witek1965 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) No pewnie, że tak. Gupek ze mnie. Link się nie wkleił, a ja nawet tego nie zauwazyłem. https://www.japonskienoze.pl/dwustronny-kamien-ceramiczny-1000-3000-suehiro-skg-27.html namęczyłem się dziś i naostrzyłem te moje noże. Papier tną na paseczki jak lalunia, ale jak długo ? Przeleciałem 320,600,1500,2000 . Zrobię nowa ostrzałkę na duże kamienie, bo tą chińską Ruixin to mozolnie idzie i dzis mi 320 kamyczek złamał się. Bo co to za grubośc 4 chyba mm. Powinienem jeszcze przejechać 3000 ale nie mam Edytowane 5 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 5 Lutego 2022 Trochę materiału : https://www.youtube.com/watch?v=CvngjJk-sEo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) obejrzałem chyba wszystkie filmy tego gościa. Jest zajebisty,(chociaz cchąc być bardzo dokładny popełnia błędy w opisach, ale to szczegół) ale wolę zrobić ostrzałkę na takie kamienie, jakich on używa niż ostrzyć tak jak On. Na 99% utrzymam kąt, czego na 101% nie utrzymam reką W jednym z filmików twierdzi, że dobrze naostrzony nóż, uzywany codziennie powinien trzymac ostrość kilka miesięcy, a nawet pół roku. Edytowane 5 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) A ja miałem taki przypadek, że po naostrzeniu noża tak, że golił włosy na ręce, to przy krojeniu świeżego mięsa rewelacji nie było. Już lepiej to mięso kroił nóż, który był mniej ostry. Czyżby wynikało to z jakości noża? Edytowane 5 Lutego 2022 przez Grzes7908 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Lutego 2022 że po naostrzeniu noża tak, że golił włosy na ręce, to przy krojeniu świeżego mięsa rewelacji nie było. Ileś razy już pisałem to nie są noże do mięsa - do wędliny o tak Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) No pewnie, że tak. Głupek ze mnie. Link się nie wkleił, a ja nawet tego nie zauważyłem. https://www.japonskienoze.pl/dwustronny-kamien-ceramiczny-1000-3000-suehiro-skg-27.html Dzięki serdeczne Witku , ale czy do tego podwójnego kamienia 1000/3000 potrzebuję dokupić jeszcze jeden kamień o ziarnie 8000 do polerowania, a jeżeli nie, to jaki powinien być ? Edytowane 5 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Za cienki jestem w tym temacie. Nie mam twardych noży, więc ten 1000/3000 to będzie dla moich noży maks. Przy twardych, japońskich nożach, w ostatniej fazie ostrzenia stosują takie gradacje, a nawet jeszcze mniejsze. Obejrzyj te filmiki z poprzedniej strony. Edytowane 6 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Ileś razy już pisałem to nie są noże do mięsato jakie proponujesz ? Edytowane 6 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 6 Lutego 2022 to jakie proponujesz ? Masz tanie Dicki 30-60 zł , naprawdę wystarczą. Polkarsy też są dobre , a każdy trzeba ostrzyć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 6 Lutego 2022 no własnie jestem na stronie https://centrumnozy.pli przeglądam noże masarskie. Ilość noży, ich różnorakie ksztalty, długości jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 6 Lutego 2022 Np podręczny, i naprawdę dobry Victorinox nóż trybownik elastyczny 5.6613.15 (15 cm) (centrumnozy.pl) - trochę droższy od dicka czy polkarsa ale wart swojej ceny mam i 12, 15 cm Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) akurat wpadł mi w oko https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-twardy-129-3910-7159PG-15%2C9cm/882, ale to chyba nie ma większego znaczenia lub https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-polelastyczny-129-3795-9153PG-15%2C3cm/880. Tak siedzą w koszyku i czekają na decyzję P.S. przepraszam za OT, bo to nie ten temat wszak jest. Mam nadzieję, że moderatorzy mi wybaczą Edytowane 6 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) A mnie się właśnie trafił tu w Szwecji, w dobrej cenie taki zestawik nożyków, stal VG10 67 warstwowe, ręcznie kute "Damasceny" HRC 62, firmy "Nanfang Brothers", więc pomyślałem sobie , a co tam, no i za trzy dni będą u mnie . Noże tej firmy bywają również na Alledrogo . Co prawda w moim komplecie jest nóż którego z reguły nie używam, ale skoro był w komplecie, to był, a ząbki to też raczej takie fragmentaryczne, takiego modelu nigdy nie miałem, więc może go też polubię ? 8-mio calowy nóż Szefa Kuchni8-mio calowy nóż Do pieczywa7-mio calowy nóż Santoku5-cio calowy nóż podręczny3,5 calowy nożyk do obierania Edytowane 8 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) wow. ja zakupiłem dwa kamienie Nika. Sprzedawca stwierdził, że kamień o którym wczesniej była mowa, jest tej samej klasy, natomiast Nika jest ciut wiekszy, no i kupiłem od razu dwa : 400/1000 i 2000/5000. Na alledrogo taki komplecik + nożyce+musaka w bloku, z trochą inną rękojeścią 2245-2450 złotówek. To chiński producent. Niestety nie widać takich nozy na aliexpress. Znalazłem oficjalna stronę producenta. http://www.nanfanghardware.com/list.asp?bid=2&sid=26[Dodano: 08 lut 2022 - 16:25]są natomiast bardzo podobne https://xinzuocutlery.com/ Edytowane 8 