Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku lat robię sery smażony i ostatnio kilka razy niestety mi nic nie wyszło. 

Czy ktoś miał podobne problemy, to wina sera twarogowego, czy sody oczyszczonej ? 

Zdjęcie pierwsze wygląd sera nieudanego. Zdjęcie 2 ser kilka godzin po dodaniu sody oczyszczonej. 

 

post-41085-0-93474800-1453560933_thumb.jpg

post-41085-0-89266600-1453561034_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Spróbuję pomóc. Opisz dokładnie tylko co nie wychodzi.

 

Ja jako zjadacz sera smażonego widzę go tylko w fazie końcowej. Obecnie jestem u babci, a Ona robi go całe życie. Pewnie coś podpowie tylko opisz co nie wychodzi, bo fotki słabe jak na jej wzrok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470602
Udostępnij na innych stronach

Ser smażony z dodatkiem sody ja robię od jakiś 15 lat  wcześniej robiła mama i babcia i zawsze w taki sam sposób

Ser rozkruszony posypany sodą i odstawiony na ok 5h, jak zaczyna gliwieć kładę na garnek z gotującą wodą i w tym momencie zawsze ładnie się rozpuszczał. Obecnie zaczyna wydzielać się duża ilość serwatki, a ser się kurczy i robi gumowaty.

Taki ser z dodatkiem sody to tradycyjny ser z mojego regionu. 

na 1 kg ok 1.5 łyżki stołowej. 

Kombinowałem na wszystkie sposoby, brałem sery z różnych firm i nawet od rolnika, efekt końcowy taki sam. 

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470608
Udostępnij na innych stronach

A to u mnie po posypaniu sodą czekam do dnia następnego w miedzy czasie go przemieszam i dopiero potem smażę z dodatkiem jajka i przypraw sól kminek.

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470611
Udostępnij na innych stronach

Niestety jednak nie pomogę. Babcia robiła innym sposobem. Czekała kilka dni aż sam zgliwiał.

 

Mówi, że po dodaniu sody niestety często ser wychodził gorzki i puszczał dużo serwatki.

 

Twierdzi, że może być to wina temperatury, bo ser powinien dojrzewać w cieple. Babcia okrywała miskę specjalnie ręcznikami i był przechowywany w szafce niedaleko pieca więc nawet zimą miał ciepło.

 

A z jakiego twarogu robisz?? własnej produkcji czy sklepowy? 

Może producent coś zmienił w technologii i dlatego ciężko wykonać ser. Niby ze sklepowego ciężko wychodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470622
Udostępnij na innych stronach

Twierdzi, że może być to wina temperatury, bo ser powinien dojrzewać w cieple.

 

Też to chciałem napisać . W temperaturach zimowych mamy bardzo mało potrzebnych bakterii .  Ja nawet teraz zakwaszam mleko do robienia moich serków . Mleko na kwaśne też zakwaszam i stawiam na grzejnik . Grzejnik ma temperaturę około 30-stu stopni .  Pamiętam że babcia zawsze robiła ser smażony własny,  albo z wiadomego źródła . Jeżeli dokładała sodę to tylko na czubeczku łyżeczki od herbaty .

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470647
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzę to co napisali poprzednicy temperatura i czas ... sody jesli już to odrobina i ciepelko ... śmierdzi niemiłosiernie ale gotowy smakuje zacnie ...

Robilem taki ser dziesiątki razy ale nie w 5 godzin tylko w tydzień a czasem dziesięć dni ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470652
Udostępnij na innych stronach

Z jakiego twarogu robiłeś? ser na zdjęciach wygląda jak by puszczał wodę... a z tego co pamiętam to powinien gliwieć tzn zmieniać kolor na szklisto żółty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470660
Udostępnij na innych stronach

Temp. jest ok 20 C. Problem jest taki, że on w momencie podgrzewania nie topi się tylko zaczyna puszczać mnóstwo serwatki, kurczy się i robi gumowaty. 

