Skocz do zawartości

Kuchenne rozmaitości Eli K.


Ela K.

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda...ile gospodyń,tyle smaków.

Narobiłaś mi ochoty na pierogi,cholewcia,że też musiałam tu zajrzeć tak z rana...

 

Ciasto robię jak większość...czyli po markowemu ,a farsz..ha! Ziemniaki razem z serem przepuszczam przez sitko 2.7...cebulka na skwarkach,sól pieprz prawdziwny...

 

Jesssuuuu,mam ślinotok!

Wstajemy,samo się nie zrobi...

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wstajemy,samo się nie zrobi...

 

Działaj, działaj dziewczyno :) . Jak będziesz miała gdzieś w lodówce fetę dodaj . Zobaczysz, że jest różnica w smaku :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Elu :D jestem tu nowa przez przypadek trafiłam na Twój przepis na pierogi ruskie,od lat je robię ,ale nigdy z serem fetą ,i nigdy nie dawałam masła do ciasta muszę koniecznie wypróbować :)

Spróbuj koniecznie :) Warto :)


 

 

Elu której mąki pszennej używasz do pierogów ? Ja używałem Szymanowskiej , ale ta zalana wrzątkiem jest idealna !!!!

No właśnie i w tym jest problem :). Nie mam pojęcia jakiej mąki użyłam do tych pierogów. Dostałam na święta w prezencie worek 3 kg . Mąka pszenna bezpośrednio z młyna - tyle wiem. Robiłam z niej różne wyroby i mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra. Zamówiłam duży worek, może tam będą jakieś informacje :) .

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elu jak będę na Arenie Ostróda w lutym to ma bank na kawie sie spotkamy

:) daj znać jak będziesz, kawusia obowiązkowa

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piątek znów robiłam tartę . Taka mała wariacja tej, którą pokazałam wcześniej . Do masy serowej tym razem dołożyłam koperek i drobno posiekany ząbek czosnku . Na podpieczone ciasto wylałam część masy serowej, wyłożyłam na to szpinak, zalałam pozostałą masą. Na serki wyłożyłam tak jak wcześniej pomidory z oleju i łososia. Dołożyłam jeszcze pieczonego buraka. Na pieczonego buraka pokruszyłam ser typu feta,

Muszę Wam powiedzieć , że rewelacyjne połączenie :) Polecam

 

Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika

post-70567-0-65801100-1452454830_thumb.jpg

 

Tu po upieczeniu

post-70567-0-90482900-1452454857_thumb.jpg


Dziś młodemu zachciało się pierogów z mięsem. Nie miałam mięsa i nie chciało nam się jechać do sklepu. W lodówce były jeszcze foremki z pasztetem . Postanowiliśmy nadziać pierogi pasztetem. Zbyszek usmażył pokrojoną cebulkę i wymieszał z pasztetem dodając trochę rosołu, pokrojony drobno czosnek .

Pierogi wyszły przepyszne. Synuś wciągał aż mu się uszy trzęsły :)

post-70567-0-70190800-1452456150_thumb.jpg

 

post-70567-0-85096900-1452456172_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale prawdę mówiąc musiały być przepyszne!! :clap: :clap:

Arku uwierz, że było pysznie. W sumie nie może być niedobre, bo pasztet pyszniutki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś po południu sprzątałam lodówkę . Wyjęłam kawałki wędlin, sera żółtego, rozpoczęty jogurt naturalny, śmietanę , otwartą puszkę kukurydzy.......... . Co by tu zrobić? Mój wzrok zatrzymał się na ziemniakach, które zostały po obiedzie. No i zaświtał pomysł, który przerodził się w pyszną kolację . Nie podam Wam dokładnych ilości, bo nie ważyłam i nie mierzyłam :) ale jeśli będziecie chcieli zrobić taką zapiekankę na pewno sobie poradzicie :)

 

Zapiekanka pt "Resztki z lodówki" ;)

- ugotowane utłuczone ziemniaki

- kukurydza z puszki

- usmażona cebulka z wędliną  - cebulkę pokroiłam w kostkę , wędlinę w drobną kostkę

Wszystko wymieszałam i doprawiłam pieprzem do smaku. Wyłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty tworząc ranty .

