Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy jest jakiś sposób żeby dosolić uwędzoną już kiełbasę próbowałem moczyć przez około 10 minut w wodzie z solą o temp około 60 stopni ale niewiele to dało???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jest jakiś sposób żeby dosolić uwędzoną już kiełbasę próbowałem moczyć przez około 10 minut w wodzie z solą o temp około 60 stopni ale niewiele to dało???
 

 

Jeśli jest uwędzona i sparzona to już tylko na kanapce.A jeśli nie była parzona to trzeba parzyć w osolonej wodzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462288
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie Ducha  kolego Twoja grafika jest nie na miejscu to dla mnie problem a solniczką sobie mózg posól  

odnośnie kolegi Arkadiusza to parzyłem w osolonej wodzie  w temp 65 stopni około 10 min i nic to  nie dało może za krótko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462306
Udostępnij na innych stronach

Moze by tak nastrzyknac gotowa kielbaske, niewielka iloscia, przesolonym i przefiltrowanym rosolem z parzenia golonki.. (Cieplym rosolem)..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462308
Udostępnij na innych stronach

Jak mało słona to zawsze można posolić na kanapce, a na przyszłość to peklować jak trzeba bo nic o tym nie napisałeś co i jak. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462310
Udostępnij na innych stronach

Zamoczyłem jedną kiełbase w zimnej solance na noc zobacze co jutro wyjdzie ale mam mieszane uczucia generalnie kiełbasa ok tylko gdyby ciut więcej soli ......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462311
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak mięso na kiełbase sole dzień wcześniej na drugi dzień nabijam z tym że posłuchałem żony odnośnie ilości soli do mięsa i wydawało się ok ale po wędzeniu okazało sie za mało i ot problem????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462318
Udostępnij na innych stronach

Nic nie kombinuj, bo kiełbasy już nie dosolisz.

Co za problem dosolić na kanapce ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462322
Udostępnij na innych stronach

 

 

z tym że posłuchałem żony odnośnie ilości soli do mięsa i wydawało się ok ale po wędzeniu okazało sie za mało i ot problem

I co teraz na to Zona mowi..?

Bedzie sie musiala mocno przeprosic...  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462324
Udostępnij na innych stronach

Już przeprosiła chłopaki jest ok  na kanapke z poimidorkiem ok  generalnie to w tym roku na święta tylko szynki wyszły no trudno do wodeczki pójdzie pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462334
Udostępnij na innych stronach

Dużo masz tej kiełbasy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462336
Udostępnij na innych stronach

odnośnie kolegi Arkadiusza to parzyłem w osolonej wodzie  w temp 65 stopni około 10 min i nic to  nie dało może za krótko?

 

10 min w 65 C to masz surową w środku chyba , że to były parówki a kiełbasa była wędzona w temp.45-55 C i nie podpiekana .Kiełbasy cienkie parzy się 20-25 min w wodzie o temp.72-75 C.Za krótko i widocznie za mało posoliłeś wodę.Na drugi raz  odważ 18-20 g soli na 1 kg mięsa i będzie dobrze.Wtedy wody do parzenia nie musisz solić.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462363
Udostępnij na innych stronach

w takich przypadkach nieoceniony jest najlepszy przyjaciel człowieka - pies. 

one zwykle nie lubią słonych potraw.

na pewno zyskasz jego wdzięczność :)

a tak poważnie to pomyśl o bigosie na święta

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12409-jak-dosoli%C4%87-uw%C4%99dzon%C4%85-kie%C5%82baske/#findComment-462652
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.