JaGra Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Listopada 2016 Bardzo mi się podoba ten Twój mini browar. Chciałbym taki mieć, może moje marzenie się kiedyś spełni. Poszukuje tylko nauczyciela, żeby mi to wszystko zamontował i pokazał co i jak się robi. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 9 Listopada 2016 Warzenie piwa to nic trudnego,sprzęt można zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Warzenie piwa to nic trudnego,sprzęt można zrobić samemu.Trochę można zrobić, jednak sporo trzeba kupić. Oczywiście można wykorzystać to co mamy w domu. Zgadzam się z tym że warzenie nie jest trudne, a bardzo mile zajmujące zajęcie. Niżej moje wiosenne warzenie. Walnąłem ponad 300 buteleczek i na lato wystarczyło Edytowane 9 Listopada 2016 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 10 Listopada 2016 Wiem, wiem. Nic trudnego dla tych co już warzą, ale dla takiego laika jak ja to jest spore wyzwanie. Jeżeli chodzi o kupno sprzętu to nie ma problemu. Jest też pomieszczenie do warzenia i piwniczka ziemna. Brak tylko nauczyciela Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 10 Listopada 2016 To co pokazał jac007 To w zasadzie mercedes w domowym warzeniu piwa. Są jeszcze maybachy jak np.https://www.speidels-braumeister.de/en/braumeister/id-10-20-50-litre-braumeister.htmlW zasadzie gotowy gotowiec Ale można zacząć taniej i prościej choćby tak:http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-piwowarskie/709-twoj-browar-domowy.html Oczywiście można wszystko kupić osobno powymieniać "podzespoły". Do tego oczywiście jakiś większy garnek ale w zasadzie chyba każdy go ma choćby do parzenia wędzonek. Poradników warzenia jest od groma w internecie zawsze można dopytywać na tym forum mamy temat o piwie Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 10 Listopada 2016 Brak tylko nauczyciela Tutaj jest kopalnia wiedzy ,ja z tego forum korzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 10 Listopada 2016 Tutaj jest kopalnia wiedzy ,ja z tego forum korzystałem. ????Coś nie tak klikam?A może jakieś małe seminarium u Ciebie? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klops1 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Brak tylko nauczyciela Tutaj jest kopalnia wiedzy ,ja z tego forum korzystałem. http://www.piwo.org/index Edytowane 10 Listopada 2016 przez Klops1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Właśnie o to forum mi chodziło.http://www.piwo.org/index Edytowane 10 Listopada 2016 przez jac007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 10 Listopada 2016 pokazał co i jak się robi w zasadzie mogę zademonstrować Ci fazę końcową - tj. picia ( czyt . konsumpcji) piwa ale czy Ci to wystarczy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 10 Listopada 2016 Też uczyłem i uczę się z tego forum. Jak to bywa z każdym tematycznym forum jest tam potężna ilość informacji(często sprzecznych). Poczytać oczywiście trzeba, inaczej się nie da, ale najważniejszym jest spróbować samemu. W praktyce zwykle to wygląda prościej. Osobiście żeby było prościej zacząłem od tzw. brewkitów, czyli gotowe już uwarzone i skondensowane brzeczki. Wystarczy (w dużej czystości) postępować zgodnie z instrukcją i powinno bez problemu się udać. Poza tym przy brewkitach mniej potrzeba na początek sprzętu, czyli mniejsza inwestycja i nauka tej łatwiejszej połowy procesu. Pewnie że te warzone od początku są lepsze, bo dobierasz według swojego gustu smak, nachmielenie itd, ale i tak nawet to z puszki jest lepsze od koncernowego. Mam za sobą kilkanaście warek więc nie będę się mądrzył, bo dużo mi brakuje do poznania większości wiedzy. Jednak uważam że droga przez brewkit nie jest złą drogą i to tu chciałem przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 10 Listopada 2016 Brewkit jest bardzo dobry na rozpoczęcie przygody z warzeniem ,koszty są wyższe ale można sobie wyrobić pewne nawyki potrzebne przy warzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 10 Listopada 2016 Jac007,nie odniosłeś się do mojej propozycji odnośnie zorganizowania u Ciebie skromnego seminarium. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-525993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Listopada 2016 Moż Jac007, nie odniosłeś się do mojej propozycji odnośnie zorganizowania u Ciebie skromnego seminarium. Można się coś uda zorganizować na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Listopada 2016 Można się coś uda zorganizować na wiosnę. To ja się piszę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 10 Listopada 2016 Można się coś uda zorganizować na wiosnę. Dzięki.No to do wiosny!!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Listopada 2016 Przyszedł mi smak na necówkę więc zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 10 Listopada 2016 Przyszedł mi smak na necówkę więc zrobiłem. Gdzie kupiłeś błonę otokową? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Listopada 2016 Na tej małej hali mięsnej koło urzędu skarbowego za 10zł dziesięć sztuk,drugie stoisko od wejścia.Trzeba wcześniej zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Listopada 2016 Na tej małej hali mięsnej koło urzędu skarbowego za 10zł dziesięć sztuk,drugie stoisko od wejścia.Trzeba wcześniej zamówić. Dzięki za info. Że ja wcześniej na to nie wpadłam.Dotychczas kupowałam te błony w ubojni w Wiśle. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Listopada 2016 Necówka po upieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Listopada 2016 Ładna, piękna, urocza!!!.....A przepis gdzie? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Listopada 2016 A przepis gdzie? Karczek 1kgpolędwiczka wieprzowa 0,5kg nec2 jajkaczosnek 5-6 ząbkówpieprz 3gpeklosól lub sól 1,7dkg plus do natarcia polędwiczkicebulaMięso zmielić sitku 8 wymieszać z przyprawami i odstawić na około dwie godz,polędwiczkę natrzeć peklosolą i też odstawić na około dwie godz.Po tym czasie rozłożyć siatkę i wyłożyć połowę farszu na nim polędwiczkę i przykryć resztą farszu dokładnie oblepiając wokół polędwiczkii zawinąć resztą siatki. Piec w tem 170-180 stopni przez 90min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 18 Listopada 2016 Dzisiaj dotarł do mnie nowy sprzęt do mini browaru kegi cornelius. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-526963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Listopada 2016 A ja w zeszłym roku sprzedałem 6 szt. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/7/#findComment-527057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.