Sposób jaki opisałem robiłem od lat jeszcze w zeszłym roku i wszystko było ok. Problemy zaczęły się od jesieni. Technologicznie i temperaturowo nie zmieniło się nic od lat. Jedynym czynnikiem jaki może mieć wpływ to jakość sera lub soda oczyszczona. Dostępu do mleka nie mam obecnie więc nic nie wymyśle. Ale w zeszłym roku robiłem nawet z sera przecenionego z Biedry i wychodził :-) 

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470662
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest link do tego sera jaki robię od lat i  zawsze wychodził. W między czasie zmieniłem ilość sody na troszkę więcej mniej tłuszczu i zawsze wychodził. Nie jest tak śmierdzący i łagodniejszy w smaku niż długo gliwiały. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-moj-pierwszy-ser-topiony/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470670
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli mleko zsiadłe słabo ogrzejemy to powstanie więcej twarogu. Masa jest większa bo twaróg zawiera w sobie serwatkę. W okresie zimowym krowy są karmione kiszonkami i wtedy mamy najgorsze mleko.

Mamy też tanie mleko z Ukrainy. Krajowi producenci nabiału zmieniają technologie, żeby się utrzymać na rynku. Z czasem chemicy dopracują wyrób seropodobny, który będzie przynosił większe zyski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470694
Udostępnij na innych stronach

Tylko nadal nie wiemy z jakiego twarogu to jest robione.... Tak testowo zakupiłem dziś w pewnej sieci "klinka" i po 3 godzinach wygląda tak, czyli prawidłowo. :)

 

post-39848-0-59669300-1453585338_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470698
Udostępnij na innych stronach

Podziwiam WAS - mój ojciec robił z sera zgliwiałego jajecznice (albo coś takiego) - moje wspomnienie - smród  i ta jego (ojca) chęć poczęstunku (weź spróbuj zobacz jakie dobre) na samo wspomnienie już mam dosyć. 

Podziwiam WAS, dla mnie ten ser to masakra i możliwe, iż nie lubię go bo  to efekty tego co ojciec  jadł i czym się zachwycał 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470700
Udostępnij na innych stronach

Podziwiam WAS - mój ojciec robił z sera zgliwiałego jajecznice (albo coś takiego) - moje wspomnienie - smród  i ta jego (ojca) chęć poczęstunku (weź spróbuj zobacz jakie dobre) na samo wspomnienie już mam dosyć. 

Podziwiam WAS, dla mnie ten ser to masakra i możliwe, iż nie lubię go bo  to efekty tego co ojciec  jadł i czym się zachwycał 

 

Artur, a czym zachwycają się Chinole, jedząc z takim smakiem ten swój przysmak i delikates jakim są "stuletnie jaja", Svensony maja swoje śledzie, ten fantastyczny "surströmming", a my mamy nasz wspaniały serek zgliwiały, bo chyba nie możemy być gorsi od innych nacji, prawda ? :D Co kraj to obyczaj :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470720
Udostępnij na innych stronach

A kiedy zapytasz Chińczyka, dla czego nie je kwaszonej kapusty czy ogórków z beczki, to dowiesz się że nie je, bo są zepsute i śmierdzące :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470722
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedy zapytasz Chińczyka, dla czego nie je kwaszonej kapusty czy ogórków z beczki, to dowiesz się że nie je, bo są zepsute i śmierdzące .
 

 Zdziwisz sie, ale Chinczycy bardzo lubia kiszona kapuste. Mam kolezanke Chinke i nawet bigos gotuje  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470725
Udostępnij na innych stronach

Sery z jakich robiłem to regionalne firmy. I zawsze miały dobry wyrób, ser nie był maziowaty tylko zbity i ładnie się rozkruszył. Ale jak powiedziałem, on z sodą gliwieje ładnie, problem się robi w momencie postawienia miski an kąpieli wodnej. Zamiast się ładnie topić zaczyna wydzielać się ogromna ilość serwatki. Wiec skoro coś dodają do sera, aby trzymał wodę, to pod wpływem temperatury zaczyna pokazywać ile miał związane serwatki w masie. Tak jak zamrożona i rozmrożona kiepska wędlina. 

Co do smrodu sera to ten na sodzie nie śmierdzi dla tego go bardzo lubię. 

post-41085-0-29671100-1453631635_thumb.jpg

post-41085-0-71277600-1453631717_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470729
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy twaróg robią tak że dodają jakieś kultury do mleka i później to chyba ścinają podpuszczką ale nie jestem pewien, na 99% widziałem taki ser twarogowy (w wiaderku) dostępny z jednej sieci marketów, tutaj może być podobnie. U mnie ser rano wyglądał tak...

 

post-39848-0-34115500-1453633018_thumb.jpgpost-39848-0-77126100-1453633020_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/#findComment-470733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.