Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 w temperaturze otoczenia  ,spiżarnia

 

No to Ci prawdopodobnie skisła.12 h osadzanie to tylko w temp. 4-6 º.Z wędzeniem też masz problemy.

 

 

 

wędziłem w bardzo gęstym dymie - szyber  prawie zamknięty

 

Wędzarnia to nie lokomotywa.Wystarczy niewielka ilość dymu do wędzenie no i jego swobodny przepływ .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-447719
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ponownie witam po kolejnym wędzeniu

uwędziłem szynkę 0.8 kg oraz 3 polędwiczki(0,8 kg)

peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)

wędziłem 45-55 stopni przez 4 godz

Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )

mam prośbę , ponownie chce spróbować wykonanie kiełbasy 

Kiełbasa powinna być krucha i nie tłusta , lecz  powinna wisieć w spiżarni z oczkami słoniny i nie byś za bardzo twarda

podobna do myśliwskiej . Proszę o dobry przepis , a szczególnie wędzenia 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449665
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)

 

 

 

przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )

 

Ludzie, piszcie dokładnie jak robicie.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449696
Udostępnij na innych stronach

Ponownie witam po kolejnym wędzeniu

uwędziłem szynkę 0.8 kg oraz 3 polędwiczki(0,8 kg)

peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)

wędziłem 45-55 stopni przez 4 godz

Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )

mam prośbę , ponownie chce spróbować wykonanie kiełbasy 

Kiełbasa powinna być krucha i nie tłusta , lecz  powinna wisieć w spiżarni z oczkami słoniny i nie byś za bardzo twarda

podobna do myśliwskiej . Proszę o dobry przepis , a szczególnie wędzenia 

Tu masz tabele Dziadka do peklowania na mokro. http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Sprawdź i porównaj. Dwa litry wody na 1,6 kg mięsa to dużo za dużo!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449700
Udostępnij na innych stronach

peklosól  o,14 dkg na kg mięsa 

wody dałem 2 l ponieważ solanka  nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli

A co by było jeżeli naczynie było by z dużym dnem i aby przykryć mięso musiałby zalać 10l wody. Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449717
Udostępnij na innych stronach

jak sie robi niewielka ilosc to trzeba naczynie dobrac mniejsze lub wsadzic do wody butelki z wada zakrecone zeby woda wyparta zakryla mieso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449719
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa

 

Jedno i drugie jest ważne ...  solanka ma mieć konkretne stężenie aby je zachować zawsze dolewając wody proporcjonalnie dodajesz peklosoli ;) 

Standardem tabelkowym jest 0,4l solanki na 1kg mięsa jak dasz 0,5-0,6l tragedii nie bedzie ale jak do 0,4l solanki dodasz 0,2l wody to juz będzie źle ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449720
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklosól  o,14 dkg na kg mięsa  wody dałem 2 l ponieważ solanka  nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli A co by było jeżeli naczynie było by z dużym dnem i aby przykryć mięso musiałby zalać 10l wody. Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa

 

Tak się nie robi. Musisz dobrać odpowiednie naczynie do ilości mięsa. Jeżeli solanka nie zakrywa całego mięsa, pomyśl o jakimś wypełnieniu (słoik z wodą, butelka z wodą, szczelny pojemnik plastikowy), cokolwiek, co wypiętrzy Ci solankę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449721
Udostępnij na innych stronach

Pekluj w workach plastikowych takich jak np. do zgrzewarek prozniowych. Calosc mieska bedzie zalana solanka z kazdej strony i w odpowiednich proporcjach czyli te 0.4 - 0.5 litra na 1 kg.

Koniec worka zwiaz po wypchnieciu z niego powietrza. 

Ta metoda jest o tyle dobra ze nie dotykasz peklujacego sie miesa rekoma przy przekladaniu/masowaniu, oraz to ze wszedzie pasuje w lodowce.

No i oczywiscie widzisz barwe solanki podczas peklowania..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449725
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o ilość wody, tylko 

 

 

Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone

 

 a przy tym co 2wiesiek pisze

 

 

peklosól  o,14 dkg na kg mięsa  wody dałem 2 l 

 

wychodzi mi solanka 11% a tu wyroby powinny być za słone, zwłaszcza polędwiczki (14 dkg x1,6 kg = 22,4 dkg na 2 litry wody),

 

chyba że te  o,14 dkg = 14 gram na kg mięsa, to wtedy i przy 0,4 l wody stężenie dużo za niskie.

