bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2015 Witam, jutro moje drugie wędzenie. Wedze narazie w grillu gazowym z braku wędzarni (buduje się). Poprzednio, po uwędzeniu szynek porterowych, parzyłem je w garze, ale szynki trzymałem zawinięte folią spożywczą + w workach z żyłką. teraz czytam i czytam i widzę że spora część z was parzy szynki w garze bez woreczków. Zastanawiam się czy to nie wypłucze wszystkich miłych smaków i zapachów z szynek. Proszę o rady jak to zrobić najlepiej, bo muszę się przygotować jakoś... Plan na jutro dwie polędwice, szynka i szynka z indyka. Buli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2015 Nigdy nie parzyłem w workach, nie widzę potrzeby ich użycia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2015 Tak się wcześniej naczytałem i zrobiłem... aromaty nei uciekają do gara podczas parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2015 A do woreczka nie wycieka ci sok podczas parzenia ?Coś tam zawsze wycieknie, ale tego nie unikniesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Października 2015 Część zrób w workach a część bez..... Najlepiej te same asortymenta...Porównasz i wybierzesz system Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2015 no to fakt, pomysł dobry. Zastanawiałem się tylko czy macie jakieś specjalne woreczki do tego. Nie każdy plastik może być podgrzewany... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2015 Ja parzylam raz piers gesia ze skora w worku zapakowanym prozniowo ,byla bardzo soczysta, tluszczyk sie troche wytopil ale nie mam porownania bo nie parzylam bez wiec nie wiem.Sproj zrobic jak koledzy radza i tak i tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2015 Można tak robić ale uzyskujesz całkiem inny samakowo produkt (dla mnie o wiele smaczniejszy ale wymaga innego przygotowania produktu). Metoda ta nazywa się sous vide i polega na parzeniu produktów w specjalnych workach w niskich temperaturach przez długi czas. Jak zapeklowaną szynkę zaparzysz w worku foliowym to wyjdzie dużo za słona.Pytanie do Ciebie - jak mierzysz temperaturę wewnątrz produktu jak jest w worku? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Jak dłuuugo- np 4 h- będzie parzył to termometr w środku nie potrzebny... tempy się wyrównają i jest dobrze Zresztą można zaworować z termometrem.. analogowym już to było rebuszone https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/ Edytowane 6 Października 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2015 owinąłem szynkę kulkę folią spożywczą kilkukrotnie, Wbiłem sondę termometru i już. Nie przeciekało. Reszta wędlin była w woreczkach. Nie wbijałem przecież sondy w każdą szynkę z osobna. Parzyłem 2h i w szynce obwiniętej folią temperatura była OK więc skończyłem.Spróbuję jutro zrobić obiema metodami po trochu. Zobaczymy.dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2015 Ja parzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Moim zdaniem jest bardziej soczysta i krucha.Polędwice, które planuję tak parzyć pekluję w nieco słabszej solance i nie są za słone.Parzę w garnku elektrycznym, więc nie muszę się martwić o temperaturę. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-448781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2015 Nie pisałem wczesniej bo nei bardzo mogłem. Więc zrobiłem dwojako. Jedna szynka w worku, druga bez. Polędwice bez worka. To samo z indykiem.Wszystko wyszło dobre a jak pisał kolega nieco wyżej - te w worku wyszły nieco bardziej słone. Na przyszłość jeśli będę robił w worku to solanka musi być słabsza. Polędwice zaraz po parzeniu do zimnej wody. To samo z indykiem. Wyszło zacnie. Naprawdę dobre i smaczne. Teraz czas budować wędzawnie drewnianą, bo czyszczenie grilla po takim wędzeniu jest czasochłonne... A wracając do worków, możecie jakieś konkretne polecić? By byly na temp. odporne na 100%.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2015 Od siebie gratuluję udanego wędzenia w tak prowizorycznych warunkach.Szacun chłopie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2015 Dzięki! To już drugi raz Wszystko naprawdę smaczne!Ale plan budowy drewnianej wędzarni wielkosci beczki już jest i to coraz bliżej. Za dwa tygodnie bede miał chwilę wiec zbiję ją i zacznę "na poważnie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Zapomniałem dodać.... Zamiast worków możesz do parzenia używać osłonek poliamidowych.Jak najbardziej nadają się do parzenia. Edytowane 22 Października 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Października 2015 Osłonki na kiełbasy? Nie przeciekną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Października 2015 Dobrze zwiążesz i nie przecieknie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-451787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2015 IMG_7423.JPG Na tym zdjęciu dostrzegam niestety ten sam problem co i u mnie - wewnątrz wyrobu tworzą się ciemne, nieestetyczne miejsca od nastrzykiwania wywarem ziołowym. Może więc zastrzykiwać samą solanką a przyprawy dać na te kilka dni tylko na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-452073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Października 2015 Jak nastrzykujesz wywarem ziołowym, to takie miejsca będą w przekroju.Solanka wycieknie z mięsa, a przyprawy zostaną.Jeśli Ci to przeszkadza, to faktycznie nastrzykuj samą solanką, a zapachu mięso nabierze z zalewy z ziołami. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-452075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basiax89 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2015 Ja używam osłonek polimaidowych i efekty są naprawdę wspaniałe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-452446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2015 Mam pytanie odnośnie parzenia; wędzonki wkładamy do zimnej czy gorącej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2015 Szkoły są różne, ale na pewno nie do zimnej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2015 w takim razie - na wrzątek - a potem studzenie w zimnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2015 Nie na wrzątek !Niech to będzie zakres 50-80 C ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2015 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12127-parzenie-w-worku-konieczne/#findComment-456431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.