Skocz do zawartości

Urządzenie do gotowania próżniowego "Sous-Vide"

Rekomendowane odpowiedzi

tusiaczek wie, co i jak, i napewno pokieruje Cię w o co chodzi w tej metodzie.

Edytowane przez piksiak

Piksiak

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A co ma Tusiaczek do metody ???

Bo nie bardzo kumam :( matoda jest prosta stała niska temperatura i czas ... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ja też czytam ... wiem do czego pijesz tylko chyba .... no właśnie chyba ... resztę sobie doczytaj między wierszami ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

No to wsadż do garnka z lidla i ustal stałą temperaturę roger, Ale nie ma to znaczenia więc o co kruszyć kopię :)

Piksiak

Wiesz personalne rozgrywki uskuteczniaj na PW z Tusiaczkiem jak masz kaprys i ochotę ... mnie się nie chce udowadniać oczywistosci ... ;)

Aha nie szukajcie gara z Lidla no to sprzęt do doopy ... czasu szkoda ....;)

Ps

Żartowałem ... mam masę różnych sprzętów ale to jest zajebiste ... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Co prawda nie Lidlowski i 4L mniejszy, ale za tą kasę i emaliowany od środka. http://allegro.pl/wo...5267105726.html

post-52358-0-73802700-1447673177_thumb.jpg

Cena faktycznie...urzeka....130 plus przesyłka....

Lipa z gwarancją- 12 mcy

post-52358-0-25269900-1447673416_thumb.jpg

Cena 230 plus przesyłka.... i clatronic... i gwarancja 36 mcy

Macie SiBy w swoich stajniach takowe gary?

Proszę o opinie...

Część z nas ma take:

post-51023-0-23696500-1447675845_thumb.jpg

Cena około 260,ooPLN.

Ale niestety nie ma ich jeszcze w sprzedaży, bo to towar sezonowy jest.

Mam na biurku jeszcze parę niezrealizowanych zamówień z zeszłego roku. Miedzy innymi dla Kruszynki. Jak się pojawią to oczywiście poinformuję.

Co do zawodolenia, to jestem. Bardzo. I nie tylko ja z tego co wiem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Gość ArkoGdynia

Co do zawodolenia, to jestem. Bardzo. I nie tylko ja z tego co wiem.

Święta racje!!!

Już żeśmy w Gdyński Contraście o nim "dyskutowali".... :devil:  

a historia lampy samochodowej w paczce zamiast gara niezmiennie wszystkich rozbawia  :clap:  :thumbsup:  

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

historia lampy samochodowej w paczce zamiast gara niezmiennie wszystkich rozbawia      

Ty się ciesz że dostałeś szybko ... i za wysyłkę z DE nie płaciłeś ;)

Ta pomyłka DHL dużo mniej rozbawiła gościa który na reflektor czekał ... uwierz mi na słowo ;) 

"Ty Q.... a na ch... mi ten gar - toto świeci na niebiesko  a ja nie jeżdżę pie.....m radiowozem " - to usłyszałem zamiast "cześć stary dzięki bardzo i co tam słychać" ...  ;) 

Robert
601353601

Na zapytanie czy garnek posiada pompę do cyrkulacji wody w trakcie gotowania otrzymałem taką oto odpowiedz;

Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z wiadomościami jakie posiadamy od producenta, garnek posiada funkcję delikatnego gotowania z wykorzystaniem cyrkulacji gorącego powietrza.

Gość ArkoGdynia

[quote name="roger" post="456656" timestamp="1447682499"
Ty się ciesz że dostałeś szybko ... i za wysyłkę z DE nie płaciłeś ;)
Ta pomyłka DHL dużo mniej rozbawiła gościa który na reflektor czekał ... uwierz mi na słowo ;)
"Ty Q.... a na ch... mi ten gar - toto świeci na niebiesko a ja nie jeżdżę pie.....m radiowozem " - to usłyszałem zamiast "cześć stary dzięki bardzo i co tam słychać" ... ;)

Roger....aż się składałem że śmiechu!!!
Ale tak na prawdę to jak zobaczyłem tę lampę to sobie pomyślałem właśnie o tym co właśnie czekał na lampę a gar dostał!! Jakże wielkie było jego zdziwienie!!
Ale ten radiowóz.... To był MEGA!!!!
Pozdrawiam Edytowane przez Kruszynka
  • 6 miesięcy temu...

Czesc :)

Niedawno "wsiaklem" w temat gotowania sous vide - mam za soba schab z koscia, poledwiczke wieprzowa - 

oba rodzaje miesa wyszly SWIETNIE. Probowalem golen wolowa, ale tu efekt byl kiepski pewnie ze wzgledu

na kiepska jakosc miesa ze starego wolu ;)

Ale do rzeczy - jesli ktos jeszcze szuka garnka do gotowania sous vide to polecam na poczatek ...frytownice.

Ja mam dokladnie taka (SEVERIN):

http://nietylkoagd.pl/media/products/d92bec18dc74618ff8c3d67db5f08c1f/images/thumbnail/big_fr2439-2.JPG

Jak sie okazalo regulacja temperatury jest od 25stC  wiec jak znalazl.

Sprawdzilem jak dokladna jest stabilizacja - histrezea wynosi okolo +-2stC

wiec po nastawieniu np. 60stC temperatura bedzie falowac od 58stC do 62stC.

