Majka29 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie wedzarnicza brac. W wakacje założyłem temat jak prawidłowo wybudować wedzarnie a dziś po kilku miesiącach od pierwszego odpalenia chciałbym podzielić się z wami zdjęciami moich wędzonek. Co i jak już piszę. Razem było 13,20 kg mięsa. Boczek, karkówka, żebrak schab, szynka typu "myszka" albo jak kto woli kulka. 13 kawałków mięsa do powieszenia. Peklowania to 2 dni roztworem soli kuchennej w ilości 49 łyżek, saletra potasowej 12 łyżeczek, 8 łyżeczek cukru no i przyprawy pieprz, liść laurowy, kminek, kolendra, ziele angielskie, majeranek. Wedzarnia grana dzień przed wedzeniem wiec jak juz wkładał em to było jakieś 50 stopni. Mięso po dwóch dniach wyszło z zalewy i przez jedną noc odciekalo w lodówce. Potem jeszcze jakieś 45 min w piekarniku na termo biegu by się osuszyć i wstępnie ogrzalo. Wedzenie to 1,5 dnia w temp 30- 40 stopni. Boczki doszły reszta poszła dziś na jk is czas do wedzarni w temp 50 stopni by dopiec w środku. Proszę o oceny. Pozdrawiam i miłego oglądania. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Że tak powiem.. nie wiem co mam powiedzieć !? Może po kolei ... skąd takie metody peklowania? wędzenia.... bo niestety dla mnie to całkiem źle... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2015 I do tego ogladac tez ciezko ..bo szyja boli Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) 1,5 dnia wędzenia w 30-40*C,dopiekanie w 50*C???ooojjj, nie czytałeś kolego forum i informacji na nim zawartych ?! zapomniałem dodać, witamy i my ciebie Edytowane 15 Grudnia 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kogos mi to przypomina , to znaczy wedzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kogos mi to przypomina , to znaczy wedzonki Mnie przypomina Festyn Filmów Rozrywkowych u Zbójaszka . Na stoisku z wędlinami wszystko co było wędzone było w bardzo ciemnym kolorze . Przechodziło z ciemnego brązu do koloru czarnego . Ponoć tak intensywne wędzenie niezbyt zdrowe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ach!! ten ciemny kolorek :DMajka poczytaj Akademię Dziadka.Ja zaczynałem tak samo, a po lekturze z Akademii już szło lepeij :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Wędzenie w zimnynym dymie jaki zastosowałem w pierwszej fazie moim zdaniem jest ok. CFZas zas dla tej fazy zły. Mogło być trochę dłużej przy większym dopłyuie popwietrza. Mnie przypomina Festyn Filmów Rozrywkowych u Zbójaszka . Na stoisku z wędlinami wszystko co było wędzone było w bardzo ciemnym kolorze . Przechodziło z ciemnego brązu do koloru czarnego . Ponoć tak intensywne wędzenie niezbyt zdrowe .OK dobrze wiedzieć tylko że kolega nie zauważył że one nie było intensywnie wędzone czyli gruby dym i wysoka temp jeśli tak to rozumieć. Zauważyłem że dałem zbyt mało powietrza. One są osmolone. Kolor trochę ciemny ale jakie one mają być skoro są wędzone na zimno?? Wędzonka taka powinna mieć ciemną skóre a w środku ciągliwą konsystencję. Ciepła odrwotnie. Peklowanie.... ta to już inna filozofia. Dano mi stary przepis. OD dziś z niego rezygnuje i szukam na forum normalnego na samej soli kuchennej. Niech poleża dwa tygodnie w soili ale bez żadnej saletry. Nawet gdyby to więcej jest z tym zachodu. Ja musiałem gotować studzić itd. A solonka prosto do zrobienia. 