- jogurt, śmietana ( w sumie było tego około 200 ml)

- 3 jajka

- żółty ser starty na tarce

- szczypiorek

- 2 ząbki czosnku drobniutko pokrojone

Wszytko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem

 

Wylałam na masę ziemniaczaną.  Położyłam na to przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko posypałam czerwoną czubrycą.

 

Piekłam w 180 stopniach C przez 35 minut

 

Wyszło na prawdę pyszne i już są nowe pomysły jak tą zapiekankę wzbogacić . Syn chciałby np. żebym dodała brokuły :)

 

Tu przed włożeniem do piekarnika :

post-70567-0-59317400-1452973174_thumb.jpg

 

A tu już po upieczeniu :)

post-70567-0-87829200-1452973202_thumb.jpg

post-70567-0-99612800-1452973233_thumb.jpg

 

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszło na prawdę pyszne

To widać na załączonym obrazku :D

 

 

Syn chciałby np. żebym dodała brokuły

Ma chłopak rację :D dołożyła bym jeszcze  blanszowaną  brukselkę, albo szparagi ...  albo szpinak :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma chłopak rację :D dołożyła bym jeszcze blanszowaną brukselkę, albo szparagi ... albo szpinak :D

Jasne, że ma rację, ale wiesz to była wersja "sprzątam lodówkę" hahahaha . Myślę jednak , że taką zapiekankę jeszcze nie raz będę robiła :) i dołożę  inne  składniki, Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek :D

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pysznie ! ja robie takie na ciescie kruchym lub wersja light bez , z brokulami robie z boczkiem i cebula czerwona i porem. a nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mąż z kolei widzi w niej mięso z żeberek

Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić :) ale Ty pewnie to wiesz :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nigdy nie pomyslalam zeby dac ziemniaki , musze sprobowac :thumbsup:

Spróbuj . Smaczne i efektowne wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków , co u mnie często się zdarza ;)


 

 

Ela .. żeberka jednak chyba by trzeba nieco podgotować lub poddusić :) ale Ty pewnie to wiesz :)

Anuś Zbyszek myślał właśnie o takich podduszonych :) . Mięsożerca ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu u mnie zadko zostaja bo ja gotuje 3-4  dla nas dwoje ale ugotowac to zaden problem ,a z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

z ziemniakami napewno nie bedzie tak kalorycznie jak z kruchym ciastem.

Oj na pewno mniej kalorii :)

 

Tak teraz pomyślałam, że można by zrobić z malutkimi podsmażonymi pulpecikami i byłby obiad :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozna zrobic z miesem mielonym a na wierzch dac ziemniaki i bedzie zapiekanka farmerska, Elu takie tarty tylko w glebszych formach robie czesto na obiad, najpopularniejsza to mieso mielone ostre jalapeno ,kwasna sietana ser zolty salsa pomidorowa , szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

szybki obiad ktory nigdy sie nie nudzi :)

:)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przyjechał student. Wcześniej dopytywałam co by Synuś zjadł. Mamcia chce dogodzić studentowi przed sesją ;)  Odpowiedź, którą usłyszałam "Mamuś placki ziemniaczane" . Wczoraj zakupy zostały poczynione - ziemniaki, jogurt, twarożek, wędzony łosoś :) .

Dziś zrobiliśmy placki ziemniaczane.

post-70567-0-29997400-1453562346_thumb.jpg

Wersja placków ziemniaczanych, którą najbardziej lubimy jeść to takie z z czosnkowym twarożkiem (twarożek z jogurtem, drobno pokrojonym czosnkiem i solą)  i wędzonym łososiem, posypane koperkiem i pokropione sokiem z cytryny. Tylko Mały woli placki ze śmietaną i cukrem .

post-70567-0-58021000-1453562376_thumb.jpg

 

Jeśli jeszcze nie jedliście takich gorąco polecam są PYSZNE :)

S M A C Z N E G O !!!!

