Skocz do zawartości

Kuchenne rozmaitości Eli K.


Rekomendowane odpowiedzi

To prawda...ile gospodyń,tyle smaków.

Narobiłaś mi ochoty na pierogi,cholewcia,że też musiałam tu zajrzeć tak z rana...

 

Ciasto robię jak większość...czyli po markowemu ,a farsz..ha! Ziemniaki razem z serem przepuszczam przez sitko 2.7...cebulka na skwarkach,sól pieprz prawdziwny...

 

Jesssuuuu,mam ślinotok!

Wstajemy,samo się nie zrobi...

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466233
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wstajemy,samo się nie zrobi...

 

Działaj, działaj dziewczyno :) . Jak będziesz miała gdzieś w lodówce fetę dodaj . Zobaczysz, że jest różnica w smaku :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466234
Udostępnij na innych stronach

Witaj Elu :D jestem tu nowa przez przypadek trafiłam na Twój przepis na pierogi ruskie,od lat je robię ,ale nigdy z serem fetą ,i nigdy nie dawałam masła do ciasta muszę koniecznie wypróbować :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466235
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Elu :D jestem tu nowa przez przypadek trafiłam na Twój przepis na pierogi ruskie,od lat je robię ,ale nigdy z serem fetą ,i nigdy nie dawałam masła do ciasta muszę koniecznie wypróbować :)

Spróbuj koniecznie :) Warto :)


 

 

Elu której mąki pszennej używasz do pierogów ? Ja używałem Szymanowskiej , ale ta zalana wrzątkiem jest idealna !!!!

No właśnie i w tym jest problem :). Nie mam pojęcia jakiej mąki użyłam do tych pierogów. Dostałam na święta w prezencie worek 3 kg . Mąka pszenna bezpośrednio z młyna - tyle wiem. Robiłam z niej różne wyroby i mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra. Zamówiłam duży worek, może tam będą jakieś informacje :) .

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elu jak będę na Arenie Ostróda w lutym to ma bank na kawie sie spotkamy

:) daj znać jak będziesz, kawusia obowiązkowa

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467619
Udostępnij na innych stronach

W piątek znów robiłam tartę . Taka mała wariacja tej, którą pokazałam wcześniej . Do masy serowej tym razem dołożyłam koperek i drobno posiekany ząbek czosnku . Na podpieczone ciasto wylałam część masy serowej, wyłożyłam na to szpinak, zalałam pozostałą masą. Na serki wyłożyłam tak jak wcześniej pomidory z oleju i łososia. Dołożyłam jeszcze pieczonego buraka. Na pieczonego buraka pokruszyłam ser typu feta,

Muszę Wam powiedzieć , że rewelacyjne połączenie :) Polecam

 

Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika

post-70567-0-65801100-1452454830_thumb.jpg

 

Tu po upieczeniu

post-70567-0-90482900-1452454857_thumb.jpg


Dziś młodemu zachciało się pierogów z mięsem. Nie miałam mięsa i nie chciało nam się jechać do sklepu. W lodówce były jeszcze foremki z pasztetem . Postanowiliśmy nadziać pierogi pasztetem. Zbyszek usmażył pokrojoną cebulkę i wymieszał z pasztetem dodając trochę rosołu, pokrojony drobno czosnek .

Pierogi wyszły przepyszne. Synuś wciągał aż mu się uszy trzęsły :)

post-70567-0-70190800-1452456150_thumb.jpg

 

post-70567-0-85096900-1452456172_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467658
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale prawdę mówiąc musiały być przepyszne!! :clap: :clap:

Arku uwierz, że było pysznie. W sumie nie może być niedobre, bo pasztet pyszniutki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467752
Udostępnij na innych stronach

Dziś po południu sprzątałam lodówkę . Wyjęłam kawałki wędlin, sera żółtego, rozpoczęty jogurt naturalny, śmietanę , otwartą puszkę kukurydzy.......... . Co by tu zrobić? Mój wzrok zatrzymał się na ziemniakach, które zostały po obiedzie. No i zaświtał pomysł, który przerodził się w pyszną kolację . Nie podam Wam dokładnych ilości, bo nie ważyłam i nie mierzyłam :) ale jeśli będziecie chcieli zrobić taką zapiekankę na pewno sobie poradzicie :)

 

Zapiekanka pt "Resztki z lodówki" ;)

- ugotowane utłuczone ziemniaki

- kukurydza z puszki

- usmażona cebulka z wędliną  - cebulkę pokroiłam w kostkę , wędlinę w drobną kostkę

Wszystko wymieszałam i doprawiłam pieprzem do smaku. Wyłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty tworząc ranty .

