem pociągnęli świnię za ogon i bum Pullek Pork Sausage Pozdrawiam Edytowane 22 Września 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2015 Tak jak w wielu przypadkach to i w przypadku przygotowania pulled pork jest szkoła otwocka, jest szkoła falenicka, a także oryginalny przepis ( w dziesiątkach wersji) z kuchni amerykańskiej. Drobne odstępstwo czy autorska zmiana nie powinny dyskwalifikować przepisu, tym bardziej, ze istnieje czasami coś takiego jak sekretny składnik. Myślę, że analogią tutaj jest przepis na tiramisu, gdzie podobno każda włoska "nona" ma swój przepis, który uważa za jedyny oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Elu, nazwijmy tę potrawę "wieprzowina wyczesana" i już będzie spoko; ważne, że posmakowalo dziecku i chętnie je. Ja też robiłam coś w stylu pulled pork ale też nie dokładnie tak samo Edytowane 22 Września 2015 przez EAnna lit. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2015 Eluś załóż Zbysiowi konto koniecznie Robercik no cóż Zbysiu ma swoją sekretarkę . wazne ze posmakowalo dziecku i chetnie je , Oj chętnie, faktycznie Tak jak w wielu przypadkach to i w przypadku przygotowania pulled pork jest szkoła otwocka, jest szkoła falenicka, a także oryginalny przepis ( w dziesiątkach wersji) z kuchni amerykańskiej. Drobne odstępstwo czy autorska zmiana nie powinny dyskwalifikować przepisu, tym bardziej, ze istnieje czasami coś takiego jak sekretny składnik. Myślę, że analogią tutaj jest przepis na tiramisu, gdzie podobno każda włoska "nona" ma swój przepis, który uważa za jedyny oryginalny. Zgadzam się w 100%. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2015 Myślę, że dlatego przepisy są tak różne Masz rację wspólne powinno być długie niskotemperaturowe obrabianie wieprzowiny w Twoim przypadku bez dodatku tłuszczu (słonina podgardle) w rillette wieprzowina (łopatka czy karkówka) tez jest rwana / czesana widelcem A co mi tam zrobię na chudo po Twojemu tylko solankowanie sobie odpuszczę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) ja robilam a'la rillette z nieudanej szynki prosowanej co mi sie rozpadla i chcialam jakos zagospodarowac miesko Edytowane 22 Września 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2015 Proponuje taki tytuł i skończy się zbędna dyskusja: PULLED PORK - WYCZESANE MIĘSO wg ZBYSZKA Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2015 A co mi tam zrobię na chudo po Twojemu tylko solankowanie sobie odpuszczę spróbuj . My pewnie też spróbujemy inaczej. Zresztą oprócz przepisu na białą kiełbasę, którą gdzieś kiedyś znaleźliśmy i jest doskonała jeszcze nie było przepisu, który nie żył by własnym życiem Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2015 Kilka zdjęć tego co w sobotę wędził Zbyszek . Pyszne Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Października 2015 dobraliście się jak w korcu maku Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Października 2015 Kilka zdjęć tego co w sobotę wędził Zbyszek . Pyszne image.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpgSame fajne wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Października 2015 dobraliście się jak w korcu maku Sam dobrze wiesz, że trzeba się uzupełniać Same fajne wyroby Dzięki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Października 2015 Nie ma się co dziwić Zbyszek ma podobno duże doświadczenie ...związane z wcześniejszą praca w tej dziedzinie☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zbyszek i jego wędzonki świąteczne Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2015 No elu i mamy okreslic co-kto smaczniejsze . Zbyszka zostawie Tobie , mam swojego, wedzonki moge zabrac bo nadal nie wedze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Pyszne wedzonki .. ja tez nie wedze niestety , ale mam troche zaoszczedzonych na swieta , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Grudnia 2015 wedzonki moge zabrac bo nadal nie wedze. Aniu szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo bym wsparła wędzoneczką . Zbyszkiem się nie dzielę - mój ci on Pyszne wedzonki .. Dziękujemy Electra Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.