Maxell Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Listopada 2018 To trzeba pisać podając przepis. Wystarczy link do oryginalnego przepisu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Listopada 2018 Wystarczy link do oryginalnego przepisu. Tobie wystarczy i ktoś inny zmieli wszystko na szarpaku, bo tak napisane. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Listopada 2018 Dzięki .Pomału się uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Listopada 2018 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Listopada 2018 Brawo za kiełbę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-612801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Grudnia 2018 WitajcieKabanosy wieprzowe wg, Halusi , z tego linku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/ Wczoraj wędzone po nocy . Pychotka i jużDzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Pychotka i jużJak dla mnie to prawie jeden tłuszcz ale na pewno smaczne dla Ciebie. Spróbuj raz dla porównania zrobić wg pierwowzoru kabanosów. Klasyfikację jakoś znasz, więc nie powinno być problemu. Można też kupić gotową I klasę i II również.Poza tym podabają mi się te ilości ryb i piękne wędzonki. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) I jeszcze raz.Kiełbasa chłopska wg jakaw21 -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Wędzona w piątek.Rzeczywiście bardzo wyrazista w smaku .Dzięki za przepis .dr . [Dodano: 09 gru 2018 - 11:39]Na pewno zrobię (domyślam się że masz na myśli 16).Tylko że ze mnie ,to żaden masarz .ani pracownik masarni tym bardziej .Całą swoją wiedzę czerpię z tego forum i tyle .Dzięki wszystkim ,za to .Dla celów porównawczych od czegoś trzeba zacząć .I tak jestem z siebie dumny ,że jelitka baranie 20-22 i nadziewanie ogarnąłęm błyskawicznie .Dzięki patentowi Dziadka z trzema drucikami ..Oczywiście . Klasyfikacje jakąś tam robię ,na własne potrzeby .Ale jakoś specjalnie się nie napalam .Co by człowiek nie zrobił sam zachowując przy tym minimum przyzwoitości,to i tak smakowe jest .A radochy przy tym co nie miara .I integracje przeróżne ,i smakowanie specyfików różniastych no hulaj dusza normalnie .I tego będę się trzymał .Czego i innym życzę . Pzdr . Edytowane 9 Grudnia 2018 przez oluska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Grudnia 2018 zajefajna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Klasyfikacje jakąś tam robię ,na własne potrzeby .Ale jakoś specjalnie się nie napalam . Oluśko, czyli kategorylizujesz... to dobra droga Kiełbka b.przyjemna. Widać, że zawiera mięso... Te kabanonosy faktycznie jakieś ...białawe...wizerunkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-616388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam .Kiełbasa myśliwska pieczona sucha ,wg.PW nr 16 z malutkimi odstępstwami.Foty po drugim wędzeniu . Peklowanie samą peklosolą ,Nieznacznie zmieniona gramatura przypraw.Czas drugiego wędzenia nieco krótszy . Reszta bez zmian .Pzdr . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-618166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Kiełbasa myśliwska pieczona sucha I zrobiona atrakcyjnie, "na okrągło" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-618168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Marca 2019 Witajcie .Krakowska wg Kostka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/Jedyne odstępstwo ,zamiast łopatki , mięso z szynki.Wczoraj wędzona. No rewelka normalnie .Dzięki .Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-626056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Marca 2021 Witajcie.Chciałbym przedstawić sposób wędzenia na zimno ,który stosuję już jakiś czas z powodzeniem .Pora roku w sumie bez znaczenie.No i roboty mało i paliwa i w ogóle.Tu akurat kindziuki .Tak się składa że za dwa dni będą miały trzy miesiące.Wędzarnia to znany powszechnie i lubiany projekt kol.Andyandy bez żadnych zmian.Jedynie co to została dołożona szuflada,która ma duże znaczenie.Opał to trociny jesionowe z granatem śliwowym w środku.Ilość trocin to ok dwa 10 litrowe wiaderka.Wymiary szuflady ;600x300x40 mm.,Czas dymienia ok 8 h {wartość najniższa}Różnica temperatury od rozpalenia do zakończenia ok 2 do 5 st.C.