- jogurt, śmietana ( w sumie było tego około 200 ml)

- 3 jajka

- żółty ser starty na tarce

- szczypiorek

- 2 ząbki czosnku drobniutko pokrojone

Wszytko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem

 

Wylałam na masę ziemniaczaną.  Położyłam na to przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko posypałam czerwoną czubrycą.

 

Piekłam w 180 stopniach C przez 35 minut

 

Wyszło na prawdę pyszne i już są nowe pomysły jak tą zapiekankę wzbogacić . Syn chciałby np. żebym dodała brokuły :)

 

Tu przed włożeniem do piekarnika :

post-70567-0-59317400-1452973174_thumb.jpg

 

A tu już po upieczeniu :)

post-70567-0-87829200-1452973202_thumb.jpg

post-70567-0-99612800-1452973233_thumb.jpg

 

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszło na prawdę pyszne

To widać na załączonym obrazku :D

 

 

Syn chciałby np. żebym dodała brokuły

Ma chłopak rację :D dołożyła bym jeszcze  blanszowaną  brukselkę, albo szparagi ...  albo szpinak :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469023
Udostępnij na innych stronach

Ma chłopak rację :D dołożyła bym jeszcze blanszowaną brukselkę, albo szparagi ... albo szpinak :D

Jasne, że ma rację, ale wiesz to była wersja "sprzątam lodówkę" hahahaha . Myślę jednak , że taką zapiekankę jeszcze nie raz będę robiła :) i dołożę  inne  składniki, Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek :D

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469026
Udostępnij na innych stronach

pysznie ! ja robie takie na ciescie kruchym lub wersja light bez , z brokulami robie z boczkiem i cebula czerwona i porem. a nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek

Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić :) ale Ty pewnie to wiesz :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469033
Udostępnij na innych stronach

 

 

nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac :thumbsup:

Spróbuj . Smaczne i efektowne wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków , co u mnie często się zdarza ;)


 

 

Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić :) ale Ty pewnie to wiesz :)

Anuś Zbyszek myślał właśnie o takich podduszonych :) . Mięsożerca ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469037
Udostępnij na innych stronach

Elu u mnie zadko zostaja bo ja gotuje 3-4  dla nas dwoje ale ugotowac to zaden problem ,a z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469040
Udostępnij na innych stronach

 

 

z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem.

Oj na pewno mniej kalorii :)

 

Tak teraz pomyślałam, że można by zrobić z malutkimi podsmażonymi pulpecikami i byłby obiad :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469043
Udostępnij na innych stronach

Mozna zrobic z miesem mielonym a na wierzch dac ziemniaki i bedzie zapiekanka farmerska, Elu takie tarty tylko w glebszych formach robie czesto na obiad, najpopularniejsza to mieso mielone ostre jalapeno ,kwasna sietana ser zolty salsa pomidorowa , szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469048
Udostępnij na innych stronach

 

 

szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi :)

:)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469068
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przyjechał student. Wcześniej dopytywałam co by Synuś zjadł. Mamcia chce dogodzić studentowi przed sesją ;)  Odpowiedź, którą usłyszałam "Mamuś placki ziemniaczane" . Wczoraj zakupy zostały poczynione - ziemniaki, jogurt, twarożek, wędzony łosoś :) .

Dziś zrobiliśmy placki ziemniaczane.

post-70567-0-29997400-1453562346_thumb.jpg

Wersja placków ziemniaczanych, którą najbardziej lubimy jeść to takie z z czosnkowym twarożkiem (twarożek z jogurtem, drobno pokrojonym czosnkiem i solą)  i wędzonym łososiem, posypane koperkiem i pokropione sokiem z cytryny. Tylko Mały woli placki ze śmietaną i cukrem .

post-70567-0-58021000-1453562376_thumb.jpg

 

Jeśli jeszcze nie jedliście takich gorąco polecam są PYSZNE :)

S M A C Z N E G O !!!!

