Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wróćmy na chwilkę do BHP po prostu nie chciałbym aby ktoś np. w sklepie mięsnym po ostrzeniu noża wypróbowywał go na swoim przedramieniu a potem bez dezynfekcji kroił mi chabaninę ;) no to by było smutne, ale cóż mimo pandemii widziałem przeziębione osoby na stanowiskach mięsnych ocierających nochala w przedramię. No odpycha.

Co do sprzętu zmieniam ja właśnie i dzisiaj dostosowuję szlifierkę,ale do tej pory to działam na tokarce na różnych obrotach - zależnie od potrzeb i różnych tarczach szlifierskich i tu tez zależy od stopnia zużycia "narzędzia" Końcowy poler uzyskuję na tarczy (nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można) jest nazwijmy umownie gumowa tarcza z zatopionymi diamentami coś jak te krążki na rzepach do polerowania kamieni - najczęściej płyt granitowych. Z tym że ta moja tarcza jest "normalna" wygląda jak kamienna,ale ma za to cudowne właściwości no i niestety sporo kosztuje...

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669378
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 337
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Końcowy poler uzyskuję na tarczy (nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można) jest nazwijmy umownie gumowa tarcza z zatopionymi diamentami coś jak te krążki na rzepach do polerowania kamieni - najczęściej płyt granitowych.
Ależ podaj - to istotne i może pokazać kierunek. Na sucho czy mokro. Zapodaj kilka fotek - bo tak naprawdę na tokarce nigdy nie ostrzyłem ,bardzo mnie to zaciekawiło a kilka fajnych noży sie uzbierało. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669382
Udostępnij na innych stronach

 

 

(nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można)
   podajemy nazwy wilków, nadziewarek itp, nawet ostrzałek do nozy, więc podanie kamienia do ostrzenia naprawdę nie będzie kryptoreklamą, a jest istotne. Ważne są tez obroty.

 

moja tarcza jest "normalna" wygląda jak kamienna,ale ma za to cudowne właściwości no i niestety sporo kosztuje...
  materiał z jakiego jest wykonany ma swoją cenę. Kumpel ma szlifierkę, taką zwykłą stołowa i na niej kamień, którego uzywa tylko i wyłacznie do ostrzenia wierteł i nozy tokarskich. Przez swoją niewiedzię któegoś dnia chciałem na niej po prostu coś zeszlifować. Co to była za profanacja. Nie liczy sie szlifierka, bo moze być najlepszej firmy na świecie, liczy się kamiań jaki jest na niej zamontowany.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669408
Udostępnij na innych stronach

 

 

A takim kątem charakteryzują się noże dalekowschodnie, za wyjątkiem ostrzonych jednostronnie na dłuto, bo te mają kąt 20-25 st. Natomiast tasaki 30do 40 st.

Mam nóż z firmy Polkars ostrzony na dłuto. Ja tego nie zauważyłem i ostrzyłem go na ostrzałce Fiskarsa. 

Pierwsze pytanie: Dlaczego noże naostrzone są na dłuto, kiedy ostrzałki ostrzą dwie strony noża ? Jak należy ostrzyć takie noże ?

Po wielu latach znalazłem w rupieciach domowych tasak, trochę sfatygowany, bo chyba go używałem jako siekierki. Tasak polski (Gerlach) bo 40 lat temu innych nie było. Naostrzyłem go najlepiej jak potrafię na osełce bez zwracania uwagi na kąt ostrzenia. Wymagało to dużo pracy, bo był trochę poszczerbiony. Dzisiaj był  niezastąpiony przy siekaniu cebuli jabłek i słoniny ( robiłem smalec wg Henia). Jest bardzo ostry. Moje pytanie - dlaczego tak duży kąt ostrzenia tasaków ? 