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłam dla chorego Mężusia zrobić coś pysznego na kolację. Wybór padł na makaron z sosem :)

 

Makaron z łososiem i warzywami

Składniki na sos:

2 cebule

2 małe cukinie

pół papryki

250 g mascarpone

100 g łososia wędzonego

sól, pieprz biały, czubryca czerwona, koperek, sok z cytryny, olej do smażenia

 

Pokroiłam warzywa w kostkę i podsmażyłam na patelni do miękkości dodając sól.

post-70567-0-88240200-1453664618_thumb.jpg

 

Gdy warzywa były już miękkie dodałam mascarpone i wymieszałam . Dodałam przyprawy i sok z cytryny do smaku. Na koniec dodałam pokrojonego łososia. Wymieszałam.

post-70567-0-86192700-1453664646_thumb.jpg

 

Podałam z makaronem, który w międzyczasie się gotował. Makaron możecie dać taki jaki lubicie albo taki jaki akurat macie na stanie.

post-70567-0-31013900-1453664668_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O !!!

 

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolację dla Tatusia zrobił Kubuś :)

 

Ciasto francuskie z boczkiem i serem

 

Składniki:

1 ciasto francuskie

12 długich plasterków boczku

12 plasterków sera żółtego

keczup

słodka papryka wędzona

jajko do posmarowania

 

Ciasto pociął na 12 prawie równych pasków  ;)  , następnie posmarował je ketchupem. Nakładał na pasek ciasta pasek sera i pasek boczku. Boczek posypywał wędzoną papryką. Zawijał i ustawiał na sztorc na blaszce wyłożonej papierem. Posmarował zawijasy roztrzepanym jajkiem.

Piekł w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 15 minut.

:)

 

post-70567-0-89378800-1453839278_thumb.jpgpost-70567-0-57143700-1453839306_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Granola czekoladowa to jest to co Kubusie lubią najbardziej. No a jeśli Kubuś pięknie mamusię poprosił , to cóż mogłam ..... Granola została zrobiona. Jest to świetna alternatywa dla wszelkich płatków, no i sposób na przemycenie składników, których jestem pewna , w życiu by Młody nie tknął ;)

 

Granola czekoladowa

Składniki i  wykonanie:

400 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

100 g słonecznika łuskanego

100 g sezamu

100 g płatków migdałowych

 50 g nasion lnu

 50 g pestek dyni (można też dać 100g , mój mały za nimi nie przepada)

 50 g migdałów

Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i wszystkie ww składniki wysypać na papier i wymieszać. Włączyć piekarnik na 180oC.

  2 banany

  1 jabłko

  4 łyżki oleju

  4 łyżki miodu

  2 łyżki prawdziwego kakao

    szczypta soli

Banany i jabłko zblendować. Dodać do nich olej, miód, kakao i sól. Wymieszać. Polać uzyskaną masą ziarna i dobrze wymieszać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut dokładnie mieszając co 10 min.  Granola nie może się przypalić bo będzie gorzka, ale musi być sucha.

Wyjąć i wystudzić . Następnie domieszać suszone owoce i czekoladę. Owoce mogą być dowolne i w dowolnej proporcji zresztą tak jak ziarna. Czekoladę można pominąć. Ja miałam gorącą prośbę o dodanie.

 

100 g żurawiny suszonej

 50 g śliwek suszonych pokrojonych w paseczki

 50 g rodzynek

100 g drobinek czekoladowych lub pokrojonej ulubionej czekolady

 

Granola podana z mlekiem jest doskonałym śniadaniem. Młody wyjada ze słoja również na sucho, bo jest pyszna :)

 

post-70567-0-75906900-1454244287_thumb.jpg

post-70567-0-33056000-1454244314_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O ! ! !

 

 

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu nie tylko Kubusie bo ja tez bardzo lubie ..tylko ze kupije gotowce bo mimo ze w domu wszystko jest zeby ja zrobic samodzielnie to jestem za leniwa  :) ale chyba trzeba bedzie poczynic bo smacznie ta Twoja wyglada nie mam tylko migdalow ale zastapie laskowymi bo nawet je wole smakowo i oczywiscie orzechy pekan i daktyle zamiast  (rodzynek i czekolady)

Ja jem z mlekiem zsiadlym lub yogurtem

Elu czy uzycie banana i jablka nie powoduje szybszego psucia ?ile postoi bo licze ze dosc szybko nie zjem takiej ilosci.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.