grzech25 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Oj się go/jej czepiacie - w żywności był uczony nie w polskojęzyczności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ciekawy jestem smaku tych eksperymentalnych wędzonek -49 łyżek soli + 12 łyżeczek saletry ??? już nie jestem ciekawy, zdrowie ważniejszeWędzenie zimnym dymem to z tego co czytałem tylko do 25 stopni!!!Jak można podpiec do wymaganej temperatury ok 70 stopni w 50 stopniach. Co to znaczy u Ciebie mało powietrza - dużo powietrza?Z tą wiedzą o żywności to żart chyba. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez slawek444 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Grudnia 2015 O co chodzi z tym więcej mniej powietrza? Otóż jeśli damy za mało powietrza zaczyna się piroliza drewna. Zaczyna nam smolic a tego nie chcemy. Przypadkowo wyszło to u mnie. Gdyby było więcej powietrza spalanie byłoby całkowite. Lekki płomień i sprawa załatwiona. Smoły nie zobaczysz. 12 łyżeczek płaskich! Naprawdę małych łyżeczek specjalnie przeznaczonych do odmierzania saletry. Dalej musze wyjaśniać wiec o co pretensje z tymi 50? Przecież 50 60 stopni w zupełności wystarczy na to by "upiec" w wedzarni. Potem i tak jeszcze parze w garnku przez 1 godz. Sprawdzam temp w środku by było to 69 70 stopni. Gramatyka i ortografia. Piszę na tablecie i czasami on przekształca słowa. Pisałem do Was dość późno. Wybaczcie, że was aż tak oczy gryzą hehe. Postaram się pisać normalnie na komputerze to będzie ok. Smak i zdrowie. Wedzonki wyszły w smaku pyszne. Wierzcie lub nie ale naprawdę. Różowe czyli takie jak powinny być. Nie oceniajcie tylko po wyglądzie z zewnątrz bo was zmyli. Temp w wedzarni wahała się między 60 70 stopni. Spokojnie. A co do mojej wiedzy... tak wiem dużo o żywności. Mam o niej wiedzę ogólna a nie typowo z zakresu wedliniarstwa. Jeden musi mieć 70 na wedzarni drugi nie bo może ja osiągnąć później w garnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wybaczcie, że was aż tak oczy gryzą hehe Nie o gryzienie w oczy tu chodzi ale o przestrzeganie regulaminu forum.Pkt 2, ppkt 2 i 11Pozdrawiam. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Majka29, jeszcze długa droga przed Tobą, oj długa... jak chcesz aby wędzonki smakowały i wyglądały tak jak nasze to musisz zmienić swoje nawyki, przyzwyczajenia, czytać forum i pytać, dopiero po teoretycznym przygotowaniu startuj do peklowania i wędzenia, później zamieść zdjęcia na forum a wielu, doświadczonych forumowiczów powie Ci prawdę, pochwali lub zgani, podpowie lub powie jest OK. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Majka 29 nie pisałeś o tym wcześniej, że jeszcze parzyłeś stąd moje zdziwienie. w pierwszym poście pisałeś, że wędziłeś w "zimnym dymie" w temp 30-40 stopni i później podpiekałeś w 50 teraz piszesz, że temp w wędzarni utrzymywała się 60-70 stopni to w końcu ile było?. Jednak nie to jest najważniejsze - zacznij przede wszystkim od prawidłowego peklowania a o tym już Ci koledzy wcześniej napisali i czytaj, czytaj i ucz się od najlepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majka29 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Wędzarza. Błąd wyżej gdyby coś. Tablety. .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12426-wedzenie-u-majki/page/2/#findComment-463487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.