Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To trzeba pisać podając przepis.

Wystarczy link do oryginalnego przepisu. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612764
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wystarczy link do oryginalnego przepisu.

Tobie wystarczy i ktoś inny zmieli wszystko na szarpaku, bo tak napisane. ;) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612766
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witajcie

Kabanosy wieprzowe wg, Halusi , z tego linku  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/  

Wczoraj wędzone po nocy .

 

Pychotka i już

Dzięki .

post-70604-0-82903700-1544348552_thumb.jpg

post-70604-0-65609600-1544348566_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616264
Udostępnij na innych stronach

Pychotka i już

Jak dla mnie to prawie jeden tłuszcz ale na pewno smaczne dla Ciebie.  :)  Spróbuj raz dla porównania zrobić wg pierwowzoru kabanosów. Klasyfikację jakoś znasz, więc nie powinno być problemu. Można też kupić gotową I klasę i II również.

Poza tym podabają mi się te ilości ryb i piękne wędzonki.  :clap:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616268
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze raz.

Kiełbasa chłopska wg jakaw21 -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

 

Wędzona w piątek.

Rzeczywiście bardzo wyrazista w smaku .

Dzięki za przepis .

dr .

 


[Dodano: 09 gru 2018 - 11:39]

Na pewno zrobię (domyślam się że masz na myśli 16).Tylko że ze mnie ,to żaden masarz .ani pracownik masarni tym bardziej .

Całą swoją wiedzę czerpię z tego forum i tyle .Dzięki wszystkim ,za to .

Dla celów porównawczych od czegoś trzeba zacząć .I tak jestem z siebie dumny ,że jelitka baranie 20-22 i nadziewanie ogarnąłęm błyskawicznie .Dzięki patentowi Dziadka z trzema drucikami ..Oczywiście .

 

Klasyfikacje jakąś tam robię ,na własne potrzeby .Ale jakoś specjalnie się  nie napalam .Co by człowiek nie zrobił sam zachowując przy tym minimum przyzwoitości,to i tak smakowe jest .

A radochy przy tym co nie miara .I integracje przeróżne ,i smakowanie specyfików różniastych no hulaj dusza normalnie .I tego będę się trzymał .Czego i innym życzę .

 

Pzdr .

post-70604-0-69477500-1544349294_thumb.jpg

post-70604-0-66429400-1544349304_thumb.jpg

Edytowane przez oluska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616270
Udostępnij na innych stronach

 

 

Klasyfikacje jakąś tam robię ,na własne potrzeby .Ale jakoś specjalnie się nie napalam .

:) Oluśko, czyli kategorylizujesz... to dobra droga :thumbsup::D

Kiełbka b.przyjemna. Widać, że zawiera mięso... :yes:

Te kabanonosy faktycznie jakieś ...białawe...wizerunkowo... :thumbsup:  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616388
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam .

Kiełbasa myśliwska pieczona sucha ,wg.PW nr 16 z malutkimi odstępstwami.

Foty po drugim wędzeniu .

 

Peklowanie samą peklosolą ,

Nieznacznie zmieniona gramatura przypraw.

Czas drugiego wędzenia nieco krótszy .

 

Reszta bez zmian .

Pzdr .

post-70604-0-09654500-1545323874_thumb.jpg

post-70604-0-94957400-1545323893_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-618166
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa myśliwska pieczona sucha

I zrobiona atrakcyjnie, "na okrągło"  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-618168
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witajcie .

Krakowska wg Kostka  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/

Jedyne odstępstwo ,zamiast łopatki , mięso z szynki.

Wczoraj wędzona.

 

No rewelka normalnie .Dzięki .

Pzdr.

post-70604-0-56164600-1552230784_thumb.jpg

post-70604-0-47120800-1552230813_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-626056
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witajcie.

Chciałbym przedstawić sposób wędzenia na zimno ,który stosuję już jakiś czas z powodzeniem .Pora roku w sumie bez  znaczenie.No i roboty mało i paliwa i w ogóle.

Tu akurat kindziuki .Tak się składa że za dwa dni będą miały trzy miesiące.

Wędzarnia to znany powszechnie i lubiany projekt kol.Andyandy bez żadnych zmian.

Jedynie co to została dołożona szuflada,która ma duże znaczenie.

Opał to trociny jesionowe z granatem śliwowym w środku.

Ilość trocin to ok dwa 10 litrowe wiaderka.