40% soli jhak się nie mylę, jeśli tak proszę o sprostowanie. Oczywiście te 40 w stosunku do ilośći mięsa czyli 4kg na 10 kilo mięsa.Osmolone... za mało powietrza. Zbój Madej po nowym roku ipo lekturze forumowej zaczynam wędzić chcociaż po jednej szynce. Metodą prób i błedów. Wędzarnia nowa w tym roku. Uczę się. Muszę wiedzieć jak się nią posługiwać. Wędzilkem i drzewem i trocinami. Za mało powietrza i smoła gotowa i nie tylko na wędzonkach. Teraz jest w wędzarni 50 stopni i zdrowy dym czyli jest powietrze trochę drewna i trocin. Lekki płomień. Szyber na 1/2 zkręcone bo inaczej by temp podskoczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Wędzarnia nowa w tym roku. Uczę się. Muszę wiedzieć jak się nią posługiwać. Tutaj zgadzamy się w 100% w każdej wędzarni wędzi się inaczej , wędzenie zależne jest również od pogody w danej chwili . Ale zasady wędzenia są ciągle takie same . Wsad musi być osuszony w wędzarni w przybliżonej temperaturze wędzenia i teoretycznie bez dymu i wielkiego płomienia ( osuszamy żarem ) Jeżeli już osuszymy , to podkładamy w miarę suche kawałki drewna i wędzimy niezbyt gęstym dymem . Tego właśnie się nauczysz jak już napisałeś Każde kolejne wędzenie będzie coraz lepsze a wędlinki smaczniejsze Muszę wiedzieć jak się nią posługiwać. Gorąco pozdrawiam Edytowane 15 Grudnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Pozdrawiam i miłego oglądania. No ciężko to oglądac, dobrze że jestem wypity to mi się głowa przechyla na bok Edytowane 15 Grudnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Dym jest średnio gęsty. Jest zimno więc podkładam trochę drzewa i trochę trocin. Pali się zdrowo z tlennem a nie jak robiłem to kilka godzin temu z lekko uchylonymi drzwiczkami. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Majka29 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie wiem co to za stare przepisy ale 49 łyżek soli i na to 12 łyżeczek saletry - przelicz ilu krotnie została przekroczona dawka azotanu.... Reszta to pikuś, każdy jakoś zaczynał.... od smolenia - ja też.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Miało być jedna płaska łyżeczka saletry na kg mięsa. Dlatego rezygnuję z tego przepisu. Jeśli ktoś chce to niech wstawi jakiś normalny konretny przepis na peklowanie bo szukam na forum ale wolałbym od was. Tej saletry powinno być bardzo mała ilość ale no cóż... jechałem wg przepisu. Teraz chciałbym sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2015 każdy jakoś zaczynał.... od smolenia - ja też.... Ty pisu????????? tak zaczynałeś??????? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2015 każdy jakoś zaczynał.... od smolenia - ja też.... No Wojtek Ty jesteś wzorem od smolenia na tym forum Samo się nie wymyśliło określenie "wczesny Zbój Madej" Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ty jesteś wzorem od smolenia na tym forum Jak młodzi będą brali mnie za wzór i będą dymić na czarno to dopiero będzie jazda.Nie mają brać mnie jako wzór, mają brać ze mnie przykład jak NIE należy wędzić Samo się nie wymyśliło określenie "wczesny Zbój Madej" Samo nie, Gonzo to mój "ojciec chrzestny" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2015 ja se tak sobie myslę jak by co, nie że jestem strachliwy , Zbóju ja cię lubię , ja Ci powiem kiedy jadę do Warszawy , i nie przestawiaj zwrotnicy bo se one tylko dworują z Ciebie a ja nigdy Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Ło matko Czytaj przyjacielu i się ucz. Powodzonka życzę Edytowane 15 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jeśli ktoś chce to niech wstawi jakiś normalny konretny przepis na peklowanie bo szukam na forum ale wolałbym od was. WitajMam wrażenie że nie zaglądałeś na stronę główną. Tam masz wszystko nt. mięsa, peklowania, wędzenia, klasyfikacji (groźnie brzmi, ale to tylko fachowa nazwa sortowania mięsa wg jego właściwości jak np. chude, tłuste itd. by czytając przepis nie było wątpliwości jakie mięso "miał poeta na myśli"). Oczywiście Akademia Dziadka to lektura prawie bardziej niż obowiązkowa. Powodzenia w zadymianiu i nie tylko. