beatrix+ Posted January 4, 2016 Report Share #26 Posted January 4, 2016 To prawda...ile gospodyń,tyle smaków.Narobiłaś mi ochoty na pierogi,cholewcia,że też musiałam tu zajrzeć tak z rana... Ciasto robię jak większość...czyli po markowemu ,a farsz..ha! Ziemniaki razem z serem przepuszczam przez sitko 2.7...cebulka na skwarkach,sól pieprz prawdziwny... Jesssuuuu,mam ślinotok!Wstajemy,samo się nie zrobi... Pozdrawiam! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466233 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 4, 2016 Author Report Share #27 Posted January 4, 2016 Wstajemy,samo się nie zrobi... Działaj, działaj dziewczyno . Jak będziesz miała gdzieś w lodówce fetę dodaj . Zobaczysz, że jest różnica w smaku Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466234 Share on other sites More sharing options...
iwek Posted January 4, 2016 Report Share #28 Posted January 4, 2016 Witaj Elu jestem tu nowa przez przypadek trafiłam na Twój przepis na pierogi ruskie,od lat je robię ,ale nigdy z serem fetą ,i nigdy nie dawałam masła do ciasta muszę koniecznie wypróbować Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466235 Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted January 4, 2016 Report Share #29 Posted January 4, 2016 Elu której mąki pszennej używasz do pierogów ?Ja używałem Szymanowskiej , ale ta zalana wrzątkiem jest idealna !!!!https://www.google.pl/search?q=m%C4%85ka+dalachowska&tbm=isch&imgil=lnKYb-JZZmWLIM%253A%253BCUUZLOn6N-7PfM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fprzyprawy.pro%25252Fpl%25252Fp%25252FMAKA-DALACHOWSKA-PSZENNA-TYP-480-1Kg%25252F517&source=iu&pf=m&fir=lnKYb-JZZmWLIM%253A%252CCUUZLOn6N-7PfM%252C_&biw=1252&bih=578&usg=__ACqVnL2KDfhwnh-65HcUC6ZpNkk%3D&ved=0ahUKEwjSlpnS0I_KAhUMHxoKHSaxD2cQyjcILg&ei=px6KVpKnOoy-aKbivrgG#imgrc=lnKYb-JZZmWLIM%3A&usg=__ACqVnL2KDfhwnh-65HcUC6ZpNkk%3DPozdrawiam Quote Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-466236 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 10, 2016 Author Report Share #30 Posted January 10, 2016 Witaj Elu jestem tu nowa przez przypadek trafiłam na Twój przepis na pierogi ruskie,od lat je robię ,ale nigdy z serem fetą ,i nigdy nie dawałam masła do ciasta muszę koniecznie wypróbować Spróbuj koniecznie Warto Elu której mąki pszennej używasz do pierogów ? Ja używałem Szymanowskiej , ale ta zalana wrzątkiem jest idealna !!!! No właśnie i w tym jest problem . Nie mam pojęcia jakiej mąki użyłam do tych pierogów. Dostałam na święta w prezencie worek 3 kg . Mąka pszenna bezpośrednio z młyna - tyle wiem. Robiłam z niej różne wyroby i mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra. Zamówiłam duży worek, może tam będą jakieś informacje . Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467614 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 10, 2016 Author Report Share #31 Posted January 10, 2016 Elu jak będę na Arenie Ostróda w lutym to ma bank na kawie sie spotkamy daj znać jak będziesz, kawusia obowiązkowa Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467619 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 10, 2016 Author Report Share #32 Posted January 10, 2016 W piątek znów robiłam tartę . Taka mała wariacja tej, którą pokazałam wcześniej . Do masy serowej tym razem dołożyłam koperek i drobno posiekany ząbek czosnku . Na podpieczone ciasto wylałam część masy serowej, wyłożyłam na to szpinak, zalałam pozostałą masą. Na serki wyłożyłam tak jak wcześniej pomidory z oleju i łososia. Dołożyłam jeszcze pieczonego buraka. Na pieczonego buraka pokruszyłam ser typu feta,Muszę Wam powiedzieć , że rewelacyjne połączenie Polecam Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika Tu po upieczeniuDziś młodemu zachciało się pierogów z mięsem. Nie miałam mięsa i nie chciało nam się jechać do sklepu. W lodówce były jeszcze foremki z pasztetem . Postanowiliśmy nadziać pierogi pasztetem. Zbyszek usmażył pokrojoną cebulkę i wymieszał z pasztetem dodając trochę rosołu, pokrojony drobno czosnek .Pierogi wyszły przepyszne. Synuś wciągał aż mu się uszy trzęsły Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467658 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 11, 2016 Report Share #33 Posted January 11, 2016 No na bogato Elu jedziesz... pierogi z pasztetem!!! Ale prawdę mówiąc musiały być przepyszne!