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-470604
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłam dla chorego Mężusia zrobić coś pysznego na kolację. Wybór padł na makaron z sosem :)

 

Makaron z łososiem i warzywami

Składniki na sos:

2 cebule

2 małe cukinie

pół papryki

250 g mascarpone

100 g łososia wędzonego

sól, pieprz biały, czubryca czerwona, koperek, sok z cytryny, olej do smażenia

 

Pokroiłam warzywa w kostkę i podsmażyłam na patelni do miękkości dodając sól.

post-70567-0-88240200-1453664618_thumb.jpg

 

Gdy warzywa były już miękkie dodałam mascarpone i wymieszałam . Dodałam przyprawy i sok z cytryny do smaku. Na koniec dodałam pokrojonego łososia. Wymieszałam.

post-70567-0-86192700-1453664646_thumb.jpg

 

Podałam z makaronem, który w międzyczasie się gotował. Makaron możecie dać taki jaki lubicie albo taki jaki akurat macie na stanie.

post-70567-0-31013900-1453664668_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O !!!

 

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-470862
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolację dla Tatusia zrobił Kubuś :)

 

Ciasto francuskie z boczkiem i serem

 

Składniki:

1 ciasto francuskie

12 długich plasterków boczku

12 plasterków sera żółtego

keczup

słodka papryka wędzona

jajko do posmarowania

 

Ciasto pociął na 12 prawie równych pasków  ;)  , następnie posmarował je ketchupem. Nakładał na pasek ciasta pasek sera i pasek boczku. Boczek posypywał wędzoną papryką. Zawijał i ustawiał na sztorc na blaszce wyłożonej papierem. Posmarował zawijasy roztrzepanym jajkiem.

Piekł w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 15 minut.

:)

 

post-70567-0-89378800-1453839278_thumb.jpgpost-70567-0-57143700-1453839306_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-471283
Udostępnij na innych stronach

Granola czekoladowa to jest to co Kubusie lubią najbardziej. No a jeśli Kubuś pięknie mamusię poprosił , to cóż mogłam ..... Granola została zrobiona. Jest to świetna alternatywa dla wszelkich płatków, no i sposób na przemycenie składników, których jestem pewna , w życiu by Młody nie tknął ;)

 

Granola czekoladowa

Składniki i  wykonanie:

400 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

100 g słonecznika łuskanego

100 g sezamu

100 g płatków migdałowych

 50 g nasion lnu

 50 g pestek dyni (można też dać 100g , mój mały za nimi nie przepada)

 50 g migdałów

Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i wszystkie ww składniki wysypać na papier i wymieszać. Włączyć piekarnik na 180oC.

  2 banany

  1 jabłko

  4 łyżki oleju

  4 łyżki miodu

  2 łyżki prawdziwego kakao

    szczypta soli

Banany i jabłko zblendować. Dodać do nich olej, miód, kakao i sól. Wymieszać. Polać uzyskaną masą ziarna i dobrze wymieszać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut dokładnie mieszając co 10 min.  Granola nie może się przypalić bo będzie gorzka, ale musi być sucha.

Wyjąć i wystudzić . Następnie domieszać suszone owoce i czekoladę. Owoce mogą być dowolne i w dowolnej proporcji zresztą tak jak ziarna. Czekoladę można pominąć. Ja miałam gorącą prośbę o dodanie.

 

100 g żurawiny suszonej

 50 g śliwek suszonych pokrojonych w paseczki

 50 g rodzynek

100 g drobinek czekoladowych lub pokrojonej ulubionej czekolady

 

Granola podana z mlekiem jest doskonałym śniadaniem. Młody wyjada ze słoja również na sucho, bo jest pyszna :)

 

post-70567-0-75906900-1454244287_thumb.jpg

post-70567-0-33056000-1454244314_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O ! ! !

 

 

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-472324
Udostępnij na innych stronach

Elu nie tylko Kubusie bo ja tez bardzo lubie ..tylko ze kupije gotowce bo mimo ze w domu wszystko jest zeby ja zrobic samodzielnie to jestem za leniwa  :) ale chyba trzeba bedzie poczynic bo smacznie ta Twoja wyglada nie mam tylko migdalow ale zastapie laskowymi bo nawet je wole smakowo i oczywiscie orzechy pekan i daktyle zamiast  (rodzynek i czekolady)

Ja jem z mlekiem zsiadlym lub yogurtem

Elu czy uzycie banana i jablka nie powoduje szybszego psucia ?ile postoi bo licze ze dosc szybko nie zjem takiej ilosci.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-472343
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.