arkadiusz Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Września 2015 w temperaturze otoczenia ,spiżarnia No to Ci prawdopodobnie skisła.12 h osadzanie to tylko w temp. 4-6 º.Z wędzeniem też masz problemy. wędziłem w bardzo gęstym dymie - szyber prawie zamknięty Wędzarnia to nie lokomotywa.Wystarczy niewielka ilość dymu do wędzenie no i jego swobodny przepływ . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-447719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2wiesiek Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Października 2015 Ponownie witam po kolejnym wędzeniuuwędziłem szynkę 0.8 kg oraz 3 polędwiczki(0,8 kg)peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)wędziłem 45-55 stopni przez 4 godzSzynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )mam prośbę , ponownie chce spróbować wykonanie kiełbasy Kiełbasa powinna być krucha i nie tłusta , lecz powinna wisieć w spiżarni z oczkami słoniny i nie byś za bardzo twardapodobna do myśliwskiej . Proszę o dobry przepis , a szczególnie wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Października 2015 peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg) przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l ) Ludzie, piszcie dokładnie jak robicie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Października 2015 Ponownie witam po kolejnym wędzeniuuwędziłem szynkę 0.8 kg oraz 3 polędwiczki(0,8 kg)peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)wędziłem 45-55 stopni przez 4 godzSzynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )mam prośbę , ponownie chce spróbować wykonanie kiełbasy Kiełbasa powinna być krucha i nie tłusta , lecz powinna wisieć w spiżarni z oczkami słoniny i nie byś za bardzo twardapodobna do myśliwskiej . Proszę o dobry przepis , a szczególnie wędzenia Tu masz tabele Dziadka do peklowania na mokro. http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmSprawdź i porównaj. Dwa litry wody na 1,6 kg mięsa to dużo za dużo! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2wiesiek Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Października 2015 peklosól o,14 dkg na kg mięsa wody dałem 2 l ponieważ solanka nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoliA co by było jeżeli naczynie było by z dużym dnem i aby przykryć mięso musiałby zalać 10l wody. Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Października 2015 jak sie robi niewielka ilosc to trzeba naczynie dobrac mniejsze lub wsadzic do wody butelki z wada zakrecone zeby woda wyparta zakryla mieso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Października 2015 Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa Jedno i drugie jest ważne ... solanka ma mieć konkretne stężenie aby je zachować zawsze dolewając wody proporcjonalnie dodajesz peklosoli Standardem tabelkowym jest 0,4l solanki na 1kg mięsa jak dasz 0,5-0,6l tragedii nie bedzie ale jak do 0,4l solanki dodasz 0,2l wody to juz będzie źle Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Października 2015 peklosól o,14 dkg na kg mięsa wody dałem 2 l ponieważ solanka nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli A co by było jeżeli naczynie było by z dużym dnem i aby przykryć mięso musiałby zalać 10l wody. Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa Tak się nie robi. Musisz dobrać odpowiednie naczynie do ilości mięsa. Jeżeli solanka nie zakrywa całego mięsa, pomyśl o jakimś wypełnieniu (słoik z wodą, butelka z wodą, szczelny pojemnik plastikowy), cokolwiek, co wypiętrzy Ci solankę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Października 2015 Pekluj w workach plastikowych takich jak np. do zgrzewarek prozniowych. Calosc mieska bedzie zalana solanka z kazdej strony i w odpowiednich proporcjach czyli te 0.4 - 0.5 litra na 1 kg.Koniec worka zwiaz po wypchnieciu z niego powietrza. Ta metoda jest o tyle dobra ze nie dotykasz peklujacego sie miesa rekoma przy przekladaniu/masowaniu, oraz to ze wszedzie pasuje w lodowce.No i oczywiscie widzisz barwe solanki podczas peklowania.