cezar Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Listopada 2013 Mam ptanie jaka jest różnica w smaku lub w trwałości wyrobu? Pekluje szynki na mokro solanką z nastrzykiem i po 24h do wędzarni, kiedyś zrobiłem próbę i bez nastrzyku w solance około 10 dni i nie widzę różnicy w smaku. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Listopada 2013 Hallo !!! A w jakich solankach peklowales? Stezenia w % Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Listopada 2013 Peklowałem w 7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Listopada 2013 Pekluje szynki na mokro solanką z nastrzykiem i po 24h do wędzarni, kiedyś zrobiłem próbę i bez nastrzyku w solance około 10 dni i nie widzę różnicy w smaku. O co tu chodzi? Chodzi o to, że smak straciłeś, jak nie czujesz różnicy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Listopada 2013 Hmmm a było ładnie niedobarwione szare oczko w środku ?? Takie są uroki jednodniowego peklowania... Jednodniowe peklowanie to jest solanka 10% , dwa nastrzyki i sporo masowania jeżeli mnie pamięć nie myli.... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Listopada 2013 Nigdy nie miałem szarego oczka w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-311637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 30 Listopada 2013 witam Postanowilam zrobic blok ozorkowy" Dziadka "na swieta ,dzis kupilam ozorki wieprzowe i sie zastanawiam czy nie kupilam ich za wczesnie, i teraz mam pytanie czy zamrozic je swieze?, czy zapeklowac je teraraz / jak dlugo?/ i zamrozic zapeklowane?moze ktos doradzic "Zosi" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 30 Listopada 2013 Radzę najpierw ozorki zapeklować,a potem ewentualnie zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam.Ponieważ nie mam peklosoli zapeklowałam wczoraj dwie szynki tzw.kulki o łącznej wadze 2,5 kg.w zalewie z soli saletry i przypraw.Na 1,2 l wody wsypałam 75 - 80g soli oraz 2,5 - 2,8 grama saletry.O przyprawach nie piszę bo dałam wg uznania.Bardzo proszę o podpowiedż czy nie za mało soli i saletry .Jeśli tak to mam jeszce szansę poprawić.Dodam ,że z tej solanki zrobiłam po 60 ml nastrzyku dla każdej szynki.wobec tego teraz już jest o tą ilość mniej solanki.Peklować mam zamiar 7-8 dni.Pozdrawiam.viva. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) @viva,ilość solanki o ile przykrywa mięso będzie prawidłowanatomiast stężenie masz dość niskie (bardziej ukierunkowane na tzw solankę SZCZEPANA)...teraz dość istotne jest ile czasu przewidujesz peklowanie...zakładając ponad tydzień to dosypałbym jeszcze ze 20g soli... saletry dodajemy w ilości 3-5 % w stosunku do soli, a więc bezpiecznie jeszcze możesz dosypać 2g oczywiście tabela DZIADKA będzie przewidywała większe stężenie, ale tu jak napisałem istotnym jest czas PSdobrze by było dać jeszcze po jednym małym 30-40ml nastrzyku Edytowane 1 Grudnia 2013 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Bardzo dziękuję.Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.viva. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-317558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Października 2018 Witam. Mam pytanie czy nic się nie stanie jak zapeklowana polędwica i szynka poleżą 2 tyg. Zastanawiam się czy wędzić w beczce czy w nowym Borniaku którego może zamówię. Wiadomo że jak dziś zamówię to w czwartek będzie może. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) W momencie wyrównania stężeń miedzy solanką a mięsem bardziej słone nie będzie.Możesz też wyjąc z solanki i zamrozić.Przed wędzeniem odmrozisz w temp.4-6 i uwędzisz. Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Października 2018 Ok dzięki to nie wyciągam z solanki. Mogą jeszcze poleżeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) A jak długo będzie w solance.?I jak mocna solanka i ile tej solanki/ kg.mięsa.? Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1212-peklowanie-mi%C4%99sa-czas-peklowania/page/4/#findComment-608820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.