Wymiary szuflady ;600x300x40 mm.,

Czas dymienia ok 8 h {wartość najniższa}

Różnica temperatury od rozpalenia do zakończenia ok 2 do 5 st.C.

Pzdr.

post-70604-0-31546700-1616157061_thumb.jpg

post-70604-0-76831300-1616157082_thumb.jpg

post-70604-0-41689600-1616157101_thumb.jpg

post-70604-0-78425100-1616157123_thumb.jpg

post-70604-0-56459400-1616157145_thumb.jpg

post-70604-0-46887500-1616157170_thumb.jpg

post-70604-0-52648800-1616157189_thumb.jpg

post-70604-0-13643700-1616157209_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700495
Udostępnij na innych stronach

 

 

Opał to trociny jesionowe z granatem śliwowym w środku.

Jak rozpalasz te trociny?

Ten "śliwkowy"...."granat"???

Odpalasz go, czy co  :D  

Szuflada jako palenisko ma wiele zalet i jak widać, daje wiele możliwości  :clap:

A kindziuki, medaliony na medal  :thumbsup:  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700592
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś na końcach wałka trocinowego wygrzebywałem dołki w których umieszczałem po pół wytłaczanki do jajek i podpalałem .Wytłaczanki szybko chwytają płomień i  palą się wolno...Po chwili przysypuje lekko trocinami i gotowe.Zamykam szufladę ,zostawiając szczelinę na powietrze i mam fajrant.

I tak dzień w dzień na luzie.

A ostatnio rozpalam palnikiem na propan-butan.Na jednej focie widać czarną obwódkę dookoła trocin To właśnie efekt rozpalania.I już starczy.Kilkanaście godzin na luzaku bez dokładania oraz wzrostu temperatury..

Latem gdy jest cieplej to rozpalam na noc i idę spać , a sprzęt  dymi do rana.I jest gitarka.

Tak mi się zdaje że do zimnego po większej taniości,czasu obsługi,pilnowania temp.stresu oraz innych tym podobnych nic lepszego długo nie będzie.Bezobsługowa po prostu.

   A granat to ta gruba sucha szczapa ( tu akurat śliwkowa ) .ona jest zagrzebana w trocinach .no i chyba wspomaga cały proces ,żeby nudą nie wiało.

 Koszt czterech worów trocin to czwórka ulubionego browca pana stolarza,kilo kiełby a i ćwiartka do wspólnej konsumpcji zawsze się znajdzie.

 A teraz POZOR.

Trocina im bardziej miałka tym lepsza,właściwie taka mączka.Spod piły najlepsza no i sucha.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700649
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienia.

Jestem zwolenniczką prostych i bezobsługowych rozwiązań  :)

Napisz proszę - koniecznie i szczegółowo - jak robiłeś te wzorcowe kindziuki  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700659
Udostępnij na innych stronach

Właściwie to przepis jest mniej więcej jeden.Ja korzystałem ze strony głównej oraz filmiku na YT.Pani

nauczycielka litwinka opowiada co i jak.

I teraz tak .

Ja robię w pęcherzach Na początek wchodzi mniej więcej od 1.8 do 2.2 kg farszu ,w zależności od pęcherza.Nadziewanie przyśpiesza nadziewarka ale można i ręcznie  choć to uciążliwe strasznie.

Po nadzianiu wieszam na kilka dni w chłodnej piwnicy do ocieknięcia i wstępnego osuszania.No i później zaczynam formować czyli umieszczam batony pomiędzy dwoma deskami i mocno obciążam .I tak na zmianę 12 godz. w deskach i 24 godz.wiszą luzem na drążku ,przez 30 dni.Po tym czasie zimne wędzenie  też przez 30 dni..I znowu między deski ale z mniejszą intensywnością batony są już nieźle uformowane i podeschnięte.całą zimę wiszą w wędzarni,no chyba że jakieś fest mrozy zapowiadają to wtedy wynoszę na chwilę do piwnicy ..A jeśli wilgotność powietrza spada to wkładam do wędzarni ze trzy wiadra z wodą.Po tym okresie cały czas schną a wędzenie raz na miesiąc , tak z pięć dni.A jak przyjdą całkiem ciepłe dni to znów wynoszę do chłodnej piwnicy,stawiam wiadro z wodą i nakrywam kartonem po odkurzaczy .W kartonie są wycięte otwory na drążki i tam wszystko wisi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.