groagus Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2015 Witam wszystkich, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę we własnej wędzarni i mam problem, bo wyszła sucha, zbita, twarda i kolor jak na załączonych zdjęciach (ciemno-szary). Temperatura wędzenia 50-55 stopni, czas wędzenia 2.5 godziny. Mięso to 50% polędwica wieprzowa i pierś z indyka 50%.Przepis pochodził ze strony:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/domowa-wedzona-kiebaska-krok-po-kroku.html Zamiast wody był bulion warzywny. Co może być powodem? Z góry dziękuję za odpowiedźJerzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Października 2015 Jeśli naprawdę chcesz robić kiełbasy to sięgaj po przepisy na forum i staraj się trochę poczytać o podstawach tak w kwestii surowca jak i technologii, a nie szukaj ich na durnych blogach.Kłania się Akademia Dziadka! To co wypisuje ten bloger woła o pomstę do nieba. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) bo wyszła sucha, zbita, twarda Sam sobie napisałeś odpowiedź.Nic dodać nic ująć. Mięso to 50% polędwica wieprzowa i pierś z indyka 50%. Co do wędzenia to ja w ogóle nie widzę, żeby była wędzona P.SMoże by to przenieść do innego tematu bo się Halusia wkurzy.? Edytowane 18 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Już się wkurzyłam :) a tak na serio ..już kolega wyżej napisal sięgaj po przepisy sprawdzone..bardziej profesjonalne.. wtedy nie zaliczysz takiej wpadki. Edytowane 18 Października 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Października 2015 Ten link zaprowadzi Cię do wspomnianej akademii Dziadka - tam jest cała podstawa wiedzy, czytaj i ucz się.Zanim zabierzesz się za robienie kiełbasy przeczytaj sprawdzony przepis i wg. niego zacznij robić.Przepis Zosi byłby tu na miejscu albo z przepisów prostych są dwa pobiedziska i Szczepana chłopskaLink do chłopskiej i Link do pobiedziskiej Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2015 I napisz pani "Blogerce" odpowiedni komentarz co do tej kielbasy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-450948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2015 Swoja drogą jak czytam takie "autorskie przepisy" to mi ręce opadają A jak te zdjęcia tej kiełbaski są z tego przepisu to ja jestem ryczącą 16-ą Najgorsze jest to że ludzie kopiują takie rzeczy a potem niespodzianka jak ta powyżej- to się nie mogło skończyć inaczej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-451095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2015 Robert , 16-tka jest ( i jej przepisy)przeważnie wieprzowa -nie wołowa,nie ryczy. Nie mogłem, Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12170-twarda-sucha-bez-koloru-dlaczego/#findComment-451189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.