Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy jestem smaku tych eksperymentalnych wędzonek -49 łyżek soli + 12 łyżeczek saletry ??? już nie jestem ciekawy, zdrowie ważniejsze

Wędzenie zimnym dymem to z tego co czytałem tylko do 25 stopni!!!Jak można podpiec do wymaganej temperatury ok 70 stopni w 50 stopniach. Co to znaczy u Ciebie mało powietrza - dużo powietrza?

Z tą wiedzą o żywności to żart chyba.

Edytowane przez slawek444
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463299
Udostępnij na innych stronach

O co chodzi z tym więcej mniej powietrza? Otóż jeśli damy za mało powietrza zaczyna się piroliza drewna. Zaczyna nam smolic a tego nie chcemy. Przypadkowo wyszło to u mnie. Gdyby było więcej powietrza spalanie byłoby całkowite. Lekki płomień i sprawa załatwiona. Smoły nie zobaczysz.

12 łyżeczek płaskich! Naprawdę małych łyżeczek specjalnie przeznaczonych do odmierzania saletry.

Dalej musze wyjaśniać wiec o co pretensje z tymi 50? Przecież 50 60 stopni w zupełności wystarczy na to by "upiec" w wedzarni. Potem i tak jeszcze parze w garnku przez 1 godz. Sprawdzam temp w środku by było to 69 70 stopni.

 

Gramatyka i ortografia. Piszę na tablecie i czasami on przekształca słowa. Pisałem do Was dość późno. Wybaczcie, że was aż tak oczy gryzą hehe. Postaram się pisać normalnie na komputerze to będzie ok.

 

Smak i zdrowie. Wedzonki wyszły w smaku pyszne. Wierzcie lub nie ale naprawdę. Różowe czyli takie jak powinny być. Nie oceniajcie tylko po wyglądzie z zewnątrz bo was zmyli. Temp w wedzarni wahała się między 60 70 stopni. Spokojnie.

 

A co do mojej wiedzy... tak wiem dużo o żywności. Mam o niej wiedzę ogólna a nie typowo z zakresu wedliniarstwa. Jeden musi mieć 70 na wedzarni drugi nie bo może ja osiągnąć później w garnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463362
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wybaczcie, że was aż tak oczy gryzą hehe

Nie o gryzienie w oczy tu chodzi ale o przestrzeganie regulaminu forum.

Pkt 2, ppkt 2 i 11

Pozdrawiam.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463390
Udostępnij na innych stronach

Majka29, jeszcze długa droga przed Tobą, oj długa... jak chcesz aby wędzonki smakowały i wyglądały tak jak nasze to musisz zmienić swoje nawyki, przyzwyczajenia, czytać forum i pytać, dopiero po teoretycznym przygotowaniu startuj do peklowania i wędzenia, później zamieść zdjęcia na forum a wielu, doświadczonych forumowiczów powie Ci prawdę, pochwali lub zgani, podpowie lub powie jest OK. 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463393
Udostępnij na innych stronach

Majka 29 nie pisałeś o tym wcześniej, że jeszcze parzyłeś stąd moje zdziwienie. w pierwszym poście pisałeś, że wędziłeś w "zimnym dymie" w temp 30-40 stopni i później podpiekałeś w 50 teraz piszesz, że temp w wędzarni utrzymywała się 60-70 stopni to w końcu ile było?. Jednak nie to jest najważniejsze - zacznij przede wszystkim od prawidłowego peklowania  a o tym już Ci koledzy wcześniej napisali i czytaj, czytaj i ucz się od najlepszych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.