Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • Olej do wysmarowania gofrownicy

 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy mleko, olej i żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników.

Do drugiej miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy do poprzednio zmiksowanych składników. Przekładamy delikatnie łyżką i dokładnie mieszamy.

Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy około 5 minut. Jeżeli gofrownica ma mniejszą moc pieczemy dłużej (aż gofry będą chrupiące).

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705221
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705226
Udostępnij na innych stronach

Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić skrobia kukurydziana corn.starch

bo tylko taka mamy na statku

A masz inne wyjście? Do sklepu nie skoczysz .

Małą ilość mógłbyś wyprodukować, ścierając ziemniaki na miazgę i wypłukać parokrotnie tą samą wodą pulpę. I na sito / mocno odcisnąć

Woda z płukania plus to co ocieknie po odstaniu na dnie masz skrobię / mąkę ziemniaczaną. Osuszyć i rozetrzeć w moździerzu, lub dodawać w formie papki ale będzie jechać lekko ziemniaki, jak wolisz

Dużo tego nie będzie, zależy jak Ci się bardzo chce i ile masz ziemniaków na statku

Ewentualnie zastąpić i dodać kisiel, to prawie sama mąka ziemniaczana + dodatki smakowe i barwnik

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705228
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie stosowałem. Wg opisu z netu można skrobię kukurydzianą stosować jako zamiennik mąki ziemniaczanej. Skrobia kukurydziana mniej zagęszcza niż mąka. I może trochę wpłynąć na zmianę koloru.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705229
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie stosowałem. Wg opisu z netu można skrobię kukurydzianą stosować jako zamiennik mąki ziemniaczanej. Skrobia kukurydziana mniej zagęszcza niż mąka. I może trochę wpłynąć na zmianę koloru.

„Mąka” ziemniaczana nie jest mąką, więc nie ma w sklepach takiego produktu. Jest skrobia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705257
Udostępnij na innych stronach

Raczej chodzi o przepisy ale nie warto tego jak widać, rozwijać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705277
Udostępnij na innych stronach

Kuchcik powiedzial ze ma corn strach czyli skrobię, okazało się że to fine corn flour. Skrobie zastapilismy mąka pszenna.Mimo tego gofry udały się znakomicie.

post-70976-0-82888200-1619424855_thumb.jpg

Od całej filipinskiej załogi

SALAMAT

Czyli dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705291
Udostępnij na innych stronach

To jak zdobędziecie w jakimś porcie skrobie ziemniaczaną to wypróbujcie przepis abratka w oryginale  - będą jeszcze lepsze  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705384
Udostępnij na innych stronach

Zapraszamy na statkowa majówka.

Danie główne

post-70976-0-21313100-1619910742_thumb.jpg

 

Frutti di mare czyli calamari

post-70976-0-29090700-1619910892_thumb.jpg

Lornetka morska

 

 

post-70976-0-05228300-1619911098_thumb.jpg

Trochę muzyki dla duszy spokojnosci

 

post-70976-0-42432500-1619911229_thumb.jpg

 

Za horyzontem ......

post-70976-0-08704400-1619911377_thumb.jpg

 

Pozdrawiam

 

PS u nas cieplutko o 1400 czasu lokalnego było 35 stopni ...w cieniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705945
Udostępnij na innych stronach

Wy tam macie lepszą wyżerkę majową, a jeżeli niejeden w domu  :laugh:  :thumbsup:  :clap:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705946
Udostępnij na innych stronach

Wy tam macie lepszą wyżerkę majową, a jeżeli niejeden w domu  :laugh:  :thumbsup:  :clap:

Chłodnia pełną towaru wszystko w rękach kuchcika no i kapitana.

Załoga ciężko pracuje, zjeść musi. Trzeba zrobić odpowiednią atmosferę to na koniec świata można płynąć.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-705948
Udostępnij na innych stronach

piekna swinka :) ..dobrze ze nie morska skoro na morzu :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-706122
Udostępnij na innych stronach

piekna swinka :) ..dobrze ze nie morska skoro na morzu :tongue:

Witam

Najwiekszym przysmakiem z takiego prosiaczka są jego uszy i ogonek.

Wszyscy są chętni. Do mnie jednak należy pierwsze cięcie i ciężka decyzja komu dac. Zwyczajowo dostaje osoba która darzę najwiekszym szacunkiem czyli Bosman bo on jest taka matką na statku. Czasami czuje się niezręcznie,filipinczycy mają dużo swoich obyczajów np nie zaczną jeść dopóki ja nie zacznę. Obecna załoga pochodzi z różnych wysp używają swoich dialektow, urzędowym jest język Tagalo ale nie wszyscy nim mówią. Czasami porozumiewaja się pomiędzy sobą w języku angielskim. Są różnych wyznań.

Bywa ze załoga składa się z pięciu narodowości. Muszę to wszystko ogarniać.Obecnie po polsku rozmawiam tylko z moja LP i bliskimi ale przez ........telefon plus oczywiscie Form.

Aktualnie na zegarku mamy 0930 i plus 32 stopnie.

Przesyłam dla SiB-ow duzo gorącego karaibskiego Słońca

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-706136
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Przed wschodem Słońca wyszliśmy z Mariel i obralismy kurs na kolejny kubański port Santiago de Cuba, w którym będziemy w poniedziałek rano.

 

post-70976-0-37312900-1620478333_thumb.jpg

W powiększeniu widać wieżowce Havany.

post-70976-0-61677200-1620478714_thumb.jpg

Temperatura na termometrach dochodzi do 32 stopni C a nie spada w ogóle poniżej 25 stopni

 

Pozdrawiam

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-706893
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temperatura na termometrach dochodzi do 32 stopni C a nie spada w ogóle poniżej 25 stopni

To prawie tak jak u nas :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-706900
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przed wschodem Słońca wyszliśmy z Mariel i

 

Klimatyczne  zdjęcia  :D  i to ciepło - my tęsknimy już za nim bardzo .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12508-zapraszam-do-zwiedzenia-statku/page/14/#findComment-707111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.