DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 15 Października 2012 Po mojemu wychodzi że ta solanka będzie miała stężenie 35 Be. Czy te wędzonki będzie można zjeść. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 15 Października 2012 stężenie 35 Be. Czy te wędzonki będzie można zjeść.Oj ciężko będzie ...przy Be.10 to już jest jak dla mnie max... a 35 ? :shock: masakra... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 15 Października 2012 Są to wędzonki surowe dojrzewające Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 15 Października 2012 przepraszam że przeszkadzam.Poradzcie gdzie znajdę wszystkie części płytki z przepisami tj,16-tki 21 i filmik z rozbioru mięsa.Dzieki Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 15 Października 2012 Dziadku dałeś jasne założenia.Nastrzyk 10%, stężenie soli w mięsie 3,5% czyli 35g/1000g mięsaDo wagi mięsa trzeba dodać przyrost po nastrzyku czyli 1000g + 100g !Zakładałem, że nie bierzesz pod uwagę wycieku, czyli teoretyczne 10% Nie brałem pod uwagę normalnego peklowania + nastrzyk, a jedynie sam nastrzyk. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 15 Października 2012 Nastrzyk 10%, stężenie soli w mięsie 3,5% czyli 35g/1000g mięsa Tylko nastrzyk co wyciekło to będzie w naczyniu razem z mięsem. Chciałem zasugerować że 3.5 % soli w mięsie, to normalka ,ale przeliczone na st Be to masakra - a przecież to prawie to samo . A Gdybym napisał że chcę tą sól wprowadzić przy pomocy solanki w postaci 5% nastrzyku to by dopiero było zamieszanie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 15 Października 2012 Tylko nastrzyk co wyciekło to będzie w naczyniu razem z mięsem.Nie było takiego założenia. Idąc tą drogą liczenie nie ma sensu. Odwracając założyłeś, że mięso ma przyjąć 3,5% soli z roztworu w ilości 100g na kg + przyrost do 1100g mięsa. W praktyce do przeliczania trzeba dodać ubytek z ociekania + ubytek termiczny mięsa. Pytanie czy po peklowaniu solanka zawiera sól czy nie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 15 Października 2012 jaką muszę zrobić solankę w procentach by uzyskać zawartość soli 3,5 % w mięsie Miro przecież ja napisałem wprowadzić 3,5% w mięso. A nie by uzyskać 3,5 % w gotowym wyrobie .I chodziło mi by solankę podać w st Be - Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 15 Października 2012 Starałem się policzyć na tyle na ile potrafię.Nie przewidywałem wycieku, bo o nim pisałeś.Jeśli wyciek nie jest przewidywalny liczenie nie ma sensu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 15 Października 2012 To napisz ile ta solanka do nastrzyku 10-cio procentowego będzie miała st Be- i wszystko będzie jasne. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 15 Października 2012 Wiesz na dziś to mam dość liczenia.Może sam policz i napisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 15 Października 2012 Miro jakie to proste dlatego przyjąłem nastrzyk 10 % by łatwiej było liczyć . a więc na 10 kg potrzebuję 35 dkg soli rozpuszczonej w 1 litrze wody i tak na oko to będzie 35 st BeInaczej- to brzmi ładnie -35 dkg soli na 10 kg mięsa na wędzonki surowe dojrzewające i nikt się nie czepia .A 35 st Be kole w oczy. I pytanie czy to jest to samo . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 16 Października 2012 Przy takiej ilości peklosoli nie będziesz miał 3,5% soli w mięsie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 16 Października 2012 Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika, podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa.O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie. Solanka 10% na 1 kg. mięsa.1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 16 Października 2012 W uproszczeniu przyjmij sobie przelicznik wagowy 10dkg soli/peklosoli na 1l wody solomierz w zależnosci od "rodzaju soli" pokaże troszkę niższe stężenie niż 10st.Co do wody standardowo przyjmuje się 0,4l na 1kg mięsa ale naczynie wtedy powinno być dopasowane do "wsadu peklowanego" prościej przyjąć 0,5l na kg mięsa.Nastrzyk robi się solanka wyliczoną wcześniej do masy peklowanego mięsa nic nie dodając.Ilość solanki do nastrzyku zależy od czasu peklowania im krócej tym wiecej + masowanie zakładając że peklowanie przeważnie trwa 5 dni można przyjąć że nastrzykujesz używając około 20% wcześniej porzygotowanej solanki na kg mięsa czyli około 150-200ml.Reasumując:Ad1.10dkgAd2jak wyżej tego sie nie dodaje do ilości potrzebnej solankiAd3.W zależności od szkoły 0,4l lub 0,5l PS1Tyczy to peklowania mokrego "zwykłych" wędzonek bez potrzeby moczenia PS2Dziadek i reszta "wyjadaczy" tylko mnie nie zabijcie ale wiem że jak zaczynaja ludzie czytać te dysputy o st Be i % to boją sie cokolwiek tknąc Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 16 Października 2012 Czyli mówiąc prostym obrazowym językiem: Na zapeklowanie 1 kg mięsa (3-5dni) potrzebuję: 1. 1 litr wody + 10dkg. peklosoli (solanka) ok.10 procentowa2. 20ml. wykorzystuję do nastrzyku (20%)3. Pozostaje nam 0,8 litra (800 ml.) solankiZ której wykorzystujemy ok. 0,4 litra (400ml.) lub nieco więcejdo zalania mięsa, tak aby było w całości zakryte zalewą. Czy tak wygląda prawidłowe zestawienie i proporcja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 16 Października 2012 Nie ... Na 1kg mięsa potrzebujesz 0,4 - 0,5l solanki (w twoim przypadku bedzie to 0,5l wody+5dkg peklosoli) z tego 0.5l do mięsa wstrzykujesz około 80-100ml masujesz i resztą zalewasz tak żeby było przykryte. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 16 Października 2012 Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie.Proszę o podanie w punktach, ilości potrzebnych na 1 kg mięsa.Według podobnie wyglądającej punktowej tabeli. Solanka 10% na 1 kg. mięsa.1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 16 Października 2012 Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie. To jak to trzeba Tobie napisać żebyć "przeczytał ? ... jakie pytania taka odpowiedź Ad1. 10dkg Ad2 jak wyżej tego sie nie dodaje do ilości potrzebnej solanki Ad3. W zależności od szkoły 0,4l lub 0,5l To odpowiedzi na Twoje pytania które napisałem wcześniej ... A to odpowiedź "na 1kg mięsa" Na 1kg mięsa potrzebujesz 0,4 - 0,5l solanki (w twoim przypadku bedzie to 0,5l wody+5dkg peklosoli) z tego 0.5l do mięsa wstrzykujesz około 80-100ml masujesz i resztą zalewasz tak żeby było przykryte. OK jeszcze w punktach potrzebujesz hmmm .... 1. 5dkg 2. nastrzyku nie doliczamy do ogólnej ilości solanki robimy raz przygotowaną solanką przewidzianą dla masy mięsa 3. 0,4-0,5l PS Tylko nie pisz proszę żeby jeszcze Braillem napisać bo nie mam takiej czcionki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 16 Października 2012 Napisać w takiej samej formie jak są podane moje pytania. Czytelnie opisane i wypunktowane. Wyraziłem się chyba w pełni zrozumiale?Na 1 kg mięsa do wykonania 10% zalewy i nastrzyku.1.........2.........3......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 16 Października 2012 Masz do cholery wyżej chłopie !!!!! PS Ty peklowałeś kiedyś cokolwiek bo jak czytam ile to czego nie robiłeś (.. i kiełbasy i ryby ) to mam wątpliwości czy Ty to Ty ... Napisać w takiej samej formie jak są podane moje pytania. Czytelnie opisane i wypunktowane. Wyraziłem się chyba w pełni zrozumiale? A może Ci do cholera "pierdyknąć" w oleju ... PS jednak wyłączyłem wygaszanie bo mnie rozwalił kolega ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 16 Października 2012 Roger napisał:A może Ci do cholera "pierdyknąć" w oleju Roger.Najlepiej to "pierdyknąć "się w czoło . Też nie wygaszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 16 Października 2012 Masz napisane wswzystko "jak na talerzu" a Ty sie dopytujesz i forma bez punktów Ci nie leży ... na Twoje punkty odpowiedziałem na poprzedniej stronie raz tak jak zadałeś pytania potem opisałem Ci dokładnie co i jak na 1kg mięsa, następnie zrobiłem to zgodnie z życzeniem w punktach i jeszcze źle ????? Ty dalej nic nie rozumiesz ... ??? OK proszę uznaj moje posty za niebyłe może ktoś Ci to jeszcze jaśniej wyłuszczy bo mnie się cierpliwość skończyła ... PSW czoło to sam się kolego "pierdyknij" najlepiej młotem Thora ... .... no i ja Ciebie też ... pozdrawiam ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 16 Października 2012 W czoło to sam się kolego "pierdyknij" najlepiej młotem Thora ... .... no i ja Ciebie też ... pozdrawiam ...Z wzajemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 16 Października 2012 Ech.... Znowu sprzątanko. :devil: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.