tomibass Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich Tutaj będę wrzucał fotorelacje ze swoich poczynań Nie będzie to blog tylko o samym wędzeniu. Co dokładnie się tu znajdzie dowiecie się z biegiem czasu Zapraszam. Na pierwszy ogień pójdą placki na sodzie, które chodziły za mną już dobre kilka tygodni Mało ambitny temat ale.....Takie proste placuchy robiła mi Babcia Michalina jak miałem trochę mniej lat. Te wakacje na wsi Trochę jeszcze za mało cukru i sody Ale wypracuję temat z biegiem czasu No i posznurowałem mięsiwka na jutrzejsze wędzonko Pierwsze z 4 ..... jak dobrze pójdzie Edytowane 17 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2015 No i posznurowałem mięsiwka na jutrzejsze wędzonko Pierwsze z 4 ..... jak dobrze pójdzie Tomi .. ilość mięsiwa oszałamiająca życzę powodzenia Cieszę się, ze w końcu założyłeś swój temat Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Tomi .. ilość mięsiwa oszałamiającaMalutko w porównaniu do innych użytkowników życzę powodzeniaA dziękuję bardzo Cieszę się, ze w końcu założyłeś swój tematTeraz żeby był czas na w miarę regularne wpisy Edytowane 17 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2015 No i posznurowałem mięsiwka na jutrzejsze wędzonko Pierwsze z 4 ..... jak dobrze pójdzie Elegancko Niech dym będzie z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Na pierwszy ogień pójdą placki na sodzie, które chodziły za mną już dobre kilka tygodni Placki są a przepis gdzie ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Elegancko Niech dym będzie z Tobą Podziękował Placki są a przepis gdzie ?? Jest bardzo prosty 1/2 kg mąki250 ml maślanki lub kwaśnego mleka1 płaska łyżeczka sody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli Mak surowy - tak aby go widać było Jeszcze to nie było do końca to czego oczekiwałem. Niemniej blisko Następnym razem dam więcej sody i cukru Można jeść z konfiturami, serami, a nawet wędlinką. Tylko do wędlinki bym bardziej na słono zrobił Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 No i posznurowałem mięsiwka na jutrzejsze wędzonko No niezła ilośc, jak ja bym tyle uwędził to bym miał na rok Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Malutko w porównaniu do innych użytkowników ilość się nie liczy jakość ponad wszystko hehe..przecudnie posznurowałeś te wędlinki piękne będą, pokazowe.. ozdoba świątecznego stołu Na pierwszy ogień pójdą placki na sodzie, które chodziły za mną już dobre kilka tygodni Mało ambitny temat ale..... Takie proste placuchy robiła mi Babcia Michalina jak miałem trochę mniej lat. Te wakacje na wsi znalazłeś ten smak sprzed lat? mak jest w nich smakowo bardzo wyczuwalny? ciekaw jestem tych placuszków dzięki za przepis! a nawet wędlinką. Tylko do wędlinki bym bardziej na słono zrobił ja właśnie lubię słodki placuszek albo jeszcze lepiej słodkie ciasto drożdżowe pojeść ze smalcem, cebulką i jakąś wędlinką mmm Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) No niezła ilośc, jak ja bym tyle uwędził to bym miał na rokA to dopiero 1/3 Chętnych mam w tym roku Zastanawiam się co wykombinować na Wielkanoc, aby szybciej poszło ..przecudnie posznurowałeś te wędlinki piękne będą, pokazowe.. ozdoba świątecznego stołu Podziękował znalazłeś ten smak sprzed lat? mak jest w nich smakowo bardzo wyczuwalny?No jak na pierwszy raz ... prawie. Dam więcej sody i cukru następnym razem . Mak sypnąłem surowy z torebki. Słabo go było czuć. Zastanawiam się czy nie zaparzyć go wcześniej. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2015 A oto moje dzisiejsze zmagania. Łatwo nie było. Jak rozpalałem wędzarnie to było pochmurno. Rozpalić zdążyłem, osuszyć, strzelić fotkę i zaczęło padać. Wilgotno się zrobiło nagle, że w pewnym momencie zastanawiałem się czy nie wyciągnąć mięs i poczekać aż przestanie chlapać (Nie wiedziałem czy to dobry pomysł). Zaryzykowałem i wędziłem dalej. Średnio zadowolony jestem. Wędzonki osuszone ale zawilgotniałe w czasie wędzenia. Standardowe rozpalanie. Osuszanie. Wędzenie. No i wyroby pop wędzeniu. Widać, że były problemy. Nie wybarwione z powodu wilgotności. Mam nadzieję, że kwasu nie będzie. Jutro jadą do ludzi. Spróbują to zdadzą relację. Parzenie I tutaj za każdym razem zadaję sobie pytanie. Chopie kiedy ty se w końcu gar porządny zakupisz?? A tu całość po parzeniu. Lepiej, ale to nie to co powinno być. No i jeszcze co by było fajnie 15kg kiełbasy narobiłem jak się uporałem z wędzonkami Jutro dymienia ciąg dalszy. Ma niby nie padać. Zobaczymy co będzie Z kiełbasą nigdy nie miałem problemów, nawet jak było mokro. Wędzonki raz skopałem, ale to sam sobie winnym. Błąd w sztuce. Pozdrawiam odwiedzających. Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Znajdź na forum wędzarnie Gosmana, ja robię tak samo jak pada i nic się nie dzieje Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Znajdź na forum wędzarnie Gosmana, ja robię tak samo jak pada i nic się nie dziejeWidziałem Nie mam kanału, no i mam wędzarnię postawioną bezpośrednio na starej betonowej wylewce. Mało tego czasami jak mocno leje, to lubi tam deko podciekać woda w to miejsce Już myślałem o podniesieniu paleniska, ale zawsze sobie o tym przypominam jak trzeba wędzić. Moja wina Dzisiaj na szczęście sucho. Konkretne rozpalenie i wysuszenie okolicy i powinno być OK Edytowane 19 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2015 A dajesz na beczkę, na worek dwie kantówki i blachę jak pada? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2015 A nom. Myślisz, że to jest przyczyną?? Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zastanawiam się co wykombinować na Wielkanoc, aby szybciej poszło Wybuduj wędzarnie zamiast beczki Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Zastanawiam się co wykombinować na Wielkanoc, aby szybciej poszło Wybuduj wędzarnie zamiast beczki Jest w planach. Masa roboty przede mną Jak już coś zaplanuję na pewno się o tym dowiecie Edytowane 19 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Wędzaryna powoduje ograniczenia... Wskazany/sugerowany rozwój...trójwymiarowy... Tomi przy tak niewielkich, towarzyskich ilościach warto przemyśleć konkretniejszy gar, tamboret, dobrą robotę robią termometry elektroniczne...Wiesz takie bąkowate usprawnienia potęgują Lussseiross wykonawczy oraz zapewniają Użytkownikowi bardziej zwarty ... stolec :laugh: Godny naśladowania, jaskrawiący prymitywizm to to co najbardziej lubię..... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2015 warto przemyśleć konkretniejszy gar, tamboret, dobrą robotę robią termometry elektroniczne... Wszystko w planach zapewniają Użytkownikowi bardziej zwarty ... stolec co prawda to prawda Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2015 No i posznurowałem mięsiwka na jutrzejsze wędzonko Gratuluję że sznurujesz mięsiwa a nie idziesz na łatwiznę i upychasz w siatki :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Gratuluję że sznurujesz mięsiwa a nie idziesz na łatwiznę i upychasz w siatki Pozdrawiam Dziękuję Andrzeju. Ładniej wyglądają i so takie ........ swojskie. Również pozdrawiam. Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) I oto moje dzisiejsze wysiedziane kiełbasy. Góreczka taka malutka . Te "popędkowane" z dodatkiem jałowca i podymione troszkę w jałowcowym dymie No i tak jak lubimy. Pieprzno czosnkowa No i pędem dalej do roboty. Mam jeszcze dzisiaj trochę motania Trochę mnie grzaniec zponiewierał, ale dam radę Edytowane 19 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2015 I oto moje dzisiejsze wysiedziane kiełbasy. Tomi .. honor uratowany kiełbaska Trochę mnie grzaniec zponiewierał, ale dam radę Na drugi raz zrób tylko herbatę z cytryną Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-463964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Wyśmienita kiełbaska można by rzec ''jak malowana'', ale pieszczone dymem przecież nie maja porównania z malowanymi haha Wielkie brawa! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-464018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Fajne beczki i sznurek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-464024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Tomi .. honor uratowany kiełbaska Wyśmienita kiełbaska Dziękuje. Na drugi raz zrób tylko herbatę z cytryną Chyba tak będzie lepiej Fajne beczki i sznurek Beczki mi życie w tym roku ratują Sznurek to tzw. szpagat wędliniarski 2mm. Tylko mnie denerwuje, bo się skręca jak zły . Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/#findComment-464049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.