Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

To sie porobiło :lol: Po ponad dwumiesięcznej nieobecności na forum, ponad sześc tysięcy postów do przeczytania. A tu taka zadyma Przepraszam Wszystkich, którym tymi słoikami narobołem kłopotu. Zastanawiam się jak z tego teraz wybrnąć. Może w jakiś sposób to reklamować - poragon może gdzieś jeszcze znajdę.

NIe ma żadnego problemu :rolleyes:

Ja proszę o info tych mniejszych słoiczków cośmy rozmawiali. Tadziu daj jakieś info

na ich temat wielkość cena/szt i sposób dostawy (przesyłka) ,przede wszystkim kształt !!!

, czy jest podobny do tych co nam przywiozłeś za co Ci serdecznie Dziekujemy

kupiłbym chętnie

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24944
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous
Jarek, jak podgiąć? Myślisz o zwiększeniu siły docisku?
Trzeba spojrzeć z boku i sprawdzić czy pokrywka równo dociska ze wszystkich stron Przeważnie druciki te tylne nie są równe i pokrywka krzywo jest zawieszona nad słoikiem . Czasami wystarczy podgiąć jeden drucik a czasami trzeba trochę poluzować. wszystko zależy od tego jak ułożona jest pokrywka względem słoika.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24947
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się przypomina, że moja babcia smarowała czymś uszczelki przy weckach. :cool:

Może białkiem z jajek ? :cry:

Zrobię dochodzenie u starszych w rodzie to zamelduję :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24953
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się przypomina, że moja babcia smarowała czymś uszczelki przy weckach. :cool:

Może białkiem z jajek ? :cry:

Zrobię dochodzenie u starszych w rodzie to zamelduję :devil:

tak masz rację to było białko z jajka ale gumka po takim posmarowaniu jest do wyrzycenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24955
Udostępnij na innych stronach

ale gumka po takim posmarowaniu jest do wyrzycenia

Dobrze, ale tamte uszczelki były gumowe

A my mamy silikonowe ( chyba trwalsze ? ) :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24958
Udostępnij na innych stronach

A my mamy silikonowe ( chyba trwalsze ? ) :cool:

cóż ..silikony są popularne :grin: ..ale ja jestem zwolenniczką tradycyjnych metod :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24959
Udostępnij na innych stronach

cóż ..silikony są popularne :grin: ..ale ja jestem zwolenniczką tradycyjnych metod :lol:

Siostrzyczko!

Przy Twoich idealnych proporcjach ciała nawet nie myśl o silikonach :rolleyes:

.........Ale my tu kumbinujemy z uszczelnieniem słoików :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24961
Udostępnij na innych stronach

ja nie wiem jak się ma silikon do jajka

Oj Tadziu

Obejrzyj pierwszą - lepszą galerię z anorektycznymi modelkami z napakowanymi silikonami...

.....to zapomnisz o jajkach :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24967
Udostępnij na innych stronach

Przy Twoich idealnych proporcjach ciała nawet nie myśl o silikonach :rolleyes:

.........Ale my tu kumbinujemy z uszczelnieniem słoików :devil:

alez ja też o tym... :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24968
Udostępnij na innych stronach

czym różnią się od DZK pod względem zasady działania? Dlaczego weki się zamykają a DZK nie?

Zasada działania jest taka sama, czyli podciśnienie wytworzone w słoiku działa na wieczko i "dociaga" je do słoika. Różnia zasadnicza tkwi w konstrukcji brzegu. W słojach tradycyjnych cała siła działa dociskająco. w tych DZK tylko składowa siły, ze wzgledu na mocno skośny w stosunku do płaszczyzny wieczka kształt. To jest banalna fizyka ale nie będę sie nad tym rozwodzić, bo już raz zwrócono mi uwagę (i słusznie :grin: ), że forum to nie politechnika.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24972
Udostępnij na innych stronach

Poza tym silikon powraca do poprzedniej postaci , będąc przy tym bardziej elastycznym - gumowe twardniały i odkształcały się .

