Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, abym się czepiał, gdyż nigdy tego nie użyję, ale moim obowiązkiem jest zwracać Państwa uwagę na tym forum, na wszelkiego rodzaju zagrożenia.

Przypomnijcie sobie niedawną dyskusje nad "wynalazkiem" naszego Edisona. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467380
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę.
 I w ten sposób powstał ten pistolet, do legalnego spalania marychy przy stoliku, Ponieważ palenie w worku na głowie głupio wygląda. Ps. Ale problem, kto chce to kupi, jak smakuje będzie dymił. A może fajkę wodną bez wody użyć do łykania dymu podczas konsumpcji? Też zmienia smak molekularnie! :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467383
Udostępnij na innych stronach

 

Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. ;)

 

Ojtam, ojtam Maxellu, przecież to jest tak samo zdrowe jak DG z górnym podawaniem dymu :D.

 

I jak Twoje wędzenie pelletem ze śmieci..... :D

 

 

 

 

 

Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę.

Po pierwsze nie wypalisz papierosa w worku na głowie, bo po pierwszym zaciągnięciu zabraknie tlenu.

 

Porównanie z workiem i papierosem nie jest trafne.

Uświadom mnie co tak złego dzieje się w zamkniętym naczyniu, przy tak niewielkiej ilości dymu ? 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467388
Udostępnij na innych stronach

Miro, tak na poważnie, to naprawdę szkoda mi czasu na bezpłciowe dyskusje. To co miałem z obowiązku napisać, już tutaj napisałem. Jeśli chodzi o fizyko-chemię spalania - odsyłam do odpowiedniego działu na naszym forum. Wszystko wyłożone jak kawa na ławę. .

Pozdrówka. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467392
Udostępnij na innych stronach

Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. ;)

 

 

....Chuck wypali wszystkie papierosy w jednej torebce na głowie... :D

 

:laugh:  :laugh:  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467399
Udostępnij na innych stronach

Miro, tak na poważnie, to naprawdę szkoda mi czasu na bezpłciowe dyskusje. To co miałem z obowiązku napisać, już tutaj napisałem. Jeśli chodzi o fizyko-chemię spalania - odsyłam do odpowiedniego działu na naszym forum. Wszystko wyłożone jak kawa na ławę. .

Pozdrówka. 

To po co zaczynacie dyskusję, jak nie chcecie jej dokończyć.

Wytwarzanie dymu odbywa się na zewnątrz, a tylko sam dym doprowadzany jest do pojemnika.

To gdzie jest ta różnica w składzie dymu ?

I co takiego innego osadzi się na mięsie w szczelnym pojemniku przy jednorazowym podaniu dymu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467402
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że robisz sobie jaja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467417
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że robisz sobie jaja.

 

a może jakieś wiadomości w temacie szkodliwości dymu wprowadzonego do zamkniętego pojemnika co wtedy się dzieje?

bo ja tutaj jestem od nie dawna i nie wszystko wiem a chciał bym :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467446
Udostępnij na innych stronach

Panowie, spokojnie, ja dalej uważam, że każdy ma wybór, jeśli chce spróbować, ewentualnie jeść cały czas takie potrawy. Powinniśmy to uszanować.

 A wracając do szkodliwości, przypalone jedzenie również jest szkodliwe dla zdrowi, a jednak kto nie jadł , deseru Alaska, gdzie jak wiadomo białko/ sztywna zewnętrzna piana z białka jest przypalana właśnie palnikiem, dla uzyskania odpowiedniej wizualnej skorki 

http://www.dessertfortwo.com/wp-content/uploads/2015/08/baked-alaska-for-two-2.jpg


Następny punkt to cukier, inaczej zwany białą śmiercią, a każdy z ochotą zajada ciasta ,słodycze i .......

Edytowane przez EAnna
lit.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-467477
Udostępnij na innych stronach

 

Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif

 

 

Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować?

 

http://www.akademiamolekularna.pl/galeria/

Ja hehehe

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468457
Udostępnij na innych stronach

O ile mi dobrze wiadomo, to już dawno jest stosowany.

 

Pistolet wytwarzający dym stosowany jest w prestiżowych restauracjach w Hiszpanii ale oni pewnie nie czytają forum wędlinydomowe.pl i żyją w nieświadomości. :D

Biedni Hiszpanie,  naród który ma najzdrowszą kuchnie w Europie. :D

 

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468465
Udostępnij na innych stronach

MAXELL jak Ty śmiesz  krytykować, strofować ,,naukowca”.

,,Naukowiec”  to jak sama nazwa wskazuje naumiał się i wszystko wie najlepiej.

 

Wiedza a co za tym idzie wszelkie wypowiedzi ,,Naukowca” są Niepodważalne  i ostateczne.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468468
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, ja doskonale wiem, co to za urządzenie i do czego służy. ;) Powtarzam, że moim obowiązkiem jest zwrócić uwagę na bardzo szkodliwe działanie takiego dymu.