Szukałem dzisiaj w internecie kąta 20 st. - jak go narysować  bez kątomierza ? Znalazłem na stronie 

https://muratordom.pl/budowa/dach/jak-ustalic-nachylenie-poaci-aa-eFkC-jKXa-ke6a.html

Na karce narysowałem trójkąt prostokątny: jeden bok 10 cm - drugi bok 3,6 cm . Połączyłem boki przeciwprostokątną i mam kąt 20 stopni. Napisałem o tym bo może się komuś przyda. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669432
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo 40 lat temu innych nie było. Naostrzyłem go najlepiej jak potrafię na osełce bez zwracania uwagi na kąt ostrzenia. Wymagało to dużo pracy, bo był trochę poszczerbiony. Dzisiaj był  niezastąpiony przy siekaniu cebuli jabłek i słoniny ( robiłem smalec wg Henia). Jest bardzo ostry
To znakomita stal i czy bedzie kąt ostrzenia 20 st czy 30 st będzie bardzo ostry  :D  :thumbsup: . Widziałem jak mistrzowie tasaków ulicznych straganów ostrzą swoje zabawki - parę razy przeciągnięty na kamieniu i dalej siekanie ...... 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669433
Udostępnij na innych stronach

Jutro jak się uda to przeczytam ze starej tarczy numery, bo tylko po nich można dojść co to takiego a już kiedyś się jej naszukałem bo mocno sfatygowana. postaram się też zrobić fotki. W przypadku noży ostrzę na sucho choć moje ulubione to na mokro. Z tym,że akurat na tokarce robię to na sucho.

Też się przymierzam do starego tasaka,ale nie wiem kiedy go wezmę na warsztat. Aha i jakoś tak się nauczyłem że ostrzę na "lewych obrotach".

Obecnie przerabiam małą szlifierkę i na niej chciałbym dopieszczać... ;)

Co do obrotów to różnie to bywa z tym, że te wysokie to jak już lustro wyciągam, ale oczywiście są też takie oporne materiały że się odechciewa i czasem po prostu szkoda czasu.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669439
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego noże naostrzone są na dłuto....
bo jest na nie zapotrzebowanie. i są do nich również ostrzałki, np. płytki kamienne, czy z posypka diamentową.

Jak naostrzyc taki nóz - np. tak

 

 

lub poszukać takiego jegomościa

 

Ostrzałki krązkowe to tylko jedne z wielu, ale i w sród nich znajdziesz takie, które ostrzą osobno jedną krawędź, osobna drugą. na takiej naostrzysz nóż ostrzony jednostronnie.

 

dlaczego tak duży kąt ostrzenia tasaków ?
  bo tak wymyslili. Ale jak napisał mój przedmówca

 

To znakomita stal i czy bedzie kąt ostrzenia 20 st czy 30 st będzie bardzo ostry
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669443
Udostępnij na innych stronach

Wiedziałem że z tą tarczą nie będzie tak łatwo. Są na niej tylko numery 7204, otwór wew.32mm szerokość tarczy 20mm. Jak się uda to może ktoś dojdzie co to za tarcza. Jak się komuś zachce a jak ja się zmobilizuję to ją odnajdę w jakimś katalogu Garant'a  czy coś z grupy Hoffmana, lub w Fanar. Kojarzę dwóch przedstawicieli cena wahała się miedzy 270 a 340 zł 4 lata temu.

OK właśnie znalazłem to będzie Tyrolit no i przypomniałem sobie że na mokro też na niej robiłem i z dobrymi efektami choć producent zaleca na sucho. Oryginalnie tarcza ma zastosowanie w "dogładzaniu strugów".

PZDR

Edytowane przez DymoKrata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669513
Udostępnij na innych stronach

No to mamy rozwiązanie. Ciekawe czy można dostać wersję low-cost ? Coś tam mam w zanadrzu od 3M zresztą oni to też dobrze się cenią, ale wyroby mają przyzwoite.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669522
Udostępnij na innych stronach

kumpel niedawno zakupił w stanie "złomowym" i wyremontował takie urządzenie do ostrzenia nozy stolarskich do grubościówek i heblarek. Niestety noż kuchenny nie wejdzie, a szkoda. Ostrzenie jest na mokro, a tarcza z drobniutką posypka diamentową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669524
Udostępnij na innych stronach

mniej więcej tak 263f71ef951008a9med.jpg  a ostrzenie wyglada mniej wiecej tak


[Dodano: 23 cze 2020 - 01:30]

a do ostrzenia noży kuchennych i innych taka szlifierka + osprzet i można działać