 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449734
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że te o,14 dkg = 14 gram
??????????

chyba, że o,14 dkg = 1,4g

 

https://www.easycalculation.com/unit-conversion/Dekagram-dag-Gram-g.html

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449735
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu masz tabele Dziadka do peklowania na mokro

 

Co mu z tej tabelki jak on nie rozumie na czym polega peklowanie na mokro.Peklosól dodaje na kg mięsa jakby peklował na sucho później dolewa wody i się dziwi, że coś nie tak.Weź chłopie poczytaj trochę nasze forum bo nie rozumiesz podstaw.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449736
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiemy co autor miał na myśl

Ja też nie wiem co autor miał na myśl. Ale napisałeś, że o,14 dkg = 14 gram. Troszku przesadziłeś.  :facepalm:   ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449740
Udostępnij na innych stronach

Oj Dyzio, Dyzio oby tylko takie przesady były  :D  Ale żeby przez pół wieczoru albo 10 stron rozstrzygać przesunięcie przecinka w lewo czy w prawo, to dopiero przesada.Pisz jak masz potrzebę, pajacyka Ci nie wyślę :D  :D   :facepalm:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449742
Udostępnij na innych stronach

2 litry wody i 140 gr soli = 6,8 % dodając 1.6 mięsa wyjdzie zasolenie 3,3%, ale zapomniałeś, że przy takim peklowaniu należy się obfity nastrzyk solanką przynajmniej 6,5%. Tu jest Twój problem. Chcąc peklować bez nastrzyku musisz posłużyć się innymi danymi. Chłopaki z WD wytłumaczą. :)     

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449787
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 litry wody i 140 gr soli

Andyandy, kolega pisał o o,14dkg soli co jest równe 1,4 gramów. Gdyby napisał o,14 kg to wtedy było by to 140 gramów.

Nie poprawił się do tej pory więc ..........

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449800
Udostępnij na innych stronach

Może nie na temat ale dałem do białej 20 gr na kilo i dla mnie nie do zjedzenia :-( dziś robiłem szynkę konserwowa trochę podług receptur trochę pod siebie (zawsze robiłem na oko) co wyjdzie zobaczymy w weekend napewno się podzielę info do szynki dałem 16 gr na kilo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449808
Udostępnij na innych stronach

No masz racje troszkę nie na temat :(

Inaczej peklujesz na sucho inaczej na mokro ... inaczej jak parzysz ibaczej jak podsuszasz ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449810
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg)
+ 2 litry  wody to też około 6,8% zasolenia, a soli dał w sumie 67,7 grama na 1 kg czyli 224 gr łącznie. Istotnie nie doczytałem szczegółu 0,14 / 1 kg mięsa. Jak by nie liczyć brakuje nastrzyku i wszystko było by ok. 2Wiesiek miał zamysł 14 dkg czyli 140 gr zwykła literówka, która zapewne gości często u zapracowanych i z dalekim umysłem - pomysłem dnia następnego. Tego typu figle należy uwzględniać i nie robić sensacji. Ja też się często mylę, szczególnie po ścisłej "lekturze"  Cechą człowieka jest zdolność do pomyłek i tym różni się od inteligentnej maszyny. Ajnsztajn mylił podstawowe rachunki do 18 roku życia.   

 

 

Andyandy, kolega pisał o o,14dkg soli co jest równe 1,4 gramów. Gdyby napisał o,14 kg to wtedy było by to 140 gramów.
:cry:  bardzo mi przykro, że starałem się o poprawne odczytanie intencji  :(  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ajnsztajn mylił podstawowe rachunki do 18 roku życia.

Albert Einstein będąc w gimnazjum nie otrzymał nawet raz promocji do następnej klasy.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449903
Udostępnij na innych stronach

 

 

cześć odpowiadam zalogowałem się w Naszej Braci Wędzarniczej i bardzo dziękuje za dobre przyjęcie

 

Grabuś a ten Topolin to pod Dębiną czy Olszanką  :D

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-449967
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem Wasze uwagi i ciekawe rozwodzenia o mojej niekompetencji w peklowaniu

Część pisze jaki ze mnie głąb 

Może powinienem zareagować szybciej lecz  zastanawiałem się dlaczego osoby opisujące moje przejęzyczenie jednostek

szybko wyciągają wnioski   i od razu przystępują do krytyki

Nie znam się na peklowaniu , wędzeniu  lecz właśnie po to weszłem na ten blog

Nie będę rozciągał tego tematu i tylko napiszę że użyłem w peklowaniu mokrym 1,4 dkg soli na 1 kg mięsa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/2/#findComment-450176
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.