Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie po raz pierwszy zdarzyło mi się że po trzech dniach solanka zrobiła się mętna ...?Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli  i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby ok

Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....?

Zastanawiam się czy zrobić nową solankę bo to ma jeszcze przed sobą 10 peklowania ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/
Udostępnij na innych stronach

mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448337
Udostępnij na innych stronach

13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli

Tak Dziadek podal w tabeli..?

A wody ile..? 

A w jakim pojemniku..?

Czy miesko zaczeles rekami przekladac..?

:)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448339
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka

 

Jak dobrze pamiętam to DZIADEK  pisał, że jego tabela nie dotyczy polędwic.  

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448340
Udostępnij na innych stronach

 

13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli

Tak Dziadek podal w tabeli..?

A wody ile..? 

A w jakim pojemniku..?

Czy miesko zaczeles rekami przekladac..?

:)

Wody tyle aby mięso było przykryte ...pojemnik z tworzywa podobnego do szkła ale to plastik było w nich peklowane juz chyba kilkadziesiąt kilo mięsa ...

Tak dziś pierwszy raz zagladnolem do niego od piątku bo mnie nie było na miejscu ale rekami go wkładałem i zawsze rękami mieszam...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448358
Udostępnij na innych stronach

mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić.

Ja wielokrotnie peklowałem polędwice woda zabarwiała sie troszkę ale zawsze była klarowna a dziś jak chciałem je przełożyć nagle poderwał sie osad tak jakby ktoś maki dosypał ... Kolor lekko różowy i matowo biały ....

A w jakiej temp. trzymasz całość?

Zawsze trzymam max do 8 stopni a najcześciej jest 2-6 stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448362
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....?

 

tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448364
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....?

 

tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?)
Tak było i jest zawsze max do 6 stopni a znak zapytania klikną mi sie przez przypadek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448379
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby ok

 

Dziadek pewnie takich bzdur w kalkulatorze by nie umieścił, bo 34,25g peklosoli przypada na kg mięsa - w połączeniu z wodą to wychodzi solankowa lura, która powinna zmętnieć, tak się stało....  :cool:   I bez względu na ilość wody jest gdzieś jakiś błąd.....

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448389
Udostępnij na innych stronach

Ja tak miałem ale mięso było ewidentnie nastrzyknięte (wygląd mętnej solanki jak byś mąki dodał)  . Wymieniłem solankę ,zapeklowałem , uwędziłem , zjadłem i żyje nawet dobre było :D .Jak nie ma objawów zepsucia wybór należy do Ciebie .Kolega post wcześniej napisał  trochę mało peklosoli w Twojej solance   (ja miałem solankę zgodnie z tabelą Dziadka)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448392
Udostępnij na innych stronach

 

 

13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli

 

Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :

2kg mięsa -  84g peklosoli / 0,8l wody

2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody

 

czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być  - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448430
Udostępnij na innych stronach

 

13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli

 

Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :

2kg mięsa -  84g peklosoli / 0,8l wody

2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody

 

czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być  - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś ;)

 

Tak masz rację wersja słona 95gram wersja mniej słona 72-76 gram ...

Zrobię podmiankę tej solanki bo ona nie podoba mi się ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448439
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.