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Października 2015 Tu nie chodzi o ilość wody, tylko Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone a przy tym co 2wiesiek pisze peklosól o,14 dkg na kg mięsa wody dałem 2 l wychodzi mi solanka 11% a tu wyroby powinny być za słone, zwłaszcza polędwiczki (14 dkg x1,6 kg = 22,4 dkg na 2 litry wody), chyba że te o,14 dkg = 14 gram na kg mięsa, to wtedy i przy 0,4 l wody stężenie dużo za niskie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Października 2015 chyba że te o,14 dkg = 14 gram ??????????chyba, że o,14 dkg = 1,4g https://www.easycalculation.com/unit-conversion/Dekagram-dag-Gram-g.html Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Października 2015 Tu masz tabele Dziadka do peklowania na mokro Co mu z tej tabelki jak on nie rozumie na czym polega peklowanie na mokro.Peklosól dodaje na kg mięsa jakby peklował na sucho później dolewa wody i się dziwi, że coś nie tak.Weź chłopie poczytaj trochę nasze forum bo nie rozumiesz podstaw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Października 2015 chyba, że o,14 dkg = 1,4g chyba nie wiemy co autor miał na myśli Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Października 2015 nie wiemy co autor miał na myśl Ja też nie wiem co autor miał na myśl. Ale napisałeś, że o,14 dkg = 14 gram. Troszku przesadziłeś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Października 2015 Oj Dyzio, Dyzio oby tylko takie przesady były Ale żeby przez pół wieczoru albo 10 stron rozstrzygać przesunięcie przecinka w lewo czy w prawo, to dopiero przesada.Pisz jak masz potrzebę, pajacyka Ci nie wyślę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Października 2015 2 litry wody i 140 gr soli = 6,8 % dodając 1.6 mięsa wyjdzie zasolenie 3,3%, ale zapomniałeś, że przy takim peklowaniu należy się obfity nastrzyk solanką przynajmniej 6,5%. Tu jest Twój problem. Chcąc peklować bez nastrzyku musisz posłużyć się innymi danymi. Chłopaki z WD wytłumaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Października 2015 2 litry wody i 140 gr soli Andyandy, kolega pisał o o,14dkg soli co jest równe 1,4 gramów. Gdyby napisał o,14 kg to wtedy było by to 140 gramów.Nie poprawił się do tej pory więc .......... Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Października 2015 Może nie na temat ale dałem do białej 20 gr na kilo i dla mnie nie do zjedzenia :-( dziś robiłem szynkę konserwowa trochę podług receptur trochę pod siebie (zawsze robiłem na oko) co wyjdzie zobaczymy w weekend napewno się podzielę info do szynki dałem 16 gr na kilo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Października 2015 No masz racje troszkę nie na temat Inaczej peklujesz na sucho inaczej na mokro ... inaczej jak parzysz ibaczej jak podsuszasz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Października 2015 peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg) + 2 litry wody to też około 6,8% zasolenia, a soli dał w sumie 67,7 grama na 1 kg czyli 224 gr łącznie. Istotnie nie doczytałem szczegółu 0,14 / 1 kg mięsa. Jak by nie liczyć brakuje nastrzyku i wszystko było by ok. 2Wiesiek miał zamysł 14 dkg czyli 140 gr zwykła literówka, która zapewne gości często u zapracowanych i z dalekim umysłem - pomysłem dnia następnego. Tego typu figle należy uwzględniać i nie robić sensacji. Ja też się często mylę, szczególnie po ścisłej "lekturze" Cechą człowieka jest zdolność do pomyłek i tym różni się od inteligentnej maszyny. Ajnsztajn mylił podstawowe rachunki do 18 roku życia. Andyandy, kolega pisał o o,14dkg soli co jest równe 1,4 gramów. Gdyby napisał o,14 kg to wtedy było by to 140 gramów. bardzo mi przykro, że starałem się o poprawne odczytanie intencji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Października 2015 "nawciskaliście pytającemu, nawciskaliście" a On się zmył jak sól we wodzie. Tak mu widocznie zależało na dojściu do "prawdy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Października 2015 Ajnsztajn mylił podstawowe rachunki do 18 roku życia. Albert Einstein będąc w gimnazjum nie otrzymał nawet raz promocji do następnej klasy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabuś Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Października 2015 cześć odpowiadam zalogowałem się w Naszej Braci Wędzarniczej i bardzo dziękuje za dobre przyjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Października 2015 cześć odpowiadam zalogowałem się w Naszej Braci Wędzarniczej i bardzo dziękuje za dobre przyjęcie Grabuś a ten Topolin to pod Dębiną czy Olszanką Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2wiesiek Opublikowano 14 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Października 2015 Przeczytałem Wasze uwagi i ciekawe rozwodzenia o mojej niekompetencji w peklowaniuCzęść pisze jaki ze mnie głąb Może powinienem zareagować szybciej lecz zastanawiałem się dlaczego osoby opisujące moje przejęzyczenie jednostekszybko wyciągają wnioski i od razu przystępują do krytykiNie znam się na peklowaniu , wędzeniu lecz właśnie po to weszłem na ten blogNie będę rozciągał tego tematu i tylko napiszę że użyłem w peklowaniu mokrym 1,4 dkg soli na 1 kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-450176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.