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Tak, to Chińczyk, dosyć duży i znany producent, robiący noże z oryginalnej, kutej w Japonii stali Damasceńskiej. W polskiej ofercie mają akurat inne zestawy, ja swój kupiłem w Szwecji. Oni robią różne noże, ważne jednak że materiał jest dobrej jakości Ja nabyłem swoje na szwedzkim portalu aukcyjnym, gdzie można często trafić na naprawdę fajne okazje różnych przedmiotów. Mój syn kolekcjonuje np. markowe zegarki, i też co jakiś czas trafia różne ciekawe "perełki". Szwecja pod tym kątem jest bardzo specyficzna. Zdarza się że (w przeliczeniu na polskie) można trafić coś za powiedzmy kilkaset złotych, a na rynku dla znających się na tym, rzecz ta kosztuje kilka, lub nawet kilkanaście tysięcy, i to wcale nie rzadki przypadek . Edytowane 8 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 8 Lutego 2022 Jarek widzę, że zrobiłeś fajną inwestycję zerknij dokładnie na zdjęcie czy aby trzy noże od góry nie są już wyeksploatowane wydaje mi się, że rdzenie ze stali VG10 w tych nożach uległ wytarciu, obym się mylił. Tak na marginesie "dzisiejsza stal Damasceńska" to materiał, który w wyniku obróbki uzyskuje jedynie cechy wizualne zbliżone do oryginału i nie posiada tak dobrej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Grzegorzu, to fabrycznie nowe rzeczy, w oryginalnym firmowym pudełku, (100% oryginał) od sprawdzonego sprzedającego, z tzw. "pewnych rąk", noże nigdy nie używane. Jak to się dziś mówi "Nówka Sztuka", inaczej bym tego nie kupił . Wykonane są z Japońskiego ręcznie kutego półproduktu. W Japonii jednak jeżeli się rzecz tyczy noży, jest nieco odmienna kultura, tam stal kuta ręcznie, to wciąż rodzaj kultu Edytowane 8 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 8 Lutego 2022 To dobrze, że się myliłem skoro są nowe to już lepiej nie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 8 Lutego 2022 Ciekawe, że Ikea sprzedaje noże VG-10 z okładziną z damastu. Seria Briljera. Na OLX cena noża 20 cm to 120 zł.Przy okazji. Twardość ostrza z VG-10 na poziomie 62 hrc jest prawdopodobnie mijaniem się z prawdą. Dla tej stali górną granicą hartowania jest 60 hrc. Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 8 Lutego 2022 e Ikea sprzedaje noże VG-10 Zupełnie dobre noże , może to nie to co oryginały , ale wystarczające Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 8 Lutego 2022 VG-10 na poziomie 62 hrc jest prawdopodobnie mijaniem się z prawdą. Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2. Marketing. Dla tej stali górną granicą hartowania jest 60 hrc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Sukenar ZDP-189 Damascus Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm | Japońskie noże kuchenne (japonskienoze.pl) świetny nóż Ale naprawdę super to te krajoweKłosy - ręcznie robione noże kuchenne dopasowane do Ciebie (klosy.pl) Edytowane 8 Lutego 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Te noże które ja kupiłem na szczęście, czy nieszczęście, nigdy sklepu IKEA na swe "piękne ostrza" nie widziały, choć co do samej IKEI, mam podobne zdanie jak Waldek, bo ten nóż "BRILJERA", to bardzo pięknie wykonany, dobry i niezbyt drogi nóż, ze stali VG-10, do codziennego użytku nie tylko w domu . Edytowane 8 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 8 Lutego 2022 Może ktoś z Was poleci mi tasak, niezbyt drogi a dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2. nie inaczej podaje sie twardość niektórych noży japońskich, np. GlobalNajdziwniejsze jest to, że róznica dwóch HRC to jest ogromna róznica i pomyłka technologiczna na takim poziomie to jakies nieporozumienie. Zakładam więc, że skoro napisano 56-58 HRC, to znaczy, że mają tylko 56 HRC. Oni robią różne noże, ważne jednak że materiał jest dobrej jakości bez bicia jestem w stanie przyznać, że do pięt Chińczykom nie dorastamy. Szwecja pod tym kątem jest bardzo specyficzna. Zdarza się że (w przeliczeniu na polskie) można trafić coś za powiedzmy kilkaset złotych, a na rynku dla znających się na tym, rzecz ta kosztuje kilka, lub nawet kilkanaście tysięcy, i to wcale nie rzadki przypadek . w Anglii tez mozna tak kupić, u nas jak jest wielka obniżka, w pseudo czarne iatki, czarne tygodnie i inne czarne fiu bździu, to jest to najczęsciej wielka ściema. Najpierw podnosi się ceny w górę, żeby potem na jeden dzień obniżyc o kilka procent, często nawet są w tym dniu po prostu droższe, a na portalach aukcyjnych to już w ogóle na perełke nie ma co liczyć.[Dodano: 08 lut 2022 - 20:46] W polskiej ofercie mają akurat inne zestawy szczerze to nie znam pochodzenią. Sa tylko dwie oferty. jedna, o dziwo droższa to outlet, a druga jest tylko jedna oferta, więc pieron wie, czy to jest przedstawiciel marki, czy coś mu wpadło w ręce[Dodano: 08 lut 2022 - 20:52] Ikea sprzedaje noże VG-10 z okładziną z damastu. Seria Briljera. na stronie nie ma ani slowa na temat zastosowanej stali, więc skąd te informacje ? https://www.ikea.com/pl/pl/p/briljera-noz-90257576/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.