Davido, to co robią inni, bez zastanawiania się nad skutkami a wyłącznie dla zysku, widać w każdym sklepie, o mięsnym nie wspominając.  


Myślę, że zamiast niepotrzebnie bić tutaj piankę, wrzućcie jakieś ciekawe przepisy, z których skorzystają wszyscy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468470
Udostępnij na innych stronach

To co robią z tym dymem to tylko aromatyzowanie. Będę się przyglądał tematowi choć szczerze średnio mnie ta metoda interesuje. Jeśli już chodzi o dymienie alkoholu to tu moje zainteresowanie wzrasta

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468508
Udostępnij na innych stronach

No podałem jeden na dymienie ginu.

 

Tu jeszcze ciekawy filmik

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468517
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano dziś, 18:08 bilu72, dnia 09 Sty 2016 - 07:39, napisał: andym, dnia 09 Sty 2016 - 06:24, napisał: Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku. Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować? http://www.akademiam...rna.pl/galeria/Ja hehehe
 

 Jest mozliwe ,abys pokazal kila takich dan od siebie. Rozumiem, ze pracujesz w kuchni  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468533
Udostępnij na innych stronach

W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwa ;-). Kucharzem jestem od 14 lat także coś tam lizlem po hotelach 4 i 5 gwiazdkowy.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468534
Udostępnij na innych stronach

Myslalam, ze teraz  cos robisz .  Mnie tylko interesuja teraz podwedzane desery ,a z tych na necie niestety pisza o lodach. Nic wiecej. Jesli masz cos w tym temacie w rekawie, bardzo jestem zainteresowana.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468536
Udostępnij na innych stronach

W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwa 

Dlaczego kuleczkowanie coca-coli mi nie wyszło w wodzie z ...wapnia ,musiałem użyć zimnego oleju.

post-63315-0-20876000-1452798626_thumb.jpg

post-63315-0-93007700-1452798627_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468669
Udostępnij na innych stronach

 

W obecnej kuchni nie robię kuchni molekularnej ale w poprzedniej a i owszem. Te rzeczy tylko z pozoru są trudne odpowiednie proszki i możemy jeść kawior z redbulla czy jeść spaghetti z piwa

Dlaczego kuleczkowanie coca-coli mi nie wyszło w wodzie z ...wapnia ,musiałem użyć zimnego oleju.
Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Myslalam, ze teraz cos robisz . Mnie tylko interesuja teraz podwedzane desery ,a z tych na necie niestety pisza o lodach. Nic wiecej. Jesli masz cos w tym temacie w rekawie, bardzo jestem zainteresowana.

W deserach się nigdy nie lubowałem. Wiem że chłopaki na cukierni wędzili czekoladę banany lody tzn owoce do lodów. Ciastka kruche w zimnym dymie.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468749
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie?

 

Poczekałem kilka minut aż pianka znikła. Następnym razem poczekam dłużej,powiedz mi czy niskie Ph substancji do kuleczkowania muszę podnieść, a jeżeli tak to do jakiego minimum i jeszcze pytanie dotyczące stworzenia szkła czy muszę dodawać wodorowinian potasu oraz czy gellan można zastąpić agarem?

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468786
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ładnie tylko czy to jest nadal zdrowe jedzenie?

 

Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia

Toć to przecież agresywna chemia :facepalm:

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468797
Udostępnij na innych stronach

 

Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie?

Poczekałem kilka minut aż pianka znikła. Następnym razem poczekam dłużej,powiedz mi czy niskie Ph substancji do kuleczkowania muszę podnieść, a jeżeli tak to do jakiego minimum i jeszcze pytanie dotyczące stworzenia szkła czy muszę dodawać wodorowinian potasu oraz czy gellan można zastąpić agarem?
Raczej musisz bo stąd nazwa kamień winny A co do zamiany to zależy do czego chcesz zastosować bo agat stężeje już przy 40 50 stopniach A wraca do plynnej w 90 100 stopniach

Co do ph to raczej nie lecz ręki sobie nie dam uciąć mi jak nie chciało wyjsc to podawałem więcej alginianu.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Wszystko ładnie tylko czy to jest nadal zdrowe jedzenie?

Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia

Toć to przecież agresywna chemia :facepalm:
Większość jest albo z wodorostow lub z jakiś bakterii podobno zdrowych tutaj link do kilku takich rzeczy http://mitojad.blogspot.com/2013/07/emulgatory-i-srodki-zageszczajace-e400.html?m=1

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sajmon55556
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468799
Udostępnij na innych stronach

Nie wiedziałem że chlorek wapnia  /używany przez nieco bogatszych do posypywania ulic zimą/  pochodzi z wodorostów lub jest produktem bakterii.

Ale pewnie jestem niedouczony. :(

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-468805
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.