Nie wiem, czy stabilizujac temperature dokladnie uzyska sie lepszy efekt 

w kazdym razie z moich prob jak narazie jestem BARDZO zadowolony.

Schab z kosiac po dwoch godzinach w 60C, podsmazony na masle smakuje

wprost genialnie - tak soczystego schabu nigdy jeszcze nie jadlem :)

Dzisiaj na obiad schabik, tym razem bez kosci, ide wlasnie wstawic do wody :)

Ja zamowilem juz pozadny cyrkulator, metoda mi sie spodobala wiec inwestuje ;)

Na poczatek jak ktos chce sprobowac a ma frytkownice to polecam takie rozwiazanie.

Jakub

Drodzy państwo....gara z Lidla do cyrkulatora sous vide to jak porównywanie starego Opla do nowego Mercedesa.Tylko głupi będzie przepłacał za Merca jak pacharzyną też pojedzie.A na upartego można na pacharzynę przyczepić gwiazdę i wtedy to już naprawde idiota by przepłacał  ;-)

A tak na poważnie to porównywanie sous vide i Jam makera (bo takie jest prawdziwe przeznaczenie tych garów) to jak porównanie pralki frani z automatem.Prawda jest taka że kiedyś gospodynie radziły sobie świetnie z pralkami wirnikowymi dopóki nie użyły automatu po raz pierwszy.Wtedy już skończyło się pierdzielenie że tylko głupi przepłaca

Może i masz rację. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Jednym i drugim dojedziesz do celu, a to chyba jest najważniejsze.

• 6 miesięcy temu...

Mam pytanie, czy ktoś jest w posiadaniu tego urządzenia  SOUS VIDE PROFI-COOK SV 1112? , w opisie jest że ma pojemność 8,5l , ale nigdzie nie można dowiedzieć są jakie są wymiary pojemnika do gotowania .

Ciekawy jestem na jakiej cenie SOUS VIDE PROFI-COOK SV 1112?  Ja posiadam ten cyrkulator  https://eu.anovaculinary.com/ Obecnie przeceniony i przesyłka do Polski darmowa.  Mozna stosować w pojemnikach małych i dużych.

• 1 rok później...

Witam,

po moim poście o Proficook VK1134 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15301-proficook-vk1134-czy-objawy-normalne/?view=getnewpost

- ew. z góry dzięki za odpowiedzi - chciałbym dopytać (przeczytałem wszystkie posty o sprzęcie do sous-vide - ostatnie znalazłem z 2016 r.), czym może być spowodowana różnica w cenie między cyrkulatorami sous vide:

• Proficook PC SV 1126, temp. 0-90 st.C, krok +-0,5 st.C, 800W, cena 426 PLN na allegro
  • Silver Crest SSVS 1000 A1, temp. 30-95 st.C., krok +-0,1 st.C, 1000W, cena 60 EUR na stronie LIDL'a  lub 199 PLN na allegro 

Po googlowaniu okazuje się chyba, że producenci odchodzą od kompaktowego "gara" do sous vide (pojemność ograniczona wbudowanym zbiornikiem) na rzecz cyrkulatora, który można stosować z różnej pojemności garnkami a samo urządzenie jest nieduże.

Pozdrawiam

------------------------------------------

"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..."

Witaj kolego. Cena w 90%jest podyktowana naklejka na sprzęcie. Znana marka Cena z kosmosu nie znana marka cena do przyjęcia. Gwarancja dwa lata można się bawić.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy temu...

Mam pytanie, może czegoś nie doczytałem - taki cyrkulator typu Lidlowego lub podobny, przy założeniu że wodę wstępnie podgrzeję na gazie do np. 60 stopni, nada się do gara o pojemności 20 litrów?

Lubię sobie wędzić 😁

Gotowałam w garnku 12 litrowy i ten lidlowski cyrkulator daje radę ale najlepszą opcją jest zaopatrzenie się w pojemnik z poliwęglanu,pokrywkę poliwęglanową z wycięciem na cyrkulator oraz kulki izolacyjne w ilości stosownej do wielkości pojemnika

Garnek 22l, cyrkulator z Lidla, pokrywka zrobiona z okrągłej tacki Al, izolacja zewnętrzna z folii bąbelkowej.

Wykonanie proste, tanie i skuteczne. Cyrkulator obecnie dobrze się spisuje. To jest już trzeci, po dwóch wymianach gwarancyjnych.

post-40040-0-29220600-1549890464_thumb.j post-40040-0-10084700-1549890579_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Co było przyczyną reklamacji? Mój poprzedni garnek do sosu vide który nabyłem w Lidlu też reklamowałem,powodem było uszkodzenie powłoki teflonowej.Odpowiedz Lidla pozytywna lecz nie serwisują tych garnków i zostały mi zwrócone pieniądze,było to w czasie jak pojawił się cyrkulator więc go zakupiłem do tej pory pracuje bez zastrzeżeń

Edytowane przez bilu72

W pierwszym cyrkulatorze przestał pracować wiatraczek więc wskazania temperatury zaczęły wariować.

Drugi cyrkulator  sam się wyłączył w czasie pracy i to na zawsze. Nie można była ponownie zastartować.

Te dwa pierwsze były z jednej serii. Na trzeci czekałam miesiąc, bo płynął z Chin. To już była inna seria i dało się od razu zauważyć różnicę w pracy wiatraczka. Widać było jego pracę wyraźnie na wodzie. Na razie działa bez zarzutu.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles