Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po mojemu wychodzi że ta solanka będzie miała stężenie 35 Be. Czy te wędzonki będzie można zjeść.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243494
Udostępnij na innych stronach

stężenie 35 Be. Czy te wędzonki będzie można zjeść.

Oj ciężko będzie ...przy Be.10 to już jest jak dla mnie max... a 35 ? :shock: masakra...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243495
Udostępnij na innych stronach

Są to wędzonki surowe dojrzewające
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243496
Udostępnij na innych stronach

przepraszam że przeszkadzam.Poradzcie gdzie znajdę wszystkie części płytki z przepisami tj,16-tki 21 i filmik z rozbioru mięsa.Dzieki
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243497
Udostępnij na innych stronach

Dziadku dałeś jasne założenia.

Nastrzyk 10%, stężenie soli w mięsie 3,5% czyli 35g/1000g mięsa

Do wagi mięsa trzeba dodać przyrost po nastrzyku czyli 1000g + 100g !

Zakładałem, że nie bierzesz pod uwagę wycieku, czyli teoretyczne 10%

 

Nie brałem pod uwagę normalnego peklowania + nastrzyk, a jedynie sam nastrzyk.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243501
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk 10%, stężenie soli w mięsie 3,5% czyli 35g/1000g mięsa

Tylko nastrzyk co wyciekło to będzie w naczyniu razem z mięsem.

Chciałem zasugerować że 3.5 % soli w mięsie, to normalka ,ale przeliczone na st Be to masakra - a przecież to prawie to samo . A Gdybym napisał że chcę tą sól wprowadzić przy pomocy solanki w postaci 5% nastrzyku to by dopiero było zamieszanie .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243502
Udostępnij na innych stronach

Tylko nastrzyk co wyciekło to będzie w naczyniu razem z mięsem.

Nie było takiego założenia. :cool:

Idąc tą drogą liczenie nie ma sensu.

 

Odwracając założyłeś, że mięso ma przyjąć 3,5% soli z roztworu w ilości 100g na kg + przyrost do 1100g mięsa.

 

W praktyce do przeliczania trzeba dodać ubytek z ociekania + ubytek termiczny mięsa.

 

Pytanie czy po peklowaniu solanka zawiera sól czy nie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243503
Udostępnij na innych stronach

jaką muszę zrobić solankę w procentach by uzyskać zawartość soli 3,5 % w mięsie

Miro przecież ja napisałem wprowadzić 3,5% w mięso. A nie by uzyskać 3,5 % w gotowym wyrobie .I chodziło mi by solankę podać w st Be -

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243506
Udostępnij na innych stronach

Starałem się policzyć na tyle na ile potrafię.

Nie przewidywałem wycieku, bo o nim pisałeś.

Jeśli wyciek nie jest przewidywalny liczenie nie ma sensu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243508
Udostępnij na innych stronach

To napisz ile ta solanka do nastrzyku 10-cio procentowego będzie miała st Be- i wszystko będzie jasne.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243511
Udostępnij na innych stronach

Wiesz na dziś to mam dość liczenia.

Może sam policz i napisz.

 

:cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243513
Udostępnij na innych stronach

Miro jakie to proste dlatego przyjąłem nastrzyk 10 % by łatwiej było liczyć . a więc na 10 kg potrzebuję 35 dkg soli rozpuszczonej w 1 litrze wody i tak na oko to będzie 35 st Be

Inaczej- to brzmi ładnie -35 dkg soli na 10 kg mięsa na wędzonki surowe dojrzewające i nikt się nie czepia .A 35 st Be kole w oczy. I pytanie czy to jest to samo .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243516
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości peklosoli nie będziesz miał 3,5% soli w mięsie. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243531
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,

podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa.

O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie.

 

Solanka 10% na 1 kg. mięsa.

1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)

2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku

3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243546
Udostępnij na innych stronach

W uproszczeniu przyjmij sobie przelicznik wagowy 10dkg soli/peklosoli na 1l wody solomierz w zależnosci od "rodzaju soli" pokaże troszkę niższe stężenie niż 10st.

Co do wody standardowo przyjmuje się 0,4l na 1kg mięsa ale naczynie wtedy powinno być dopasowane do "wsadu peklowanego" prościej przyjąć 0,5l na kg mięsa.

Nastrzyk robi się solanka wyliczoną wcześniej do masy peklowanego mięsa nic nie dodając.

Ilość solanki do nastrzyku zależy od czasu peklowania im krócej tym wiecej + masowanie zakładając że peklowanie przeważnie trwa 5 dni można przyjąć że nastrzykujesz używając około 20% wcześniej porzygotowanej solanki na kg mięsa czyli około 150-200ml.

Reasumując:

Ad1.

10dkg

Ad2

jak wyżej tego sie nie dodaje do ilości potrzebnej solanki

Ad3.

W zależności od szkoły 0,4l lub 0,5l

 

PS1

Tyczy to peklowania mokrego "zwykłych" wędzonek bez potrzeby moczenia ;)

 

PS2

Dziadek i reszta "wyjadaczy" tylko mnie nie zabijcie :( ale wiem że jak zaczynaja ludzie czytać te dysputy o st Be i % to boją sie cokolwiek tknąc ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243548
Udostępnij na innych stronach

Czyli mówiąc prostym obrazowym językiem:

 

Na zapeklowanie 1 kg mięsa (3-5dni) potrzebuję:

 

1. 1 litr wody + 10dkg. peklosoli (solanka) ok.10 procentowa

2. 20ml. wykorzystuję do nastrzyku (20%)

3. Pozostaje nam 0,8 litra (800 ml.) solanki

Z której wykorzystujemy ok. 0,4 litra (400ml.) lub nieco więcej

do zalania mięsa, tak aby było w całości zakryte zalewą.

 

Czy tak wygląda prawidłowe zestawienie i proporcja?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243550
Udostępnij na innych stronach

Nie ...

Na 1kg mięsa potrzebujesz 0,4 - 0,5l solanki (w twoim przypadku bedzie to 0,5l wody+5dkg peklosoli) z tego 0.5l do mięsa wstrzykujesz około 80-100ml masujesz i resztą zalewasz tak żeby było przykryte.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243551
Udostępnij na innych stronach

Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie.

Proszę o podanie w punktach, ilości potrzebnych na 1 kg mięsa.

Według podobnie wyglądającej punktowej tabeli.

 

Solanka 10% na 1 kg. mięsa.

1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)

2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku

3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243552
Udostępnij na innych stronach

Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie.

To jak to trzeba Tobie napisać żebyć "przeczytał ? ... jakie pytania taka odpowiedź :(

 

Ad1.

10dkg

Ad2

jak wyżej tego sie nie dodaje do ilości potrzebnej solanki

Ad3.

W zależności od szkoły 0,4l lub 0,5l

To odpowiedzi na Twoje pytania które napisałem wcześniej ...

 

A to odpowiedź "na 1kg mięsa"

Na 1kg mięsa potrzebujesz 0,4 - 0,5l solanki (w twoim przypadku bedzie to 0,5l wody+5dkg peklosoli) z tego 0.5l do mięsa wstrzykujesz około 80-100ml masujesz i resztą zalewasz tak żeby było przykryte.

OK jeszcze w punktach potrzebujesz hmmm ....

 

1. 5dkg

2. nastrzyku nie doliczamy do ogólnej ilości solanki robimy raz przygotowaną solanką przewidzianą dla masy mięsa

3. 0,4-0,5l

 

PS

Tylko nie pisz proszę żeby jeszcze Braillem napisać bo nie mam takiej czcionki :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243554
Udostępnij na innych stronach

Napisać w takiej samej formie jak są podane moje pytania. Czytelnie opisane i wypunktowane. Wyraziłem się chyba w pełni zrozumiale?

Na 1 kg mięsa do wykonania 10% zalewy i nastrzyku.

1.........

2.........

3.........

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243556
Udostępnij na innych stronach

Masz do cholery wyżej chłopie !!!!!

 

PS

Ty peklowałeś kiedyś cokolwiek bo jak czytam ile to czego nie robiłeś (.. i kiełbasy i ryby ) to mam wątpliwości czy Ty to Ty ...

 

Napisać w takiej samej formie jak są podane moje pytania. Czytelnie opisane i wypunktowane. Wyraziłem się chyba w pełni zrozumiale?

A może Ci do cholera "pierdyknąć" w oleju ...

 

PS jednak wyłączyłem wygaszanie bo mnie rozwalił kolega ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243558
Udostępnij na innych stronach

Roger napisał:A może Ci do cholera "pierdyknąć" w oleju

 

Roger.

Najlepiej to "pierdyknąć "się w czoło .

 

Też nie wygaszam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243559
Udostępnij na innych stronach

Masz napisane wswzystko "jak na talerzu" a Ty sie dopytujesz i forma bez punktów Ci nie leży ... na Twoje punkty odpowiedziałem na poprzedniej stronie raz tak jak zadałeś pytania potem opisałem Ci dokładnie co i jak na 1kg mięsa, następnie zrobiłem to zgodnie z życzeniem w punktach i jeszcze źle ????? Ty dalej nic nie rozumiesz ... ???

OK proszę uznaj moje posty za niebyłe może ktoś Ci to jeszcze jaśniej wyłuszczy bo mnie się cierpliwość skończyła ...

 

PS

W czoło to sam się kolego "pierdyknij" najlepiej młotem Thora ...

.... no i ja Ciebie też ;) ... pozdrawiam ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243561
Udostępnij na innych stronach

W czoło to sam się kolego "pierdyknij" najlepiej młotem Thora ...

.... no i ja Ciebie też ;) ... pozdrawiam ...

Z wzajemnością.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243562
Udostępnij na innych stronach

Ech.... Znowu sprzątanko. :devil:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-243563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.