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Marca 2021 Kindziuki na medal! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Marca 2021 Opał to trociny jesionowe z granatem śliwowym w środku. Jak rozpalasz te trociny?Ten "śliwkowy"...."granat"???Odpalasz go, czy co Szuflada jako palenisko ma wiele zalet i jak widać, daje wiele możliwości A kindziuki, medaliony na medal Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Marca 2021 Kiedyś na końcach wałka trocinowego wygrzebywałem dołki w których umieszczałem po pół wytłaczanki do jajek i podpalałem .Wytłaczanki szybko chwytają płomień i palą się wolno...Po chwili przysypuje lekko trocinami i gotowe.Zamykam szufladę ,zostawiając szczelinę na powietrze i mam fajrant.I tak dzień w dzień na luzie.A ostatnio rozpalam palnikiem na propan-butan.Na jednej focie widać czarną obwódkę dookoła trocin To właśnie efekt rozpalania.I już starczy.Kilkanaście godzin na luzaku bez dokładania oraz wzrostu temperatury..Latem gdy jest cieplej to rozpalam na noc i idę spać , a sprzęt dymi do rana.I jest gitarka.Tak mi się zdaje że do zimnego po większej taniości,czasu obsługi,pilnowania temp.stresu oraz innych tym podobnych nic lepszego długo nie będzie.Bezobsługowa po prostu. A granat to ta gruba sucha szczapa ( tu akurat śliwkowa ) .ona jest zagrzebana w trocinach .no i chyba wspomaga cały proces ,żeby nudą nie wiało. Koszt czterech worów trocin to czwórka ulubionego browca pana stolarza,kilo kiełby a i ćwiartka do wspólnej konsumpcji zawsze się znajdzie. A teraz POZOR.Trocina im bardziej miałka tym lepsza,właściwie taka mączka.Spod piły najlepsza no i sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Marca 2021 Dziękuję za wyjaśnienia.Jestem zwolenniczką prostych i bezobsługowych rozwiązań Napisz proszę - koniecznie i szczegółowo - jak robiłeś te wzorcowe kindziuki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Marca 2021 Właściwie to przepis jest mniej więcej jeden.Ja korzystałem ze strony głównej oraz filmiku na YT.Paninauczycielka litwinka opowiada co i jak.I teraz tak .Ja robię w pęcherzach Na początek wchodzi mniej więcej od 1.8 do 2.2 kg farszu ,w zależności od pęcherza.Nadziewanie przyśpiesza nadziewarka ale można i ręcznie choć to uciążliwe strasznie.Po nadzianiu wieszam na kilka dni w chłodnej piwnicy do ocieknięcia i wstępnego osuszania.No i później zaczynam formować czyli umieszczam batony pomiędzy dwoma deskami i mocno obciążam .I tak na zmianę 12 godz. w deskach i 24 godz.wiszą luzem na drążku ,przez 30 dni.Po tym czasie zimne wędzenie też przez 30 dni..I znowu między deski ale z mniejszą intensywnością batony są już nieźle uformowane i podeschnięte.całą zimę wiszą w wędzarni,no chyba że jakieś fest mrozy zapowiadają to wtedy wynoszę na chwilę do piwnicy ..A jeśli wilgotność powietrza spada to wkładam do wędzarni ze trzy wiadra z wodą.Po tym okresie cały czas schną a wędzenie raz na miesiąc , tak z pięć dni.A jak przyjdą całkiem ciepłe dni to znów wynoszę do chłodnej piwnicy,stawiam wiadro z wodą i nakrywam kartonem po odkurzaczy .W kartonie są wycięte otwory na drążki i tam wszystko wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Marca 2021 W deskach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Marca 2021 Czekam na efek koncowy! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Marca 2021 Super sprawa te kindziuki, Twoje wyglądają pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Marca 2021 Tez jestem ciekawa efektu końcowego.Wyroby prima sort ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Marca 2021 DziękiNastępne foty dopiero w lipcu.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Marca 2021 Witam, gratulacje za paradne wyroby i tak się zastanawiam czy umiałbym zwinąć takie wianki z myśliwskiejCzy mógłbyś podpowiedzieć jak je wykonać?pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/4/#findComment-700923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.