Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

. Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin i

Sorki ,ale to nie ten przepis,robiłeś chyba  z przepisu Szczepana,Ja do lisieckiej kminu nie stosuję :cool:

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-477883
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 miesiące temu...

Cześć,

 

Dzisiaj zrobiłem Twoją Lisiecką, jest to moja pierwsza kiełbasa w życiu. Dzięki za przepis. Jedyny problem to podpiekanie - trzymałem 1,5g w 90st  i jak wkładałem sonde, to pokazywało masz 68st, więc ją trochę sparzyłem. Pycha.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-501414
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do lisieckiej w sobotę. Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku ? Maszynka ręczna 10. Czy lepiej pokroić jak w przepisie?

Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-502151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zrobiłem
Kiełba wygląda dobrze,jak pisał Heniu ,przy 68st by było wszystko ok.

 

Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku
Lepiej zrób tak jak jest w przepisie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-502402
Udostępnij na innych stronach

Kostek tak pieknie ta lisiecka wyglada ze chyba,przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil

Edytowane przez KazikIRL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-502903
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil
No to blisko,zawsze można coś ukręcić :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-502905
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Wczoraj udało mi się zrobić kiełbasę wedle twojego przepisu Kostek. Ja swoją tym razem nabijałem w jelita wiankowe wołowe (nie spodziewałem się takiego zapaszku ????) Potwierdzam - jest naprawdę smaczna

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-527282
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest naprawdę smaczna
Dzięki :) mi też smakuje.

 

czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający?
Zapachem się nie przejmuj ,zniknie po wędzeniu,tylko dobrze je przelej woda i namocz i wszystko będzie Oki.Jelita wołowe mają swój specyficzny zapach i to jest norna.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-527288
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy można przeprowadzić proces wędzenia dwuetapowo ? Do zakończenia wędzenia pozostało mi 30 min. muszę pilnie wyjechać czy pieczenie mogę zrobić jutro. :facepalm: Czy taka modyfikacja procesu jest dopuszczalna , czy nie będzie miała wpływu na jakość lisieckiej?  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-539180
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można przeprowadzić proces wędzenia dwuetapowo ?

 

Oczywiście  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-539184
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zrobiłem wreszcie po raz pierwszy "a la Lisiecką" z podobnego przepisu - z tym że zaszalałem i dałem schab zamiast szynki, krojony w drobną kostkę i chude z golonki, bez tłustego (2 kg schabu, ok. 0,5 kg golonki, peklowane na sucho mieszanką peklowej i warzonej niejodowanej + szklanka lodowatej wody + pieprz kolorowy, gałka, jeden, symboliczny ząbek czosnku)

 

Całość załadowałem na twardo w osłonki białkowe fi 40, uwędziłem 3h w 50 stopniach i połowę zaparzyłem, a połowę upiekłem wędzarni.

 

Wyszło absolutnie zarąbiste (zdjęcia zrobić nie zdażyłem). W smaku wyszły podobne, z parzonej lepiej schodziła skórka. niż z pieczonej.

 

Koszt znaczny, ale jedna z najlepszych kiełbas jakie wyprodukowałem przez ostatnie 3 lata, schodziła szybciej niż wędzony schab czy szynka. Muszę powtórzyć koniecznie  i polecam.:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-551211
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zrobilem kielbase lisiecka wg przepisu Kostka,trzymalem sie scisle przepisu z wyjatkiem jedynki wp zamiast szynki dalem poledwice wp, (byla o polowe tanisza jak szynka)

 

Smakowo bardzo dobre,wchodzi na stale do naszego repertuaru.Z peklosola mialem maly problem 16 gr na kg, gdzie inni daja duzo wiecej ale pozostalem przy 16 gr i nie zaluje jest ok.

 

Pozdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-605666
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Smakowo bardzo dobre,wchodzi na stale do naszego repertuaru

Cieszę się że Ci smakuje ,pozdrawiam :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-606294
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Planuję wykonać tą kiełbasę. Mięso zakupione. Problem w osłonkach. Jest tylko na miejscu jelito wieprzowe lub osłonki białkowe większej średnicy. Z czego skorzystać? Wybrałbym wieprzowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-611407
Udostępnij na innych stronach

Też robiłem w wieprzowych . Brałem 30/32 innych nie było  (kiedyś awaryjnie zrobiłem w jeszcze cieńszych 28/30 - ale ta kiełba musi być w grubszym)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-611419
Udostępnij na innych stronach

W wiankowych się robi zazwyczaj.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/2/#findComment-611423
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.