Skocz do zawartości

Parzenie w worku? Konieczne?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

jutro moje drugie wędzenie. Wedze narazie w grillu gazowym  z braku wędzarni (buduje się).

 

Poprzednio, po uwędzeniu szynek porterowych, parzyłem je w garze, ale szynki trzymałem zawinięte folią spożywczą + w workach z żyłką.  

teraz czytam i czytam i widzę że spora część z was parzy szynki w garze bez woreczków. Zastanawiam się czy to nie wypłucze wszystkich miłych smaków i zapachów z szynek.

 

Proszę o rady jak to zrobić najlepiej,  bo muszę się przygotować jakoś... 

 

Plan na jutro dwie polędwice, szynka i szynka z indyka. :)

 

Buli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie parzyłem w workach, nie widzę potrzeby ich użycia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448604
Udostępnij na innych stronach

A do woreczka nie wycieka ci sok podczas parzenia ?

Coś tam zawsze wycieknie, ale tego nie unikniesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448607
Udostępnij na innych stronach

Ja parzylam raz piers gesia ze skora w worku zapakowanym prozniowo ,byla bardzo soczysta, tluszczyk sie troche wytopil ale nie mam porownania bo nie parzylam bez wiec nie wiem.

Sproj zrobic jak koledzy radza i tak i tak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448618
Udostępnij na innych stronach

Można tak robić ale uzyskujesz całkiem inny samakowo produkt (dla mnie o wiele smaczniejszy ale wymaga innego przygotowania produktu). Metoda ta nazywa się sous vide i polega na parzeniu produktów w specjalnych workach w niskich temperaturach przez długi czas. Jak zapeklowaną szynkę zaparzysz w worku foliowym to wyjdzie dużo za słona.Pytanie do Ciebie - jak mierzysz temperaturę wewnątrz produktu jak jest w worku?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448625
Udostępnij na innych stronach

Jak dłuuugo- np 4 h- będzie parzył to termometr w środku nie potrzebny... tempy się wyrównają i jest dobrze :)

Zresztą można zaworować z termometrem.. analogowym :)

już to było rebuszone :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448629
Udostępnij na innych stronach

owinąłem szynkę kulkę folią spożywczą kilkukrotnie, Wbiłem sondę termometru i już. Nie przeciekało. Reszta wędlin była w woreczkach. Nie wbijałem przecież sondy w każdą szynkę z osobna. Parzyłem 2h i w szynce obwiniętej folią temperatura była OK więc skończyłem.

Spróbuję jutro zrobić obiema metodami po trochu. Zobaczymy.

dzięki za rady!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448701
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Moim zdaniem jest bardziej soczysta i krucha.

Polędwice, które planuję tak parzyć pekluję w nieco słabszej solance i nie są za słone.

Parzę w garnku elektrycznym, więc nie muszę się martwić o temperaturę.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448781
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie pisałem wczesniej bo nei bardzo mogłem.

 

Więc zrobiłem dwojako. Jedna szynka w worku, druga bez. Polędwice bez worka. To samo z indykiem.

Wszystko wyszło dobre a jak pisał kolega nieco wyżej - te w worku wyszły nieco bardziej słone.  Na przyszłość jeśli będę robił w worku to solanka musi być słabsza. 
Polędwice zaraz po parzeniu do zimnej wody. To samo z indykiem. Wyszło zacnie. Naprawdę dobre i smaczne.

 

Teraz czas budować wędzawnie drewnianą, bo czyszczenie grilla po takim wędzeniu jest czasochłonne... 

 

A wracając do worków, możecie jakieś konkretne polecić? By byly na temp. odporne na 100%..

 

post-73369-0-88218600-1445504371_thumb.jpgpost-73369-0-67776400-1445504443_thumb.jpgpost-73369-0-98290600-1445504535_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451748
Udostępnij na innych stronach

Od siebie gratuluję udanego wędzenia w tak prowizorycznych warunkach.

Szacun chłopie.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451756
Udostępnij na innych stronach

Dzięki! :) To już drugi raz :) Wszystko naprawdę smaczne!

Ale plan budowy drewnianej wędzarni wielkosci beczki już jest i to coraz bliżej. Za dwa tygodnie bede miał chwilę wiec zbiję ją i zacznę "na poważnie" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451781
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dodać....

 

Zamiast worków możesz do parzenia używać osłonek poliamidowych.

Jak najbardziej nadają się do parzenia.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451783
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zwiążesz i nie przecieknie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451787
Udostępnij na innych stronach

 

Na tym zdjęciu dostrzegam niestety ten sam problem co i u mnie - wewnątrz wyrobu tworzą się ciemne, nieestetyczne miejsca od nastrzykiwania wywarem ziołowym. Może więc zastrzykiwać samą solanką a przyprawy dać na te kilka dni tylko na zewnątrz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-452073
Udostępnij na innych stronach

Jak nastrzykujesz wywarem ziołowym, to takie miejsca będą w przekroju.

Solanka wycieknie z mięsa, a przyprawy zostaną.

Jeśli Ci to przeszkadza, to faktycznie nastrzykuj samą solanką, a zapachu mięso nabierze z zalewy z ziołami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-452075
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szkoły są różne, ale na pewno nie do zimnej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456422
Udostępnij na innych stronach

Nie na wrzątek !

Niech to będzie zakres 50-80 C .....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456430
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.