Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No pewnie, że tak. Gupek ze mnie. Link się nie wkleił, a ja nawet tego nie zauwazyłem. https://www.japonskienoze.pl/dwustronny-kamien-ceramiczny-1000-3000-suehiro-skg-27.html

 

namęczyłem się dziś i naostrzyłem te moje noże. Papier tną na paseczki jak lalunia, ale jak długo ? Przeleciałem 320,600,1500,2000 . Zrobię nowa ostrzałkę na duże kamienie, bo tą chińską Ruixin to mozolnie idzie i dzis mi 320 kamyczek złamał się. Bo co to za grubośc 4 chyba mm. Powinienem jeszcze przejechać 3000 ale nie mam :(

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749417
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 337
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

obejrzałem chyba  wszystkie filmy tego gościa. Jest zajebisty,(chociaz cchąc być bardzo dokładny popełnia błędy w opisach, ale to szczegół) ale wolę zrobić ostrzałkę na takie kamienie, jakich on używa niż ostrzyć tak jak On. Na 99% utrzymam kąt, czego na 101% nie utrzymam reką :( W jednym z filmików twierdzi, że dobrze naostrzony nóż, uzywany codziennie powinien trzymac ostrość kilka miesięcy, a nawet pół roku.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749420
Udostępnij na innych stronach

A ja miałem taki przypadek, że po naostrzeniu noża tak, że golił włosy na ręce, to przy krojeniu świeżego mięsa rewelacji nie było. Już lepiej to mięso kroił nóż, który był mniej ostry. Czyżby wynikało to z jakości noża? Edytowane przez Grzes7908
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749435
Udostępnij na innych stronach

 

 

że po naostrzeniu noża tak, że golił włosy na ręce, to przy krojeniu świeżego mięsa rewelacji nie było.
Ileś razy już pisałem to nie są noże do mięsa - do wędliny o tak ;)  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749438
Udostępnij na innych stronach

No pewnie, że tak. Głupek ze mnie. Link się nie wkleił, a ja nawet tego nie zauważyłem. https://www.japonskienoze.pl/dwustronny-kamien-ceramiczny-1000-3000-suehiro-skg-27.html

 

 

 

Dzięki serdeczne Witku :thumbsup:, ale czy do tego podwójnego kamienia 1000/3000 potrzebuję dokupić jeszcze jeden kamień o ziarnie 8000 do polerowania, a jeżeli nie, to jaki powinien być :D ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749439
Udostępnij na innych stronach

Za cienki jestem w tym temacie. Nie mam twardych noży, więc ten 1000/3000 to będzie dla moich noży maks. Przy twardych, japońskich nożach, w ostatniej fazie ostrzenia stosują takie gradacje, a nawet jeszcze mniejsze. Obejrzyj te filmiki z poprzedniej strony.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749576
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jakie proponujesz ?
Masz tanie Dicki 30-60 zł , naprawdę wystarczą. Polkarsy też są dobre , a każdy trzeba ostrzyć   :yes:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749586
Udostępnij na innych stronach

Np podręczny, i naprawdę dobry Victorinox nóż trybownik elastyczny 5.6613.15 (15 cm) (centrumnozy.pl) - trochę droższy od dicka czy polkarsa ale wart swojej ceny  mam i 12, 15 cm 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749603
Udostępnij na innych stronach

akurat wpadł mi w oko https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-twardy-129-3910-7159PG-15%2C9cm/882, ale to chyba nie ma większego znaczenia lub https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-polelastyczny-129-3795-9153PG-15%2C3cm/880. Tak siedzą w koszyku i czekają na decyzję

 

P.S. przepraszam za OT, bo to nie ten temat wszak jest. Mam nadzieję, że moderatorzy mi wybaczą

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-749622
Udostępnij na innych stronach

A mnie się właśnie trafił tu w Szwecji, w dobrej cenie taki zestawik nożyków, stal VG10  67 warstwowe, ręcznie kute "Damasceny" HRC 62, firmy "Nanfang Brothers", więc pomyślałem sobie , a co tam, no i za trzy dni będą u mnie :D . Noże tej firmy bywają również na Alledrogo :D. Co prawda w moim komplecie jest nóż którego z reguły nie używam, ale skoro był w komplecie, to był, a  ząbki to też raczej takie fragmentaryczne, takiego modelu nigdy nie miałem, więc może go też polubię :D ?

 

8-mio calowy nóż Szefa Kuchni

8-mio calowy nóż Do pieczywa

7-mio calowy nóż Santoku

5-cio  calowy nóż podręczny

3,5 calowy nożyk do obierania

 

 

 

470424805_ca8e2dc3-b131-484d-83ff-2b140f

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750075
Udostępnij na innych stronach

wow. ja zakupiłem dwa kamienie Nika. Sprzedawca stwierdził, że kamień o którym wczesniej była mowa, jest tej samej klasy, natomiast Nika jest ciut wiekszy, no i kupiłem od razu dwa : 400/1000 i 2000/5000.

 

Na alledrogo taki komplecik + nożyce+musaka w bloku, z trochą inną rękojeścią 2245-2450 złotówek. To chiński producent. Niestety nie widać takich nozy na aliexpress. Znalazłem oficjalna stronę producenta.