, tylko trzeba mieć kilka tysięcy na zbyciu :). Kamienie szlifierskie 1200-1500 zł,szlifierka, przystawki, itd. no ale kamień o gradacji 4000 to już zrobi z noża brzytwę Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669530
Udostępnij na innych stronach

Nooo to porządna przemysłówka, strzelam że lata 60-te cięzkie-porządne maszyny w sumie podobna w działaniu do typowej "magnesówki". Wszystko pływa elegancko w emulsji,dobra robota, maszyna szybko się zwróci. Doceniam czas i pieniądze włożone w renowację. Jestem fanem tej branży.

Co do drugiego filmu to kiedyś oglądałem ten lub podobny. Oczywiście przejrzałem też tańsze wersje diy - ogólnie fajne zabawki.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669632
Udostępnij na innych stronach

Jak się obudzę (gdzieś świtkiem koło południa) i odkopię w moim jak to żona określa  "burdeliku"  "Lidlowe" płytki do ostrzenia noży. "Patent" pozwala na ostrzenie dowolnie długich i pod dowolnym kątem noży.  

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669641
Udostępnij na innych stronach

też mam ten blok. Do zgrubnego ostrzenia sie nadaje. Do tego mam jeszcze dwie płytki z posypką o gradacji 1000 i 1600 DisaSam. Na tym bloku maks to jest 600 a minimum to 200. No i ostrzenie na takich płytkach wymaga wprawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669689
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Używa ktoś z Was takiej ostrzłaki (foto) ? Lub wie gdzie można nabyć ? No chyba że macie niezbyt dobre doświadczenia z takową

Chyba sporo ludzi tu ma Apexa z Chin. :D Kiedyś z przesyłką kosztowało to jakieś 80 Pln, tylko trzeba czekać ze trzy tygodnie.

[Dodano: 11 lut 2021 - 13:24]

Osobiście polecam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696215
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba sporo ludzi tu ma Apexa z Chin

 

   :D 

 

Serdeczne podziękowania  :)

Drobiazg. Jest też wersja z przystawką do ostrzenia nożyczek.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696238
Udostępnij na innych stronach

Ta blacha jest po to, żeby umocowac pod nia nóż. A ten kolo nie wiedziec dlaczego trzyma go w ręku.

Widocznie "amerykańscy naukowcy" stwierdzili, że podczas ostrzenia noża taka blaszka niczego nie utrzyma.  ;)

[Dodano: 12 lut 2021 - 06:42]

Jest też wersja z przystawką do ostrzenia nożyczek.

https://pl.aliexpress.com/item/32986856805.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.14d41185tv1XOl&algo_pvid=32592ba4-f278-4267-9b5a-9bcbfc825a88&algo_expid=32592ba4-f278-4267-9b5a-9bcbfc825a88-9&btsid=2100bdca16131083546661446e6a3e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696323
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, amerykanom trzeba pisac na kubkach w McDonalds -Uwaga kawa jest goraca, bo mogą się poparzyć bez tego napisu, a na szczotce do mycia kibli, że nie słuzy do mycia ciała. Ale możliwe jest, że kiepsko trzyma nóz, dlatego pokazałem kilka, które chyba troche mocnej trzymają, z naciskiem na chyba. Ten z opcją ostrzenia nozyczek wyglada jakoś "słabo" tak trochę trąci kiepskim wykonaniem. Sam nie wiem. EAnna chyba sie kiedyś chwaliła tego typu ostrzałka, ale chyba była ona bardziej profesjonalna. teraz nie mogę sobie przypomniec nazwy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696372
Udostępnij na innych stronach

Mam od niedawna coś takiego. Jak do tej pory jest to najlepsza jaką miałem.

https://allegro.pl/oferta/ostrzalka-elektryczna-work-sharp-wskts-mega-zestaw-7864575044

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-697038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.