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467750 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 11, 2016 Author Report Share #34 Posted January 11, 2016 Ale prawdę mówiąc musiały być przepyszne!! :clap: Arku uwierz, że było pysznie. W sumie nie może być niedobre, bo pasztet pyszniutki Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-467752 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 16, 2016 Author Report Share #35 Posted January 16, 2016 Dziś po południu sprzątałam lodówkę . Wyjęłam kawałki wędlin, sera żółtego, rozpoczęty jogurt naturalny, śmietanę , otwartą puszkę kukurydzy.......... . Co by tu zrobić? Mój wzrok zatrzymał się na ziemniakach, które zostały po obiedzie. No i zaświtał pomysł, który przerodził się w pyszną kolację . Nie podam Wam dokładnych ilości, bo nie ważyłam i nie mierzyłam ale jeśli będziecie chcieli zrobić taką zapiekankę na pewno sobie poradzicie Zapiekanka pt "Resztki z lodówki" - ugotowane utłuczone ziemniaki- kukurydza z puszki- usmażona cebulka z wędliną - cebulkę pokroiłam w kostkę , wędlinę w drobną kostkęWszystko wymieszałam i doprawiłam pieprzem do smaku. Wyłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty tworząc ranty .- jogurt, śmietana ( w sumie było tego około 200 ml)- 3 jajka- żółty ser starty na tarce- szczypiorek- 2 ząbki czosnku drobniutko pokrojoneWszytko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem Wylałam na masę ziemniaczaną. Położyłam na to przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko posypałam czerwoną czubrycą. Piekłam w 180 stopniach C przez 35 minut Wyszło na prawdę pyszne i już są nowe pomysły jak tą zapiekankę wzbogacić . Syn chciałby np. żebym dodała brokuły Tu przed włożeniem do piekarnika : A tu już po upieczeniu Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469014 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 16, 2016 Report Share #36 Posted January 16, 2016 Wyszło na prawdę pyszne To widać na załączonym obrazku Syn chciałby np. żebym dodała brokuły Ma chłopak rację dołożyła bym jeszcze blanszowaną brukselkę, albo szparagi ... albo szpinak Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469023 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 16, 2016 Author Report Share #37 Posted January 16, 2016 (edited) Ma chłopak rację dołożyła bym jeszcze blanszowaną brukselkę, albo szparagi ... albo szpinak Jasne, że ma rację, ale wiesz to była wersja "sprzątam lodówkę" hahahaha . Myślę jednak , że taką zapiekankę jeszcze nie raz będę robiła i dołożę inne składniki, Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek Edited January 16, 2016 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469026 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 16, 2016 Report Share #38 Posted January 16, 2016 pysznie ! ja robie takie na ciescie kruchym lub wersja light bez , z brokulami robie z boczkiem i cebula czerwona i porem. a nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469032 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 16, 2016 Report Share #39 Posted January 16, 2016 Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić ale Ty pewnie to wiesz Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469033 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 16, 2016 Author Report Share #40 Posted January 16, 2016 nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac Spróbuj . Smaczne i efektowne wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków , co u mnie często się zdarza Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić ale Ty pewnie to wiesz Anuś Zbyszek myślał właśnie o takich podduszonych . Mięsożerca Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469037 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 16, 2016 Report Share #41 Posted January 16, 2016 Elu u mnie zadko zostaja bo ja gotuje 3-4 dla nas dwoje ale ugotowac to zaden problem ,a z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469040 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 16, 2016 Author Report Share #42 Posted January 16, 2016 z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem. Oj na pewno mniej kalorii Tak teraz pomyślałam, że można by zrobić z malutkimi podsmażonymi pulpecikami i byłby obiad Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469043 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 16, 2016 Report Share #43 Posted January 16, 2016 Mozna zrobic z miesem mielonym a na wierzch dac ziemniaki i bedzie zapiekanka farmerska, Elu takie tarty tylko w glebszych formach robie czesto na obiad, najpopularniejsza to mieso mielone ostre jalapeno ,kwasna sietana ser zolty salsa pomidorowa , szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469048 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 16, 2016 Author Report Share #44 Posted January 16, 2016 szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469068 Share on other sites More sharing options...
