Skocz do zawartości

Cel parzenia lub pieczenia (w wędzarni) kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli można proszę o odpowiedż:

1.czemu służy proces pieczenia kiełbasy w temp. 80-85°C

2.jaki jest cel parzenia kiełbasy w wodzie o temp.80°C i czy należy ją wkładać do garnka z gorąca wodą bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni.Pozdrawiam

"Więcej być niż więcej mieć"Jan Paweł II
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Celem parzenia kiełbasy jest to, żeby nie była surowa. Podobnie jest az pieczeniem w wędzarni. Są to dwa różne sposoby obróbki cieplnej, ale ich efekt końcowy jest taki sam. Mięso stanowiące farsz w kiełbasie nie jest surowe tylko właśnie poddane obróbce termicznej. w zależności od tej obróbki kiełbasa zmienia swój smak i wygląd oraz trwałość.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25270
Udostępnij na innych stronach

No...takie pytania :shock:

Przy okazji proszę nowych użytkowników aby starali się troszkę wysilić i poszukać informacji zanim zada pytanie

 

Teraz do rzeczy - mówiąc prostym językiem obie te czynności prowadzą do tego aby kiełbasa nie była surowa (denaturacja białek) - samo wędzenie (zakładając odpowiednie temperatury) tego nie daje, oczywiście są amatorzy i przykłady takich wyrobów (np. Surowa Polska)

Jeśli kiełbasę pieczemy to już nie parzymy i na odwrót (ciekawostka: kiełbasa pieczona jest trwalsza).

Najlepiej parzyć bezpośrednio po wędzeniu ale to nie jest przymus.

Sprawa ma się podobnie do innych wędzonek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25271
Udostępnij na innych stronach

Zadam pytanie -kto parzy kiełbasę w temp 80 st C- było pytanie- tracera-nikt tego nie sprostował i nie podał właściwej temp. parzenia kiełbas. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25287
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, faktycznie nie sprostowano temperatury parzenia :blush: - prostuję więc:

Kiełbasy zazwyczaj (o ile receptura nie stanowi inaczej) parzy się w wodzie o temp 72-75°C

- rozumiem że do pieczenia nie masz zastrzeżeń :lol: (ok 85° jeśli receptura nie stanowi inaczej :cool: )

 

 

ale nawiasem mówiąc mogłeś DZIADKU podać od razu właściwe - nie poszedł by kolejny niepotrzebny post :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25291
Udostępnij na innych stronach

Dziadku,

a kto ma odpowiedzieć, jak nie Ty? Każdy może coś napisać, ale będzie to się opierało o to, co Ty wcześniej napisałeś. Więc nam, młokosom, nie wypada odpowiadać.

Stąd każde pytanie zadane na tym forum, jest potencjalnie zadane do Ciebie. Jak masz siłę, to odpisz, jak nie pozostaje wyszukiwarka.

ps. ostatnio zadałem pytanie n/t gęstości dymu podczas wędzenia, nie doczekawszy się odpowiedzi, znalazłem odpowiedź po kilku godzinach spędzonych na forum, studjując cierpliwie wszystkie posty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25292
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedna, dosyć ważna sprawa, która zawsze jakoś mi umyka.

Wędzonki poddajemy parzeniu do czasu, aż ich temperatura wewnetrzna osiągnie wartość o 1 st.C. niższy, niż przewiduja receptury. Po wyjęciu z kotła (garnka) temeratura wewnątrz wędzonki i tak podskoczy jeszcze o 1 stopień.

Co do ostatniej Twojej wypowiedzi Jarku, to gdyby to było dobre dla wędzonek lub kiełbas, parzyłoby sie je w temp. 100 st.C. - wtedy zadaną temperaturę mieli byśmy jeszcze szybciej. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25299
Udostępnij na innych stronach

Jarku -szybciej można osiągnąć temp . wewnątrz batonu ale można nadziać się przy tym założeniu na nie przyjemne niespodzianki .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25300
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Maxell napisał

Co do ostatniej Twojej wypowiedzi Jarku, to gdyby to było dobre dla wędzonek lub kiełbas, parzyłoby sie je w temp. 100 st.C. - wtedy zadaną temperaturę mieli byśmy jeszcze szybciej.

A gdyby było dobre peklowanie w 1 dzień to czemu tradycyjnie pekluje się 2 -3 tygodnie

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25306
Udostępnij na innych stronach

A gdyby było dobre peklowanie w 1 dzień to czemu tradycyjnie pekluje się 2 -3 tygodnie

... a skąd aromat peklowniczy?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25315
Udostępnij na innych stronach

No...takie pytania :shock:

Przy okazji proszę nowych użytkowników aby starali się troszkę wysilić i poszukać informacji zanim zada pytanie

 

 

:blush: Przyjęto do wiadomości i przestrzegania.

Studiując Akademię Dziadka i poszczególne fazy produkcji kiełbasy sądziłem "że muszę"parzyć kiełbasę po wyjęciu z wędzarni.Okazało się z Waszych odpowiedzi że nie i o to głównie mi chodziło.Dziękuję za odpowiedzi które okazały się mnie, laikowi bardzo pomocne.Dyskusja która rozgorzała dała mi o wiele więcej niż suche fakty.Pozdrawiam

"Więcej być niż więcej mieć"Jan Paweł II
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25351
Udostępnij na innych stronach

Tracer, jak się parzy jeszcze ciepłe kiełbasy prosto z wędzarni, to można nieco skrócić czas parzenia. To jest chyba jedyna różnica.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25355
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam słowa Maad'a. Kiełbaskę powinno się jeszcze ciepłą, najlepiej prosto z wedzarni parzyć. Pisze powinno i tak zakładają technologie, o tym także pisze Dziadek w swoich przepisach. Ten sposób upraszcza i przyspiesza znacznie całą produkcję (grzejesz sobie wodę już w trakcie wedzenia kiełbasy, brak szoku termicznego, no i co jest także ważne, definitywnie rozprawiasz się od ręki z wszelkim i mikroorganizmami, mogącymi pozostać po obróbce cieplnej w wedzarni. Nie mniej ważne dla gospodyń będzie jednorazowe sprzatanie bałaganu po produkcji, bez rozkładania tego na raty).

Jasne, że mogą wystapić sytuacje, kiedy np. parzy się, z róznych powodów, kiełbasy np. wcześniej zamrożone i wtedy musisz kiełbaskę najpierw rozmrozić i dopiero parzyć. Nalezy bardzo uważać na ujemny skok temeratury wody, po włożeniu zimnych batonów do naczynia parzelniczego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25357
Udostępnij na innych stronach

Tracer, zwróć uwagę na zakres tolerancji temperatur. Bez termometrów jak bez wodki "nikak nie razbieriosz". Parzysz czy pieczesz do temperatury wewnątrz batonu zgodnie z recepturą. Niedoparzysz - mięsko będzie surowe, przeparzysz - stracisz na jakości.

PS.

Niedawno niezłe termometry były w Lidlu, ale już nie ma.

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1234-cel-parzenia-lub-pieczenia-w-w%C4%99dzarni-kie%C5%82basy/#findComment-25359
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.