Może ja miałem farta ale żaden z zakupionych u Tadzia nie sprawia problemu :grin: ,

zawsze przed zamknięciem dokładnie wycieram wszystkie powierzchnie styku.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24973
Udostępnij na innych stronach

To jest banalna fizyka

Wiem o co kaman :devil:

Akurat byłem ( przypadkiem ) na tej lekcji fizyki :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24974
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Różnica między wekiem a dzikiem polega na tym, że wek dociskany jest równomiernie na całej płaszczyźnie, a tu wystarczy, żeby jeden drucik był trochę krzywy i już wieczko nie jest równomiernie dociskane, a co za tym idzie już może się nie zamknąć. Słoiki które ja mam zamykają się bardzo dobrze mimo gumowych uszczelek. A mam nawet 3 szt tego typu o pojemności 2l
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24980
Udostępnij na innych stronach

Może jednak wprowadzić trochę fizyki. :grin:

Podczas gotowania gdy temperatura osiągnie swoją wartość gwałtownego odparowania cieczy, następuje efekt zwany wrzeniem. Obrazuje się to poprzez potocznie zwanym wrzeniem / gotowaniem.

W tym czasie można zaobserwować „bomblowanie” cieczy, jest to efekt uboczny spowodowanym tak wielkim rozrzedzeniem powietrza z nad cieczy iż występuje tam prawie próżnia i to ona właśnie jest odpowiedzialna za efektowne wrzenie.

Zjawisko to występuje tylko na małej wysokości nad cieczą, dlatego wcale nie jest wskazane nakładanie mniej farszu.

Praktycznie można powiedzieć, że powinno go byś tyle żeby prawie po zagotowaniu doszedł do wieczka. Jednak trudno to w domowych warunkach powielić.

Trzeba wziąć pod uwagę rozszerzalność cieplną wszystkich składnik farszu, a jest ona różna np. dla tłuszczu i wody.

Graniczna odległość 1 - 1,5 cm zdaje się optymalna, ale może się okazać że trzeba dać więcej, lub mniej i nie da się tego przewidzieć, jednak można założyć że czym więcej tłuszczu tum farsz więcej „urośnie” w słoiku podczas pasteryzacji.

Teraz co do słoika, wiadomo że krawędzie styku muszą byś równe i równoległe, uszczelka / jej twardość musi być proporcjonalna do nacisku.

Wszelkie odstępstwa od ww prowadzą do rozszczelnienia, pewnym wyjściem jest zaraz po gotowaniu silne dociśnięcie wieczka i szybkie schłodzenie. Tak szybkie na ile materiał pozwala, żeby nie popękał. Dlatego między innymi nasze babcie stawiały słoiki do góry dnem i w miejscu chłodnym i przewiewnym. Wszelkie nieszczelności ujawniały się właśnie w tym momęcie :!:

Należy pamiętać że ciśnienie atmosferyczne dociska dekielek z siłą 1 kg na 1 cm*cm czyli znacznie więcej niż te sprężynki, one maja tylko pomóc go docisnąć w pierwszej fazie schładzania, potem są już niepotrzebne.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24991
Udostępnij na innych stronach

Należy pamiętać że ciśnienie atmosferyczne dociska dekielek z siłą 1 kg na 1 cm*cm czyli znacznie więcej niż te sprężynki, one maja tylko pomóc go docisnąć w pierwszej fazie schładzania, potem są już niepotrzebne.

zgadzam się z powyższym w 100%

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24994
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Wszystkich, którym tymi słoikami narobołem kłopotu. Zastanawiam

tadzio, nie odwracaj proszę kota ogonem.

To my narobiliśmy Tobie tymi słoikami kłopotu!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24996
Udostępnij na innych stronach

Tadzio podaj ceny tych malutkich + wysyłka o ile jeszcze są (kształt mi odpowiada) :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24997
Udostępnij na innych stronach

Tadziu moje również działają , na pewno w przyszłości jeszcze dokupię :tongue: :tongue: :tongue:

 

pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-24998
Udostępnij na innych stronach

Jasiu !

na dzień dzisiejszy nie znam ceny tych malutkich. Jak kupowałem w sierpniu te nieszczęsne DZK-500 to te malutkie DZK-200 były po niecałe 3 zł (dokładnie nie pamiętam) ale się dowiem, muszę tylko poszukać numeru telefonu do Iłowej. A co do kosztów to koszt wysyłki mogą być wyższe od wartości tych słoiczków bo nasza poczta w tych sprawach jest bez skrupułów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-25013
Udostępnij na innych stronach

chyba nie ma tak żle , kupowałem zastawę stołową na prezent ogolnie coś koło 15kg wysyłka 22 zeta

Może by byli inni chętni co będą na zlocie w brennej na słoiki to by szło zrobić dużą paczkę a na zlocie podzielić

Tadziu będę czekał na info o cenie

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-25014
Udostępnij na innych stronach

Podczas gotowania gdy temperatura osiągnie swoją wartość gwałtownego odparowania cieczy, następuje efekt zwany wrzeniem.