beatrix+ Posted January 17, 2016 Report Share #45 Posted January 17, 2016 Potrzeba matką wynalazków!Świetny pomysł! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-469089 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 23, 2016 Author Report Share #46 Posted January 23, 2016 Wczoraj przyjechał student. Wcześniej dopytywałam co by Synuś zjadł. Mamcia chce dogodzić studentowi przed sesją Odpowiedź, którą usłyszałam "Mamuś placki ziemniaczane" . Wczoraj zakupy zostały poczynione - ziemniaki, jogurt, twarożek, wędzony łosoś .Dziś zrobiliśmy placki ziemniaczane.Wersja placków ziemniaczanych, którą najbardziej lubimy jeść to takie z z czosnkowym twarożkiem (twarożek z jogurtem, drobno pokrojonym czosnkiem i solą) i wędzonym łososiem, posypane koperkiem i pokropione sokiem z cytryny. Tylko Mały woli placki ze śmietaną i cukrem . Jeśli jeszcze nie jedliście takich gorąco polecam są PYSZNE S M A C Z N E G O !!!! Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-470604 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 24, 2016 Author Report Share #47 Posted January 24, 2016 Postanowiłam dla chorego Mężusia zrobić coś pysznego na kolację. Wybór padł na makaron z sosem Makaron z łososiem i warzywamiSkładniki na sos:2 cebule2 małe cukiniepół papryki250 g mascarpone100 g łososia wędzonegosól, pieprz biały, czubryca czerwona, koperek, sok z cytryny, olej do smażenia Pokroiłam warzywa w kostkę i podsmażyłam na patelni do miękkości dodając sól. Gdy warzywa były już miękkie dodałam mascarpone i wymieszałam . Dodałam przyprawy i sok z cytryny do smaku. Na koniec dodałam pokrojonego łososia. Wymieszałam. Podałam z makaronem, który w międzyczasie się gotował. Makaron możecie dać taki jaki lubicie albo taki jaki akurat macie na stanie. S M A C Z N E G O !!! Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-470862 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 26, 2016 Author Report Share #48 Posted January 26, 2016 Dziś kolację dla Tatusia zrobił Kubuś Ciasto francuskie z boczkiem i serem Składniki:1 ciasto francuskie12 długich plasterków boczku12 plasterków sera żółtegokeczupsłodka papryka wędzonajajko do posmarowania Ciasto pociął na 12 prawie równych pasków , następnie posmarował je ketchupem. Nakładał na pasek ciasta pasek sera i pasek boczku. Boczek posypywał wędzoną papryką. Zawijał i ustawiał na sztorc na blaszce wyłożonej papierem. Posmarował zawijasy roztrzepanym jajkiem.Piekł w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 15 minut. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-471283 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 31, 2016 Author Report Share #49 Posted January 31, 2016 (edited) Granola czekoladowa to jest to co Kubusie lubią najbardziej. No a jeśli Kubuś pięknie mamusię poprosił , to cóż mogłam ..... Granola została zrobiona. Jest to świetna alternatywa dla wszelkich płatków, no i sposób na przemycenie składników, których jestem pewna , w życiu by Młody nie tknął Granola czekoladowaSkładniki i wykonanie:400 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)100 g słonecznika łuskanego100 g sezamu100 g płatków migdałowych 50 g nasion lnu 50 g pestek dyni (można też dać 100g , mój mały za nimi nie przepada) 50 g migdałówWyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i wszystkie ww składniki wysypać na papier i wymieszać. Włączyć piekarnik na 180oC. 2 banany 1 jabłko 4 łyżki oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki prawdziwego kakao szczypta soliBanany i jabłko zblendować. Dodać do nich olej, miód, kakao i sól. Wymieszać. Polać uzyskaną masą ziarna i dobrze wymieszać.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut dokładnie mieszając co 10 min. Granola nie może się przypalić bo będzie gorzka, ale musi być sucha.Wyjąć i wystudzić . Następnie domieszać suszone owoce i czekoladę. Owoce mogą być dowolne i w dowolnej proporcji zresztą tak jak ziarna. Czekoladę można pominąć. Ja miałam gorącą prośbę o dodanie. 100 g żurawiny suszonej 50 g śliwek suszonych pokrojonych w paseczki 50 g rodzynek100 g drobinek czekoladowych lub pokrojonej ulubionej czekolady Granola podana z mlekiem jest doskonałym śniadaniem. Młody wyjada ze słoja również na sucho, bo jest pyszna S M A C Z N E G O ! ! ! Edited January 31, 2016 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-472324 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 31, 2016 Report Share #50 Posted January 31, 2016 (edited) Elu nie tylko Kubusie bo ja tez bardzo lubie ..tylko ze kupije gotowce bo mimo ze w domu wszystko jest zeby ja zrobic samodzielnie to jestem za leniwa ale chyba trzeba bedzie poczynic bo smacznie ta Twoja wyglada nie mam tylko migdalow ale zastapie laskowymi bo nawet je wole smakowo i oczywiscie orzechy pekan i daktyle zamiast (rodzynek i czekolady)Ja jem z mlekiem zsiadlym lub yogurtemElu czy uzycie banana i jablka nie powoduje szybszego psucia ?ile postoi bo licze ze dosc szybko nie zjem takiej ilosci. Edited January 31, 2016 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/2/#findComment-472343 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.