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2015 OD dziś z niego rezygnuje i szukam na forum normalnego na samej soli kuchennej. Niech poleża dwa tygodnie w soili ale bez żadnej saletry. Nawet gdyby to więcej jest z tym zachodu. Ja musiałem gotować studzić itd. A solonka prosto do zrobienia. 40% soli jhak się nie mylę, jeśli tak proszę o sprostowanie. Oczywiście te 40 w stosunku do ilośći mięsa czyli 4kg na 10 kilo mięsa. Teraz chciałbym sprawdzony. Na stronie głównej masz przecież wszystkie informacje, których potrzeba jeżeli chodzi o ilość saletry też... http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesaPrzeczytanie Akademii Dziadka to podstawa. Ja stosuję zawsze 0,4l wody na 1kg mięsa a słoność wyrobu reguluję mocą solanki, ta z kolei musi być też dopasowana do czasu peklowania. Powiedzmy 2 tygodnie peklowania i 10kg mięsa. Potrzebujesz 4 litry wody i peklosól - po co bawić się z saletrą? Możesz wymieszać peklosól z solą w jakichś proporcjach np. 50/50 ale przynajmniej peklosoli nie przedawkujesz. 14 dni peklowania to sporo czasu, ja nie lubię bardzo słonych wyrobów, optymalnie dla mnie (zaznaczam, bo nie wiem jaką słoność preferujesz.. są kalkulatory i tabelki na forum - możesz popraktykować i znaleźć stężenie idealne dla siebie) to 7-8%.. oznacza to, że (w uproszczeniu) na 1l wody dodajesz 70-80g mieszanki peklującej.. A więc solanka na 10kg mięsa to 4l wody i 280-320 gramów mieszanki peklującej (peklosól możesz kupić przez internet w sklepie Miro np. - tania jak woda). Jeżeli będziesz przestrzegał odpowiednich temperatur i kontrolował na bieżąco, czy nic się złego nie dzieje - nie ma prawa nie wyjść Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie mają brać mnie jako wzór, mają brać ze mnie przykład jak NIE należy wędzić Tak też myślałem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Grudnia 2015 I o to mi chodziło. Ja jestem uczony w żywności wiec wiec o co mniej więcej chodzi. Wedze tak jak kiedyś czyli na fest mocny kolor. Ze jest zimno to pomyślałem ze warto na zimno powedzic ale ze Lubie eksperymentować to połączyłem 30 stopni i krótki czas wedzenia z 50 stopniowa na 6 godz. Co wyszło? Lekko kwaskowaty w smaku wedzonka .kolor czerwony tak jak dla wędlin na zimno. Widziałem te wasze złote wyroby. To są skutki wyższych temp i odpowiedniej techniki dopalania drewnem no i wedzarni gdzie głównie macie z paleniskiem bezposeednim. Ja mam kanał. Trochę za mało powietrza juz zaczęły się robić czarne ale skórkę obetne i jest dobrze. Dzięki PanBoczek. Czytam forum i o to się nie martwcie. Chciałem zobaczyć jakie są wasze przepisy. Może ktoś ma też tak oryginalny jak ja. Po świętach szynwczka na kije i próbujemy wędzic z nowa wiedzą. To było moje drugie wedzenie wiec trochę wyrozumiałości. Czytanie forum a praktyka przy wedzarni to różnica. Mam wiedzę z zakresu żywności ale wedzarnikiem to nie jestem. Dzięki Bracia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Grudnia 2015 @Majka29, może obok eksperymentów z wędzeniem /dziwnych / popracuj trochę nad tekstem.Będzie bardziej zrozumiały,o polszczyżnie nie wspomnę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Nie chciałbym się wyzłośliwiać, ale z tym czytaniem forum to jakoś kiepsko, skoro kolega odwiedził forum sześć razy i jeszcze udało mu się napisać w tym czasie 13 postów. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez arkdom Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Poza tym, jakoś nie zauważyłem Kolegi Majka w dziale "przywitań", jak również nie "zanotowałem" takiego przywitania w żadnym napisanym poście... Gramatyka i styl pisania... porażka Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/#findComment-463275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.