Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ptanie jaka jest różnica w smaku lub w trwałości wyrobu? Pekluje szynki na mokro solanką z nastrzykiem i po 24h do wędzarni, kiedyś zrobiłem próbę i bez nastrzyku w solance około 10 dni i nie widzę różnicy w smaku. O co tu chodzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311440
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pekluje szynki na mokro solanką z nastrzykiem i po 24h do wędzarni, kiedyś zrobiłem próbę i bez nastrzyku w solance około 10 dni i nie widzę różnicy w smaku. O co tu chodzi?

Chodzi o to, że smak straciłeś, jak nie czujesz różnicy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311575
Udostępnij na innych stronach

Hmmm a było ładnie niedobarwione szare oczko w środku ?? Takie są uroki jednodniowego peklowania... Jednodniowe peklowanie to jest solanka 10% , dwa nastrzyki i sporo masowania jeżeli mnie pamięć nie myli....

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311591
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

witam 

Postanowilam zrobic blok ozorkowy" Dziadka "na swieta ,dzis kupilam ozorki wieprzowe i sie zastanawiam czy nie kupilam ich za wczesnie, ;)

i teraz mam pytanie czy zamrozic je swieze?, czy zapeklowac je teraraz / jak dlugo?/ i zamrozic zapeklowane?moze ktos doradzic "Zosi" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317455
Udostępnij na innych stronach

Witam.Ponieważ nie mam peklosoli zapeklowałam wczoraj dwie szynki tzw.kulki o łącznej wadze 2,5 kg.w zalewie z soli saletry i przypraw.

Na 1,2 l wody wsypałam 75 - 80g soli oraz 2,5 - 2,8 grama saletry.O przyprawach nie piszę bo dałam wg uznania.

Bardzo proszę o podpowiedż czy nie za mało soli i saletry .Jeśli tak to mam jeszce szansę poprawić.

Dodam ,że z tej solanki zrobiłam po 60 ml nastrzyku dla każdej szynki.wobec tego teraz już jest o tą ilość mniej solanki.

Peklować mam zamiar 7-8 dni.Pozdrawiam.viva.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317556
Udostępnij na innych stronach

@viva,

ilość solanki o ile przykrywa mięso będzie prawidłowa

natomiast stężenie masz dość niskie (bardziej ukierunkowane na tzw solankę SZCZEPANA)...

teraz dość istotne jest ile czasu przewidujesz peklowanie...

zakładając ponad tydzień to dosypałbym jeszcze ze 20g  soli...

 

saletry dodajemy w ilości 3-5 % w stosunku do soli, a więc bezpiecznie jeszcze możesz dosypać 2g

 

oczywiście tabela DZIADKA będzie przewidywała większe stężenie, ale tu jak napisałem istotnym jest czas

 

PS

dobrze by było dać jeszcze  po jednym małym 30-40ml nastrzyku

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317557
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Witam. Mam pytanie czy nic się nie stanie jak zapeklowana polędwica i szynka poleżą 2 tyg. Zastanawiam się czy wędzić w beczce czy w nowym Borniaku którego może zamówię. Wiadomo że jak dziś zamówię to w czwartek będzie może.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608794
Udostępnij na innych stronach

W momencie wyrównania stężeń miedzy solanką a mięsem bardziej słone nie będzie.Możesz też wyjąc z solanki i zamrozić.Przed wędzeniem odmrozisz w temp.4-6 i uwędzisz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608804
Udostępnij na innych stronach

A jak długo będzie w solance.?I jak mocna solanka i ile tej solanki/ kg.mięsa.? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608820
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.