Podczas normalnej, domowej pasteryzacji raczej nie dochodzi do zagotowania się zawartości słoika. Temperatura jest za niska. No, może z wyjątkiem cienkiej warstwy przy samych ściankach pod koniec pasteryzacji.

Pasteryzacja w piekarniku w temperaturze 100c

Po 60 minutach:

po 90 minutach:

po 90 minutach przy krawędzi słoika

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-25015
Udostępnij na innych stronach

Do Kolegi MAAD

Nie dziwię się że po 90 min w piekarniku w 100 sC nie osiągnąłeś 100 sC.

Powietrze jako nośnik ciepła jest jednym z najgorszych możliwych.

Ten sam czas w kąpieli wodnej daje lepszy bilans.

Woda jest 20 razy lepszym nosinikiem ciepła.

Jeżeli w piekarniku będzie ze 140 – 160 sC to będzie lepiej.

Do tego otwarty słoik rzeczywiście nie zagotuje się w wodzie która ma poniżej 100 sC.

 

A jeżeli miałeś zamknięty słoik, to grzejąc go w temperaturze 100 sC to trzeba go tam trzymać z 10 godzin (szacunkowo, nie robiłem takiego doświadczania) żeby temperatura w nim też wyniosła prawie!!!!100sC spadek temperatury podczas przenikania przez szkło.

 

W pierwszym poście trochę uprościłem zadanie sprężynki.

Ma ona jeszcze jedno zadanie, zwiększyć ciśnienie w słoiku podczas gotowania (coś w rodzaju szybkowaru).

Powietrze zawarte w słoiku rozszerza się i zwiększa swoją objętość i rośnie ciśnienie co powoduje uniesienie dekielka pomimo nacisku sprężyny i gwałtowny wydmuch który zaraz zostaje przerwany spadkiem ciśnienia i naciskiem sprężyny.

Razem z powietrzem wydostaje się para wytworzona podczas podgrzewania.

Para rozrzedza pozostałe powietrze i jest usuwana razem z nim podczas unoszenia dekielka.

Teraz co do Twojego doświadczania, gdybyś przykrył słoik w piekarniku temperatura była by w nim większa – tak jak podczas gotowania np. zupy, jak przykryjesz garnek to szybciej się zagotuje. Podczas podgrzewania słoika otwartego cały czas odparowuje woda, co powoduje „oziębianie” zawartości, dopiero jak odparuje cała woda zacznie gwałtownie wzrastać temperatura – tak się dzieje podczas powolnego przekazywania ciepła – łaźnia powietrzna,

i przy małej delta t i dodatkowo brak przykrycia.

 

Rozwiązanie.

Trzeba zamknąć słoik, i zwiększyć temperaturę i czas, lub ilość dostarczanej energii cieplnej poprzez zmianę medium na wodę, zamknąć słoik i można zwiększyć delta t poprzez np. zasolenie wody co zwiększa jej temperaturę wrzenia.

 

 

 

To samo ale w skrócie:

 

Zamknąć słoik, wstawić go do wody, wodę zasolić tyle ile się da, utrzymywać temp łaźni w granicach 102 – 105 sC i obserwować kiedy w słoiku zacznie bulgotać – z doświadczenia 1 l słoik po 70 min ma na 100% dosyć, a prz niezasolonej wodzie 90 min.

 

Lub łaźnia powietrzna (piekarnik) – zamknąć, podnieść temperaturę do 140 stopni (wpierw sprawdzić czy tyle uszczelka wytrzyma, jeżeli z silikonu to powinno być wszystko OK., obserwować zachowanie się zawartości słoika i przy widocznym efekcie wrzenia zawartości natychmiast przerwać grzanie bo rozsadzi słoik zakręcany, lub sprężynowy zacznie wypływać zawartość.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1221-s%C5%82oiki-dzk-500-problem/page/2/#findComment-25098
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.