 

http://www.nanfanghardware.com/list.asp?bid=2&sid=26


[Dodano: 08 lut 2022 - 16:25]

są natomiast bardzo podobne https://xinzuocutlery.com/

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750081
Udostępnij na innych stronach

Tak, to Chińczyk, dosyć duży i znany producent, robiący noże z oryginalnej, kutej w Japonii stali Damasceńskiej. W polskiej ofercie mają akurat inne zestawy, ja swój kupiłem w Szwecji. Oni robią różne noże, ważne jednak że materiał jest dobrej jakości :D Ja nabyłem swoje na szwedzkim portalu aukcyjnym, gdzie można często trafić na naprawdę fajne okazje różnych przedmiotów. Mój syn kolekcjonuje np. markowe zegarki, i też co jakiś czas trafia różne ciekawe "perełki". Szwecja pod tym kątem jest bardzo specyficzna. Zdarza się że (w przeliczeniu na polskie) można trafić coś za powiedzmy kilkaset złotych, a na rynku dla znających się na tym, rzecz ta kosztuje kilka, lub nawet kilkanaście tysięcy, i to wcale nie rzadki przypadek :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750090
Udostępnij na innych stronach

Jarek widzę, że zrobiłeś fajną inwestycję :thumbsup: zerknij dokładnie na zdjęcie czy aby trzy noże od góry nie są już wyeksploatowane wydaje mi się, że rdzenie ze stali VG10 w tych nożach uległ wytarciu, obym się mylił. Tak na marginesie "dzisiejsza stal Damasceńska" to materiał, który w wyniku obróbki uzyskuje jedynie cechy wizualne zbliżone do oryginału i nie posiada tak dobrej wytrzymałości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750099
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, to fabrycznie nowe rzeczy, w oryginalnym firmowym pudełku, (100% oryginał) od sprawdzonego sprzedającego, z tzw. "pewnych rąk", noże nigdy nie używane. Jak to się dziś mówi "Nówka Sztuka", inaczej bym tego nie kupił :D . Wykonane są z Japońskiego ręcznie kutego półproduktu. W Japonii jednak jeżeli się rzecz tyczy noży, jest nieco odmienna kultura, tam stal kuta ręcznie, to wciąż rodzaj kultu :D

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750101
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, że Ikea sprzedaje noże VG-10 z okładziną z damastu. Seria Briljera. Na OLX cena noża 20 cm to 120 zł.

Przy okazji. Twardość ostrza z VG-10 na poziomie 62 hrc jest prawdopodobnie mijaniem się z prawdą. Dla tej stali górną granicą hartowania jest 60 hrc.

Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750137
Udostępnij na innych stronach

VG-10 na poziomie 62 hrc jest prawdopodobnie mijaniem się z prawdą.

 

 

Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2.

 

:thumbsup: Marketing.

 

Dla tej stali górną granicą hartowania jest 60 hrc

 

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750149
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750152
Udostępnij na innych stronach

Te noże które ja kupiłem na szczęście, czy nieszczęście, nigdy sklepu IKEA na swe "piękne ostrza" nie widziały, choć co do samej IKEI, mam podobne zdanie jak Waldek, bo ten nóż "BRILJERA", to bardzo pięknie wykonany, dobry i niezbyt drogi nóż, ze stali VG-10, do codziennego użytku nie tylko w domu  :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750154
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwraca uwagę sposób podawania twardości przez chińskich sprzedawców 60 hrc +/-2.
  nie inaczej podaje sie twardość niektórych noży japońskich, np. Global

Najdziwniejsze jest to, że róznica dwóch HRC to jest ogromna róznica i pomyłka technologiczna na takim poziomie to jakies nieporozumienie. Zakładam więc, że skoro napisano 56-58 HRC, to znaczy, że mają tylko 56 HRC.

 

Oni robią różne noże, ważne jednak że materiał jest dobrej jakości
  bez bicia jestem w stanie przyznać, że do pięt Chińczykom nie dorastamy.

 

 

Szwecja pod tym kątem jest bardzo specyficzna. Zdarza się że (w przeliczeniu na polskie) można trafić coś za powiedzmy kilkaset złotych, a na rynku dla znających się na tym, rzecz ta kosztuje kilka, lub nawet kilkanaście tysięcy, i to wcale nie rzadki przypadek :D.
  w Anglii tez mozna tak kupić, u nas jak jest wielka obniżka, w pseudo czarne iatki, czarne tygodnie i inne czarne fiu bździu, to jest to najczęsciej wielka ściema. Najpierw podnosi się ceny w górę, żeby potem na jeden dzień obniżyc o kilka procent, często nawet są w tym dniu po prostu droższe, a na portalach aukcyjnych to już w ogóle na perełke nie ma co liczyć.
[Dodano: 08 lut 2022 - 20:46]

 

 

W polskiej ofercie mają akurat inne zestawy
  szczerze to nie znam pochodzenią. Sa tylko dwie oferty. jedna, o dziwo droższa to outlet, a druga jest tylko jedna oferta, więc pieron wie, czy to jest przedstawiciel marki, czy coś mu wpadło w ręce
[Dodano: 08 lut 2022 - 20:52]

 

 

Ikea sprzedaje noże VG-10 z okładziną z damastu. Seria Briljera.
  na stronie nie ma ani slowa na temat zastosowanej stali, więc skąd te informacje ? https://www.ikea.com/pl/pl/p/briljera-noz-90257576/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/8/#findComment-750169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.