wilson Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2015 Witam mam pytanie po raz pierwszy zdarzyło mi się że po trzech dniach solanka zrobiła się mętna ...?Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby okMięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....?Zastanawiam się czy zrobić nową solankę bo to ma jeszcze przed sobą 10 peklowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2015 mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoliTak Dziadek podal w tabeli..?A wody ile..? A w jakim pojemniku..?Czy miesko zaczeles rekami przekladac..? Edytowane 4 Października 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2015 zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka Jak dobrze pamiętam to DZIADEK pisał, że jego tabela nie dotyczy polędwic. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoliTak Dziadek podal w tabeli..?A wody ile..? A w jakim pojemniku..?Czy miesko zaczeles rekami przekladac..? Wody tyle aby mięso było przykryte ...pojemnik z tworzywa podobnego do szkła ale to plastik było w nich peklowane juz chyba kilkadziesiąt kilo mięsa ...Tak dziś pierwszy raz zagladnolem do niego od piątku bo mnie nie było na miejscu ale rekami go wkładałem i zawsze rękami mieszam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2015 A w jakiej temp. trzymasz całość? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2015 mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić.Ja wielokrotnie peklowałem polędwice woda zabarwiała sie troszkę ale zawsze była klarowna a dziś jak chciałem je przełożyć nagle poderwał sie osad tak jakby ktoś maki dosypał ... Kolor lekko różowy i matowo biały ....A w jakiej temp. trzymasz całość?Zawsze trzymam max do 8 stopni a najcześciej jest 2-6 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....? tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?) Edytowane 4 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2015 Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....? tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?)Tak było i jest zawsze max do 6 stopni a znak zapytania klikną mi sie przez przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby ok Dziadek pewnie takich bzdur w kalkulatorze by nie umieścił, bo 34,25g peklosoli przypada na kg mięsa - w połączeniu z wodą to wychodzi solankowa lura, która powinna zmętnieć, tak się stało.... I bez względu na ilość wody jest gdzieś jakiś błąd..... Edytowane 4 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Ja tak miałem ale mięso było ewidentnie nastrzyknięte (wygląd mętnej solanki jak byś mąki dodał) . Wymieniłem solankę ,zapeklowałem , uwędziłem , zjadłem i żyje nawet dobre było .Jak nie ma objawów zepsucia wybór należy do Ciebie .Kolega post wcześniej napisał trochę mało peklosoli w Twojej solance (ja miałem solankę zgodnie z tabelą Dziadka) Edytowane 4 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :2kg mięsa - 84g peklosoli / 0,8l wody2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :2kg mięsa - 84g peklosoli / 0,8l wody2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś Tak masz rację wersja słona 95gram wersja mniej słona 72-76 gram ...Zrobię podmiankę tej solanki bo ona nie podoba mi się .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12124-m%C4%99tna-solanka/#findComment-448439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.