Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Nie, abym się czepiał, gdyż nigdy tego nie użyję, ale moim obowiązkiem jest zwracać Państwa uwagę na tym forum, na wszelkiego rodzaju zagrożenia.Przypomnijcie sobie niedawną dyskusje nad "wynalazkiem" naszego Edisona. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. I w ten sposób powstał ten pistolet, do legalnego spalania marychy przy stoliku, Ponieważ palenie w worku na głowie głupio wygląda. Ps. Ale problem, kto chce to kupi, jak smakuje będzie dymił. A może fajkę wodną bez wody użyć do łykania dymu podczas konsumpcji? Też zmienia smak molekularnie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. Ojtam, ojtam Maxellu, przecież to jest tak samo zdrowe jak DG z górnym podawaniem dymu . I jak Twoje wędzenie pelletem ze śmieci..... Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę.Po pierwsze nie wypalisz papierosa w worku na głowie, bo po pierwszym zaciągnięciu zabraknie tlenu. Porównanie z workiem i papierosem nie jest trafne.Uświadom mnie co tak złego dzieje się w zamkniętym naczyniu, przy tak niewielkiej ilości dymu ? Edytowane 9 Stycznia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Miro, tak na poważnie, to naprawdę szkoda mi czasu na bezpłciowe dyskusje. To co miałem z obowiązku napisać, już tutaj napisałem. Jeśli chodzi o fizyko-chemię spalania - odsyłam do odpowiedniego działu na naszym forum. Wszystko wyłożone jak kawa na ławę. .Pozdrówka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. ....Chuck wypali wszystkie papierosy w jednej torebce na głowie... Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Miro, tak na poważnie, to naprawdę szkoda mi czasu na bezpłciowe dyskusje. To co miałem z obowiązku napisać, już tutaj napisałem. Jeśli chodzi o fizyko-chemię spalania - odsyłam do odpowiedniego działu na naszym forum. Wszystko wyłożone jak kawa na ławę. .Pozdrówka. To po co zaczynacie dyskusję, jak nie chcecie jej dokończyć.Wytwarzanie dymu odbywa się na zewnątrz, a tylko sam dym doprowadzany jest do pojemnika.To gdzie jest ta różnica w składzie dymu ?I co takiego innego osadzi się na mięsie w szczelnym pojemniku przy jednorazowym podaniu dymu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że robisz sobie jaja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że robisz sobie jaja. a może jakieś wiadomości w temacie szkodliwości dymu wprowadzonego do zamkniętego pojemnika co wtedy się dzieje?bo ja tutaj jestem od nie dawna i nie wszystko wiem a chciał bym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie, spokojnie, ja dalej uważam, że każdy ma wybór, jeśli chce spróbować, ewentualnie jeść cały czas takie potrawy. Powinniśmy to uszanować. A wracając do szkodliwości, przypalone jedzenie również jest szkodliwe dla zdrowi, a jednak kto nie jadł , deseru Alaska, gdzie jak wiadomo białko/ sztywna zewnętrzna piana z białka jest przypalana właśnie palnikiem, dla uzyskania odpowiedniej wizualnej skorki http://www.dessertfortwo.com/wp-content/uploads/2015/08/baked-alaska-for-two-2.jpgNastępny punkt to cukier, inaczej zwany białą śmiercią, a każdy z ochotą zajada ciasta ,słodycze i ....... Edytowane 9 Stycznia 2016 przez EAnna lit. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować? http://www.akademiamolekularna.pl/galeria/Ja hehehe Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) O ile mi dobrze wiadomo, to już dawno jest stosowany. Pistolet wytwarzający dym stosowany jest w prestiżowych restauracjach w Hiszpanii ale oni pewnie nie czytają forum wędlinydomowe.pl i żyją w nieświadomości. Biedni Hiszpanie, naród który ma najzdrowszą kuchnie w Europie. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Stycznia 2016 MAXELL jak Ty śmiesz krytykować, strofować ,,naukowca”.,,Naukowiec” to jak sama nazwa wskazuje naumiał się i wszystko wie najlepiej. Wiedza a co za tym idzie wszelkie wypowiedzi ,,Naukowca” są Niepodważalne i ostateczne. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Koledzy, ja doskonale wiem, co to za urządzenie i do czego służy. Powtarzam, że moim obowiązkiem jest zwrócić uwagę na bardzo szkodliwe działanie takiego dymu.Davido, to co robią inni, bez zastanawiania się nad skutkami a wyłącznie dla zysku, widać w każdym sklepie, o mięsnym nie wspominając. Myślę, że zamiast niepotrzebnie bić tutaj piankę, wrzućcie jakieś ciekawe przepisy, z których skorzystają wszyscy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Stycznia 2016 To co robią z tym dymem to tylko aromatyzowanie. Będę się przyglądał tematowi choć szczerze średnio mnie ta metoda interesuje. Jeśli już chodzi o dymienie alkoholu to tu moje zainteresowanie wzrasta Wysłane z mojego SM-N9005 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Stycznia 2016 A znasz jakieś ciekawe przepisy? Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) No podałem jeden na dymienie ginu. Tu jeszcze ciekawy filmik Edytowane 13 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Napisano dziś, 18:08 bilu72, dnia 09 Sty 2016 - 07:39, napisał: andym, dnia 09 Sty 2016 - 06:24, napisał: Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku. Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować? http://www.akademiam...rna.pl/galeria/Ja hehehe Jest mozliwe ,abys pokazal kila takich dan od siebie. Rozumiem, ze pracujesz w kuchni Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Stycznia 2016 W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwa ;-). Kucharzem jestem od 14 lat także coś tam lizlem po hotelach 4 i 5 gwiazdkowy. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Myslalam, ze teraz cos robisz . Mnie tylko interesuja teraz podwedzane desery ,a z tych na necie niestety pisza o lodach. Nic wiecej. Jesli masz cos w tym temacie w rekawie, bardzo jestem zainteresowana. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Stycznia 2016 W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwa Dlaczego kuleczkowanie coca-coli mi nie wyszło w wodzie z ...wapnia ,musiałem użyć zimnego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Stycznia 2016 W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwaDlaczego kuleczkowanie coca-coli mi nie wyszło w wodzie z ...wapnia ,musiałem użyć zimnego oleju.Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaMyslalam, ze teraz cos robisz . Mnie tylko interesuja teraz podwedzane desery ,a z tych na necie niestety pisza o lodach. Nic wiecej. Jesli masz cos w tym temacie w rekawie, bardzo jestem zainteresowana.W deserach się nigdy nie lubowałem. Wiem że chłopaki na cukierni wędzili czekoladę banany lody tzn owoce do lodów. Ciastka kruche w zimnym dymie. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie? Poczekałem kilka minut aż pianka znikła. Następnym razem poczekam dłużej,powiedz mi czy niskie Ph substancji do kuleczkowania muszę podnieść, a jeżeli tak to do jakiego minimum i jeszcze pytanie dotyczące stworzenia szkła czy muszę dodawać wodorowinian potasu oraz czy gellan można zastąpić agarem? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Wszystko ładnie tylko czy to jest nadal zdrowe jedzenie? Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia Toć to przecież agresywna chemia Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie?Poczekałem kilka minut aż pianka znikła. Następnym razem poczekam dłużej,powiedz mi czy niskie Ph substancji do kuleczkowania muszę podnieść, a jeżeli tak to do jakiego minimum i jeszcze pytanie dotyczące stworzenia szkła czy muszę dodawać wodorowinian potasu oraz czy gellan można zastąpić agarem?Raczej musisz bo stąd nazwa kamień winny A co do zamiany to zależy do czego chcesz zastosować bo agat stężeje już przy 40 50 stopniach A wraca do plynnej w 90 100 stopniachCo do ph to raczej nie lecz ręki sobie nie dam uciąć mi jak nie chciało wyjsc to podawałem więcej alginianu. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaWszystko ładnie tylko czy to jest nadal zdrowe jedzenie? Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapniaToć to przecież agresywna chemia Większość jest albo z wodorostow lub z jakiś bakterii podobno zdrowych tutaj link do kilku takich rzeczy http://mitojad.blogspot.com/2013/07/emulgatory-i-srodki-zageszczajace-e400.html?m=1 Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Stycznia 2016 przez sajmon55556 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Nie wiedziałem że chlorek wapnia /używany przez nieco bogatszych do posypywania ulic zimą/ pochodzi z wodorostów lub jest produktem bakterii.Ale pewnie jestem niedouczony. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.