Skocz do zawartości

Twarda, sucha, bez koloru - dlaczego?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę we własnej wędzarni i mam problem,  bo wyszła sucha, zbita, twarda i kolor jak na załączonych zdjęciach (ciemno-szary). Temperatura wędzenia 50-55 stopni, czas wędzenia 2.5 godziny. Mięso to 50% polędwica wieprzowa i pierś z indyka 50%.

Przepis pochodził ze strony:

http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/domowa-wedzona-kiebaska-krok-po-kroku.html

 

Zamiast wody był bulion warzywny. Co może być powodem?

 

Z góry dziękuję za odpowiedź

Jerzy

post-75236-0-01288000-1445170853_thumb.jpg

post-75236-0-17855700-1445170857_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli naprawdę chcesz robić kiełbasy to sięgaj po przepisy na forum i staraj się trochę poczytać o podstawach tak w kwestii surowca jak i technologii, a nie szukaj ich na durnych blogach.Kłania się Akademia Dziadka! To co wypisuje ten bloger woła o pomstę do nieba. :facepalm:

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450922
Udostępnij na innych stronach

 bo wyszła sucha, zbita, twarda

 

Sam sobie napisałeś odpowiedź.Nic dodać nic ująć.

 

 

 

Mięso to 50% polędwica wieprzowa i pierś z indyka 50%.

 

 

Co do wędzenia to ja w ogóle nie widzę, żeby była wędzona

 

P.S

Może by to przenieść do innego tematu bo się Halusia wkurzy.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450929
Udostępnij na innych stronach

Już się wkurzyłam :) :) :) a tak na serio ..już kolega wyżej napisal sięgaj po przepisy sprawdzone..bardziej profesjonalne.. wtedy nie zaliczysz takiej wpadki. Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450943
Udostępnij na innych stronach

Ten link   zaprowadzi Cię do wspomnianej akademii Dziadka - tam jest cała podstawa wiedzy, czytaj i ucz się.

Zanim zabierzesz się za robienie kiełbasy przeczytaj sprawdzony przepis i wg. niego zacznij robić.

Przepis Zosi byłby tu na miejscu albo z przepisów prostych są dwa pobiedziska i Szczepana chłopska

Link do chłopskiej   i Link do pobiedziskiej  

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450945
Udostępnij na innych stronach

Swoja drogą jak czytam takie "autorskie przepisy" to mi ręce opadają :(

A jak te zdjęcia tej kiełbaski są z tego przepisu to ja jestem ryczącą 16-ą ;)

Najgorsze jest to że ludzie kopiują takie rzeczy a potem niespodzianka jak ta powyżej- to się nie mogło skończyć inaczej ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-451095
Udostępnij na innych stronach

Robert , 16-tka jest ( i jej przepisy)przeważnie wieprzowa -nie wołowa,nie ryczy. :D

Nie mogłem, :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-451189
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.